Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
steelworker Site Admin

Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.
|
Postano: 19:55 uto, 3. 2. 2004 Naslov: Pitanje uz zadatak za 20 bod. (neorjentirani graf) |
|
|
Pa :grebgreb: , za Matka je pitanje:
Dakle radi se o zadatku za dvajst (20 ;) ) bodova.
Tocnije o dobivanja matrica susjedstva i incidencije.
Ja sam prvo mislio napraviti funkciju
[code:1]int Msusjedstva(VRH v1, VRH v2){
...
}[/code:1]
koja bi vracala samo element matrice susjedstva koji se odnosi na doticni vrh v1 i vrh v2.
Analogno i za matricu incidencije:
[code:1]int Mincidencije(VRH v, BRID b){
...
}
// vraca samo element matrice incidencije koji se odnosi na doticni vrh v i brid b.[/code:1]
Tak da si korisnik moze sam poredati vrhove i bridove kako zeli.
I onda mi je to pocelo izgledati malo lame, tj. kaj ak se korisnik ne zeli petljati s tim poretkom nego zeli odmah matricu.
Eh, sad da mu ja vratim matricu sa vrhovima/bridovima poredanim onak kak su oni stvarani to bi bila dost random stvar i korisnik bi se morao zezati s tim da pregledava kojim su poretkom stvarani (zapisani) vrhovi/bridovi (a ja sam mu naravno sakrio implementaciju toga kako ja njih cuvam/pamtim, ali mu dam recimo funkciju koja primi vrh/brid i vrati redni broj nastanka/polozaja tog vrha/brida).
I to mi je opet izgledalo kao da previse toga stavljam na jadna korisnicka pleca. :roll:
Pa sam si ja mislil da pretpostavim da je za te template-oznake bridova/vrhova definiran operator "<" (i da ih ja sortiram pomocu tog operatora).
[b]Bi to bil preveliki zahtjev? :? [/b]S jedne strane mi izgleda OK, a druge se opet gubi dost na proizvoljnosti tih oznaka :cry: .
[b]Ak je, onda nije bed ako korisniku dam one gore funkcije, te ako bas odmah zeli matricu onda mu ponudim te [i]random[/i](tj. [i]nastanak-poredak[/i]) matrice i f-je koje vracaju redni broj vrha/brida u onom [i]nastanak-poretku[/i]?[/b]
Ova druga opcija mi je draza i mocnija, al da ne ispadne da ostavljam previse posla korisniku.
[b]Ili da sam :-k kaj bi bilo bolje?[/b]
Pa , za Matka je pitanje:
Dakle radi se o zadatku za dvajst (20 ) bodova.
Ja sam prvo mislio napraviti funkciju
Kod: | int Msusjedstva(VRH v1, VRH v2){
...
} |
koja bi vracala samo element matrice susjedstva koji se odnosi na doticni vrh v1 i vrh v2.
Analogno i za matricu incidencije:
Kod: | int Mincidencije(VRH v, BRID b){
...
}
// vraca samo element matrice incidencije koji se odnosi na doticni vrh v i brid b. |
Tak da si korisnik moze sam poredati vrhove i bridove kako zeli.
I onda mi je to pocelo izgledati malo lame, tj. kaj ak se korisnik ne zeli petljati s tim poretkom nego zeli odmah matricu.
Eh, sad da mu ja vratim matricu sa vrhovima/bridovima poredanim onak kak su oni stvarani to bi bila dost random stvar i korisnik bi se morao zezati s tim da pregledava kojim su poretkom stvarani (zapisani) vrhovi/bridovi (a ja sam mu naravno sakrio implementaciju toga kako ja njih cuvam/pamtim, ali mu dam recimo funkciju koja primi vrh/brid i vrati redni broj nastanka/polozaja tog vrha/brida).
I to mi je opet izgledalo kao da previse toga stavljam na jadna korisnicka pleca.
Pa sam si ja mislil da pretpostavim da je za te template-oznake bridova/vrhova definiran operator "<" (i da ih ja sortiram pomocu tog operatora).
Bi to bil preveliki zahtjev? S jedne strane mi izgleda OK, a druge se opet gubi dost na proizvoljnosti tih oznaka .
Ak je, onda nije bed ako korisniku dam one gore funkcije, te ako bas odmah zeli matricu onda mu ponudim te random(tj. nastanak-poredak) matrice i f-je koje vracaju redni broj vrha/brida u onom nastanak-poretku?
Ova druga opcija mi je draza i mocnija, al da ne ispadne da ostavljam previse posla korisniku.
Ili da sam kaj bi bilo bolje?
_________________ I live like this 'cause I like it
And I've seen too much to pretend
You can't ignore the beauty in the things that you love
Like you can't stand the hatred and the lies
|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin

Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.
|
Postano: 20:07 uto, 3. 2. 2004 Naslov: Re: Pitanje uz zadatak za 20 bod. (neorjentirani graf) |
|
|
Opet ja.
[quote="steelworker"]Eh, sad da mu ja vratim matricu ...[/quote]To sam naravno mislil da on(korisnik) meni proslijedi matricu u funkciju (kak smo lijepo radili na vjezbama) i ja mu je napunim.
Da, pitanje:
Recimo da to idem napravit, a dao sam useru funkcije koje mu vracaju broj vrhova i broj bridova u grafu.
[b]Pa onda ne moram radit provjeru jel ta matrica dosta velika?[/b] Ono, bezveze opterecujem kodom funkciju, kad svaki normalni korisnik bude koristil one funkcije i dao mi matricu prave/dovoljne velicine, jelda?
Dobro, mozda sad to zgledaju kao bezvezna pitanja na koja si odmah sam odgovorim, al eto radije ja pitam, pa da cujem kaj ima :bow: Matak :bow: rec o tome.
Opet ja.
steelworker (napisa): | Eh, sad da mu ja vratim matricu ... | To sam naravno mislil da on(korisnik) meni proslijedi matricu u funkciju (kak smo lijepo radili na vjezbama) i ja mu je napunim.
Da, pitanje:
Recimo da to idem napravit, a dao sam useru funkcije koje mu vracaju broj vrhova i broj bridova u grafu.
Pa onda ne moram radit provjeru jel ta matrica dosta velika? Ono, bezveze opterecujem kodom funkciju, kad svaki normalni korisnik bude koristil one funkcije i dao mi matricu prave/dovoljne velicine, jelda?
Dobro, mozda sad to zgledaju kao bezvezna pitanja na koja si odmah sam odgovorim, al eto radije ja pitam, pa da cujem kaj ima Matak rec o tome.
|
|
[Vrh] |
|
Matko Forumaš(ica)

|
Postano: 1:42 sri, 4. 2. 2004 Naslov: Re: Pitanje uz zadatak za 20 bod. (neorjentirani graf) |
|
|
[quote="steelworker"]
...
...
[/quote]
Dakle, sto se tice matrica susjedstva i incidencije, mozda je potrebno malo razloziti sto tocno one referiraju. Kada sam u zadatku naveo kako je potrebno omoguciti koristenje proizvoljnih oznaka vrhova i bridova, to jos uvijek ne znaci da same oznake vrhova (i analogno bridova) moraju njih nuzno i indeksirati. Dakle, tu treba razluciti razliku između oznake vrha (koja je po pretpostavci proizvoljnog tipa) i indeksa vrha (koji moze biti sasvim konkretnog tipa). Naravno da bi bilo zgodno omoguciti korisniku rad s grafom (konkretno, s njegovim reprezentacijama) neovisno o tipu koji je odabran za indeksiranje, no, to ce, u ovisnosti o tome kako su stvari implementirane, biti moguce ispuniti tek u manjoj (a znatno rjedje vecoj) mjeri. Dakle, ne treba se previse zabrinjavati s time sto ce korisnik u nekom trenutku mozda morati biti upoznat s time da su vrhovi u grafu indeksirani recimo s intom. To jos uvijek ne zadire u samu implementaciju reprezentacije grafa. Na te oznake vrhova treba gledati kao na svojevrsno "sucelje" pomocu kojeg ce se jednoznacno moci dohvatiti, odnosno referirati elementi grafa. U konkretnom slucaju graf recimo moze biti reprezentiran pomocu vezane liste a da toga korisnik uopce nije svjestan, jer on i dalje preko svojih intova saznaje tko je 'prvi', a tko 'posljednji' element u grafu.
Naravno da opisana situacija nije idealna i da bi se malo slozenijom organizacijom stvari dale znacajno apstraktirati. No, ne postoji univerzalno dobar pristup, i to kako ce se pojedine stvari izgledati u velikoj mjeri ovisi i o dizajnu svih ostalih stvari. Kako nije bila namjera postavljati neka ogranicenja na dizajn, po tom pitanju ostavljam vam apsolutnu slobodu - samo cu reci da probajte u odabranom kontekstu napraviti najbolje sto mozete.
[quote="steelworker"]
...
[b]Bi to bil preveliki zahtjev? :? [/b]S jedne strane mi izgleda OK, a druge se opet gubi dost na proizvoljnosti tih oznaka :cry: .
...
[/quote]
Da konkretiziram malo stvari, sto se tice pitanja vezanog uz to da li ima smisla staviti policy o postojanju operatora< za tip koji parametrizira oznake vrhova grafa, te ih obzirom na taj uredjaj urediti, sa stanovista korisnika bilo bi to relativno nezgodno rjesenje. Prije svega, nije bas realno za ocekivati da ce svi user-defined tipovi koji bi se mogli podmetnuti kao oznake vrhova imati na sebi definiran uredjaj. S druge strane, na ovaj bi se nacin korisnika dodatno jos ogranicilo s time da oznake vrhova u grafu moraju biti jedinstvene (ne bi bilo bas previse zgodno da se u ovako postavljenoj implementaciji nadje nekoliko vrhova s istim oznakama, jel tako?:), sto sasvim sigurno opet nije ugodno ogranicenje. Dakle, korisniku treba omoguciti da do tih vrhova dolazi na neki indirektan nacin koji ce u sto je moguce manjoj mjeri biti restriktivan prema korisniku. Konacan izbor kako to napraviti naravno nije jedinstveno odredjen i to je ono ostavljam rjesavacima zadatka na izbor.
steelworker (napisa): |
...
...
|
Dakle, sto se tice matrica susjedstva i incidencije, mozda je potrebno malo razloziti sto tocno one referiraju. Kada sam u zadatku naveo kako je potrebno omoguciti koristenje proizvoljnih oznaka vrhova i bridova, to jos uvijek ne znaci da same oznake vrhova (i analogno bridova) moraju njih nuzno i indeksirati. Dakle, tu treba razluciti razliku između oznake vrha (koja je po pretpostavci proizvoljnog tipa) i indeksa vrha (koji moze biti sasvim konkretnog tipa). Naravno da bi bilo zgodno omoguciti korisniku rad s grafom (konkretno, s njegovim reprezentacijama) neovisno o tipu koji je odabran za indeksiranje, no, to ce, u ovisnosti o tome kako su stvari implementirane, biti moguce ispuniti tek u manjoj (a znatno rjedje vecoj) mjeri. Dakle, ne treba se previse zabrinjavati s time sto ce korisnik u nekom trenutku mozda morati biti upoznat s time da su vrhovi u grafu indeksirani recimo s intom. To jos uvijek ne zadire u samu implementaciju reprezentacije grafa. Na te oznake vrhova treba gledati kao na svojevrsno "sucelje" pomocu kojeg ce se jednoznacno moci dohvatiti, odnosno referirati elementi grafa. U konkretnom slucaju graf recimo moze biti reprezentiran pomocu vezane liste a da toga korisnik uopce nije svjestan, jer on i dalje preko svojih intova saznaje tko je 'prvi', a tko 'posljednji' element u grafu.
Naravno da opisana situacija nije idealna i da bi se malo slozenijom organizacijom stvari dale znacajno apstraktirati. No, ne postoji univerzalno dobar pristup, i to kako ce se pojedine stvari izgledati u velikoj mjeri ovisi i o dizajnu svih ostalih stvari. Kako nije bila namjera postavljati neka ogranicenja na dizajn, po tom pitanju ostavljam vam apsolutnu slobodu - samo cu reci da probajte u odabranom kontekstu napraviti najbolje sto mozete.
...
Bi to bil preveliki zahtjev? :? S jedne strane mi izgleda OK, a druge se opet gubi dost na proizvoljnosti tih oznaka :cry: .
...
|
Da konkretiziram malo stvari, sto se tice pitanja vezanog uz to da li ima smisla staviti policy o postojanju operatora< za tip koji parametrizira oznake vrhova grafa, te ih obzirom na taj uredjaj urediti, sa stanovista korisnika bilo bi to relativno nezgodno rjesenje. Prije svega, nije bas realno za ocekivati da ce svi user-defined tipovi koji bi se mogli podmetnuti kao oznake vrhova imati na sebi definiran uredjaj. S druge strane, na ovaj bi se nacin korisnika dodatno jos ogranicilo s time da oznake vrhova u grafu moraju biti jedinstvene (ne bi bilo bas previse zgodno da se u ovako postavljenoj implementaciji nadje nekoliko vrhova s istim oznakama, jel tako?:), sto sasvim sigurno opet nije ugodno ogranicenje. Dakle, korisniku treba omoguciti da do tih vrhova dolazi na neki indirektan nacin koji ce u sto je moguce manjoj mjeri biti restriktivan prema korisniku. Konacan izbor kako to napraviti naravno nije jedinstveno odredjen i to je ono ostavljam rjesavacima zadatka na izbor.
|
|
[Vrh] |
|
Matko Forumaš(ica)

|
Postano: 1:46 sri, 4. 2. 2004 Naslov: Re: Pitanje uz zadatak za 20 bod. (neorjentirani graf) |
|
|
[quote="steelworker"]
...
[b]Pa onda ne moram radit provjeru jel ta matrica dosta velika?[/b] Ono, bezveze opterecujem kodom funkciju, kad svaki normalni korisnik bude koristil one funkcije i dao mi matricu prave/dovoljne velicine, jelda?
...
[/quote]
Sto se tice same funkcije koja bi trebala sluziti za vracanje popunjene matrice (bilo susjedstva bilo incidencije), tu samo treba paziti konzistenciju. Dakle, ako se odlucimo da ce nasa funkcija sama alocirati potrebnu memoriju, onda se svakako trebamo potruditi (upotrebom odgovarajucih mehanizama) i da korisnika lisimo potrebe za dealokacijom te memorije. Naravno, znatno je jednostavnije postaviti stvari tako da neka se korisnik sam brine o kompletnoj alokaciji i dealokaciji memorijskih resursa, a da nasa funkcija nema nista s time. U tom svjetlu ocito je da je onda korisnik sam kriv za sve moguce greske koje mogu nastati ukoliko je funkciji proslijedio neadekvatno alociranu memoriju (npr. ukoliko je alocirani blok memorije premalen za spremanje sadrzaja matrica). Iz tog razloga mozda ne bi bilo lose u ovakvoj varijanti pruziti korisniku nekakve helper funkcije za alokaciju i dealokaciju memorije da ga se barem u nekoj mjeri lisi potrebe za manualnim pozivanjem new i delete operatora. Takodjer, rjesenje o kojem bi takodjer imalo smisla razmisliti je upotreba (neke varijante) smart pointera (makar u odredjenim situacijama oni bi mogli zadati poprilicne glavobolje).
...
Pa onda ne moram radit provjeru jel ta matrica dosta velika? Ono, bezveze opterecujem kodom funkciju, kad svaki normalni korisnik bude koristil one funkcije i dao mi matricu prave/dovoljne velicine, jelda?
...
|
Sto se tice same funkcije koja bi trebala sluziti za vracanje popunjene matrice (bilo susjedstva bilo incidencije), tu samo treba paziti konzistenciju. Dakle, ako se odlucimo da ce nasa funkcija sama alocirati potrebnu memoriju, onda se svakako trebamo potruditi (upotrebom odgovarajucih mehanizama) i da korisnika lisimo potrebe za dealokacijom te memorije. Naravno, znatno je jednostavnije postaviti stvari tako da neka se korisnik sam brine o kompletnoj alokaciji i dealokaciji memorijskih resursa, a da nasa funkcija nema nista s time. U tom svjetlu ocito je da je onda korisnik sam kriv za sve moguce greske koje mogu nastati ukoliko je funkciji proslijedio neadekvatno alociranu memoriju (npr. ukoliko je alocirani blok memorije premalen za spremanje sadrzaja matrica). Iz tog razloga mozda ne bi bilo lose u ovakvoj varijanti pruziti korisniku nekakve helper funkcije za alokaciju i dealokaciju memorije da ga se barem u nekoj mjeri lisi potrebe za manualnim pozivanjem new i delete operatora. Takodjer, rjesenje o kojem bi takodjer imalo smisla razmisliti je upotreba (neke varijante) smart pointera (makar u odredjenim situacijama oni bi mogli zadati poprilicne glavobolje).
|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin

|
Postano: 2:26 sri, 4. 2. 2004 Naslov: Re: Pitanje uz zadatak za 20 bod. (neorjentirani graf) |
|
|
[quote="Matko"]ne bi bilo bas previse zgodno da se u ovako postavljenoj implementaciji nadje nekoliko vrhova s istim oznakama, jel tako? :), sto sasvim sigurno opet nije ugodno ogranicenje.[/quote]Hmm, dobro, ja sam nekak shvatil da ih te oznake moraju jedinstveno odredjivati. OK, TNX! :) Bum promjenil svoje shvacanje! ;)
[quote="Matko aka Matak"]Dakle, ako se odlucimo da ce nasa funkcija sama alocirati potrebnu memoriju, onda se svakako trebamo potruditi (upotrebom odgovarajucih mehanizama) i da korisnika lisimo potrebe za dealokacijom te memorije.[/quote]Je, al sam ja mislil da korisniku ostavim izbor kakve ce on to matrice imat (kojeg tipa i kako ce ih alocirat) cisto iz razloga da mozda on ima neki svoj pametni nacin baratanja matricama i oce nekaj radit s njima...
Hmm, al zapravo mu ja moram napravit funkcije koje mu vracaju skoro sve zivo kaj bi njega moglo zanimati s tim matricama, pa onda on mozda ni ne bi htio nekaj radit s njima ... da ... vis ...
Dobro, :grebgreb: jos kaj bum napravil...
dobro, ja filozofiram malo... :lol: ...nemojte obracati paznju...
Matko (napisa): | ne bi bilo bas previse zgodno da se u ovako postavljenoj implementaciji nadje nekoliko vrhova s istim oznakama, jel tako? , sto sasvim sigurno opet nije ugodno ogranicenje. | Hmm, dobro, ja sam nekak shvatil da ih te oznake moraju jedinstveno odredjivati. OK, TNX! Bum promjenil svoje shvacanje!
Matko aka Matak (napisa): | Dakle, ako se odlucimo da ce nasa funkcija sama alocirati potrebnu memoriju, onda se svakako trebamo potruditi (upotrebom odgovarajucih mehanizama) i da korisnika lisimo potrebe za dealokacijom te memorije. | Je, al sam ja mislil da korisniku ostavim izbor kakve ce on to matrice imat (kojeg tipa i kako ce ih alocirat) cisto iz razloga da mozda on ima neki svoj pametni nacin baratanja matricama i oce nekaj radit s njima...
Hmm, al zapravo mu ja moram napravit funkcije koje mu vracaju skoro sve zivo kaj bi njega moglo zanimati s tim matricama, pa onda on mozda ni ne bi htio nekaj radit s njima ... da ... vis ...
Dobro, jos kaj bum napravil...
dobro, ja filozofiram malo... ...nemojte obracati paznju...
|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin

|
|
[Vrh] |
|
Matko Forumaš(ica)

|
Postano: 10:11 sri, 4. 2. 2004 Naslov: Re: Pitanje uz zadatak za 20 bod. (neorjentirani graf) |
|
|
[quote="steelworker"]Hmm, dobro, ja sam nekak shvatil da ih te oznake moraju jedinstveno odredjivati. OK, TNX! :) Bum promjenil svoje shvacanje! ;)
[/quote]
Cuj, nije da ono sto sam gore napisao moras shvacati kao obavezu - dakle, nije nuzno da stvari bas _moraju_ tako izgledati, ali u svakom slucaju pozeljno je. :)
Nekako uvijek treba imati na umu da je cilj napisati kod koji ce se moci koristiti sto je moguce generalnije, a to znaci da bi trebalo izbjegavati uvodjenje nepotrebnih restrikcija...
steelworker (napisa): | Hmm, dobro, ja sam nekak shvatil da ih te oznake moraju jedinstveno odredjivati. OK, TNX! Bum promjenil svoje shvacanje!
|
Cuj, nije da ono sto sam gore napisao moras shvacati kao obavezu - dakle, nije nuzno da stvari bas _moraju_ tako izgledati, ali u svakom slucaju pozeljno je.
Nekako uvijek treba imati na umu da je cilj napisati kod koji ce se moci koristiti sto je moguce generalnije, a to znaci da bi trebalo izbjegavati uvodjenje nepotrebnih restrikcija...
|
|
[Vrh] |
|
Matko Forumaš(ica)

|
Postano: 10:13 sri, 4. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="steelworker"]Cek, cek, cek.
Kaj onda moram dopustiti i da recimo postoje dva (ili vise) brida koji spajaju iste vrhove i imaju (bridovi) iste oznake? :-s
Mislim, bas mi je pal na pamet primjer grafa di bi to moglo bit trazeno. Joj sad si moram koncept mijenjati. #-o[/quote]
Sto se tice bridova, ne znam da li si bio na vjezbama kada sam o tome bio nesto malo govorio, no, u svakom slucaju bilo je receno da, ukoliko za to ima potrebe, smijete pretpostaviti da je graf jednostavan. Nekako je bila ideja da oznake bridova igraju ulogu svojevrsnih "tezina", a algoritme koje treba implementirati uglavnom ste vidjeli kako se primjenjuju samo na jednostavnim grafovima. Pa da stvar bude (barem malo:) jednostavnija slobodno se moze uzeti da izmedju dva vrha postoji samo jedan brid s nekom oznakom, tj. uredjen par dvaju vrhova jedinstveno odredjuje brid izmedju njih. U tom svjetlu naravno da oznake bridova onda ne trebaju biti jedinstvene, jer se bridovi nece referencirati putem njihovih oznaka ("tezina"), vec prema tome koji ih vrhovi odredjuju.
steelworker (napisa): | Cek, cek, cek.
Kaj onda moram dopustiti i da recimo postoje dva (ili vise) brida koji spajaju iste vrhove i imaju (bridovi) iste oznake?
Mislim, bas mi je pal na pamet primjer grafa di bi to moglo bit trazeno. Joj sad si moram koncept mijenjati.  |
Sto se tice bridova, ne znam da li si bio na vjezbama kada sam o tome bio nesto malo govorio, no, u svakom slucaju bilo je receno da, ukoliko za to ima potrebe, smijete pretpostaviti da je graf jednostavan. Nekako je bila ideja da oznake bridova igraju ulogu svojevrsnih "tezina", a algoritme koje treba implementirati uglavnom ste vidjeli kako se primjenjuju samo na jednostavnim grafovima. Pa da stvar bude (barem malo:) jednostavnija slobodno se moze uzeti da izmedju dva vrha postoji samo jedan brid s nekom oznakom, tj. uredjen par dvaju vrhova jedinstveno odredjuje brid izmedju njih. U tom svjetlu naravno da oznake bridova onda ne trebaju biti jedinstvene, jer se bridovi nece referencirati putem njihovih oznaka ("tezina"), vec prema tome koji ih vrhovi odredjuju.
|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin

|
Postano: 13:48 sri, 4. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Matko"]Sto se tice bridova, ne znam da li si bio na vjezbama kada sam o tome bio nesto malo govorio[/quote]
Ne :oops: , vozio sam ljude (hitno) po doktorima. :cry: Al su [i]prezivjeli[/i] i sad su vise manje OK! :banana:
[quote="Matko"]Pa da stvar bude [b](barem malo :) )[/b] jednostavnija slobodno se moze uzeti da izmedju dva vrha postoji samo jedan brid s nekom oznakom, tj. uredjen par dvaju vrhova jedinstveno odredjuje brid izmedju njih. U tom svjetlu naravno da oznake bridova onda ne trebaju biti jedinstvene, jer se bridovi nece referencirati putem njihovih oznaka ("tezina"), vec prema tome koji ih vrhovi odredjuju.[/quote]
TNX! :D
Kao sto je rekao Gaius Tupus (iz [i]Asteriksa protiv Cezara[/i]) Cezaru kad je dopustio robovima da se goloruko brane protiv lavova: [i]Predobar si, Ooo Ceeezare![/i] :lol: :wink:
Salim se, Matak je puuuno puno bolji od Cezara (i ta pretpostavka je vise nego goloruka)! Sad me bas ulovilo da probam napravit bez te pretpostavke. Dobro, bum vidjel.
Err... :oops: :oops: :oops: do kad mi to ono trebamo predati :?: :oops: :oops: :oops:
Matko (napisa): | Sto se tice bridova, ne znam da li si bio na vjezbama kada sam o tome bio nesto malo govorio |
Ne , vozio sam ljude (hitno) po doktorima. Al su prezivjeli i sad su vise manje OK!
Matko (napisa): | Pa da stvar bude (barem malo ) jednostavnija slobodno se moze uzeti da izmedju dva vrha postoji samo jedan brid s nekom oznakom, tj. uredjen par dvaju vrhova jedinstveno odredjuje brid izmedju njih. U tom svjetlu naravno da oznake bridova onda ne trebaju biti jedinstvene, jer se bridovi nece referencirati putem njihovih oznaka ("tezina"), vec prema tome koji ih vrhovi odredjuju. |
TNX!
Kao sto je rekao Gaius Tupus (iz Asteriksa protiv Cezara) Cezaru kad je dopustio robovima da se goloruko brane protiv lavova: Predobar si, Ooo Ceeezare!
Salim se, Matak je puuuno puno bolji od Cezara (i ta pretpostavka je vise nego goloruka)! Sad me bas ulovilo da probam napravit bez te pretpostavke. Dobro, bum vidjel.
Err... do kad mi to ono trebamo predati
|
|
[Vrh] |
|
Matko Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin

|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin

|
Postano: 18:11 pet, 13. 2. 2004 Naslov: Here I come again |
|
|
Bok, Matak! :w :D
Evo, imal sam guzvu s odredjenim dretvama, ali sam sad to rijesil i vratil se nasem/tvom grafeku.
Pitanje:
Kak da ja trazim, nadjem i uopce definiram minimalno razapinjajuce stablo ako ne pretpostavim neki uredjaj na oznakama bridovima, recimo da mi je definiran [i]operator <[/i] za taj [i]template<class BRID>[/i] ? :tso:
Mogu pretpostavit da mi je definiran? :?:
Ili da radimo neka druga cudesa, ne znam, npr. ponudimo useru da sam da funkciju po kojoj cemo usporedjivati te bridove. :grebgreb:
Bok, Matak!
Evo, imal sam guzvu s odredjenim dretvama, ali sam sad to rijesil i vratil se nasem/tvom grafeku.
Pitanje:
Kak da ja trazim, nadjem i uopce definiram minimalno razapinjajuce stablo ako ne pretpostavim neki uredjaj na oznakama bridovima, recimo da mi je definiran operator < za taj template<class BRID> ?
Mogu pretpostavit da mi je definiran?
Ili da radimo neka druga cudesa, ne znam, npr. ponudimo useru da sam da funkciju po kojoj cemo usporedjivati te bridove.
|
|
[Vrh] |
|
Matko Forumaš(ica)

|
Postano: 17:39 sub, 14. 2. 2004 Naslov: Re: Here I come again |
|
|
[quote="steelworker"]
Kak da ja trazim, nadjem i uopce definiram minimalno razapinjajuce stablo ako ne pretpostavim neki uredjaj na oznakama bridovima, recimo da mi je definiran [i]operator <[/i] za taj [i]template<class BRID>[/i] ? :tso:
Mogu pretpostavit da mi je definiran? :?:
[/quote]
Obzirom da je egzistencija uredjaja na tipu koji predstavlja oznake bridova ocito prijeko potrebna, naravno da se onda smije pretpostaviti da je operator< definiran za dani tip.
[Napomene koje sam bio napisao u prethodnim postovima na ovu temu odnosile su se na oznake vrhova (gdje nam uredjaj bas i nije bio nuzno potreban).]
[quote="steelworker"]
Ili da radimo neka druga cudesa, ne znam, npr. ponudimo useru da sam da funkciju po kojoj cemo usporedjivati te bridove. :grebgreb:[/quote]
Ovo je takodjer moguce rjesenje, samo neka se onda stvar (nepotrebno) ne zakomplicira.
Kak da ja trazim, nadjem i uopce definiram minimalno razapinjajuce stablo ako ne pretpostavim neki uredjaj na oznakama bridovima, recimo da mi je definiran operator < za taj template<class BRID> ?
Mogu pretpostavit da mi je definiran?
|
Obzirom da je egzistencija uredjaja na tipu koji predstavlja oznake bridova ocito prijeko potrebna, naravno da se onda smije pretpostaviti da je operator< definiran za dani tip.
[Napomene koje sam bio napisao u prethodnim postovima na ovu temu odnosile su se na oznake vrhova (gdje nam uredjaj bas i nije bio nuzno potreban).]
Ili da radimo neka druga cudesa, ne znam, npr. ponudimo useru da sam da funkciju po kojoj cemo usporedjivati te bridove.  |
Ovo je takodjer moguce rjesenje, samo neka se onda stvar (nepotrebno) ne zakomplicira.
|
|
[Vrh] |
|
|