Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Praktični kolokvij
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:55 pet, 4. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="misurka"]Zna li se možda kada će biti drugi kolokvij, negdje piše poslije prve ture kolokvija, ako netko zna malo preciznije?? Prvi vikend poslije početka nastave?[/quote]

Iskreno, sumnjam da tako brzo, no ne znam jos. :? Gle, tek kad znamo prolaznost na ovome, mozemo znati koliko grupa nam treba za popravak, pa onda i sve organizirati. :)

[quote="misurka"]I još jedno pitanje, hoćemo li tada morati riješavati i zadatke s matricama koje nismo morali na prvom roku?[/quote]

Da. 8) Dapace, nema vise niti uvodjenja vlastitih ogranicenja na dimenzije matrica, jer cete prije prvog kolokvija nauciti i dinamicku alokaciju. :D

[quote="misurka"]I one zadatke s crtanjem? (Inače, asistent Šego rekao je da oni dolaze u obzir i na ovom prvom kolokviju, i kod njega ih se vjerojatno i moralo riješavati, a čula sam da se kod asistenta Bujanovića moglo takav zadatak i zamijeniti. Zato pitam.)[/quote]

To je neki nesporazum. :? Ti zadaci se uredno mogu rjesavati i bez matrica. :) Ionako me nitko kod takvih zadataka nije pitao je l' moze neki drugi zadatak. :)
misurka (napisa):
Zna li se možda kada će biti drugi kolokvij, negdje piše poslije prve ture kolokvija, ako netko zna malo preciznije?? Prvi vikend poslije početka nastave?

Iskreno, sumnjam da tako brzo, no ne znam jos. Confused Gle, tek kad znamo prolaznost na ovome, mozemo znati koliko grupa nam treba za popravak, pa onda i sve organizirati. Smile

misurka (napisa):
I još jedno pitanje, hoćemo li tada morati riješavati i zadatke s matricama koje nismo morali na prvom roku?

Da. Cool Dapace, nema vise niti uvodjenja vlastitih ogranicenja na dimenzije matrica, jer cete prije prvog kolokvija nauciti i dinamicku alokaciju. Very Happy

misurka (napisa):
I one zadatke s crtanjem? (Inače, asistent Šego rekao je da oni dolaze u obzir i na ovom prvom kolokviju, i kod njega ih se vjerojatno i moralo riješavati, a čula sam da se kod asistenta Bujanovića moglo takav zadatak i zamijeniti. Zato pitam.)

To je neki nesporazum. Confused Ti zadaci se uredno mogu rjesavati i bez matrica. Smile Ionako me nitko kod takvih zadataka nije pitao je l' moze neki drugi zadatak. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
30 = 47 - 17

PostPostano: 17:46 čet, 10. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako netko želi svoj utorak 13.5 mijenjati za moju subotu 10.5 (u svim terminima ima mjesta) neka mi se javi na pm...

:oops: evo, ispravih...
Ako netko želi svoj utorak 13.5 mijenjati za moju subotu 10.5 (u svim terminima ima mjesta) neka mi se javi na pm...

Embarassed evo, ispravih...

Zadnja promjena: ekatarina; 19:24 pet, 11. 4. 2008; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Spectre
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
17 = 27 - 10

PostPostano: 21:09 čet, 10. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Misliš 10. i 13. [b]5.[/b]? :lol:
Misliš 10. i 13. 5.? Laughing

ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 14:47 uto, 6. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može li mi netko ispraviti kod?
Za zadatak 14. za prakticni kolokvij: Promotrimo n×n matricu ˇciji su elementi brojevi 0 i 1. Za zadani prirodni broj k ≤ n, promotrimo kvadrate stranice k unutar
ove matrice koji se sastoje samo od znamenki 1. Napiˇsite program koji uˇcitava prirodne brojeve n, k < 20 i n×n matricu nula i
jedinica i u kojoj ´ce se nalaziti toˇcno jedan kvadrat stranice k. [u]Program treba ispisati redak i stupac matrice u kojem se nalazi
gornji lijevi vrh traˇzenog kvadrata.[/u]

[code:1]
for(red=0; red<n; red++)
for(stupac=0; stupac<n; stupac++)
{
p=1;
if(stupac+k>n) break;
if(red+k>n) break;

for(i=red; i<red+k; i++)
for(j=stupac; j<stupac+k; j++)
while(p) if(a[i][j]!=1)p=0;
if(p==1)
{ printf("Gornji lijevi rub je u %d retku i %d stupcu", red +1, stupac+1);
scanf("%%"); return 0; }
}

printf("Nema kvadrata");[/code:1]
Može li mi netko ispraviti kod?
Za zadatak 14. za prakticni kolokvij: Promotrimo n×n matricu ˇciji su elementi brojevi 0 i 1. Za zadani prirodni broj k ≤ n, promotrimo kvadrate stranice k unutar
ove matrice koji se sastoje samo od znamenki 1. Napiˇsite program koji uˇcitava prirodne brojeve n, k < 20 i n×n matricu nula i
jedinica i u kojoj ´ce se nalaziti toˇcno jedan kvadrat stranice k. Program treba ispisati redak i stupac matrice u kojem se nalazi
gornji lijevi vrh traˇzenog kvadrata.

Kod:

for(red=0; red<n; red++)
      {
                                 p=1;
      if(stupac+k>n) break;
                                 if(red+k>n) break;

for(i=red; i<red+k; i++)
                    while(p)   if(a[i][j]!=1)p=0;
                    if(p==1)
{ printf("Gornji lijevi rub je u %d retku i %d stupcu", red +1, stupac+1);
           scanf("%%");         return 0;         }
        } 

printf("Nema kvadrata");

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 15:43 uto, 6. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo:[code:1]while (p)
if (a[i][j] != 1) p = 0;[/code:1]je beskonacna petlja. :?
Ovo:
Kod:
while (p)
  if (a[i][j] != 1) p = 0;
je beskonacna petlja. Confused

[Vrh]
Ally
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 19 - 2

PostPostano: 16:21 uto, 6. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

p=1;
for(red=0; red<n; red++)
if (a[red][stupac]==1){
for(i=red; i<red+k; i++)
if(a[i][j]!=1)p=0;
if(p) printf("Gornji lijevi rub je u %d retku i %d stupcu", red+1, stupac+1);
}
scanf("%%");
return 0;
} [/code:1]

[quote]if(stupac+k>n) break;
if(red+k>n) break;
[/quote]
Nisam bas skuzila dal ti ova provjera pomaze u necemu.. Mislim da je bolje da trazis gdje se u matrici nalazi prva jedinica, i onda dalje provjeravas da li je to kvadrat od k jedinica. Ako je, ispisuje se sto treba, a ako nije trazi se sljedeca jedinica i opet se sve provjerava ponovno.

Ovaj printf na kraju nema smisla, jer pise da se u matrici obavezno nalazi tocno jedan kvadrat, pa je zadatak programa odrediti samo gdje on pocinje.

Probaj ovaj kod, meni je radilo..
Ak nije jasan postupak, samo reci..[/code]
Kod:

p=1;
   for(red=0; red<n; red++)
           if (a[red][stupac]==1){
                        for(i=red; i<red+k; i++)
                            if(a[i][j]!=1)p=0;
                    if(p) printf("Gornji lijevi rub je u %d retku i %d stupcu", red+1, stupac+1);
                    }
   scanf("%%");         
   return 0;
   } 

Citat:
if(stupac+k>n) break;
if(red+k>n) break;

Nisam bas skuzila dal ti ova provjera pomaze u necemu.. Mislim da je bolje da trazis gdje se u matrici nalazi prva jedinica, i onda dalje provjeravas da li je to kvadrat od k jedinica. Ako je, ispisuje se sto treba, a ako nije trazi se sljedeca jedinica i opet se sve provjerava ponovno.

Ovaj printf na kraju nema smisla, jer pise da se u matrici obavezno nalazi tocno jedan kvadrat, pa je zadatak programa odrediti samo gdje on pocinje.

Probaj ovaj kod, meni je radilo..
Ak nije jasan postupak, samo reci..[/code]

vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 16:42 uto, 6. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Provjere su bitne, da [tt]i[/tt] i [tt]j[/tt] ne bi "izletjeli" van iz matrice. :) Ipak, provjera za [tt]red[/tt] se uredno moze smjestiti u vanjsku petlju. 8) Alternativno, mogu se podesiti granice petlji, pa onda [tt]break[/tt]-ovi nisu potrebni:

[code:1]for (red = 0; red <= n-k; ++red)
for (stupac = 0; stupac <= n-k; ++stupac)[/code:1]

Slazem se s provjerom da je na poziciji [tt][red][stupac][/tt] jedinica; to je poprilicno jednostavno, a opet efikasno poboljsanje. =D>
Provjere su bitne, da i i j ne bi "izletjeli" van iz matrice. Smile Ipak, provjera za red se uredno moze smjestiti u vanjsku petlju. Cool Alternativno, mogu se podesiti granice petlji, pa onda break-ovi nisu potrebni:

Kod:
for (red = 0; red <= n-k; ++red)
  for (stupac = 0; stupac <= n-k; ++stupac)

Slazem se s provjerom da je na poziciji [red][stupac] jedinica; to je poprilicno jednostavno, a opet efikasno poboljsanje. Applause

[Vrh]
ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 17:18 uto, 6. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ok, hvala.
@Ally, ne vidim tvoj kod, taj koji spominješ u zadnjoj rečenici.
Ok, hvala.
@Ally, ne vidim tvoj kod, taj koji spominješ u zadnjoj rečenici.

[Vrh]
Ally
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 19 - 2

PostPostano: 17:39 uto, 6. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moja zadnja recenica se odnosi na onaj prvi kod.

A ovaj tzv. zadnji kod, ne znam kako se tamo nasao, nesto sam krivo stisnula.. :oops: :oops:

Isprika na zbunjivanju.. :)
Moja zadnja recenica se odnosi na onaj prvi kod.

A ovaj tzv. zadnji kod, ne znam kako se tamo nasao, nesto sam krivo stisnula.. Embarassed Embarassed

Isprika na zbunjivanju.. Smile

Janie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 18:11 sri, 7. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li po novome moramo koristiti alokaciju u SVIM zadacima, jer su neke matrice zadane npr. da je m,n<=20, u tim ne trebamo koristiti alokaciju??
Da li po novome moramo koristiti alokaciju u SVIM zadacima, jer su neke matrice zadane npr. da je m,n<=20, u tim ne trebamo koristiti alokaciju??

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 19:43 sri, 7. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Janie"]Da li po novome moramo koristiti alokaciju u SVIM zadacima, jer su neke matrice zadane npr. da je m,n<=20, u tim ne trebamo koristiti alokaciju??[/quote]
Zadatak rjesavate onako kako je zadan.
Janie (napisa):
Da li po novome moramo koristiti alokaciju u SVIM zadacima, jer su neke matrice zadane npr. da je m,n⇐20, u tim ne trebamo koristiti alokaciju??

Zadatak rjesavate onako kako je zadan.

ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 14:03 čet, 8. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Janie"]Da li po novome moramo koristiti alokaciju u SVIM zadacima, jer su neke matrice zadane npr. da je m,n<=20, u tim ne trebamo koristiti alokaciju??[/quote]

Ja sam koristila dinamičku alokaciju gdje god sam mogla, za svaki niz i matricu. Jer ovo <20 služi upravo da to možeš i statički alocirati i tako piše u svim zadacima s matricama i nizovima. To bi onda značilo da zapravo niti jedan ne riješavaš dinamičkom al.

Preporučam da takve zadatke riješiš dinamički. Nije to tako teško, a i vjerojatno si naučila za prvi kolokvij, pa nemaš šta izgubiti, a možeš dobiti, jer što ako ti se desi da ti na prakt. asistent ukuca matricu dimenzija 21, a to smije.

Sretno!
Janie (napisa):
Da li po novome moramo koristiti alokaciju u SVIM zadacima, jer su neke matrice zadane npr. da je m,n⇐20, u tim ne trebamo koristiti alokaciju??

Ja sam koristila dinamičku alokaciju gdje god sam mogla, za svaki niz i matricu. Jer ovo <20 služi upravo da to možeš i statički alocirati i tako piše u svim zadacima s matricama i nizovima. To bi onda značilo da zapravo niti jedan ne riješavaš dinamičkom al.

Preporučam da takve zadatke riješiš dinamički. Nije to tako teško, a i vjerojatno si naučila za prvi kolokvij, pa nemaš šta izgubiti, a možeš dobiti, jer što ako ti se desi da ti na prakt. asistent ukuca matricu dimenzija 21, a to smije.

Sretno!

[Vrh]
ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 14:44 čet, 8. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

U 25.zadatku treba 521.25 pretvoriti u 52.125. Dakle, okrenuti znamenke. Zanima me za ovaj primjer 53.001. Kada ovdje decimalni dio budem pretvarala u integer da bih mu zatim mogla ispisivati znamenke pomoću modulo dijeljenja( kako to inače radim), dogodit će se da će mi ostati integer 001 koji će se interpretirati kao 1, a ja trebam u obrnutom ispisu imati 100.35. Kako to rijesiti?
U 25.zadatku treba 521.25 pretvoriti u 52.125. Dakle, okrenuti znamenke. Zanima me za ovaj primjer 53.001. Kada ovdje decimalni dio budem pretvarala u integer da bih mu zatim mogla ispisivati znamenke pomoću modulo dijeljenja( kako to inače radim), dogodit će se da će mi ostati integer 001 koji će se interpretirati kao 1, a ja trebam u obrnutom ispisu imati 100.35. Kako to rijesiti?

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 15:32 čet, 8. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Meni se cini najlakse preko stringova (koji se rade ovaj tjedan), a inace mozes jednostavno prebacivati znamenku po znamenku, bez da broj cjepkas na decimalni i cjelobrojni dio. :)
Meni se cini najlakse preko stringova (koji se rade ovaj tjedan), a inace mozes jednostavno prebacivati znamenku po znamenku, bez da broj cjepkas na decimalni i cjelobrojni dio. Smile

[Vrh]
ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 16:15 čet, 8. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

probala sam to izvesti ovako:
#include <stdio.h>

int main(void)
{
int temp, i;
double x;
scanf("%lf", &x);
temp=x*10000; printf("%d\n", temp);

for(i=0; i<=3; i++)
{
printf("%d", temp%10);
temp/=10;
}

printf(".");

//for(i=0; i<=3; i++)
while(temp)
{
printf("%d", temp%10);
temp/=10;
}

scanf("%%");
return 0;
} [/code:1]
I radi za neke brojeve koje sam probala, ali mi unešeni 23.002 pretvori u 230019, i tome slično. A tek kada stavim učitavnje s %g, onda poludi, zašto to?
temp=x*10000;
I je li korektno ovo? Da integer varijablu dobivam množeći double varijablu i 10000?
probala sam to izvesti ovako:
Kod:

#include <stdio.h>

int main(void)
{
int temp, i;
double x;
scanf("%lf", &x);
temp=x*10000; printf("%d\n", temp);

for(i=0; i<=3; i++)
{
 printf("%d", temp%10);
 temp/=10;
 }

printf(".");

//for(i=0; i<=3; i++)
 while(temp)
 {
 printf("%d", temp%10);
 temp/=10;
 }

scanf("%%");
  return 0;
  }

I radi za neke brojeve koje sam probala, ali mi unešeni 23.002 pretvori u 230019, i tome slično. A tek kada stavim učitavnje s %g, onda poludi, zašto to?
temp=x*10000;
I je li korektno ovo? Da integer varijablu dobivam množeći double varijablu i 10000?

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 17:07 čet, 8. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ekatarina"]I radi za neke brojeve koje sam probala, ali mi unešeni 23.002 pretvori u 230019, i tome slično.[/quote]

Greska u mnozenju (zato treba biti jako oprezan s realnom aritmetikom; vise o tome na Numerickoj matematci). :) Test-primjeri su nastimani tako da se greska ne pojavljuje, no nje treba biti svjestan. :)

[quote="ekatarina"]A tek kada stavim učitavnje s %g, onda poludi, zašto to?[/quote]

Ovo je vec vise puta receno, objasnjeno i naglaseno: zato jer [tt]%e[/tt], [tt]%f[/tt] i [tt]%g[/tt] sluze za ucitavanje [tt]float[/tt]-ova; za [tt]double[/tt]-ove se koriste formati [tt]%le[/tt], [tt]%lf[/tt] i [tt]%lg[/tt]. :)

[quote="ekatarina"]temp=x*10000;
I je li korektno ovo? Da integer varijablu dobivam množeći double varijablu i 10000?[/quote]

Zasto ne bi bilo? :-k
ekatarina (napisa):
I radi za neke brojeve koje sam probala, ali mi unešeni 23.002 pretvori u 230019, i tome slično.

Greska u mnozenju (zato treba biti jako oprezan s realnom aritmetikom; vise o tome na Numerickoj matematci). Smile Test-primjeri su nastimani tako da se greska ne pojavljuje, no nje treba biti svjestan. Smile

ekatarina (napisa):
A tek kada stavim učitavnje s %g, onda poludi, zašto to?

Ovo je vec vise puta receno, objasnjeno i naglaseno: zato jer %e, %f i %g sluze za ucitavanje float-ova; za double-ove se koriste formati %le, %lf i %lg. Smile

ekatarina (napisa):
temp=x*10000;

Zasto ne bi bilo? Think

[Vrh]
ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 23:27 čet, 8. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ok, :thumbup:
U zad.37 piše da float brojeve treba zaokružiti na 2 decimalu, pa sve to pribrojiti u sumu. Je li dovoljno samo otkinuti ovo nakon druge decimale ili je baš potrebno 23.357 zaokružiti na 23.36, ako je ovo drugo, kako se to radi?
Ok, Thumb up!
U zad.37 piše da float brojeve treba zaokružiti na 2 decimalu, pa sve to pribrojiti u sumu. Je li dovoljno samo otkinuti ovo nakon druge decimale ili je baš potrebno 23.357 zaokružiti na 23.36, ako je ovo drugo, kako se to radi?

[Vrh]
Novi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

60 = 69 - 9

PostPostano: 0:04 pet, 9. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dodas 0.005 broju pa onda otkidas visak 8)
Dodas 0.005 broju pa onda otkidas visak Cool

[Vrh]
ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 0:31 pet, 9. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

zgodno :)
zgodno Smile

[Vrh]
komaPMF
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 8 - 13

PostPostano: 19:57 pon, 12. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zna li se kada će biti treća sreća iz praktičnog kolokvija? Vsego reče za neka 2 tjedna, postoji li konkretna brojkica? ipak mi matematičari padamo samo na brojkice :)
Zna li se kada će biti treća sreća iz praktičnog kolokvija? Vsego reče za neka 2 tjedna, postoji li konkretna brojkica? ipak mi matematičari padamo samo na brojkice Smile

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće
Stranica 6 / 7.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum