Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 19:55 pet, 4. 4. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="misurka"]Zna li se možda kada će biti drugi kolokvij, negdje piše poslije prve ture kolokvija, ako netko zna malo preciznije?? Prvi vikend poslije početka nastave?[/quote]
Iskreno, sumnjam da tako brzo, no ne znam jos. :? Gle, tek kad znamo prolaznost na ovome, mozemo znati koliko grupa nam treba za popravak, pa onda i sve organizirati. :)
[quote="misurka"]I još jedno pitanje, hoćemo li tada morati riješavati i zadatke s matricama koje nismo morali na prvom roku?[/quote]
Da. 8) Dapace, nema vise niti uvodjenja vlastitih ogranicenja na dimenzije matrica, jer cete prije prvog kolokvija nauciti i dinamicku alokaciju. :D
[quote="misurka"]I one zadatke s crtanjem? (Inače, asistent Šego rekao je da oni dolaze u obzir i na ovom prvom kolokviju, i kod njega ih se vjerojatno i moralo riješavati, a čula sam da se kod asistenta Bujanovića moglo takav zadatak i zamijeniti. Zato pitam.)[/quote]
To je neki nesporazum. :? Ti zadaci se uredno mogu rjesavati i bez matrica. :) Ionako me nitko kod takvih zadataka nije pitao je l' moze neki drugi zadatak. :)
misurka (napisa): | Zna li se možda kada će biti drugi kolokvij, negdje piše poslije prve ture kolokvija, ako netko zna malo preciznije?? Prvi vikend poslije početka nastave? |
Iskreno, sumnjam da tako brzo, no ne znam jos. Gle, tek kad znamo prolaznost na ovome, mozemo znati koliko grupa nam treba za popravak, pa onda i sve organizirati.
misurka (napisa): | I još jedno pitanje, hoćemo li tada morati riješavati i zadatke s matricama koje nismo morali na prvom roku? |
Da. Dapace, nema vise niti uvodjenja vlastitih ogranicenja na dimenzije matrica, jer cete prije prvog kolokvija nauciti i dinamicku alokaciju.
misurka (napisa): | I one zadatke s crtanjem? (Inače, asistent Šego rekao je da oni dolaze u obzir i na ovom prvom kolokviju, i kod njega ih se vjerojatno i moralo riješavati, a čula sam da se kod asistenta Bujanovića moglo takav zadatak i zamijeniti. Zato pitam.) |
To je neki nesporazum. Ti zadaci se uredno mogu rjesavati i bez matrica. Ionako me nitko kod takvih zadataka nije pitao je l' moze neki drugi zadatak.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Spectre Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Ally Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:21 uto, 6. 5. 2008 Naslov: |
|
|
[code:1]
p=1;
for(red=0; red<n; red++)
for(stupac=0; stupac<n; stupac++)
if (a[red][stupac]==1){
for(i=red; i<red+k; i++)
for(j=stupac; j<stupac+k; j++)
if(a[i][j]!=1)p=0;
if(p) printf("Gornji lijevi rub je u %d retku i %d stupcu", red+1, stupac+1);
}
scanf("%%");
return 0;
} [/code:1]
[quote]if(stupac+k>n) break;
if(red+k>n) break;
[/quote]
Nisam bas skuzila dal ti ova provjera pomaze u necemu.. Mislim da je bolje da trazis gdje se u matrici nalazi prva jedinica, i onda dalje provjeravas da li je to kvadrat od k jedinica. Ako je, ispisuje se sto treba, a ako nije trazi se sljedeca jedinica i opet se sve provjerava ponovno.
Ovaj printf na kraju nema smisla, jer pise da se u matrici obavezno nalazi tocno jedan kvadrat, pa je zadatak programa odrediti samo gdje on pocinje.
Probaj ovaj kod, meni je radilo..
Ak nije jasan postupak, samo reci..[/code]
Kod: |
p=1;
for(red=0; red<n; red++)
for(stupac=0; stupac<n; stupac++)
if (a[red][stupac]==1){
for(i=red; i<red+k; i++)
for(j=stupac; j<stupac+k; j++)
if(a[i][j]!=1)p=0;
if(p) printf("Gornji lijevi rub je u %d retku i %d stupcu", red+1, stupac+1);
}
scanf("%%");
return 0;
} |
Citat: | if(stupac+k>n) break;
if(red+k>n) break;
|
Nisam bas skuzila dal ti ova provjera pomaze u necemu.. Mislim da je bolje da trazis gdje se u matrici nalazi prva jedinica, i onda dalje provjeravas da li je to kvadrat od k jedinica. Ako je, ispisuje se sto treba, a ako nije trazi se sljedeca jedinica i opet se sve provjerava ponovno.
Ovaj printf na kraju nema smisla, jer pise da se u matrici obavezno nalazi tocno jedan kvadrat, pa je zadatak programa odrediti samo gdje on pocinje.
Probaj ovaj kod, meni je radilo..
Ak nije jasan postupak, samo reci..[/code]
_________________ I just wanna dance..
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 16:42 uto, 6. 5. 2008 Naslov: |
|
|
Provjere su bitne, da [tt]i[/tt] i [tt]j[/tt] ne bi "izletjeli" van iz matrice. :) Ipak, provjera za [tt]red[/tt] se uredno moze smjestiti u vanjsku petlju. 8) Alternativno, mogu se podesiti granice petlji, pa onda [tt]break[/tt]-ovi nisu potrebni:
[code:1]for (red = 0; red <= n-k; ++red)
for (stupac = 0; stupac <= n-k; ++stupac)[/code:1]
Slazem se s provjerom da je na poziciji [tt][red][stupac][/tt] jedinica; to je poprilicno jednostavno, a opet efikasno poboljsanje. =D>
Provjere su bitne, da i i j ne bi "izletjeli" van iz matrice. Ipak, provjera za red se uredno moze smjestiti u vanjsku petlju. Alternativno, mogu se podesiti granice petlji, pa onda break-ovi nisu potrebni:
Kod: | for (red = 0; red <= n-k; ++red)
for (stupac = 0; stupac <= n-k; ++stupac) |
Slazem se s provjerom da je na poziciji [red][stupac] jedinica; to je poprilicno jednostavno, a opet efikasno poboljsanje.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Ally Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Janie Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:03 čet, 8. 5. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Janie"]Da li po novome moramo koristiti alokaciju u SVIM zadacima, jer su neke matrice zadane npr. da je m,n<=20, u tim ne trebamo koristiti alokaciju??[/quote]
Ja sam koristila dinamičku alokaciju gdje god sam mogla, za svaki niz i matricu. Jer ovo <20 služi upravo da to možeš i statički alocirati i tako piše u svim zadacima s matricama i nizovima. To bi onda značilo da zapravo niti jedan ne riješavaš dinamičkom al.
Preporučam da takve zadatke riješiš dinamički. Nije to tako teško, a i vjerojatno si naučila za prvi kolokvij, pa nemaš šta izgubiti, a možeš dobiti, jer što ako ti se desi da ti na prakt. asistent ukuca matricu dimenzija 21, a to smije.
Sretno!
Janie (napisa): | Da li po novome moramo koristiti alokaciju u SVIM zadacima, jer su neke matrice zadane npr. da je m,n⇐20, u tim ne trebamo koristiti alokaciju?? |
Ja sam koristila dinamičku alokaciju gdje god sam mogla, za svaki niz i matricu. Jer ovo <20 služi upravo da to možeš i statički alocirati i tako piše u svim zadacima s matricama i nizovima. To bi onda značilo da zapravo niti jedan ne riješavaš dinamičkom al.
Preporučam da takve zadatke riješiš dinamički. Nije to tako teško, a i vjerojatno si naučila za prvi kolokvij, pa nemaš šta izgubiti, a možeš dobiti, jer što ako ti se desi da ti na prakt. asistent ukuca matricu dimenzija 21, a to smije.
Sretno!
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:15 čet, 8. 5. 2008 Naslov: |
|
|
probala sam to izvesti ovako:
[code:1]
#include <stdio.h>
int main(void)
{
int temp, i;
double x;
scanf("%lf", &x);
temp=x*10000; printf("%d\n", temp);
for(i=0; i<=3; i++)
{
printf("%d", temp%10);
temp/=10;
}
printf(".");
//for(i=0; i<=3; i++)
while(temp)
{
printf("%d", temp%10);
temp/=10;
}
scanf("%%");
return 0;
} [/code:1]
I radi za neke brojeve koje sam probala, ali mi unešeni 23.002 pretvori u 230019, i tome slično. A tek kada stavim učitavnje s %g, onda poludi, zašto to?
temp=x*10000;
I je li korektno ovo? Da integer varijablu dobivam množeći double varijablu i 10000?
probala sam to izvesti ovako:
Kod: |
#include <stdio.h>
int main(void)
{
int temp, i;
double x;
scanf("%lf", &x);
temp=x*10000; printf("%d\n", temp);
for(i=0; i<=3; i++)
{
printf("%d", temp%10);
temp/=10;
}
printf(".");
//for(i=0; i<=3; i++)
while(temp)
{
printf("%d", temp%10);
temp/=10;
}
scanf("%%");
return 0;
} |
I radi za neke brojeve koje sam probala, ali mi unešeni 23.002 pretvori u 230019, i tome slično. A tek kada stavim učitavnje s %g, onda poludi, zašto to?
temp=x*10000;
I je li korektno ovo? Da integer varijablu dobivam množeći double varijablu i 10000?
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 17:07 čet, 8. 5. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="ekatarina"]I radi za neke brojeve koje sam probala, ali mi unešeni 23.002 pretvori u 230019, i tome slično.[/quote]
Greska u mnozenju (zato treba biti jako oprezan s realnom aritmetikom; vise o tome na Numerickoj matematci). :) Test-primjeri su nastimani tako da se greska ne pojavljuje, no nje treba biti svjestan. :)
[quote="ekatarina"]A tek kada stavim učitavnje s %g, onda poludi, zašto to?[/quote]
Ovo je vec vise puta receno, objasnjeno i naglaseno: zato jer [tt]%e[/tt], [tt]%f[/tt] i [tt]%g[/tt] sluze za ucitavanje [tt]float[/tt]-ova; za [tt]double[/tt]-ove se koriste formati [tt]%le[/tt], [tt]%lf[/tt] i [tt]%lg[/tt]. :)
[quote="ekatarina"]temp=x*10000;
I je li korektno ovo? Da integer varijablu dobivam množeći double varijablu i 10000?[/quote]
Zasto ne bi bilo? :-k
ekatarina (napisa): | I radi za neke brojeve koje sam probala, ali mi unešeni 23.002 pretvori u 230019, i tome slično. |
Greska u mnozenju (zato treba biti jako oprezan s realnom aritmetikom; vise o tome na Numerickoj matematci). Test-primjeri su nastimani tako da se greska ne pojavljuje, no nje treba biti svjestan.
ekatarina (napisa): | A tek kada stavim učitavnje s %g, onda poludi, zašto to? |
Ovo je vec vise puta receno, objasnjeno i naglaseno: zato jer %e, %f i %g sluze za ucitavanje float-ova; za double-ove se koriste formati %le, %lf i %lg.
ekatarina (napisa): | temp=x*10000;
I je li korektno ovo? Da integer varijablu dobivam množeći double varijablu i 10000? |
Zasto ne bi bilo?
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Novi Forumaš(ica)

Spol: