Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
mala Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
petrat Forumaš s poteškoćama u pisanju
|
|
[Vrh] |
|
MKova Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Feanor Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
rafaelm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Feanor Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 18:20 ned, 10. 2. 2008 Naslov: |
|
|
3. zadatak? Pomoć... probo sam pretp suprotno pa koristio teorem da je p-q+r=2 i onu staru formulu da je 2q=suma stupnjeva vrhova pa da dobijem neku kontradikciju ali nejde...
3. zadatak? Pomoć... probo sam pretp suprotno pa koristio teorem da je p-q+r=2 i onu staru formulu da je 2q=suma stupnjeva vrhova pa da dobijem neku kontradikciju ali nejde...
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy
|
|
[Vrh] |
|
Ančica Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
MKova Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
sun Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Ančica Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
jelena Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
napraviculom Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Feanor Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
rafaelm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
rafaelm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 1:30 čet, 14. 2. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="napraviculom"]sta je s ovim drugim grafom u zad 5? su vrhovi u svim sjecistima :) , samo na kruznici ili kako?[/quote]
Ni meni bas nije bilo jasno, pa sam poslao mail asis. Tadić koja je odgovorila (poprilično brzo, tnx :)) da su vrhovi samo oni na kružnici.
[quote="jelena"]da li je netko mozda rijesio ova dva zadatka?
6. Neka je v(G)>=11. dokažite G ili Gkomplement mora biti neplanaran.[/quote]
Pretp. oba [latex]G,G^{C}[/latex] planarni. [latex]n:=|V(G)|=|V(G^{C})|[/latex]
Iz definicije komplementa imamo [latex]|E(G)|+|E(G^{C})|=|E(K_{n})|={n \choose 2}[/latex] , a zbog, u prošlom postu spomenutog zadatka, vrijedi
[latex]|E(G)|,|E(G^{C})| \leq 3n-6 \ \ \Rightarrow \ \ {n \choose 2} \leq 2(3n-6) \ \ \Rightarrow \ \ n^{2}-11n+24 \leq 0[/latex] . Sad još treba samo pokazati da ta nejednakost nije nikad istinita za [latex]n \geq 11[/latex] , a to znamo 8)
Evo, kad sam se već uživia
[quote="jelena"]7.Koliko jednostavni graf s n vrhova mora imati bridova da bi smo bili sigurni da nije bipartitan?[/quote]
Ovako ide moja ocjena. G sigurno nije bipartitan ako ima više vrhova od svakog potpunog bipartitog grafa [latex]K_{i,n-i} \ \forall i=1..n[/latex]
[latex]|E(K_{i,n-i})|=i(n-i)=-i^{2}-ni[/latex], i tražimo maximum te funkcije u ovisnosti o i. Vidi se pa je to parabola okrenuta prema dolje, s nultočkama u 0,n, pa je maximum na sredini, u n\2. Znači graf mora imati strogo više od [latex] \ -( \frac{n}{2})^{2}+n \spot \frac{n}{2}= \frac{n^{2}}{4}
[/latex] bridova, da sigurno ne bude bipartitan.
Da je to "najbolja" ocjena, vidi se još i iz primjera. Za n=4, e=4 možemo složiti bipartitan graf.
napraviculom (napisa): | sta je s ovim drugim grafom u zad 5? su vrhovi u svim sjecistima , samo na kruznici ili kako? |
Ni meni bas nije bilo jasno, pa sam poslao mail asis. Tadić koja je odgovorila (poprilično brzo, tnx ) da su vrhovi samo oni na kružnici.
jelena (napisa): | da li je netko mozda rijesio ova dva zadatka?
6. Neka je v(G)>=11. dokažite G ili Gkomplement mora biti neplanaran. |
Pretp. oba planarni.
Iz definicije komplementa imamo , a zbog, u prošlom postu spomenutog zadatka, vrijedi
. Sad još treba samo pokazati da ta nejednakost nije nikad istinita za , a to znamo
Evo, kad sam se već uživia
jelena (napisa): | 7.Koliko jednostavni graf s n vrhova mora imati bridova da bi smo bili sigurni da nije bipartitan? |
Ovako ide moja ocjena. G sigurno nije bipartitan ako ima više vrhova od svakog potpunog bipartitog grafa
, i tražimo maximum te funkcije u ovisnosti o i. Vidi se pa je to parabola okrenuta prema dolje, s nultočkama u 0,n, pa je maximum na sredini, u n\2. Znači graf mora imati strogo više od bridova, da sigurno ne bude bipartitan.
Da je to "najbolja" ocjena, vidi se još i iz primjera. Za n=4, e=4 možemo složiti bipartitan graf.
_________________ Rafael Mrđen
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 11:47 čet, 14. 2. 2008 Naslov: |
|
|
U 5. zadatku u prvom grafu slijeva su vrhovi u vrhovima vanjskog peterokuta i u vrhovima zvijezde koja je unutra ?
U 5. zadatku u prvom grafu slijeva su vrhovi u vrhovima vanjskog peterokuta i u vrhovima zvijezde koja je unutra ?
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy
|
|
[Vrh] |
|
napraviculom Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 12:47 čet, 14. 2. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Luuka"]U 5. zadatku u prvom grafu slijeva su vrhovi u vrhovima vanjskog peterokuta i u vrhovima zvijezde koja je unutra ?[/quote]
mislim da da, to je onaj Petersenov kojeg smo spomenuli na predavanjima
da ne otvaram novi post:
U dokazu korolara : [i]Graf je stablo <=> ne sadrzi cikluse, ali dodavanjem bilo kojeg novog brida dobijemo ciklus[/i]
=>
Po def stablo ne sadrzi cikluse
Je li dovoljno reci: dodavanjem brida u G nismo izgubili svojstvo povezanosti, ali smo izgubili svojstvo stabla (zbog br. bridova) i onda iz toga zakljuciti da je to zbog postojanja ciklusa?
Ili onda jos pokazati da postoji ciklus (pretpostaviti suprotno, tj. da ne postoji =>izbacivanjem se rusi povezanost, izbacimo onaj isti e, nismo izgubili povezanost – kontradikcija => postoji ciklus)
Luuka (napisa): | U 5. zadatku u prvom grafu slijeva su vrhovi u vrhovima vanjskog peterokuta i u vrhovima zvijezde koja je unutra ? |
mislim da da, to je onaj Petersenov kojeg smo spomenuli na predavanjima
da ne otvaram novi post:
U dokazu korolara : Graf je stablo ⇔ ne sadrzi cikluse, ali dodavanjem bilo kojeg novog brida dobijemo ciklus
⇒
Po def stablo ne sadrzi cikluse
Je li dovoljno reci: dodavanjem brida u G nismo izgubili svojstvo povezanosti, ali smo izgubili svojstvo stabla (zbog br. bridova) i onda iz toga zakljuciti da je to zbog postojanja ciklusa?
Ili onda jos pokazati da postoji ciklus (pretpostaviti suprotno, tj. da ne postoji ⇒izbacivanjem se rusi povezanost, izbacimo onaj isti e, nismo izgubili povezanost – kontradikcija ⇒ postoji ciklus)
_________________ "I'm the operator with my pocket calculator"
|
|
[Vrh] |
|
|