Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

HELL is near
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
goc9999
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 27 - 22

PostPostano: 21:59 čet, 29. 1. 2004    Naslov: HELL is near Citirajte i odgovorite

Imam usmeni kod prof. Hrvoja Šikića!

Evo mog koncepta (neželim se lomiti za veću ocijenu)
-sve leme, korolari,teoremi,definicije,aksiomi znat k'o iz puške
-dokazi- hmm.... nažalost kad bi se znalo koji se dokazi trebaju znati za veću ocijenu, onda ih ne bi mi trebali tako rasturati
-nemojte mi prodavati spike da nema koncepta koji razlikuje studenta koji je dobio dva ili pet iz usmenog, oni nisu odgovarili skroz na ista pitanja
-gdje je ta granica?

P.S. molim administratora da mi ne uletava sa komentarima: kako mi svi tražimo samo savršenu formulu za usmeni a niko ne uči!
NAravno to ne znači da ne bih htjeo komentar, naprotiv pliz daj ga!
Imam usmeni kod prof. Hrvoja Šikića!

Evo mog koncepta (neželim se lomiti za veću ocijenu)
-sve leme, korolari,teoremi,definicije,aksiomi znat k'o iz puške
-dokazi- hmm.... nažalost kad bi se znalo koji se dokazi trebaju znati za veću ocijenu, onda ih ne bi mi trebali tako rasturati
-nemojte mi prodavati spike da nema koncepta koji razlikuje studenta koji je dobio dva ili pet iz usmenog, oni nisu odgovarili skroz na ista pitanja
-gdje je ta granica?

P.S. molim administratora da mi ne uletava sa komentarima: kako mi svi tražimo samo savršenu formulu za usmeni a niko ne uči!
NAravno to ne znači da ne bih htjeo komentar, naprotiv pliz daj ga!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
GauSs_
Moderator
Moderator

72 = 110 - 38

PostPostano: 10:12 pet, 30. 1. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

za 2 i 3 sigurno ne trebas uciti Bolzano-Wierstrasov teorem( dokaz)! :D
za 2 i 3 sigurno ne trebas uciti Bolzano-Wierstrasov teorem( dokaz)! Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 11:33 pet, 30. 1. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="GauSs_"]za 2 i 3 sigurno ne trebas uciti Bolzano-Wierstrasov teorem( dokaz)! :D[/quote]

Kod :bow: :bow: :bow: Kurepe :bow: :bow: :bow: je trebalo... za 2 :!: :shock:
GauSs_ (napisa):

Kod I bow before you I bow before you I bow before you Kurepe I bow before you I bow before you I bow before you je trebalo... za 2 Exclamation Shocked

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 19:42 pet, 30. 1. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"][quote="GauSs_"]za 2 i 3 sigurno ne trebas uciti Bolzano-Wierstrasov teorem( dokaz)! :D[/quote]

Kod :bow: :bow: :bow: Kurepe :bow: :bow: :bow: je trebalo... za 2 :!: :shock:[/quote]

Šego, ne trudi se. :-) Koliko sam uspio skužiti, oni nam uopće ne vjeruju da je Kurepa postojao (kao predavač na ovom faksu). :roll:
vsego (napisa):
GauSs_ (napisa):

Kod I bow before you I bow before you I bow before you Kurepe I bow before you I bow before you I bow before you je trebalo... za 2 Exclamation Shocked

Šego, ne trudi se. Smile Koliko sam uspio skužiti, oni nam uopće ne vjeruju da je Kurepa postojao (kao predavač na ovom faksu). Rolling Eyes

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
goc9999
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 27 - 22

PostPostano: 19:49 pet, 30. 1. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

NE, Bolzana ću naučiti. To je jedan od najvažnijih teorema ove godine. U to baš i nisam siguran da se ne pita.

Ali sam mislio onaj npr. teži dokaz (sad sam ga već i naučio ali...) da svaki realni niz ima monoton podniz.
NE, Bolzana ću naučiti. To je jedan od najvažnijih teorema ove godine. U to baš i nisam siguran da se ne pita.

Ali sam mislio onaj npr. teži dokaz (sad sam ga već i naučio ali...) da svaki realni niz ima monoton podniz.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 20:15 pet, 30. 1. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="goc9999"]NE, Bolzana ću naučiti. To je jedan od najvažnijih teorema ove godine. U to baš i nisam siguran da se ne pita.

Ali sam mislio onaj npr. teži dokaz (sad sam ga već i naučio ali...) da svaki realni niz ima monoton podniz.[/quote]

Eh... na ovo ne mogu ne reagirati. :-)

Dakle, kao prvo, mislim da ti je sasvim jasno da u dokazu Bolzana koristiš taj teorem. (Ili će ti postati jasno kad naučiš dokaz.)

A kao drugo... onaj dokaz s beskonačno mnogo skupova indeksâ, i 3 slučaja, za mene je katastrofa (ne znam jel se još uvijek radi na taj način, ali mislim da da). Do te mjere da sam sjeo i pojednostavio ga. :-) Samo jedan skup indeksa, i jedan jednostavan da-ne odgovor koji generira rastući ili padajući niz. Evo ga, možda nekom pomogne:

Imamo niz (a_n)_n . Promotrimo skup indeksâ
[code:1]A:={n:(A k>n)(a_k>a_n)}[/code:1]
(odnosno, n je u A akko su iza n-tog člana u nizu svi veći od njega).
Sad, ili je A konačan ili je beskonačan.

1. slučaj, A konačan. Tad A ima najveći element. Uzmem n0:=1+max A , i znam da niz nakon n0 više nema n-ova s gornjim svojstvom. Preciznije, n>=n0 => (E k>n)(a_k<=a_n) . Specijalno, za n=n0 , dobijem neki k i nazovem ga n1 . Znam da mi je n1>n0 i da je a_n1<=a_n0 . Opet, specijalno za n=n1 , dobijem neki drugi k i označim ga n2 . Također imam n2>n1 i a_n2<=a_n1 . I tako dalje. Mislim da je sad jasno kako se induktivno dobiva padajući podniz a_n0 , a_n1 , a_n2 ,....

2. slučaj, A beskonačan. Tad mu sortiramo članove, i dobijemo A={m0,m1,m2,....} . m0 je u A , pa znamo da su nakon m0-tog člana u nizu svi veći od njega. Specijalno, m1-vi je takav, pa imam a_m1>a_m0 . No i m1 je u A , pa su nakon njegovog člana svi veći od njega, time i m2-gi . a_m2>a_m1 . I tako dalje... opet, indukcijom vidimo da dobivamo (strogo) rastući podniz a_m0 , a_m1 , a_m2 , ....

QED. HTH, Bye,
goc9999 (napisa):

Eh... na ovo ne mogu ne reagirati. Smile

Dakle, kao prvo, mislim da ti je sasvim jasno da u dokazu Bolzana koristiš taj teorem. (Ili će ti postati jasno kad naučiš dokaz.)

A kao drugo... onaj dokaz s beskonačno mnogo skupova indeksâ, i 3 slučaja, za mene je katastrofa (ne znam jel se još uvijek radi na taj način, ali mislim da da). Do te mjere da sam sjeo i pojednostavio ga. Smile Samo jedan skup indeksa, i jedan jednostavan da-ne odgovor koji generira rastući ili padajući niz. Evo ga, možda nekom pomogne:

Imamo niz (a_n)_n . Promotrimo skup indeksâ
Kod:
A:={n:(A k>n)(a_k>a_n)}

(odnosno, n je u A akko su iza n-tog člana u nizu svi veći od njega).
Sad, ili je A konačan ili je beskonačan.

1. slučaj, A konačan. Tad A ima najveći element. Uzmem n0:=1+max A , i znam da niz nakon n0 više nema n-ova s gornjim svojstvom. Preciznije, n>=n0 ⇒ (E k>n)(a_k⇐a_n) . Specijalno, za n=n0 , dobijem neki k i nazovem ga n1 . Znam da mi je n1>n0 i da je a_n1⇐a_n0 . Opet, specijalno za n=n1 , dobijem neki drugi k i označim ga n2 . Također imam n2>n1 i a_n2⇐a_n1 . I tako dalje. Mislim da je sad jasno kako se induktivno dobiva padajući podniz a_n0 , a_n1 , a_n2 ,....

2. slučaj, A beskonačan. Tad mu sortiramo članove, i dobijemo A={m0,m1,m2,....} . m0 je u A , pa znamo da su nakon m0-tog člana u nizu svi veći od njega. Specijalno, m1-vi je takav, pa imam a_m1>a_m0 . No i m1 je u A , pa su nakon njegovog člana svi veći od njega, time i m2-gi . a_m2>a_m1 . I tako dalje... opet, indukcijom vidimo da dobivamo (strogo) rastući podniz a_m0 , a_m1 , a_m2 , ....

QED. HTH, Bye,

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
goc9999
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 27 - 22

PostPostano: 23:43 pet, 30. 1. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Na taj sam dokaz i mislio. NIje on težak nego je katastrofa sa tim indexima. Ima kod sibe mardešića slično tvojem dokaz ali isto razbijen na tri dijela.
Zahvaljujući tome sam i skužio princip i poantu. Ali iskreno mi nije jasan drugi slučaj u normalnom dokazivanju. Jer se dobije da je podniz strogo rastuć kod niza koji nema najvećeg člana.A to već smo dobili i u prvom slučaju!
Ili sam nešto propustio?
Na taj sam dokaz i mislio. NIje on težak nego je katastrofa sa tim indexima. Ima kod sibe mardešića slično tvojem dokaz ali isto razbijen na tri dijela.
Zahvaljujući tome sam i skužio princip i poantu. Ali iskreno mi nije jasan drugi slučaj u normalnom dokazivanju. Jer se dobije da je podniz strogo rastuć kod niza koji nema najvećeg člana.A to već smo dobili i u prvom slučaju!
Ili sam nešto propustio?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum