Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Pomoc oko zadavanja funkcija - molim

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
gloryt
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 12:17 sub, 8. 3. 2008    Naslov: Pomoc oko zadavanja funkcija - molim Citirajte i odgovorite

Pokušat ću pojednostaviti koliko mogu. :?
Molim pomoć oko zadavanja funkcije pomoću koje ću nacrtati graf kao na slici (prikazan zeleno, nisam ga nacrtao baš najtočnije, ali generalno to-je-to). :(

[img]http://i29.tinypic.com/2j5fa4x.jpg[/img]

[b]„Jednostavniji“ dio:[/b]
Dakle imam funkciju koja se „vrti“ oko kružnice (označio sam crveno na slici) u kombinaciji sa sinusnim pomakom (ne znam kako drugačije napisati, ja sam skroz neobrazovana jedinka). Parametarski (za t) kružnicu mogu prikazati kao x=cos(t),y=sin(t). Međutim, kako da sad x i y proširim da bih dobio graf kao na slici.
Znači imamo kombinaciju kružnice u rasponu od –Pi do Pi i kosinusne funkcije koja se u rasponu od –Pi do Pi izvrti 16 puta (32*Pi) (na slici sam krivo nacrtao sa 15 puta).
Dakle treba mi x i y da bih dobio graf kao na slici. Može li se to uopće riješiti s ovakvim pristupom kao u mom opisu?

[b]„Složeniji“ dio:[/b]
Složeniji dio se odnosi na isto to, samo umjesto (crvene) kružnice imam elipsu. Kako?

Isprika adminima ako sam stavio u krivi podforum, ali vi ste mi jedino „[i]Lux in tenebris[/i]“.
Pokušat ću pojednostaviti koliko mogu. Confused
Molim pomoć oko zadavanja funkcije pomoću koje ću nacrtati graf kao na slici (prikazan zeleno, nisam ga nacrtao baš najtočnije, ali generalno to-je-to). Sad

„Jednostavniji“ dio:
Dakle imam funkciju koja se „vrti“ oko kružnice (označio sam crveno na slici) u kombinaciji sa sinusnim pomakom (ne znam kako drugačije napisati, ja sam skroz neobrazovana jedinka). Parametarski (za t) kružnicu mogu prikazati kao x=cos(t),y=sin(t). Međutim, kako da sad x i y proširim da bih dobio graf kao na slici.
Znači imamo kombinaciju kružnice u rasponu od –Pi do Pi i kosinusne funkcije koja se u rasponu od –Pi do Pi izvrti 16 puta (32*Pi) (na slici sam krivo nacrtao sa 15 puta).
Dakle treba mi x i y da bih dobio graf kao na slici. Može li se to uopće riješiti s ovakvim pristupom kao u mom opisu?

„Složeniji“ dio:
Složeniji dio se odnosi na isto to, samo umjesto (crvene) kružnice imam elipsu. Kako?

Isprika adminima ako sam stavio u krivi podforum, ali vi ste mi jedino „Lux in tenebris“.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
gloryt
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 12:21 sub, 8. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Još jednom isprika. Sad sam tek vidio da „svrha ovog podforuma nije rješavanje zadaća“. Mea culpa, mea culpa …
:wall:

[color=blue]edit: Evo, sad je na pravom mjestu :)[/color]
Još jednom isprika. Sad sam tek vidio da „svrha ovog podforuma nije rješavanje zadaća“. Mea culpa, mea culpa …
Brick wall

edit: Evo, sad je na pravom mjestu Smile

[Vrh]
gloryt
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 12:35 sub, 8. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala. :oops:
Hvala. Embarassed

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 12:59 sub, 8. 3. 2008    Naslov: Re: Pomoc oko zadavanja funkcija - molim Citirajte i odgovorite

[quote="gloryt"]Dakle treba mi x i y da bih dobio graf kao na slici. Može li se to uopće riješiti s ovakvim pristupom kao u mom opisu?[/quote]

Ne, jer to onda nije funkcija (svakom elementu domene smijes pridruziti tocno jedan element kodomene). :?

Treba ti polarno crtanje. :) Ako imas Mathematicu:
[code:1]<< Graphics`Graphics`
PolarPlot[Pi - Sin[15phi]/4, {phi, 0, 2Pi}][/code:1]

Dakle, funkcija se definira kao:
[latex]f:\ [0, 2\pi\rangle \rightarrow \mathbb{R} \\
f(\varphi) = \pi - \frac{\sin 15\varphi}4[/latex]

U terminima (x,y), točke koje ti trebaju su oblika:
[latex](f(\varphi)\cos \varphi, f(\varphi)\sin \varphi)[/latex]

Jasno, to sam ja odokativno, prema tvojoj slici, no princip je (nadam se) jasan. :)
gloryt (napisa):

Ne, jer to onda nije funkcija (svakom elementu domene smijes pridruziti tocno jedan element kodomene). Confused

Treba ti polarno crtanje. Smile Ako imas Mathematicu:
Kod:
<< Graphics`Graphics`
PolarPlot[Pi - Sin[15phi]/4, {phi, 0, 2Pi}]

Dakle, funkcija se definira kao:

U terminima (x,y), točke koje ti trebaju su oblika:

Jasno, to sam ja odokativno, prema tvojoj slici, no princip je (nadam se) jasan. Smile

[Vrh]
gloryt
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 13:08 sub, 8. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala! Evo probat ću u Mathematici. :wink:

[quote="vsego"]Ne, jer to onda nije funkcija (svakom elementu domene smijes pridruziti tocno jedan element kodomene).[/quote]
:oops: Jasno ko dan! :lol:
Događa se kad se čovjek pod stare dane lati škole. :wink:

Hvala još jednom!
Hvala! Evo probat ću u Mathematici. Wink

vsego (napisa):
Ne, jer to onda nije funkcija (svakom elementu domene smijes pridruziti tocno jedan element kodomene).

Embarassed Jasno ko dan! Laughing
Događa se kad se čovjek pod stare dane lati škole. Wink

Hvala još jednom!

[Vrh]
gloryt
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 13:36 sub, 8. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Genijalno !!!

Evo nacrtao sam za početak u NetPlotu. Sad se idem patiti da natjeram Mathematicu da mi izbaci isto to. :?

[img]http://i31.tinypic.com/245j7lx.jpg[/img]

Hvala! Hvala! Hvala!
Genijalno !!!

Evo nacrtao sam za početak u NetPlotu. Sad se idem patiti da natjeram Mathematicu da mi izbaci isto to. Confused

Hvala! Hvala! Hvala!

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum