Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Atomised Forumaš(ica)
|
Postano: 19:20 sub, 17. 11. 2007 Naslov: Učenje teorije |
|
|
Znam da ne postoji neki univerzalni recept za učenje teorije, ali ipak me zanima imaju li iskusniji od mene kakvih savjeta. :D Npr. nisam siguran je li bolja taktika puno puta samo čitati teoreme i dokaze, čitati ih i praviti bilješke ili pročitati jednom pa pokušati sam ponoviti i napisati dokaz. Ili npr. je li bolje prvo površno naučiti sve pa onda učiti detalje ili učiti sve redom i temeljito? Itd. Naravno, ne očekujem da će meni nužno funkcionirati isto što je funkcioniralo i nekom drugom, ali uvijek je dobro čuti što drugi kažu. :)
(Btw, ispričavam se ako sam promašio podforum... Možda tema nije dovoljno ozbiljna za "ozbiljne rasprave", but then again... Ja želim ozbiljne odgovore. :twisted: )
Znam da ne postoji neki univerzalni recept za učenje teorije, ali ipak me zanima imaju li iskusniji od mene kakvih savjeta. Npr. nisam siguran je li bolja taktika puno puta samo čitati teoreme i dokaze, čitati ih i praviti bilješke ili pročitati jednom pa pokušati sam ponoviti i napisati dokaz. Ili npr. je li bolje prvo površno naučiti sve pa onda učiti detalje ili učiti sve redom i temeljito? Itd. Naravno, ne očekujem da će meni nužno funkcionirati isto što je funkcioniralo i nekom drugom, ali uvijek je dobro čuti što drugi kažu.
(Btw, ispričavam se ako sam promašio podforum... Možda tema nije dovoljno ozbiljna za "ozbiljne rasprave", but then again... Ja želim ozbiljne odgovore. )
|
|
[Vrh] |
|
bily Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 19:56 sub, 17. 11. 2007 Naslov: |
|
|
Ja ugl radim ovak: prvo skužim sve kaj se treba skužit, jer učenje dokaza napamet nema smisla. A kad skužiš sve je puno lakše...onda za svaki dokaz samo zapamtiš koja je caka i eventualno na kaj se pozvat...glavno je razumjevanje gradiva.
Ja ugl radim ovak: prvo skužim sve kaj se treba skužit, jer učenje dokaza napamet nema smisla. A kad skužiš sve je puno lakše...onda za svaki dokaz samo zapamtiš koja je caka i eventualno na kaj se pozvat...glavno je razumjevanje gradiva.
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
|
[Vrh] |
|
13_mac Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 0:35 ned, 18. 11. 2007 Naslov: |
|
|
A sto ako si u situaciji kao ja: da shvatis ali jednostavno ti ne ide da popamtis sve teoreme/definicije/dokaze/propozicije/i sl. Porjesavam sve zadatke al uvijek nesto iz teorije ne zapamtim, neki uvjet i sl.
Any sugestion anyone?? :!:
(Imam uzasan osjecaj da mi je badava sto uglavnom sve shvacam kad imam problema sa pamcenjem teorije(teorijskih pojmova, dokazivanje inih) i dolazim na kraju dana do jos goreg zakljucka, da naucim, ono sto ne ide u glavu milom, onda silom - na pamet :x )
A sto ako si u situaciji kao ja: da shvatis ali jednostavno ti ne ide da popamtis sve teoreme/definicije/dokaze/propozicije/i sl. Porjesavam sve zadatke al uvijek nesto iz teorije ne zapamtim, neki uvjet i sl.
Any sugestion anyone??
(Imam uzasan osjecaj da mi je badava sto uglavnom sve shvacam kad imam problema sa pamcenjem teorije(teorijskih pojmova, dokazivanje inih) i dolazim na kraju dana do jos goreg zakljucka, da naucim, ono sto ne ide u glavu milom, onda silom - na pamet )
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 0:42 ned, 18. 11. 2007 Naslov: |
|
|
Probaj učit u više navrata, da to sve sjedne...i ja imam sličan problem, kad naučim nešt, tek za kojih dan,dva mi to skroz sjedne, i onda to znam još dugo dugo... pokušaj tak... 8)
Probaj učit u više navrata, da to sve sjedne...i ja imam sličan problem, kad naučim nešt, tek za kojih dan,dva mi to skroz sjedne, i onda to znam još dugo dugo... pokušaj tak...
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy
|
|
[Vrh] |
|
andreao Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
nana Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
iuppiter Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 17:25 ned, 18. 11. 2007 Naslov: |
|
|
ja to ovak delam: pročitam jednom (tak dugo čitam teorem i definiciju dok mi svaka riječ ne sjedne pa to malo dulje traje), raspitam se o pitanjima koja prof postavlja, raspišem sve to na par papira i dam cimerici da me ispituje, jer koliko god da to razumiješ, moraš popamtiti masu iskaza, definicija i slijed dokazivanja u teoremima, pa opet pročitam, pa me opet ispituje i td, ...
za sad recimo da pali kod mene, treća sam godina, iako su ocjene svakakve (najviše dvojke i trojke), ali u moju obranu, trema me uvijek pojede - tog se još nisam uspijela riješiti. :oops:
ja to ovak delam: pročitam jednom (tak dugo čitam teorem i definiciju dok mi svaka riječ ne sjedne pa to malo dulje traje), raspitam se o pitanjima koja prof postavlja, raspišem sve to na par papira i dam cimerici da me ispituje, jer koliko god da to razumiješ, moraš popamtiti masu iskaza, definicija i slijed dokazivanja u teoremima, pa opet pročitam, pa me opet ispituje i td, ...
za sad recimo da pali kod mene, treća sam godina, iako su ocjene svakakve (najviše dvojke i trojke), ali u moju obranu, trema me uvijek pojede - tog se još nisam uspijela riješiti.
_________________ Stultorum plena sunt omnia.
/Ciceron/
|
|
[Vrh] |
|
andreao Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
luce Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 20:37 ned, 18. 11. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="13_mac"]A sto ako si u situaciji kao ja: da shvatis ali jednostavno ti ne ide da popamtis sve teoreme/definicije/dokaze/propozicije/i sl. Porjesavam sve zadatke al uvijek nesto iz teorije ne zapamtim, neki uvjet i sl.
Any sugestion anyone?? :!:
(Imam uzasan osjecaj da mi je badava sto uglavnom sve shvacam kad imam problema sa pamcenjem teorije(teorijskih pojmova, dokazivanje inih) i dolazim na kraju dana do jos goreg zakljucka, da naucim, ono sto ne ide u glavu milom, onda silom - na pamet :x )[/quote]
Ako te tjesi; nisi jedini s tim problem:)
Meni se dogadja to da vecinu teorema i dokaza skuzim na prvo citanje, ali nikako ih zapamtit :oops:
Problem rjesavam tako da sve vise puta procitam, uglavnom povrsno, pa detalje popunim "u glavi". Do sada je funkcioniralo, imam dosta dobre ocjene, ali bilo je i par neugodnih situacija na usmenom kada se nisam mogla sjetiti naziva teorema (iako bi ga znala iskazati i dokazati) ili bi ga nazvala potpuno krivo :oops: (vise profesora sam na taj nacin nasmijala :D)
13_mac (napisa): | A sto ako si u situaciji kao ja: da shvatis ali jednostavno ti ne ide da popamtis sve teoreme/definicije/dokaze/propozicije/i sl. Porjesavam sve zadatke al uvijek nesto iz teorije ne zapamtim, neki uvjet i sl.
Any sugestion anyone??
(Imam uzasan osjecaj da mi je badava sto uglavnom sve shvacam kad imam problema sa pamcenjem teorije(teorijskih pojmova, dokazivanje inih) i dolazim na kraju dana do jos goreg zakljucka, da naucim, ono sto ne ide u glavu milom, onda silom - na pamet ) |
Ako te tjesi; nisi jedini s tim problem:)
Meni se dogadja to da vecinu teorema i dokaza skuzim na prvo citanje, ali nikako ih zapamtit
Problem rjesavam tako da sve vise puta procitam, uglavnom povrsno, pa detalje popunim "u glavi". Do sada je funkcioniralo, imam dosta dobre ocjene, ali bilo je i par neugodnih situacija na usmenom kada se nisam mogla sjetiti naziva teorema (iako bi ga znala iskazati i dokazati) ili bi ga nazvala potpuno krivo (vise profesora sam na taj nacin nasmijala )
_________________ Black holes are places where god divided by zero.
|
|
[Vrh] |
|
rat in a cage Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
c_l Forumaš(ica)
|
Postano: 0:33 uto, 20. 11. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="rat in a cage"]ja prvo pročitam teorem, proučim dokaz tak da ga shvatim. onda probam ponovo napisat teorem i njegov dokaz. ako ne uspijem odmah onda ga napišem uz gledanje, pa probam onda još jednom bez gledanja dok ne uspijem cijeli tm+dok. napisat. kad to uspijem teorem upisujem u stilu pitanja na listu pitanja za ponavljanje.
u biti ak naučiš dokaz onda se sjetiš izreć teorem, jer ak krivo kažeš onda ti kod dokaza fali neka pretpostavka ili nešto.[/quote]
ee, ne mogu vjerovat da radim isto ko ti!! zato se valjda i druzimo :lol:
inace, trebalo mi je vremena da skuzim na vlastitoj kozi koji princip rada i ucenja mi najbolje pase, pa se nemoj brinut atomisedu, neke stvari dodju s vremenom i iskustvom 8)
i toplo predlazem da koju god metodu odabrao, se nikako ne oslanjas samo na citanje, nego i na razumijevanje i pisanje i pisanje!!!!
i daj si vremena da ti stvari sjednu..
to je u idealnim uvjetima super al na zalost se ugl dovedemo u situaciju kad to i nije skroz izvedivo..
rat in a cage (napisa): | ja prvo pročitam teorem, proučim dokaz tak da ga shvatim. onda probam ponovo napisat teorem i njegov dokaz. ako ne uspijem odmah onda ga napišem uz gledanje, pa probam onda još jednom bez gledanja dok ne uspijem cijeli tm+dok. napisat. kad to uspijem teorem upisujem u stilu pitanja na listu pitanja za ponavljanje.
u biti ak naučiš dokaz onda se sjetiš izreć teorem, jer ak krivo kažeš onda ti kod dokaza fali neka pretpostavka ili nešto. |
ee, ne mogu vjerovat da radim isto ko ti!! zato se valjda i druzimo
inace, trebalo mi je vremena da skuzim na vlastitoj kozi koji princip rada i ucenja mi najbolje pase, pa se nemoj brinut atomisedu, neke stvari dodju s vremenom i iskustvom
i toplo predlazem da koju god metodu odabrao, se nikako ne oslanjas samo na citanje, nego i na razumijevanje i pisanje i pisanje!!!!
i daj si vremena da ti stvari sjednu..
to je u idealnim uvjetima super al na zalost se ugl dovedemo u situaciju kad to i nije skroz izvedivo..
|
|
[Vrh] |
|
rat in a cage Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Locky Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
kristina Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
k8yvis Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:43 ned, 2. 3. 2008 Naslov: |
|
|
Mislim da je ing. ipak malčice teži. Inače, teoreme pamtim po početku i kraju, između se već nekako pokušam doma snać bez gledanja, ako ne upali onda pogledam, pa opet pokušam, a ako ni to ne upali, onda ga prvo prepišem i za nekih 10-ak min. pokušam ponovno, uz to da tih 10-ak min idem dalje s gradivom. U biti, nikako ne učit napamet, jednom sam pokušala i svo to moje "znanje" je na kraju pojela trema. Ostadoh u biti tabula rasa ispred istog. :oops:
Mislim da je ing. ipak malčice teži. Inače, teoreme pamtim po početku i kraju, između se već nekako pokušam doma snać bez gledanja, ako ne upali onda pogledam, pa opet pokušam, a ako ni to ne upali, onda ga prvo prepišem i za nekih 10-ak min. pokušam ponovno, uz to da tih 10-ak min idem dalje s gradivom. U biti, nikako ne učit napamet, jednom sam pokušala i svo to moje "znanje" je na kraju pojela trema. Ostadoh u biti tabula rasa ispred istog.
_________________ Da li je napredak kad ljudozder uzme vilicu?
|
|
[Vrh] |
|
|