Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
BoMark Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mate Forumaš(ica)

|
Postano: 17:52 uto, 3. 2. 2004 Naslov: |
|
|
Odmah ću reći se ne slažem sa ovdje većinski izraženim mišljenjem. Sve što znam o teenstar vs. memoaids pročitao sam [url=http://www.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A2863285A2863285A28582858285C286328962897289E28632863286028602858285E285C28632863286328592863S]na webu Novog lista[/url]. Ako netko zna još koji link neka dopiše. Opis programa na navedenom linku je takav da su mi, blago rečeno, čudni negativni komentari. Dopuštam da nisam dovoljno informiran.
Na sličan način sam ja bio šokiran kada sam vidio obavijest koja se pojavila na glavnoj math oglasnoj ploči u centru atrija od strane liječnika, a poziva studente 2. godine na obavezan pregled i predavanje.
Što se tiče vjerskih oznaka po javnim ustanovama zastupam stajalište da treba dopustiti ukoliko je to izraz uvjerenja većine ili dio tradicije ili ne postoji mnogo onih koji bi se osjećali na neki način povrijeđenima. Da pojasnim vlastiti stav reći ću npr. da se ne bih osjećao religijski ugrožen ukoliko bi radio u ustanovi u kojoj se nalaze istaknuta samo muslimanska vjerska obilježja, osjećao bih nelagodu i otpor ako bih bio prisiljen osobno nositi muslimanska vjerska obilježja, ne znam kako bih se osjećao da moram prikrivati vlastita (katolička) vjerska obilježja.
Odmah ću reći se ne slažem sa ovdje većinski izraženim mišljenjem. Sve što znam o teenstar vs. memoaids pročitao sam na webu Novog lista. Ako netko zna još koji link neka dopiše. Opis programa na navedenom linku je takav da su mi, blago rečeno, čudni negativni komentari. Dopuštam da nisam dovoljno informiran.
Na sličan način sam ja bio šokiran kada sam vidio obavijest koja se pojavila na glavnoj math oglasnoj ploči u centru atrija od strane liječnika, a poziva studente 2. godine na obavezan pregled i predavanje.
Što se tiče vjerskih oznaka po javnim ustanovama zastupam stajalište da treba dopustiti ukoliko je to izraz uvjerenja većine ili dio tradicije ili ne postoji mnogo onih koji bi se osjećali na neki način povrijeđenima. Da pojasnim vlastiti stav reći ću npr. da se ne bih osjećao religijski ugrožen ukoliko bi radio u ustanovi u kojoj se nalaze istaknuta samo muslimanska vjerska obilježja, osjećao bih nelagodu i otpor ako bih bio prisiljen osobno nositi muslimanska vjerska obilježja, ne znam kako bih se osjećao da moram prikrivati vlastita (katolička) vjerska obilježja.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 18:30 uto, 3. 2. 2004 Naslov: |
|
|
Da malo razjasnim... Ja se protivim crkvenoj prisili i mijesanju u intimnosti pojedinaca. :x Da li "[i]Teen Star[/i]" radi to ili ne, ne znam, pa o njemu ni ne pricam.
Trazio si linkove:
Lijepo ([b]sluzbeno[/b]) objasnjenje sto je "[i]Teen Star[/i]": http://free-kc.hinet.hr/kriz_zivota/suradnici_2004/teen_star.htm
Sluzbeni istup HBK o kondomima: http://www.gay.hr/portal/kategorija.php?kat=35&id=1308
Sluzbeni komentar voditelja [i]Referentnog centra za AIDS[/i] pri [i]Klinici za infektivne bolesti[/i] na prethodno: http://www.gay.hr/portal/opsirno-1313.php
Sluzbene stranice "[i]Teen Stara[/i]": http://www.teenstar.org/
Dakle, ocito je da "[i]Teen Star[/i]" promovira apstinenciju i to je, IMO, ok. :) Svatko moze reci "[i]To i to je najbolje![/i]", ne?
Ono sto [b]nije[/b] ok je navedeni neznanstveni pristup pljuvackog karaktera po "[i]MEMOAIDSU[/i]" - program sa (formalno) slicnim ciljevima, ali bitno drugacijim pristupom :!:
Takodjer, koliko god se ideja "[i]Teen Stara[/i]" nekome cinila ok, ja (osobno, vsego, ne Admin i sl. disklejmeri) sam jako skeptican kako ce se to kod nas realizirati... :?
Da malo razjasnim... Ja se protivim crkvenoj prisili i mijesanju u intimnosti pojedinaca. Da li "Teen Star" radi to ili ne, ne znam, pa o njemu ni ne pricam.
Trazio si linkove:
Lijepo (sluzbeno) objasnjenje sto je "Teen Star": http://free-kc.hinet.hr/kriz_zivota/suradnici_2004/teen_star.htm
Sluzbeni istup HBK o kondomima: http://www.gay.hr/portal/kategorija.php?kat=35&id=1308
Sluzbeni komentar voditelja Referentnog centra za AIDS pri Klinici za infektivne bolesti na prethodno: http://www.gay.hr/portal/opsirno-1313.php
Sluzbene stranice "Teen Stara": http://www.teenstar.org/
Dakle, ocito je da "Teen Star" promovira apstinenciju i to je, IMO, ok. Svatko moze reci "To i to je najbolje!", ne?
Ono sto nije ok je navedeni neznanstveni pristup pljuvackog karaktera po "MEMOAIDSU" - program sa (formalno) slicnim ciljevima, ali bitno drugacijim pristupom
Takodjer, koliko god se ideja "Teen Stara" nekome cinila ok, ja (osobno, vsego, ne Admin i sl. disklejmeri) sam jako skeptican kako ce se to kod nas realizirati...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
filipnet Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mLijekO Forumaš(ica)

|
Postano: 19:56 uto, 3. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="mate"]Što se tiče vjerskih oznaka po javnim ustanovama zastupam stajalište da treba dopustiti ukoliko je to izraz uvjerenja većine ili dio tradicije ili ne postoji mnogo onih koji bi se osjećali na neki način povrijeđenima. Da pojasnim vlastiti stav reći ću npr. da se ne bih osjećao religijski ugrožen ukoliko bi radio u ustanovi u kojoj se nalaze istaknuta samo muslimanska vjerska obilježja...[/quote]
aha, a da je dio tradicije, primjerice sotonizam bi li ti smetalo?
[quote="anamari"]Sto se tice zabrane vjerskih obiljezja, to nikako ne podrzavam. Nisam za to da javne ustanove isticu takve simbole,one bi trebale biti lisene religioznosti. Ali neki ljudi zele nositi kriz, ili pokriti lice maramom. U zapadnom drustvu raligioznost vise nije tako bitna, ali arapska civilizacija je jako ufurana u to i treba ih pokusati razumjeti, a ne prisiljavati da se prilagode nama. Vama je sugavo da vas neko prisiljava na religiju, njima je sugavo kad im netko to zabranjuje.
[/quote]
mi trenutno nismo u arapskom društvu. osim toga, ono što američko/engleski dokumentarci prikazuju o arapskom društvu baš i nije sasvim istinito. to je, kao i većina američko/zapadnoanglosaxonskih dokumentaraca PROPAGANDA. a tko voli nek izvoli. nisu svi muslimani fundamentalisti.
mate (napisa): | Što se tiče vjerskih oznaka po javnim ustanovama zastupam stajalište da treba dopustiti ukoliko je to izraz uvjerenja većine ili dio tradicije ili ne postoji mnogo onih koji bi se osjećali na neki način povrijeđenima. Da pojasnim vlastiti stav reći ću npr. da se ne bih osjećao religijski ugrožen ukoliko bi radio u ustanovi u kojoj se nalaze istaknuta samo muslimanska vjerska obilježja... |
aha, a da je dio tradicije, primjerice sotonizam bi li ti smetalo?
anamari (napisa): | Sto se tice zabrane vjerskih obiljezja, to nikako ne podrzavam. Nisam za to da javne ustanove isticu takve simbole,one bi trebale biti lisene religioznosti. Ali neki ljudi zele nositi kriz, ili pokriti lice maramom. U zapadnom drustvu raligioznost vise nije tako bitna, ali arapska civilizacija je jako ufurana u to i treba ih pokusati razumjeti, a ne prisiljavati da se prilagode nama. Vama je sugavo da vas neko prisiljava na religiju, njima je sugavo kad im netko to zabranjuje.
|
mi trenutno nismo u arapskom društvu. osim toga, ono što američko/engleski dokumentarci prikazuju o arapskom društvu baš i nije sasvim istinito. to je, kao i većina američko/zapadnoanglosaxonskih dokumentaraca PROPAGANDA. a tko voli nek izvoli. nisu svi muslimani fundamentalisti.
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:28 sri, 4. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vip-ov clanak"]U listopadu mjesecu službeni je Vatikan za BBC-ijev program 'Panorama' u emisiji nazvanoj 'Seks i Sveti Grad' izjavio kako latex, materijal od kojega se rade kondomi, sadrži 'pore' koje su bitno veće od virusa HIV-a, stoga ne sprječavaju njegovu transmisiju.
"Virus Aidsa 450 puta je manji od spermatozioda. Spermatozoid može jednostavno proći kroz mrežicu od koje je napravljen kondom," izjavio je Kardinal Alfonso Lopez Trujillo. [/quote]
uff...sto jos necu cuti...
nego..ovako..malo znanstvenoga...
neznam koliko je puta HIV manji od spermatozoida, ali neka im bude da je 450 puta manji.
Postoje takve stvari kao [b]minimalna kvota[/b] virusa koja je potrebna da bi organizam podlegao bolesti.
Recimo, ako osoba koja ima gripu kihne na vas, ne znaci da cete dobiti gripu. A prilikom kihanja izade nekoliko milijuna virusa...i to svejedno nije dosta...
evo jos bolji primjer..ako imate decka/curu koja ima gripu ili prehladu i ljubite se s njom/njim, iz njegovih/njenih zlijezda slinovnica milijarde virusa se prenese u vas..no to ne znaci da cete se zaraziti
naravno, puno ovisi o osobi samoj i to kako se brine o svome tijelu, da li dovoljno paznje posvecuje razvijanju imunosustava i sl.
e sad da se vratim na HIV..ne znam kolko su ljudi upoznati sa nacinom na koji se siri, ali evo malo - kada HIV ude u organizam (iskljucivo krvlju se prenosi!!!), onda se nasadi na [i]Beta[/i] limfocite i sprečava proizvodnju T4 limfocita koji su zasluzni za unistavanje skoro pa svih stranih tijela u nasem organizmu. HIV sam po sebi nikada nije ubio nikoga, vec je toliko oslabio organizam, pa je taj posao dovrsila neka druga bolest.
Sad da malo pojasnim zasto sam rekao da se iskljucivo krvlju prenosi;
Kad se kaze da se HIV prenosi spolnim odnosom - to je cesto krivo protumaceno...Sam spolni odnos ne prenosi HIV. Naime, na spolnom organu i muskarca i zene postoje pore do kojih dolazi krv. Krv iz tih pora je zasluzna za prijenos HIV-a. Naravno, pojacan protok krvi je potaknut spolnim odonsom, te time i veca sansa zaraze HIV-om.
Jos nesto - spolni odnos sa HIV pozitivnom ili negativnom osobom ne znaci da ce netko dobiti virus.Sanse jesu velike, ali uvijek postoji tih nesto malo do 100%...(iako 100% ne znaci da ce se nesto sa sigurnoscu dogoditi)
Onda o onoj minimalnoj kvoti...
Kada se odete testirati na HIV, onda vam kazu seronegativni ste ili seropozitivni ste
serpozitivni - u krvi je utvrdena velika kolicina HIV-a i oni su u aktivnom stanju - to je najgora situacija - kaze se isto da je osoba HIV pozitivna
seronegativni (1. znacenje) - u krvi je utvrden HIV, no u malim kolicinama i u negativnom je stanju - osrednja situacija, jer zarazeni ste HIV-om no sanse da se stanje vaseg organizma razvije u AIDS su jako male - kaze se isto da je osoba HIV negativna
seronegativni (2. znacenje) - u krvi nema prisutnosti HIV-a - naravno, najbolja situacija
sad da ovo sazmem u 2 recenice, nesto sto sam mogao odmah:
to sto je HIV virus 450 puta manji od spermatozoida nema nikakve veze jedno s drugim!! Kondom, osim sto zaustavlja probitak spermatozoida, onemogucuje kontakt krvlju.Ako ne vjerujete, uzmite filter papir, neki najmanji moguci..Njegove pore su svejedno puuuno vece od onih na kondomu.Pokusajte kap krvi kroz njega procjediti..nece bas ici zbog raznoraznih adhezijskih i kohezijskih sila koje djeluju na tvari u krvi te zbog masivnih eritrocita i trombocita koji su puno veci od HIV-a. To je kao da kroz zid pokusate progurati ping-pong lopticu..Zid ce imati pukotine, ali nijednu toliko veliku da loptica prode kroz njega.Nije nemoguce, samo je jednostavno nevjerovatno...
I uostalom, nisam nikad bas cuo za kondom koji propusta spermije??
vip-ov clanak (napisa): | U listopadu mjesecu službeni je Vatikan za BBC-ijev program 'Panorama' u emisiji nazvanoj 'Seks i Sveti Grad' izjavio kako latex, materijal od kojega se rade kondomi, sadrži 'pore' koje su bitno veće od virusa HIV-a, stoga ne sprječavaju njegovu transmisiju.
"Virus Aidsa 450 puta je manji od spermatozioda. Spermatozoid može jednostavno proći kroz mrežicu od koje je napravljen kondom," izjavio je Kardinal Alfonso Lopez Trujillo. |
uff...sto jos necu cuti...
nego..ovako..malo znanstvenoga...
neznam koliko je puta HIV manji od spermatozoida, ali neka im bude da je 450 puta manji.
Postoje takve stvari kao minimalna kvota virusa koja je potrebna da bi organizam podlegao bolesti.
Recimo, ako osoba koja ima gripu kihne na vas, ne znaci da cete dobiti gripu. A prilikom kihanja izade nekoliko milijuna virusa...i to svejedno nije dosta...
evo jos bolji primjer..ako imate decka/curu koja ima gripu ili prehladu i ljubite se s njom/njim, iz njegovih/njenih zlijezda slinovnica milijarde virusa se prenese u vas..no to ne znaci da cete se zaraziti
naravno, puno ovisi o osobi samoj i to kako se brine o svome tijelu, da li dovoljno paznje posvecuje razvijanju imunosustava i sl.
e sad da se vratim na HIV..ne znam kolko su ljudi upoznati sa nacinom na koji se siri, ali evo malo - kada HIV ude u organizam (iskljucivo krvlju se prenosi!!!), onda se nasadi na Beta limfocite i sprečava proizvodnju T4 limfocita koji su zasluzni za unistavanje skoro pa svih stranih tijela u nasem organizmu. HIV sam po sebi nikada nije ubio nikoga, vec je toliko oslabio organizam, pa je taj posao dovrsila neka druga bolest.
Sad da malo pojasnim zasto sam rekao da se iskljucivo krvlju prenosi;
Kad se kaze da se HIV prenosi spolnim odnosom - to je cesto krivo protumaceno...Sam spolni odnos ne prenosi HIV. Naime, na spolnom organu i muskarca i zene postoje pore do kojih dolazi krv. Krv iz tih pora je zasluzna za prijenos HIV-a. Naravno, pojacan protok krvi je potaknut spolnim odonsom, te time i veca sansa zaraze HIV-om.
Jos nesto - spolni odnos sa HIV pozitivnom ili negativnom osobom ne znaci da ce netko dobiti virus.Sanse jesu velike, ali uvijek postoji tih nesto malo do 100%...(iako 100% ne znaci da ce se nesto sa sigurnoscu dogoditi)
Onda o onoj minimalnoj kvoti...
Kada se odete testirati na HIV, onda vam kazu seronegativni ste ili seropozitivni ste
serpozitivni - u krvi je utvrdena velika kolicina HIV-a i oni su u aktivnom stanju - to je najgora situacija - kaze se isto da je osoba HIV pozitivna
seronegativni (1. znacenje) - u krvi je utvrden HIV, no u malim kolicinama i u negativnom je stanju - osrednja situacija, jer zarazeni ste HIV-om no sanse da se stanje vaseg organizma razvije u AIDS su jako male - kaze se isto da je osoba HIV negativna
seronegativni (2. znacenje) - u krvi nema prisutnosti HIV-a - naravno, najbolja situacija
sad da ovo sazmem u 2 recenice, nesto sto sam mogao odmah:
to sto je HIV virus 450 puta manji od spermatozoida nema nikakve veze jedno s drugim!! Kondom, osim sto zaustavlja probitak spermatozoida, onemogucuje kontakt krvlju.Ako ne vjerujete, uzmite filter papir, neki najmanji moguci..Njegove pore su svejedno puuuno vece od onih na kondomu.Pokusajte kap krvi kroz njega procjediti..nece bas ici zbog raznoraznih adhezijskih i kohezijskih sila koje djeluju na tvari u krvi te zbog masivnih eritrocita i trombocita koji su puno veci od HIV-a. To je kao da kroz zid pokusate progurati ping-pong lopticu..Zid ce imati pukotine, ali nijednu toliko veliku da loptica prode kroz njega.Nije nemoguce, samo je jednostavno nevjerovatno...
I uostalom, nisam nikad bas cuo za kondom koji propusta spermije??
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 0:58 sri, 4. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Lord Sirius"]Zid ce imati pukotine, ali nijednu toliko veliku da loptica prode kroz njega.Nije nemoguce, samo je jednostavno nevjerovatno...[/quote]
Osim ako je zid od cvjecarnice iz [i]Alana Forda[/i]... ;)
[quote="Lord Sirius"]I uostalom, nisam nikad bas cuo za kondom koji propusta spermije??[/quote]
Mozda stanovite organizacije to plasiraju na trziste da nam poprave demografsku sliku? :twisted:
(Disklejmer: svaka slicnost sa stvarnim organizacijama/udrugama/... je slucajna)
Thanx for informativni post... Mislio sam da poznam tematiku, ali par sitnica je i meni bilo novo... :shock: :oops: :)
Lord Sirius (napisa): | Zid ce imati pukotine, ali nijednu toliko veliku da loptica prode kroz njega.Nije nemoguce, samo je jednostavno nevjerovatno... |
Osim ako je zid od cvjecarnice iz Alana Forda...
Lord Sirius (napisa): | I uostalom, nisam nikad bas cuo za kondom koji propusta spermije?? |
Mozda stanovite organizacije to plasiraju na trziste da nam poprave demografsku sliku?
(Disklejmer: svaka slicnost sa stvarnim organizacijama/udrugama/... je slucajna)
Thanx for informativni post... Mislio sam da poznam tematiku, ali par sitnica je i meni bilo novo...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 1:21 sri, 4. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Dakle, ocito je da "[i]Teen Star[/i]" promovira apstinenciju i to je, IMO, ok. :) Svatko moze reci "[i]To i to je najbolje![/i]", ne?[/quote]
IMO, nije OK. Ne znam zasto bi se skole trebale truditi da djeca sto kasnije stupaju u spolne odnose. Zadaca skole je kvalitetno informirati o posljedicama i rizicima seksa, ne nametati odluku u necemu sto je privatna svar dvoje pojedinaca.
Mislim da bi drustveno korisniji bio program koji promovira apstinenciju od masne hrane (na primjer).
vsego (napisa): | Dakle, ocito je da "Teen Star" promovira apstinenciju i to je, IMO, ok. Svatko moze reci "To i to je najbolje!", ne? |
IMO, nije OK. Ne znam zasto bi se skole trebale truditi da djeca sto kasnije stupaju u spolne odnose. Zadaca skole je kvalitetno informirati o posljedicama i rizicima seksa, ne nametati odluku u necemu sto je privatna svar dvoje pojedinaca.
Mislim da bi drustveno korisniji bio program koji promovira apstinenciju od masne hrane (na primjer).
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 1:56 sri, 4. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"][quote="vsego"]Dakle, ocito je da "[i]Teen Star[/i]" promovira apstinenciju i to je, IMO, ok. :) Svatko moze reci "[i]To i to je najbolje![/i]", ne?[/quote]
IMO, nije OK. Ne znam zasto bi se skole trebale truditi da djeca sto kasnije stupaju u spolne odnose. Zadaca skole je kvalitetno informirati o posljedicama i rizicima seksa, ne nametati odluku...[/quote]
Nisi pazljivo citao. Rekoh na pocetku "[i]Ja se protivim crkvenoj prisili i mijesanju u intimnosti pojedinaca.[/i]" (jasno da ni neckvene prisile nisu dobre, ali o njima tu nije rijec ;))
Ja samo smatram da je ok da netko prica "[i]Ja mislim da se nitko ne smije sexati! Izabrat cemo jednog muskarca od njih milijardu, izvuci iz njega onih 3ml i s time oploditi milijardu zena![/i]" :twisted: To je, mozda, necije misljenje (izmislih to na osnovu jedne stvarne izjave jednog poznatog svecenika ;)) i on(a) ima pravo na to misljenje. Ono sto [b]nema pravo[/b] je nametanje tog misljenja drugima.
Sto se tice truda u skolama, tu se slazemo. 8) Btw, smatram da crkvi i njenim sluzbenicima nije mjesto u skolama, bar ne drzavnima! :x
Ali, koliko sam shvatio, u skolama bi trebao ici MEMOAIDS, a Teen je crkvena stvar (i kao takvome mu nije mjesto u skoli!). :roll:
[quote="krcko"]...u necemu sto je privatna svar dvoje pojedinaca.[/quote]
Ili vise njih. :twisted:
[quote="krcko"]Mislim da bi drustveno korisniji bio program koji promovira apstinenciju od masne hrane (na primjer).[/quote]
:shock: M'rš, silo nečista :!:
:pc:
krcko (napisa): | vsego (napisa): | Dakle, ocito je da "Teen Star" promovira apstinenciju i to je, IMO, ok. Svatko moze reci "To i to je najbolje!", ne? |
IMO, nije OK. Ne znam zasto bi se skole trebale truditi da djeca sto kasnije stupaju u spolne odnose. Zadaca skole je kvalitetno informirati o posljedicama i rizicima seksa, ne nametati odluku... |
Nisi pazljivo citao. Rekoh na pocetku "Ja se protivim crkvenoj prisili i mijesanju u intimnosti pojedinaca." (jasno da ni neckvene prisile nisu dobre, ali o njima tu nije rijec )
Ja samo smatram da je ok da netko prica "Ja mislim da se nitko ne smije sexati! Izabrat cemo jednog muskarca od njih milijardu, izvuci iz njega onih 3ml i s time oploditi milijardu zena!" To je, mozda, necije misljenje (izmislih to na osnovu jedne stvarne izjave jednog poznatog svecenika ) i on(a) ima pravo na to misljenje. Ono sto nema pravo je nametanje tog misljenja drugima.
Sto se tice truda u skolama, tu se slazemo. Btw, smatram da crkvi i njenim sluzbenicima nije mjesto u skolama, bar ne drzavnima!
Ali, koliko sam shvatio, u skolama bi trebao ici MEMOAIDS, a Teen je crkvena stvar (i kao takvome mu nije mjesto u skoli!).
krcko (napisa): | ...u necemu sto je privatna svar dvoje pojedinaca. |
Ili vise njih.
krcko (napisa): | Mislim da bi drustveno korisniji bio program koji promovira apstinenciju od masne hrane (na primjer). |
M'rš, silo nečista
|
|
[Vrh] |
|
Ivančica Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:03 sri, 4. 2. 2004 Naslov: |
|
|
Evo da se i ja ukljucim u raspravu. Nisam procitala niti jedan od clanaka, ali sam preletila topic. Koliko poznajem (a mislim da dobro poznajem) nastup crkve u pojedinim situacijama, namece mi se pitanje: zasto ljudi uvijek tumace rijeci iz crkvenih krugova kao prisilu, oduzimanje slobode, nametanje stavova i sl.? Smatram da (nisam procitala, pa ne mogu bit sigurna) crkva kao institucija nije tako nastupila. Nego, naprotiv, pokusala je dati savjet, nazovimo to tak, svojim ovcicama, koje izgubljeno lutaju. Cinjenice je da nasa civilizacija s godinama odlazi sve dalje u ostvarivanju svojih "sloboda". Stavih to pod navodnike, jer rasprava o tome je li to sloboda ili ropstvo nadilazi ovaj topic, to je rasprava za sebe. Ja to zamisljam ovak: mi (katolici) smo ovcice na ovom svijetu, a crkva kao institucija pastir. Posto vani vladaju svakakve opasnosti, npr. napadaju vukovi. Pastir razmislja kako da sacuva zivote svojih ovcica. Prvo im dijeli savjete da ne idu daleko, ali uvijek ima onih koje ne slusaju, koje se udalje od stada. I sto se dogadja? Vuk napada, i njih vise nema. A bile su dragocijene u stadu. Zato pastir razmislja dalje. Postrozuje glas, ali opet ima onih koje ne slusaju... iako manje nego prije. I tako to traje neko vrijeme, ali onda opet krenu se ovcice udaljavat, i opet vuk cesto napada. A pastir voli svoje ovcice, svaku na svoj nacin. I smislja rijesenje: postavlja ogradu. Ali ovcice odlaze izvan ograde. I opet stradavaju. Zatim pastir prosiruje ogradu. Ali one opet izlaze. I sto god pastir napravio, zna da ce uvijek biti neposlusnih ovcica. I sav u ocaju vice na njih, upozorava ih, preklinje da ne idu daleko. I place, place pastir za ovcicama svojim. A sto one rade? I dalje odlaze u sigurnu smrt. Jer razmisljaju: vani je lijepo, tamo je trava zelenija, temo mogu vise trcati, tamo nije ona dosadna ovca, pa nece valda mene vuk napasti, ja cu paziti. I ona ode van, a kad ono, u trenutku nepaznje, prisulja se vuk iza ledja i...
A najgore prolaze one koje prezive napad vuka. One su ranjene i te rane nose cijeli zivot. Ako su rane velike, opametit ce se i nece vise pomisljati na odlazak izvan ograde, ma kako fino trava vani mirisala.
Eto mislim da ste shvatili sto zelim reci :-)
Evo da se i ja ukljucim u raspravu. Nisam procitala niti jedan od clanaka, ali sam preletila topic. Koliko poznajem (a mislim da dobro poznajem) nastup crkve u pojedinim situacijama, namece mi se pitanje: zasto ljudi uvijek tumace rijeci iz crkvenih krugova kao prisilu, oduzimanje slobode, nametanje stavova i sl.? Smatram da (nisam procitala, pa ne mogu bit sigurna) crkva kao institucija nije tako nastupila. Nego, naprotiv, pokusala je dati savjet, nazovimo to tak, svojim ovcicama, koje izgubljeno lutaju. Cinjenice je da nasa civilizacija s godinama odlazi sve dalje u ostvarivanju svojih "sloboda". Stavih to pod navodnike, jer rasprava o tome je li to sloboda ili ropstvo nadilazi ovaj topic, to je rasprava za sebe. Ja to zamisljam ovak: mi (katolici) smo ovcice na ovom svijetu, a crkva kao institucija pastir. Posto vani vladaju svakakve opasnosti, npr. napadaju vukovi. Pastir razmislja kako da sacuva zivote svojih ovcica. Prvo im dijeli savjete da ne idu daleko, ali uvijek ima onih koje ne slusaju, koje se udalje od stada. I sto se dogadja? Vuk napada, i njih vise nema. A bile su dragocijene u stadu. Zato pastir razmislja dalje. Postrozuje glas, ali opet ima onih koje ne slusaju... iako manje nego prije. I tako to traje neko vrijeme, ali onda opet krenu se ovcice udaljavat, i opet vuk cesto napada. A pastir voli svoje ovcice, svaku na svoj nacin. I smislja rijesenje: postavlja ogradu. Ali ovcice odlaze izvan ograde. I opet stradavaju. Zatim pastir prosiruje ogradu. Ali one opet izlaze. I sto god pastir napravio, zna da ce uvijek biti neposlusnih ovcica. I sav u ocaju vice na njih, upozorava ih, preklinje da ne idu daleko. I place, place pastir za ovcicama svojim. A sto one rade? I dalje odlaze u sigurnu smrt. Jer razmisljaju: vani je lijepo, tamo je trava zelenija, temo mogu vise trcati, tamo nije ona dosadna ovca, pa nece valda mene vuk napasti, ja cu paziti. I ona ode van, a kad ono, u trenutku nepaznje, prisulja se vuk iza ledja i...
A najgore prolaze one koje prezive napad vuka. One su ranjene i te rane nose cijeli zivot. Ako su rane velike, opametit ce se i nece vise pomisljati na odlazak izvan ograde, ma kako fino trava vani mirisala.
Eto mislim da ste shvatili sto zelim reci
_________________ "Veliki umovi raspravljaju o zamislima.
Prosječni umovi raspravljaju o događajima.
Mali umovi raspravljaju o ljudima."
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 1:20 čet, 5. 2. 2004 Naslov: |
|
|
Ivancice, bez uvrede, molim... Tvoja pricica me podsjetila na jednu slicicu... 8)
[url=http://degiorgi.math.hr/~etruhan/rabbit.jpg]Zeko & vuk[/url]
Sto se prisile tice... Prisila ne podrazumijeva nuzno oruzje ili neki drugi vid nasilja :!: Zloupotreba utjecaja cesto ima daleko zesci efekt...
[quote="VIPov clanak"]U emisiji je prikazan i prilog o časnoj sestri koja savjetuje zaraženog crkvenog korovođu da ne koristi kondom u odnosu sa svojom ženom jer "virus može proći kroz njega".[/quote]
Ako ti je bas do klasicne prisile, evo odmah iduceg paragrafa:
[quote="VIPov clanak"]Biskupi su otišli toliko daleko da su edukativne kampanje optužili krivima za širenje Aidsa: "Aids… se širi tolikom brzinom zbog dostupnosti kondoma," kažu. Apsurdan je slučaj [color=red]kada su jednog voditelja programa za prevenciju Aidsa (katolika) spriječili dijeliti kondome jer to ne odobrava Crkva.[/color] "Neki su svećenici čak izjavljivali da su kondomi premazani HIV-om/Aidsom," potvrdio je.[/quote]
Ne da mi se dalje... Procitaj clanke, pa onda prosudi. 8) Pri tome, uzmi u obzir i izvore, jer kad je Crkva u igri, gotovo uvijek su izvori po [i]defaultu[/i] "pro" ili "cons"; jako rijetko "neutralni". :(
Inace, u pravu si da nije loshe sve sto dodje od Crkve; no isto tako nije niti sve od Crkve dobro... 8)
Ivancice, bez uvrede, molim... Tvoja pricica me podsjetila na jednu slicicu...
Zeko & vuk
Sto se prisile tice... Prisila ne podrazumijeva nuzno oruzje ili neki drugi vid nasilja Zloupotreba utjecaja cesto ima daleko zesci efekt...
VIPov clanak (napisa): | U emisiji je prikazan i prilog o časnoj sestri koja savjetuje zaraženog crkvenog korovođu da ne koristi kondom u odnosu sa svojom ženom jer "virus može proći kroz njega". |
Ako ti je bas do klasicne prisile, evo odmah iduceg paragrafa:
VIPov clanak (napisa): | Biskupi su otišli toliko daleko da su edukativne kampanje optužili krivima za širenje Aidsa: "Aids… se širi tolikom brzinom zbog dostupnosti kondoma," kažu. Apsurdan je slučaj kada su jednog voditelja programa za prevenciju Aidsa (katolika) spriječili dijeliti kondome jer to ne odobrava Crkva. "Neki su svećenici čak izjavljivali da su kondomi premazani HIV-om/Aidsom," potvrdio je. |
Ne da mi se dalje... Procitaj clanke, pa onda prosudi. Pri tome, uzmi u obzir i izvore, jer kad je Crkva u igri, gotovo uvijek su izvori po defaultu "pro" ili "cons"; jako rijetko "neutralni".
Inace, u pravu si da nije loshe sve sto dodje od Crkve; no isto tako nije niti sve od Crkve dobro...
|
|
[Vrh] |
|
Asmodai Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
dodge Moderator

|
|
[Vrh] |
|
mLijekO Forumaš(ica)

|
Postano: 11:06 čet, 5. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Ivančica"]Evo da se i ja ukljucim u raspravu. Nisam procitala niti jedan od clanaka, ali sam preletila topic. Koliko poznajem (a mislim da dobro poznajem) nastup crkve u pojedinim situacijama, namece mi se pitanje: zasto ljudi uvijek tumace rijeci iz crkvenih krugova kao prisilu, oduzimanje slobode, nametanje stavova i sl[/quote]
upravo zato što crkva djeluje kao ti sad. prelete topic, a onda zabrane ono kaj im se ne sviđa i nameću stavove
[quote="Ivančica"]Ja to zamisljam ovak: mi (katolici) smo ovcice na ovom svijetu[/quote]
HEAR, HEAR! =D> =D>
ovce očito jeste, ali zar ti misliš da i muslimani, pravoslavci, hindusi nisu ovce? :idea: jel ti to pozivaš na religijsku nesnošljivost? :twisted:
[quote="Ivančuica"], a crkva kao institucija pastir[/quote]
pastir je onaj koji manipulira ovcama i govori im kuda da idu...
a prije toga[quote="Ivančica"] zasto ljudi uvijek tumace rijeci iz crkvenih krugova kao prisilu, oduzimanje slobode, nametanje stavova i sl[/quote]
:?: :roll:
[quote="Ivančica"]I sto se dogadja? Vuk napada, i njih vise nema. A bile su dragocijene u stadu. [/quote]
kak su dragocjene u stadu, u stadu nema individua, dragocjeno je stado, koga briga za ovcu dvije...
[quote="Ivančica"]Vuk napada, i njih vise nema.[/quote]
A to ima nekaj tragikomično. Crkva u biti zna da ne postoji vuk, ali lupa svoju propagandu. To su priče za malu djecu. kao kad imaš 4-5 godina, a baka ti kaže NEMOJ PITI KAVU NARAST ĆE TI REP! Osim toga, ako uzmemo da je znanje vuk, ili da je tolerancija vuk, ili klasna jednakost, ili nepotrebnost religije :!: naravno da onda postoji vuk. Samo on nije opasan za ovčice nego za pastira.
[quote="ivančica"]A najgore prolaze one koje prezive napad vuka. One su ranjene i te rane nose cijeli zivot. Ako su rane velike, opametit ce se i nece vise pomisljati na odlazak izvan ograde, ma kako fino trava vani mirisala. [/quote]
Sva sreća da ljudi zarastaju puno bolje od ovaca.
[quote="Ivančica"]Zato pastir razmislja dalje. Postrozuje glas, ali opet ima onih koje ne slusaju... iako manje nego prije. I tako to traje neko vrijeme, ali onda opet krenu se ovcice udaljavat, i opet vuk cesto napada. A pastir voli svoje ovcice, svaku na svoj nacin. I smislja rijesenje: postavlja ogradu. Ali ovcice odlaze izvan ograde. I opet stradavaju. Zatim pastir prosiruje ogradu. Ali one opet izlaze. I sto god pastir napravio, zna da ce uvijek biti neposlusnih ovcica. I sav u ocaju vice na njih, upozorava ih, preklinje da ne idu daleko. I place, place pastir za ovcicama svojim. A sto one rade? I dalje odlaze u sigurnu smrt. Jer razmisljaju: vani je lijepo, tamo je trava zelenija, temo mogu vise trcati, tamo nije ona dosadna ovca, pa nece valda mene vuk napasti, ja cu paziti. I ona ode van, a kad ono, u trenutku nepaznje, prisulja se vuk iza ledja i...
Eto mislim da ste shvatili sto zelim reci[/quote]
Ja mislim da nam želiš prodati srednjovjekovnu crkvenu propagandu. Ali dobro, to je tvoje pravo. Kaoš što je i moje pravo da te upozorim da ovo nije srednji vijek i da mi nismo više kmetovi koji će davati crkvi 1/10. 2004. godina je. 21. stoljeće. Smisli neku priču u skaldu s tim. Tipa da će nam bogo, ako svi ne budemo dobri katolici poslati sluperlude AI strojeve koji će nas htjet ubit. Mislim ljudi, budite maštoviti.
A za kraj, usporedba s ovcama je loša ideja. Ovce su manje inteligentne od ljudi. Znači da nam priča govori da su ljudi manje inteligentni od crkve (možda oni koji [color=blue]****[/color] ovakve priče jesu, u to ne ulazim). A osim toga, ljudi su jači od ovaca. I obično oni koji odlutaju van ne odlutaju zbog zelene trave. Nego zbog potrebe da imaju više toga nego što je zelena trava i topao dom. Oni obično žele misliti. A vuk može biti i jak i moćan, ali ljudi su moćniji od svega. Ljudi imaju inteligenciju, koja ih čini jačima od vukova, tako da ispadne točno onako kako prikazuje slika na koju je vsego dao link.Afterall, pogledaj tko je "najrazvijenija" rasa na Majci Zemljici!
Sretno ivančice unutar tora. Možeš nam doći u goste kad hoćeš, ali PAZI SE VUKOVA
[img]http://rasprave.fizika.org/images/smiles/gj_elaugh.gif[/img][img]http://rasprave.fizika.org/images/smiles/gj_elaugh.gif[/img][img]http://rasprave.fizika.org/images/smiles/gj_elaugh.gif[/img]
[color=blue]Kolega, neke izraze cemo ipak ostaviti za ulicu... :roll:[/color]
Ivančica (napisa): | Evo da se i ja ukljucim u raspravu. Nisam procitala niti jedan od clanaka, ali sam preletila topic. Koliko poznajem (a mislim da dobro poznajem) nastup crkve u pojedinim situacijama, namece mi se pitanje: zasto ljudi uvijek tumace rijeci iz crkvenih krugova kao prisilu, oduzimanje slobode, nametanje stavova i sl |
upravo zato što crkva djeluje kao ti sad. prelete topic, a onda zabrane ono kaj im se ne sviđa i nameću stavove
Ivančica (napisa): | Ja to zamisljam ovak: mi (katolici) smo ovcice na ovom svijetu |
HEAR, HEAR!
ovce očito jeste, ali zar ti misliš da i muslimani, pravoslavci, hindusi nisu ovce? jel ti to pozivaš na religijsku nesnošljivost?
Ivančuica (napisa): | , a crkva kao institucija pastir |
pastir je onaj koji manipulira ovcama i govori im kuda da idu...
a prije toga Ivančica (napisa): | zasto ljudi uvijek tumace rijeci iz crkvenih krugova kao prisilu, oduzimanje slobode, nametanje stavova i sl |
Ivančica (napisa): | I sto se dogadja? Vuk napada, i njih vise nema. A bile su dragocijene u stadu. |
kak su dragocjene u stadu, u stadu nema individua, dragocjeno je stado, koga briga za ovcu dvije...
Ivančica (napisa): | Vuk napada, i njih vise nema. |
A to ima nekaj tragikomično. Crkva u biti zna da ne postoji vuk, ali lupa svoju propagandu. To su priče za malu djecu. kao kad imaš 4-5 godina, a baka ti kaže NEMOJ PITI KAVU NARAST ĆE TI REP! Osim toga, ako uzmemo da je znanje vuk, ili da je tolerancija vuk, ili klasna jednakost, ili nepotrebnost religije naravno da onda postoji vuk. Samo on nije opasan za ovčice nego za pastira.
ivančica (napisa): | A najgore prolaze one koje prezive napad vuka. One su ranjene i te rane nose cijeli zivot. Ako su rane velike, opametit ce se i nece vise pomisljati na odlazak izvan ograde, ma kako fino trava vani mirisala. |
Sva sreća da ljudi zarastaju puno bolje od ovaca.
Ivančica (napisa): | Zato pastir razmislja dalje. Postrozuje glas, ali opet ima onih koje ne slusaju... iako manje nego prije. I tako to traje neko vrijeme, ali onda opet krenu se ovcice udaljavat, i opet vuk cesto napada. A pastir voli svoje ovcice, svaku na svoj nacin. I smislja rijesenje: postavlja ogradu. Ali ovcice odlaze izvan ograde. I opet stradavaju. Zatim pastir prosiruje ogradu. Ali one opet izlaze. I sto god pastir napravio, zna da ce uvijek biti neposlusnih ovcica. I sav u ocaju vice na njih, upozorava ih, preklinje da ne idu daleko. I place, place pastir za ovcicama svojim. A sto one rade? I dalje odlaze u sigurnu smrt. Jer razmisljaju: vani je lijepo, tamo je trava zelenija, temo mogu vise trcati, tamo nije ona dosadna ovca, pa nece valda mene vuk napasti, ja cu paziti. I ona ode van, a kad ono, u trenutku nepaznje, prisulja se vuk iza ledja i...
Eto mislim da ste shvatili sto zelim reci |
Ja mislim da nam želiš prodati srednjovjekovnu crkvenu propagandu. Ali dobro, to je tvoje pravo. Kaoš što je i moje pravo da te upozorim da ovo nije srednji vijek i da mi nismo više kmetovi koji će davati crkvi 1/10. 2004. godina je. 21. stoljeće. Smisli neku priču u skaldu s tim. Tipa da će nam bogo, ako svi ne budemo dobri katolici poslati sluperlude AI strojeve koji će nas htjet ubit. Mislim ljudi, budite maštoviti.
A za kraj, usporedba s ovcama je loša ideja. Ovce su manje inteligentne od ljudi. Znači da nam priča govori da su ljudi manje inteligentni od crkve (možda oni koji **** ovakve priče jesu, u to ne ulazim). A osim toga, ljudi su jači od ovaca. I obično oni koji odlutaju van ne odlutaju zbog zelene trave. Nego zbog potrebe da imaju više toga nego što je zelena trava i topao dom. Oni obično žele misliti. A vuk može biti i jak i moćan, ali ljudi su moćniji od svega. Ljudi imaju inteligenciju, koja ih čini jačima od vukova, tako da ispadne točno onako kako prikazuje slika na koju je vsego dao link.Afterall, pogledaj tko je "najrazvijenija" rasa na Majci Zemljici!
Sretno ivančice unutar tora. Možeš nam doći u goste kad hoćeš, ali PAZI SE VUKOVA

Kolega, neke izraze cemo ipak ostaviti za ulicu...
|
|
[Vrh] |
|
anamari Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:24 čet, 5. 2. 2004 Naslov: |
|
|
Mislim da crkva ima pravo na svoje stajaliste. I ima ga pravo reci javno.
Al ja ne razumijem zasto je seks grijeh. Zasto je crkva protiv seksa? Ne kuzim. Jasno mi je da je ubojstvo lose, laganje nije u redu, treba postovati roditelje, uglavnom ne ciniti nazao drugima.
Al kakve veze ima seks sa time?
Ako je to zbog nezeljenih posljedica, onda sam jos zbunjenija.
Jer nezeljene trudnoce kao i spolne bolesti mogu se sprijetiti upotrebom kontracepcijskih sredstava, a crkva je bas protiv njih.
I kuzim da treba upozoriti na negative posljedice, to mi je jasno. Al zasto potpuna zabrana?
Mislim da crkva ima pravo na svoje stajaliste. I ima ga pravo reci javno.
Al ja ne razumijem zasto je seks grijeh. Zasto je crkva protiv seksa? Ne kuzim. Jasno mi je da je ubojstvo lose, laganje nije u redu, treba postovati roditelje, uglavnom ne ciniti nazao drugima.
Jer nezeljene trudnoce kao i spolne bolesti mogu se sprijetiti upotrebom kontracepcijskih sredstava, a crkva je bas protiv njih.
I kuzim da treba upozoriti na negative posljedice, to mi je jasno. Al zasto potpuna zabrana?
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 23:26 čet, 5. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="anamari"]Al ja ne razumijem zasto je seks grijeh. Zasto je crkva protiv seksa? Ne kuzim.[/quote]
Ovo je [b]off-topic[/b], pa cu samo kratko... ;)
Sex je jedna od osnovnih potreba vecine ljudi (i ostalih sexualno sposobnih zivotinja). Ne pretjerujem jako ako usporedim s disanjem, hranjenjem i sl. 8)
S druge strane, izostanak sexa (vecinu) ipak nece ubiti. :roll: ;) Dakle, sex je idealan da ga se proglasi grijehom :!: To je nesto od cega se mozemo suzdrzavati, a ipak imamo (vecina, ne svi) stalni (ili cesti, kako ti drago) nagon. :D Time se onda nabija osjecaj krivnje zbog necega sto je totalno prirodno. :x
Na osjecaju krivnje svojih podanika (sljedbenika, vjernika, svejedno) dalje gradis moc, profit i sl. :x Makes sense, right? ;)
anamari (napisa): | Al ja ne razumijem zasto je seks grijeh. Zasto je crkva protiv seksa? Ne kuzim. |
Ovo je off-topic, pa cu samo kratko...
Sex je jedna od osnovnih potreba vecine ljudi (i ostalih sexualno sposobnih zivotinja). Ne pretjerujem jako ako usporedim s disanjem, hranjenjem i sl.
S druge strane, izostanak sexa (vecinu) ipak nece ubiti. Dakle, sex je idealan da ga se proglasi grijehom To je nesto od cega se mozemo suzdrzavati, a ipak imamo (vecina, ne svi) stalni (ili cesti, kako ti drago) nagon. Time se onda nabija osjecaj krivnje zbog necega sto je totalno prirodno.
Na osjecaju krivnje svojih podanika (sljedbenika, vjernika, svejedno) dalje gradis moc, profit i sl. Makes sense, right?
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 23:37 čet, 5. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="anamari"]Al ja ne razumijem zasto je seks grijeh. Zasto je crkva protiv seksa? Ne kuzim. Jasno mi je da je ubojstvo lose, laganje nije u redu, treba postovati roditelje, uglavnom ne ciniti nazao drugima.
I kuzim da treba upozoriti na negative posljedice, to mi je jasno. Al zasto potpuna zabrana?[/quote]
mislim da se sve svodi na ono "sex prije braka je grijeh" i s tim u backgroundu idu sve ostale njihove izjave
jednostavno, crkva zeli drzati sve pod svojom uzdom i komandom, i treba poplasiti sve one koji se pokusaju tome othrvati, da sto duze ostanu pod uzdom
tragicno je sto se toliko ljudi jednostavno prepusti takvom vodstvu
sto jos uvijek vise ljudi vjeruje nekom tam popu sta kaze u vezi sexa, nego sto kaze znanastvenik koji je spolnim bolestima posveetio citav svoj zivot
no, tu smo gdje smo, treba jednostavno shvatiti da je vecina ljudi ovce, i to svojom voljom, da su jednostavno prelijeni za pomaknuti se i napraviti nesto sami, ili, onaj manji broj, da jednostavno ne znaju da postoji nesto drugo.....
uopce necemo spominjati o mnogim crkvenim duznosnicima koji su se zavjetovali na celibat i sto su sve radili i rade i dalje :evil:
mislim da zapravo crkva nema nekog.... logicnog, zdravorazumskog, ili nedajboze znanstvenog razloga zasto se uporno drzi svojih teorija
to je po klasicnom principu 'jer je tako oduvijek' ili 'jer mi to tako kazemo'
ono sto smatram tragicnim je da previse ljudi i dalje slijedi potpuno krive stavove....
ono, ok, razliciti smo ljudi, postoje razlicita misljenja
ali, ako jedan znanstvenik kaze da kondom MOZE sprijeciti kojekakve zaraze ako se pravilno i uvijek koristi, tko je onda neki pop koji ce reci da to nije isitna i svjesno poslati ljude u propast?
TO mi nije jasno
ako je crkva tu da bi se brinula o dobrobiti svojih vjernika, kako onda mogu raditi TAKVE i slicne gluposti i dovoditi se u situacije kada bi ih trebalo zakonski goniti zbog zavaravanja pucanstva i olaksavanja sirenja zaraze....
po nekim pitanjima bi trebalo crkvu jednostavno izbaciti iz zivota.... znanost pusiti znanstvenicima, zakone politicarima i vlasti, i takve stvari
crkva bi tu trebala biti da se brine za ono duhovno, a ne da se petlja u sve zivo i nezivo gdje stigne i gdje joj najcesce nije mjesto jer nije kompetentna
to je kao da ja pocnem pricati o nuklearnoj fizici i soliti nuklearcima pamet da to kako rade nije dobro i reci im da to uopce ne smiju raditi
a jedva da imam pojma ista o fzici uopce....
crkvenjaci bi se trebali zavjetovati, biti u celibatu
zanemarimo li one koji su iz svjetovnog zivota dosli u crkvu, ostaje mnogo onih koji su se skolovali da bi ostali u crkvi
a kako oni, koji su se odrekli sexa, imaju ikakvo pravo pricati o tome? kad to uopce ne prakticiraju, ili barem ne bi trebali.... ako drze do svoje rijeci...
ionako je poznata stvar da ih nemali broj sigurno ne apstinira
anamari (napisa): | Al ja ne razumijem zasto je seks grijeh. Zasto je crkva protiv seksa? Ne kuzim. Jasno mi je da je ubojstvo lose, laganje nije u redu, treba postovati roditelje, uglavnom ne ciniti nazao drugima.
I kuzim da treba upozoriti na negative posljedice, to mi je jasno. Al zasto potpuna zabrana? |
mislim da se sve svodi na ono "sex prije braka je grijeh" i s tim u backgroundu idu sve ostale njihove izjave
jednostavno, crkva zeli drzati sve pod svojom uzdom i komandom, i treba poplasiti sve one koji se pokusaju tome othrvati, da sto duze ostanu pod uzdom
tragicno je sto se toliko ljudi jednostavno prepusti takvom vodstvu
sto jos uvijek vise ljudi vjeruje nekom tam popu sta kaze u vezi sexa, nego sto kaze znanastvenik koji je spolnim bolestima posveetio citav svoj zivot
no, tu smo gdje smo, treba jednostavno shvatiti da je vecina ljudi ovce, i to svojom voljom, da su jednostavno prelijeni za pomaknuti se i napraviti nesto sami, ili, onaj manji broj, da jednostavno ne znaju da postoji nesto drugo.....
uopce necemo spominjati o mnogim crkvenim duznosnicima koji su se zavjetovali na celibat i sto su sve radili i rade i dalje
mislim da zapravo crkva nema nekog.... logicnog, zdravorazumskog, ili nedajboze znanstvenog razloga zasto se uporno drzi svojih teorija
to je po klasicnom principu 'jer je tako oduvijek' ili 'jer mi to tako kazemo'
ono sto smatram tragicnim je da previse ljudi i dalje slijedi potpuno krive stavove....
ono, ok, razliciti smo ljudi, postoje razlicita misljenja
ali, ako jedan znanstvenik kaze da kondom MOZE sprijeciti kojekakve zaraze ako se pravilno i uvijek koristi, tko je onda neki pop koji ce reci da to nije isitna i svjesno poslati ljude u propast?
TO mi nije jasno
ako je crkva tu da bi se brinula o dobrobiti svojih vjernika, kako onda mogu raditi TAKVE i slicne gluposti i dovoditi se u situacije kada bi ih trebalo zakonski goniti zbog zavaravanja pucanstva i olaksavanja sirenja zaraze....
po nekim pitanjima bi trebalo crkvu jednostavno izbaciti iz zivota.... znanost pusiti znanstvenicima, zakone politicarima i vlasti, i takve stvari
crkva bi tu trebala biti da se brine za ono duhovno, a ne da se petlja u sve zivo i nezivo gdje stigne i gdje joj najcesce nije mjesto jer nije kompetentna
to je kao da ja pocnem pricati o nuklearnoj fizici i soliti nuklearcima pamet da to kako rade nije dobro i reci im da to uopce ne smiju raditi
a jedva da imam pojma ista o fzici uopce....
crkvenjaci bi se trebali zavjetovati, biti u celibatu
zanemarimo li one koji su iz svjetovnog zivota dosli u crkvu, ostaje mnogo onih koji su se skolovali da bi ostali u crkvi
a kako oni, koji su se odrekli sexa, imaju ikakvo pravo pricati o tome? kad to uopce ne prakticiraju, ili barem ne bi trebali.... ako drze do svoje rijeci...
ionako je poznata stvar da ih nemali broj sigurno ne apstinira
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|
filipnet Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 1:56 pet, 6. 2. 2004 Naslov: |
|
|
crkva sebe prikaziva u najboljem svjetlu, a onda kad se sazna da je neki njihov svecenik sklon pedofiliji, odmah svi pocnu govorit: ma to nije moguce, on je covjek crkve.....blablablabla!
Onda kad ih netko zeli tuzit, odmah se uvrijede! Ma, sa vremenom ce crkva sve vise i vise gubit svoj utjecaj na drustvo! Ljudima samo treba dobar kick u nesto da se probude i vide pravo svjetlo!
:onfire:
crkva sebe prikaziva u najboljem svjetlu, a onda kad se sazna da je neki njihov svecenik sklon pedofiliji, odmah svi pocnu govorit: ma to nije moguce, on je covjek crkve.....blablablabla!
Onda kad ih netko zeli tuzit, odmah se uvrijede! Ma, sa vremenom ce crkva sve vise i vise gubit svoj utjecaj na drustvo! Ljudima samo treba dobar kick u nesto da se probude i vide pravo svjetlo!
|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin

Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.
|
Postano: 2:03 pet, 6. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="anamari"]I kuzim da treba upozoriti na negative posljedice, to mi je jasno. Al zasto potpuna zabrana?[/quote]
Slicno kao i s nedjeljama. Nesto je lose i odmah sve zabranit. SVE!
Zakaj? Zato kaj ti koji to tako zele ne smatraju da su ljudi (vjerojatno razmisljajuci sto bi oni radili u toj situaciji) dovoljno odgovorni da mogu paziti i odgovorno postupati. I umjesto da ih (ljude) obavjeste i obrazuju o opasnosti i nacinu kako mogu biti odgovorni, oni kazu zabite glavu u pijesak i pravite se da to ne postoji. Bjezite od toga kao da je to sam vrag jer cete sigurno pogrijesiti. A vjeruju da je njihov dragi Bog dao ljudima zivot i dao im slobodu da ga zive kako zele i rekao im da budu odgovorni - nije rekao [i]nemojte vi meni uopce zivjet taj zivot, odite odmah u raj[/i]. E al zato su oni pametniji od Boga i onoga sto im je on kroz prirodu podario i vele:
[i]NE, nema seksa. I vi ozenjeni nemojte mi slucajno uzivat u seksu, to je lose. Trebate ga samo koristit za stvaranje djece i bok. Sex is bad.[/i]
I sad malo pogledas kak je seks lijep :D i onda si pomislis tko bi se uopce zelio odreci se tolikih uzitaka u svom kratkom zivotu, kad vec ima nacina da sigurno uzivaju.
I onda se zapitas (barem ja) o inteligenciji ovih koji pozivaju cijelu populaciju na apstinenciju, zar zaista vjeruju da je to moguce? Pa nismo u srednjem ili starom vijeku, tad su ljudi bili primorani (barem vecina) da kolko-tolko apstiniraju (da imaju samo 12-15 djece, a ne 40 8) , al pazite ni to nije bila neka jaka apstinencija :!: - dakle to nije prolazilo ni u srednjem vijeku) jer nije bilo kontracepcije.
Nekad je crkva bila nositelj znanja, tj. ona koja je sacuvala znanje kroz crni srednji vijek, ali danas je po meni skroz izgubila tu funkciju i srednjevijekovno jurisa na vjetrenjace protiv koji njihov juris nema sanse ne videci da danasnja moderna znanost napravi tenk koji kosta manje od njezinog srednjovjekovnog oklopa i koplja ugodniji je i laksi za koristit, a raznese tu vjetrenjacu pogledom 8) .
Zapravo mislim da ona vidi sto moze danasnja znanost, ali ona tvrdoglavo ne zeli izgubiti svoju funkciju koju je imala u srednjem vijeku. E tu ne vidi da ju gubi i da ne moze protiv toga (osim da nas vrati u srednji vijek).
anamari (napisa): | I kuzim da treba upozoriti na negative posljedice, to mi je jasno. Al zasto potpuna zabrana? |
Slicno kao i s nedjeljama. Nesto je lose i odmah sve zabranit. SVE!
Zakaj? Zato kaj ti koji to tako zele ne smatraju da su ljudi (vjerojatno razmisljajuci sto bi oni radili u toj situaciji) dovoljno odgovorni da mogu paziti i odgovorno postupati. I umjesto da ih (ljude) obavjeste i obrazuju o opasnosti i nacinu kako mogu biti odgovorni, oni kazu zabite glavu u pijesak i pravite se da to ne postoji. Bjezite od toga kao da je to sam vrag jer cete sigurno pogrijesiti. A vjeruju da je njihov dragi Bog dao ljudima zivot i dao im slobodu da ga zive kako zele i rekao im da budu odgovorni - nije rekao nemojte vi meni uopce zivjet taj zivot, odite odmah u raj. E al zato su oni pametniji od Boga i onoga sto im je on kroz prirodu podario i vele:
NE, nema seksa. I vi ozenjeni nemojte mi slucajno uzivat u seksu, to je lose. Trebate ga samo koristit za stvaranje djece i bok. Sex is bad.
I sad malo pogledas kak je seks lijep i onda si pomislis tko bi se uopce zelio odreci se tolikih uzitaka u svom kratkom zivotu, kad vec ima nacina da sigurno uzivaju.
I onda se zapitas (barem ja) o inteligenciji ovih koji pozivaju cijelu populaciju na apstinenciju, zar zaista vjeruju da je to moguce? Pa nismo u srednjem ili starom vijeku, tad su ljudi bili primorani (barem vecina) da kolko-tolko apstiniraju (da imaju samo 12-15 djece, a ne 40 , al pazite ni to nije bila neka jaka apstinencija - dakle to nije prolazilo ni u srednjem vijeku) jer nije bilo kontracepcije.
Nekad je crkva bila nositelj znanja, tj. ona koja je sacuvala znanje kroz crni srednji vijek, ali danas je po meni skroz izgubila tu funkciju i srednjevijekovno jurisa na vjetrenjace protiv koji njihov juris nema sanse ne videci da danasnja moderna znanost napravi tenk koji kosta manje od njezinog srednjovjekovnog oklopa i koplja ugodniji je i laksi za koristit, a raznese tu vjetrenjacu pogledom .
Zapravo mislim da ona vidi sto moze danasnja znanost, ali ona tvrdoglavo ne zeli izgubiti svoju funkciju koju je imala u srednjem vijeku. E tu ne vidi da ju gubi i da ne moze protiv toga (osim da nas vrati u srednji vijek).
_________________ I live like this 'cause I like it
And I've seen too much to pretend
You can't ignore the beauty in the things that you love
Like you can't stand the hatred and the lies
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 2:31 pet, 6. 2. 2004 Naslov: |
|
|
mislim da svi mi to malo pretjerano shvacamo jer nemamo iskustva kako stvari stoje u nekoj drugoj drzavi...svi smo mi bili negdje, ja sam osobno u rimu bio 3 mjeseca u komadu proveo, a od crkve sve sto sam bio vidio je sistinska kapela..
hocu reci da smo svi mi bili negdje, ali da tamo ne zivimo pa nemozemo ni znati kakvo je religiozno stanje drugih drzava...
nas ovo brine jer je nasa drzava, kao i crkva, u srednjem vijeku...bezobzira sto mi tu imamo kompjutere, automobile itd...osvrnite se samo malo na [i]javne[/i] licnosti
ne zelim da ovo preraste u offtopic, ali spomenuti cu samo onog čaćiju koji vec danima cirkulira po tisku...lažni invalid, ne brine se za svoju obitelj i sto sve ne, a opet ima mirovinu vecu od nekoga tko je 40 godina marljivo radio i bio posten cijeli zivot. to mu je omoguceno zato sto je dobar s nekim "na vrhu". da nisu mediji toliko forsirali, ko zna sto bi bilo.
hocu samo reci da je taj čaćija jedno od ogledala nase drzave..
isto kao i ta crkva....onaj autoput od zg do dubrovnika (ili st do du, nemam pojima) se gradi vec 10 godina...kada je papa dolazio u hrv, angazirala se vojska i tko sve ne da mu izgrade cestu do marije bistrice koju nitko vise ni ne koristi...
crkva u nas ocito ima ogromne veze i u politici i u medijima i svugdje, no i nije za zanemariti blizna sa vatikanom
uzmite na primjer SAD.
tamo su se uglavnom i dogadali ti skandali oko crkve, no pogledajte u sto se religija kod njih pretvorila - u biznis
totalno je izbacena iz svega, i kroz proslo stoljece se u americi razvilo vise frakcija krscana nego u cijeloj povijesti krscanstva...
a da ne spominjem i one kvazi-sekte koje se radaju na svakom kutku.
neki grijeh crkve ce naravno proci masno otisnutim slovima u novinama, no da ce crkva tamo reci - e sad cu ja zabraniti rad nedjeljom jer ima 20 milijuna ilegalnih meksikanaca koji ne dobivaju zasluzeni odmor nedjeljom - nema sanse da bi tako nesto napravili - iz jednostavnog razloga - jer nemaju niti utjecaja niti veza u "visokom" drustvu.
mi smo samo jedna mala srednjovjekovna tranzicijska drzavica
nitko to jos nije spomenuo, a i meni je tek sad palo na pamet...
to s kondomima...to mi sve lici kao (da malo parafraziram) [i]lov na guthenberga[/i]
neznam vise koje je to stoljece, ali kad je guthenberg izmislio stroj za tiskanje, to je bilo proglaseno nesvetim, demonskim strojem a danas...pogodite koja knjiga vlada u gotovo svim kategorijama - pa i u onoj po broju izdanja i broju tiskanih primjeraka
no danas se nasrecu svijet puno brze okrece tako da se i oni ubrzo promjeniti misljenje..pogotovo kada dode do globalne populacijske krize.
crkva ce naci sveto rjesenje - abortus i kondome - vjerojatno ce i tvrditi da isus nije imao djece jer je koristio kondome (bez uvrede fan clubu J.C.-a)
mislim da svi mi to malo pretjerano shvacamo jer nemamo iskustva kako stvari stoje u nekoj drugoj drzavi...svi smo mi bili negdje, ja sam osobno u rimu bio 3 mjeseca u komadu proveo, a od crkve sve sto sam bio vidio je sistinska kapela..
hocu reci da smo svi mi bili negdje, ali da tamo ne zivimo pa nemozemo ni znati kakvo je religiozno stanje drugih drzava...
nas ovo brine jer je nasa drzava, kao i crkva, u srednjem vijeku...bezobzira sto mi tu imamo kompjutere, automobile itd...osvrnite se samo malo na javne licnosti
ne zelim da ovo preraste u offtopic, ali spomenuti cu samo onog čaćiju koji vec danima cirkulira po tisku...lažni invalid, ne brine se za svoju obitelj i sto sve ne, a opet ima mirovinu vecu od nekoga tko je 40 godina marljivo radio i bio posten cijeli zivot. to mu je omoguceno zato sto je dobar s nekim "na vrhu". da nisu mediji toliko forsirali, ko zna sto bi bilo.
hocu samo reci da je taj čaćija jedno od ogledala nase drzave..
isto kao i ta crkva....onaj autoput od zg do dubrovnika (ili st do du, nemam pojima) se gradi vec 10 godina...kada je papa dolazio u hrv, angazirala se vojska i tko sve ne da mu izgrade cestu do marije bistrice koju nitko vise ni ne koristi...
crkva u nas ocito ima ogromne veze i u politici i u medijima i svugdje, no i nije za zanemariti blizna sa vatikanom
uzmite na primjer SAD.
tamo su se uglavnom i dogadali ti skandali oko crkve, no pogledajte u sto se religija kod njih pretvorila - u biznis
totalno je izbacena iz svega, i kroz proslo stoljece se u americi razvilo vise frakcija krscana nego u cijeloj povijesti krscanstva...
a da ne spominjem i one kvazi-sekte koje se radaju na svakom kutku.
neki grijeh crkve ce naravno proci masno otisnutim slovima u novinama, no da ce crkva tamo reci - e sad cu ja zabraniti rad nedjeljom jer ima 20 milijuna ilegalnih meksikanaca koji ne dobivaju zasluzeni odmor nedjeljom - nema sanse da bi tako nesto napravili - iz jednostavnog razloga - jer nemaju niti utjecaja niti veza u "visokom" drustvu.
mi smo samo jedna mala srednjovjekovna tranzicijska drzavica
nitko to jos nije spomenuo, a i meni je tek sad palo na pamet...
to s kondomima...to mi sve lici kao (da malo parafraziram) lov na guthenberga
neznam vise koje je to stoljece, ali kad je guthenberg izmislio stroj za tiskanje, to je bilo proglaseno nesvetim, demonskim strojem a danas...pogodite koja knjiga vlada u gotovo svim kategorijama - pa i u onoj po broju izdanja i broju tiskanih primjeraka
no danas se nasrecu svijet puno brze okrece tako da se i oni ubrzo promjeniti misljenje..pogotovo kada dode do globalne populacijske krize.
crkva ce naci sveto rjesenje - abortus i kondome - vjerojatno ce i tvrditi da isus nije imao djece jer je koristio kondome (bez uvrede fan clubu J.C.-a)
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
|