Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 18:55 uto, 3. 2. 2004 Naslov: Re: O(n) ???!!! |
|
|
[quote="Anonymous"]Kako se odreduje slozenost nekog algoritma??[/quote]
Jednostavno receno: prebrojis koliko ima operacija (za ulazni parametar [i]n[/i]) i onda vidis "[i]koliko je to strmo[/i]".
[quote="Anonymous"]recimo klasicni sort kaze da ima slozenost O(n'2) <n na kvadrat>
i pise u t m postupku dobivanja (n-1)+(n-2)+....+1=(n-1)/2
(n-1)/2= n'2-n/2 =O(n'2) ??od kud nam ti n-1 pa na dalje?[/quote]
Nije "[i](n-1)[/i]" nego "[i]n(n-1)[/i]". 8) Odakle to? Pa izracunas sumu s lijeve strane (hint: dokaz indukcijom).
[quote="Anonymous"]-u bubble sortu pise:1 usporedivanje i 4 pridruzivanaj.....i da se unut.petlja izvodi (n-1) puta[/quote]
A ([b]u najgorem slucaju[/b]) toliko puta se izvrsi i vanjska petlja, pa se unutarnja zapravo odvrti (n-1)*(n-1) (dakle (n-1)^2). :D
[quote="Anonymous"]usporedbi:(n-1)+(n-2)+(n-3)+...+1=(n-1)/2[/quote]
Opet kriva suma; ide n(n-1)/2. 8)
[quote="Anonymous"]zamjena:(n-1)+(n-2)+...+(n-1)/2
slozenost:(n-1)/2+(n-1)/2=(n-1)n=n'2-n==(n'2)
....jel mi moze netko to malo pojasnit ,od kuda nam,znam da ovo brojim usporedbe ,zamjene ...ali kako dobimo ove jedn.gore???[/quote]
Provjeri si sume. Sve idu na isti kalup: 1+2+3+...+k = k(k+1)/2
Btw, oznaka za "[i]x na kvadrat[/i]" je "[i]x^2[/i]". 8)
Sretno na ispitu! :wave:
Anonymous (napisa): | Kako se odreduje slozenost nekog algoritma?? |
Jednostavno receno: prebrojis koliko ima operacija (za ulazni parametar n) i onda vidis "koliko je to strmo".
Anonymous (napisa): | recimo klasicni sort kaze da ima slozenost O(n'2) <n na kvadrat>
i pise u t m postupku dobivanja (n-1)+(n-2)+....+1=(n-1)/2
(n-1)/2= n'2-n/2 =O(n'2) ??od kud nam ti n-1 pa na dalje? |
Nije "(n-1)" nego "n(n-1)". Odakle to? Pa izracunas sumu s lijeve strane (hint: dokaz indukcijom).
Anonymous (napisa): | -u bubble sortu pise:1 usporedivanje i 4 pridruzivanaj.....i da se unut.petlja izvodi (n-1) puta |
A (u najgorem slucaju) toliko puta se izvrsi i vanjska petlja, pa se unutarnja zapravo odvrti (n-1)*(n-1) (dakle (n-1)^2).
Anonymous (napisa): | usporedbi:(n-1)+(n-2)+(n-3)+...+1=(n-1)/2 |
Opet kriva suma; ide n(n-1)/2.
Anonymous (napisa): | zamjena:(n-1)+(n-2)+...+(n-1)/2
slozenost:(n-1)/2+(n-1)/2=(n-1)n=n'2-n==(n'2)
....jel mi moze netko to malo pojasnit ,od kuda nam,znam da ovo brojim usporedbe ,zamjene ...ali kako dobimo ove jedn.gore??? |
Provjeri si sume. Sve idu na isti kalup: 1+2+3+...+k = k(k+1)/2
Btw, oznaka za "x na kvadrat" je "x^2".
Sretno na ispitu!
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|