Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Parcijalni razlomci (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
1191213220
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 1 - 0

PostPostano: 14:04 uto, 5. 2. 2008    Naslov: Parcijalni razlomci Citirajte i odgovorite

Mi može netko malo objasnit te parcijalne razlomke, nisam bila na vježbama kad se to radilo...
npr. kako rastavljamo nazivnik ako imamo (x^3-8)...
dobimo (x-2)(x^2-2x+4)... kaj dalje? treba li ovu drugu zagradu jos rastavljat il ne?
Mi može netko malo objasnit te parcijalne razlomke, nisam bila na vježbama kad se to radilo...
npr. kako rastavljamo nazivnik ako imamo (x^3-Cool...
dobimo (x-2)(x^2-2x+4)... kaj dalje? treba li ovu drugu zagradu jos rastavljat il ne?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Taurus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 13 - 7

PostPostano: 23:26 uto, 5. 2. 2008    Naslov: Re: Parcijalni razlomci Citirajte i odgovorite

[quote="1191213220"]Mi može netko malo objasnit te parcijalne razlomke, nisam bila na vježbama kad se to radilo...
npr. kako rastavljamo nazivnik ako imamo (x^3-8)...
dobimo (x-2)(x^2-2x+4)... kaj dalje? treba li ovu drugu zagradu jos rastavljat il ne?[/quote]

Kada bi taj polinom drugog stupnja imao realne nul-točke, onda bi ga trebala još rastaviti, pošto u ovom slučaju x^2-2x+4 ima kompleksne nul-točke, ostavljaš ga takvog kakav jest, ali u brojniku iznad njega onda imaš Ax+B (ako si već iskoristila A ili B, možeš staviti bilo koje drugo slovo), nad ovog prvog (x-2) staviš samo neko slovo.

Općenito, ako imas f/g, ako je f većeg stupnja od g onda ih podjeliš, odnosno rastavis na q + r/g. Ako je g većeg stupnja od f onda nazivnik rastavljas. E sad, ako u nazivniku imaš polinom s cijelobrojnim nul-točkama onda ga rastavis kolko ide ( Pr. A/(x-3) + B/(x+2) ). Ako ima višestruke realne nul-točke (x+3)^3, onda rastavljas ovako : A/(x+3) + B/(x+3)^2 + C/(x+3)^3. Ako ima kompleksne nul-točke, to sam već objasnio, a sa višestrukim kompleksnim nultočkama od recimo (x^2+1)^2 : (Ax+B)/(x^2+1) + (Cx+D)/(x^2+1)^2

Nadam se da sam bar malo pojasnio :wink:
1191213220 (napisa):
npr. kako rastavljamo nazivnik ako imamo (x^3-Cool...

Kada bi taj polinom drugog stupnja imao realne nul-točke, onda bi ga trebala još rastaviti, pošto u ovom slučaju x^2-2x+4 ima kompleksne nul-točke, ostavljaš ga takvog kakav jest, ali u brojniku iznad njega onda imaš Ax+B (ako si već iskoristila A ili B, možeš staviti bilo koje drugo slovo), nad ovog prvog (x-2) staviš samo neko slovo.

Općenito, ako imas f/g, ako je f većeg stupnja od g onda ih podjeliš, odnosno rastavis na q + r/g. Ako je g većeg stupnja od f onda nazivnik rastavljas. E sad, ako u nazivniku imaš polinom s cijelobrojnim nul-točkama onda ga rastavis kolko ide ( Pr. A/(x-3) + B/(x+2) ). Ako ima višestruke realne nul-točke (x+3)^3, onda rastavljas ovako : A/(x+3) + B/(x+3)^2 + C/(x+3)^3. Ako ima kompleksne nul-točke, to sam već objasnio, a sa višestrukim kompleksnim nultočkama od recimo (x^2+1)^2 : (Ax+B)/(x^2+1) + (Cx+D)/(x^2+1)^2

Nadam se da sam bar malo pojasnio Wink

[Vrh]
1191213220
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 1 - 0

PostPostano: 23:55 uto, 5. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tnx! :)
Tnx! Smile

[Vrh]
Taurus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 13 - 7

PostPostano: 0:08 sri, 6. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zaboravio sam napomenut, ali pretpostavljam da to već znaš da ova slova (A, B, C, ..) moraš izračunat :D
Zaboravio sam napomenut, ali pretpostavljam da to već znaš da ova slova (A, B, C, ..) moraš izračunat Very Happy

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum