Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
gloryt Forumaš(ica)

|
Postano: 12:17 sub, 8. 3. 2008 Naslov: Pomoc oko zadavanja funkcija - molim |
|
|
Pokušat ću pojednostaviti koliko mogu. :?
Molim pomoć oko zadavanja funkcije pomoću koje ću nacrtati graf kao na slici (prikazan zeleno, nisam ga nacrtao baš najtočnije, ali generalno to-je-to). :(
[img]http://i29.tinypic.com/2j5fa4x.jpg[/img]
[b]„Jednostavniji“ dio:[/b]
Dakle imam funkciju koja se „vrti“ oko kružnice (označio sam crveno na slici) u kombinaciji sa sinusnim pomakom (ne znam kako drugačije napisati, ja sam skroz neobrazovana jedinka). Parametarski (za t) kružnicu mogu prikazati kao x=cos(t),y=sin(t). Međutim, kako da sad x i y proširim da bih dobio graf kao na slici.
Znači imamo kombinaciju kružnice u rasponu od –Pi do Pi i kosinusne funkcije koja se u rasponu od –Pi do Pi izvrti 16 puta (32*Pi) (na slici sam krivo nacrtao sa 15 puta).
Dakle treba mi x i y da bih dobio graf kao na slici. Može li se to uopće riješiti s ovakvim pristupom kao u mom opisu?
[b]„Složeniji“ dio:[/b]
Složeniji dio se odnosi na isto to, samo umjesto (crvene) kružnice imam elipsu. Kako?
Isprika adminima ako sam stavio u krivi podforum, ali vi ste mi jedino „[i]Lux in tenebris[/i]“.
Pokušat ću pojednostaviti koliko mogu.
Molim pomoć oko zadavanja funkcije pomoću koje ću nacrtati graf kao na slici (prikazan zeleno, nisam ga nacrtao baš najtočnije, ali generalno to-je-to).
„Jednostavniji“ dio:
Dakle imam funkciju koja se „vrti“ oko kružnice (označio sam crveno na slici) u kombinaciji sa sinusnim pomakom (ne znam kako drugačije napisati, ja sam skroz neobrazovana jedinka). Parametarski (za t) kružnicu mogu prikazati kao x=cos(t),y=sin(t). Međutim, kako da sad x i y proširim da bih dobio graf kao na slici.
Znači imamo kombinaciju kružnice u rasponu od –Pi do Pi i kosinusne funkcije koja se u rasponu od –Pi do Pi izvrti 16 puta (32*Pi) (na slici sam krivo nacrtao sa 15 puta).
Dakle treba mi x i y da bih dobio graf kao na slici. Može li se to uopće riješiti s ovakvim pristupom kao u mom opisu?
„Složeniji“ dio:
Složeniji dio se odnosi na isto to, samo umjesto (crvene) kružnice imam elipsu. Kako?
Isprika adminima ako sam stavio u krivi podforum, ali vi ste mi jedino „Lux in tenebris“.
|
|
[Vrh] |
|
gloryt Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
gloryt Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 12:59 sub, 8. 3. 2008 Naslov: Re: Pomoc oko zadavanja funkcija - molim |
|
|
[quote="gloryt"]Dakle treba mi x i y da bih dobio graf kao na slici. Može li se to uopće riješiti s ovakvim pristupom kao u mom opisu?[/quote]
Ne, jer to onda nije funkcija (svakom elementu domene smijes pridruziti tocno jedan element kodomene). :?
Treba ti polarno crtanje. :) Ako imas Mathematicu:
[code:1]<< Graphics`Graphics`
PolarPlot[Pi - Sin[15phi]/4, {phi, 0, 2Pi}][/code:1]
Dakle, funkcija se definira kao:
[latex]f:\ [0, 2\pi\rangle \rightarrow \mathbb{R} \\
f(\varphi) = \pi - \frac{\sin 15\varphi}4[/latex]
U terminima (x,y), točke koje ti trebaju su oblika:
[latex](f(\varphi)\cos \varphi, f(\varphi)\sin \varphi)[/latex]
Jasno, to sam ja odokativno, prema tvojoj slici, no princip je (nadam se) jasan. :)
gloryt (napisa): | Dakle treba mi x i y da bih dobio graf kao na slici. Može li se to uopće riješiti s ovakvim pristupom kao u mom opisu? |
Ne, jer to onda nije funkcija (svakom elementu domene smijes pridruziti tocno jedan element kodomene).
Treba ti polarno crtanje. Ako imas Mathematicu:
Kod: | << Graphics`Graphics`
PolarPlot[Pi - Sin[15phi]/4, {phi, 0, 2Pi}] |
Dakle, funkcija se definira kao:
U terminima (x,y), točke koje ti trebaju su oblika:
Jasno, to sam ja odokativno, prema tvojoj slici, no princip je (nadam se) jasan.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
gloryt Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
gloryt Forumaš(ica)

|
|