Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

kružnica x kružnica = torus ?

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
76 = 86 - 10

PostPostano: 21:38 pet, 11. 4. 2008    Naslov: kružnica x kružnica = torus ? Citirajte i odgovorite

Više puta sam čuo da je kartezijev produkt dvije kružnice [latex]S \times S[/latex] turus, u prostoru (untutrašnja guma od bicikle). Može li mi to netko obrazložiti...

[latex]S:= \{ (a,b) \in \mathbb{R}^{2} \ : \ a^{2}+b^{2}=1 \} \subseteq \mathbb{R}^{2}[/latex]

[latex]S \times S = \{ (s_{1},s_{2}) \ : \ s_{1},s_{2} \in S \} = \{ (x,y),(u,v)) \ : \ x^{2}+y^{2}=1, \ u^{2}+v^{2}=1 \} \cong \{(x,y,u,v) \ : \ x^{2}+y^{2}=u^{2}+v^{2}=1 \} \subseteq \mathbb{R}^{4}[/latex]

Zašto je to torus? Otkud opravdanje da se uopće može uložiti u 3D prostor?
Više puta sam čuo da je kartezijev produkt dvije kružnice turus, u prostoru (untutrašnja guma od bicikle). Može li mi to netko obrazložiti...

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 21:48 pet, 11. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Meni se svidja [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Torus#Topology]sto Wikipedija kaze na tu temu[/url]. :D
Meni se svidja sto Wikipedija kaze na tu temu. Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 1:45 sub, 12. 4. 2008    Naslov: Re: kružnica x kružnica = torus ? Citirajte i odgovorite

[quote="rafaelm"]Zašto je to torus? Otkud opravdanje da se uopće može uložiti u 3D prostor?[/quote]
Torus, kao potprostor od [latex]\mathbb{R}^4[/latex], koji si ti opisao je homeomorfan s "3D torusom" T, potprostorom od [latex]\mathbb{R}^3[/latex], tj. postoji preslikavanje [latex]f \colon \mathbb{S}^1 \times \mathbb{S}^1 \to T \subset \mathbb{R}^3[/latex] koje je neprekidno, bijektivno i ima neprekidan inverz pa se i može uložiti u [latex]\mathbb{R}^3[/latex].

Za 3D torus T uzmemo prostor koji je dobiven rotiranjem malo sužene kružnice [latex]C_1[/latex] sa radijusom 1/2 i središtem u točki (1,0,0) oko z-osi. Neka je [latex]C_2[/latex] jedinična kružnica u xy ravnini. Znači, [latex]C_2[/latex] će biti i skup središta svih kružnica dobivenih rotiranjem kružnice [latex]C_1[/latex] oko z-osi. Uzimaju se [latex]C_1[/latex] i [latex]C_2[/latex] jer tada T baš liči na automobilsku gumu, dok središte od [latex]\mathbb{S}^1[/latex] je u ishodištu pa ne možemo to središte rotirati po rubu od [latex]\mathbb{S}^1[/latex] u xy ravnini. No i [latex]C_1[/latex] i [latex]C_2[/latex] su homeomorfni s [latex]\mathbb{S}^1[/latex] pa možemo i njihov produkt promatrati.

Sada je traženi homeomorfizam preslikavanje [latex]f \colon C_1 \times C_2 \to T[/latex] takvo da f(a,b) bude ona točka u koju se prenese [latex]a \in C_1[/latex] kada se središte od [latex]C_1[/latex] (koje se nalazi na [latex]C_2[/latex]) prenese u b.
rafaelm (napisa):

Torus, kao potprostor od , koji si ti opisao je homeomorfan s "3D torusom" T, potprostorom od , tj. postoji preslikavanje koje je neprekidno, bijektivno i ima neprekidan inverz pa se i može uložiti u .

Za 3D torus T uzmemo prostor koji je dobiven rotiranjem malo sužene kružnice sa radijusom 1/2 i središtem u točki (1,0,0) oko z-osi. Neka je jedinična kružnica u xy ravnini. Znači, će biti i skup središta svih kružnica dobivenih rotiranjem kružnice oko z-osi. Uzimaju se i jer tada T baš liči na automobilsku gumu, dok središte od je u ishodištu pa ne možemo to središte rotirati po rubu od u xy ravnini. No i i su homeomorfni s pa možemo i njihov produkt promatrati.

Sada je traženi homeomorfizam preslikavanje takvo da f(a,b) bude ona točka u koju se prenese kada se središte od (koje se nalazi na ) prenese u b.

rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 9:37 sub, 12. 4. 2008    Naslov: Re: kružnica x kružnica = torus ? Citirajte i odgovorite

[quote="goranm"]
Torus, kao potprostor od [latex]\mathbb{R}^4[/latex], koji si ti opisao je homeomorfan s "3D torusom" T, potprostorom od [latex]\mathbb{R}^3[/latex], tj. postoji preslikavanje [latex]f \colon \mathbb{S}^1 \times \mathbb{S}^1 \to T \subset \mathbb{R}^3[/latex] koje je neprekidno, bijektivno i ima neprekidan inverz pa se i može uložiti u [latex]\mathbb{R}^3[/latex].[/quote]

Znači li to da mi možemo reći da je [latex]C_1 \times C_2[/latex] bilo što, sve dok postoji homeomorfizam? Zar takvih skupova nema "puno", i to različitih?

npr. [latex]f \ : \ [0,1] \times [0,1] \to [0,2] \times [0,2], \ f(x,y)=(2x,2y)[/latex] mi djeluje kao homeomorfizam. A opet
[latex][0,1] \times [0,1][/latex] znamo da je[i] kocka[/i] sa stranicom 1, a ne 2...
edit: [i]kvadrat[/i]
goranm (napisa):

Torus, kao potprostor od , koji si ti opisao je homeomorfan s "3D torusom" T, potprostorom od , tj. postoji preslikavanje koje je neprekidno, bijektivno i ima neprekidan inverz pa se i može uložiti u .

Znači li to da mi možemo reći da je bilo što, sve dok postoji homeomorfizam? Zar takvih skupova nema "puno", i to različitih?

npr. mi djeluje kao homeomorfizam. A opet
znamo da je kocka sa stranicom 1, a ne 2...
edit: kvadrat

goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

218 = 249 - 31

PostPostano: 11:18 sub, 12. 4. 2008    Naslov: Re: kružnica x kružnica = torus ? Citirajte i odgovorite

[quote="rafaelm"]Znači li to da mi možemo reći da je [latex]C_1 \times C_2[/latex] bilo što, sve dok postoji homeomorfizam? Zar takvih skupova nema "puno", i to različitih?[/quote]
Ako postoji homeomorfizam između dva topološka prostora X i Y, onda se oni smatraju "istima" u smislu da su se sva topološka svojstva od X putem homeomorfizma sačuvala u Y, ali i obratno. Homeomorfizam je analogon izomorfizmu, tj. izomorfizam čuva algebarsku, a homeomorfizam topološku strukturu. Svaki prostor može biti homeomorfan s puno drugih prostora, a homeomorfizam između dva prostora ne treba biti jedinstven. Poanta je da se neki prostor s kojim je teže raditi, tj. teško je za uočiti topološka svojstva, putem homeomorfizma (naravno, ako postoji) zamijeni nekim prostorom u kojemu se lakše uoče topološka svojstva.
[quote]
npr. [latex]f \ : \ [0,1] \times [0,1] \to [0,2] \times [0,2], \ f(x,y)=(2x,2y)[/latex] mi djeluje kao homeomorfizam. A opet
[latex][0,1] \times [0,1][/latex] znamo da je kocka sa stranicom 1, a ne 2...[/quote]
Da, to je homeomorfizam između dva kvadrata, bez obzira što su različite površine ili opsega. Zato se kaže da su homeomorfni (a ne isti), to jest jedan se može nekim preoblikovanjem dobiti iz drugog tako da se ne pokvare topološka svojstva. Tako da ako je [latex][0,2]\times [0,2][/latex] kompaktan, hausdorffov, metrizabilan itd. onda će to biti i [latex][0,1]\times [0,1][/latex].
rafaelm (napisa):
Znači li to da mi možemo reći da je bilo što, sve dok postoji homeomorfizam? Zar takvih skupova nema "puno", i to različitih?

Ako postoji homeomorfizam između dva topološka prostora X i Y, onda se oni smatraju "istima" u smislu da su se sva topološka svojstva od X putem homeomorfizma sačuvala u Y, ali i obratno. Homeomorfizam je analogon izomorfizmu, tj. izomorfizam čuva algebarsku, a homeomorfizam topološku strukturu. Svaki prostor može biti homeomorfan s puno drugih prostora, a homeomorfizam između dva prostora ne treba biti jedinstven. Poanta je da se neki prostor s kojim je teže raditi, tj. teško je za uočiti topološka svojstva, putem homeomorfizma (naravno, ako postoji) zamijeni nekim prostorom u kojemu se lakše uoče topološka svojstva.
Citat:

npr. mi djeluje kao homeomorfizam. A opet
znamo da je kocka sa stranicom 1, a ne 2...

Da, to je homeomorfizam između dva kvadrata, bez obzira što su različite površine ili opsega. Zato se kaže da su homeomorfni (a ne isti), to jest jedan se može nekim preoblikovanjem dobiti iz drugog tako da se ne pokvare topološka svojstva. Tako da ako je kompaktan, hausdorffov, metrizabilan itd. onda će to biti i .

Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

140 = 152 - 12

PostPostano: 11:59 sub, 12. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

@rafaelm: Jesi li znao da matematičar koji se bavi topologijom ne vidi razliku između šalice za kavu i krafne (one u obliku torusa)? :)
@rafaelm: Jesi li znao da matematičar koji se bavi topologijom ne vidi razliku između šalice za kavu i krafne (one u obliku torusa)? Smile

rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 12:04 sub, 12. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Melkor"]@rafaelm: Jesi li znao da matematičar koji se bavi topologijom ne vidi razliku između šalice za kavu i krafne (one u obliku torusa)? :)[/quote]

Ma znao sam. Al mislio sam da je SxS geometrijski odmah torus, bez da treba djelovati homeomorfizmom.

A topologiju jedva čekam slušati :D
Melkor (napisa):
@rafaelm: Jesi li znao da matematičar koji se bavi topologijom ne vidi razliku između šalice za kavu i krafne (one u obliku torusa)? Smile

Ma znao sam. Al mislio sam da je SxS geometrijski odmah torus, bez da treba djelovati homeomorfizmom.

A topologiju jedva čekam slušati Very Happy

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum