Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Razlika između limesa i gomilišta niza? (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 11 - 8

PostPostano: 21:47 pon, 11. 2. 2008    Naslov: Razlika između limesa i gomilišta niza? Citirajte i odgovorite

Naime, nije mi jasno u čemu je razlika.
Obje definicije vele da je to točka oko koje se u okolini epsilon nalazi beskonačno mnogo članova niza.

Osim ako je stvar samo u tome da gomilišta može biti više, a limes samo jedan?
Obje definicije vele da je to točka oko koje se u okolini epsilon nalazi beskonačno mnogo članova niza.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ß
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

41 = 46 - 5

PostPostano: 21:53 pon, 11. 2. 2008    Naslov: Re: Razlika između limesa i gomilišta niza? Citirajte i odgovorite

[quote="punio4"]Naime, nije mi jasno u čemu je razlika.

Osim ako je stvar samo u tome da gomilišta može biti više, a limes samo jedan?[/quote]

Pogledaj definicije malo bolje, jer nisu baš sasvim iste ;)
Gomilišta može biti više, a limes je jedinstven, točno, jer - kod limesa se u epsilon okolini nalaze [i]svi ostali[/i] članovi niza (dakle, postoji neki nakon kojeg su svi unutra), a kod gomilišta njih (samo :) ) [i]beskonačno mnogo[/i] . Limes je, recimo to tako, "poseban slučaj" gomilišta.
Naime, i intuitivno je vrlo jasno da je moguće da oko neke točke u svakoj epsilon okolini bude beskonačno mnogo članova niza, a da opet ne budu svi. Recimo, svaki deseti (ili stoti, ili koji već) je negdje daleko :D Tada ta točka ne može biti limes (uvijek će postojati ona "daleka" točka, koliko god veliki k0 odaberemo), ali jest gomililšte, jer će ih, unatoč tome što nisu svi tu, i dalje biti beskonačno.

Poznat je primjer sa [latex]a_n=(-1)^n[/latex]. Raspiši obje definicije pa ćeš vidjeti da jednu zadovoljavaju i -1 i 1, a drugu niti jedan od ta dva broja. :D
punio4 (napisa):

Pogledaj definicije malo bolje, jer nisu baš sasvim iste Wink
Gomilišta može biti više, a limes je jedinstven, točno, jer - kod limesa se u epsilon okolini nalaze svi ostali članovi niza (dakle, postoji neki nakon kojeg su svi unutra), a kod gomilišta njih (samo Smile ) beskonačno mnogo . Limes je, recimo to tako, "poseban slučaj" gomilišta.
Naime, i intuitivno je vrlo jasno da je moguće da oko neke točke u svakoj epsilon okolini bude beskonačno mnogo članova niza, a da opet ne budu svi. Recimo, svaki deseti (ili stoti, ili koji već) je negdje daleko Very Happy Tada ta točka ne može biti limes (uvijek će postojati ona "daleka" točka, koliko god veliki k0 odaberemo), ali jest gomililšte, jer će ih, unatoč tome što nisu svi tu, i dalje biti beskonačno.

Poznat je primjer sa . Raspiši obje definicije pa ćeš vidjeti da jednu zadovoljavaju i -1 i 1, a drugu niti jedan od ta dva broja. Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 8

PostPostano: 22:37 pon, 11. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hmhm... Ok, jasno.
No ima jedna stvar koja mi je upala u oči:
"Svaki konvergentni niz ima točno jedno gomilište, a to je granična vrijednost."
Da li to nužno znači da je u tom slučaju to gomilište [latex]\alpha[/latex] = [latex]\lim_n (a_n)_n[/latex] = granična vrijednost niza?

[EDIT]
Glup sam. Limes = Granična vrijednost niza.
Hmhm... Ok, jasno.
"Svaki konvergentni niz ima točno jedno gomilište, a to je granična vrijednost."
Da li to nužno znači da je u tom slučaju to gomilište = = granična vrijednost niza?

[EDIT]
Glup sam. Limes = Granična vrijednost niza.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ß
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

41 = 46 - 5

PostPostano: 22:42 pon, 11. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="punio4"]Hmhm... Ok, jasno.
Da li to nužno znači da je u tom slučaju to gomilište [latex]\alpha[/latex] = [latex]\lim_n (a_n)_n[/latex] = granična vrijednost niza?[/quote]

Da. Limes = granična vrijednost, ako se ne varam. Jednostavno je dokazati da ukoliko niz ima više od jednog gomilišta, nije konvergentan.

Ali notacija ti nije baš najtočnija, naime pravilno je [latex]\lim_n a_n[/latex] - "pod limesom" dolazi opći član niza.
punio4 (napisa):
Hmhm... Ok, jasno.
Da li to nužno znači da je u tom slučaju to gomilište = = granična vrijednost niza?

Da. Limes = granična vrijednost, ako se ne varam. Jednostavno je dokazati da ukoliko niz ima više od jednog gomilišta, nije konvergentan.

Ali notacija ti nije baš najtočnija, naime pravilno je - "pod limesom" dolazi opći član niza.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum