Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

pitanje iz vjezbi
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
kika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
23 = 27 - 4

PostPostano: 22:35 sub, 15. 3. 2008    Naslov: pitanje iz vjezbi Citirajte i odgovorite

Moze li mi netko tko je bio na prvim vjezbi iz Integrala kod asistentice Petre napisati iz zadnjeg primjera prije Parametarski zadane plohe i krivulje, koje su sferne koordinate, a koje su dobivene Kartezijeve koordinate?

Unaprijed hvala :)
Moze li mi netko tko je bio na prvim vjezbi iz Integrala kod asistentice Petre napisati iz zadnjeg primjera prije Parametarski zadane plohe i krivulje, koje su sferne koordinate, a koje su dobivene Kartezijeve koordinate?

Unaprijed hvala Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ivo34
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
35 = 43 - 8

PostPostano: 23:25 sub, 15. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sferne: x = r*cos(fi)*sin(psi), y = r*sin(fi)*sin(psi), z = r*cos(psi);
Kartezijeve: r = korijen(x^2+y^2) + z^2, tg(fi) = y/x, cos(psi) = z/y.
Ovo malo ruzno izgleda, ali je tocno (nadam se :wink: ).
Sferne: x = r*cos(fi)*sin(psi), y = r*sin(fi)*sin(psi), z = r*cos(psi);
Kartezijeve: r = korijen(x^2+y^2) + z^2, tg(fi) = y/x, cos(psi) = z/y.
Ovo malo ruzno izgleda, ali je tocno (nadam se Wink ).

[Vrh]
kika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 27 - 4

PostPostano: 23:36 sub, 15. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

thx:) ali mi trebaju tocni kutevi iz primjera :D
jer mi se bas ne poklapa rjesenje koje je napisano u bilj.sa onim kad izracunam...
thx:) ali mi trebaju tocni kutevi iz primjera Very Happy
jer mi se bas ne poklapa rjesenje koje je napisano u bilj.sa onim kad izracunam...

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 0:08 ned, 16. 3. 2008    Naslov: Re: pitanje iz vjezbi Citirajte i odgovorite

[quote="kika"]Moze li mi netko tko je bio na prvim vjezbi iz Integrala kod asistentice Petre napisati iz zadnjeg primjera prije Parametarski zadane plohe i krivulje, koje su sferne koordinate, a koje su dobivene Kartezijeve koordinate?[/quote]

Sferne ( 2, pi/4, pi/3) -> kartezijeve ( sqrt(6)/2, sqrt(6)/2, 1)

Ak ti to treba ;)
kika (napisa):

Sferne ( 2, pi/4, pi/3) → kartezijeve ( sqrt(6)/2, sqrt(6)/2, 1)

Ak ti to treba Wink

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
kika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 27 - 4

PostPostano: 0:29 ned, 16. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

to mi treba :D

jos jedno pitanje: zakaj smo zamijenili kuteve?

Kaj ne ide ako imamo (r,fi,psi): x=r*sin(fi)*cos(psi) ; y=r*sin(fi)*sin(psi) ; z=r*cos(fi)?

nisam bila na tom satu :oops:
to mi treba Very Happy

Kaj ne ide ako imamo (r,fi,psi): x=r*sin(fi)*cos(psi) ; y=r*sin(fi)*sin(psi) ; z=r*cos(fi)?

nisam bila na tom satu Embarassed

[Vrh]
sun
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
22 = 23 - 1

PostPostano: 12:17 ned, 16. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kika"]to mi treba :D

nisam bila na tom satu :oops:[/quote]

x=r*cosfi*sinpsi
y=r*sinfi*sinpsi
z=r*cospsi

i onda dobijes ono sto je Luuka napisao :wink:
kika (napisa):
to mi treba Very Happy

nisam bila na tom satu Embarassed

x=r*cosfi*sinpsi
y=r*sinfi*sinpsi
z=r*cospsi

i onda dobijes ono sto je Luuka napisao Wink

[Vrh]
kika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 27 - 4

PostPostano: 14:14 ned, 16. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ma dobijem ja to,i znam kako :)

nego sam u knjizi vidjela da sin od fi(od kuta koji zatvara r sa z-osi) ostaje isti kod x i y ,a ne od psi.

pa sam se zbunila :(
ma dobijem ja to,i znam kako Smile

nego sam u knjizi vidjela da sin od fi(od kuta koji zatvara r sa z-osi) ostaje isti kod x i y ,a ne od psi.

pa sam se zbunila Sad

[Vrh]
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 18:02 ned, 16. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kika"]ma dobijem ja to,i znam kako :)

pa sam se zbunila :([/quote]

vjerojatno su samo zamijenjene oznake. svejedno je
kika (napisa):
ma dobijem ja to,i znam kako Smile

pa sam se zbunila Sad

vjerojatno su samo zamijenjene oznake. svejedno je

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 10:13 sri, 2. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pitanje.

N nekim vježbama (zadnjim, predzadnjim, ne znam) je bila ona fja definirana na trokutu omeđenog sa (0,0),(1,1) i (1,-1) i glasi korjen(x^2-y^2).

Sad je to asistentica Tadić rješavala na neki čudan način (kužim supstituciju y=xsint) i dobila pi/6. Nije bilo računanja granica kod te supstitucije ni ičeg sličnog, pojavio se neki arcsin itd...

Rješio sam to na 'normalan' način (računanje granica, postanu -pi/2 i pi/2, pa 2x parcijalno) i dobio pi/4.

Mathematica kaže pi/6 pa pitam: di sam fulo?
Pitanje.

N nekim vježbama (zadnjim, predzadnjim, ne znam) je bila ona fja definirana na trokutu omeđenog sa (0,0),(1,1) i (1,-1) i glasi korjen(x^2-y^2).

Sad je to asistentica Tadić rješavala na neki čudan način (kužim supstituciju y=xsint) i dobila pi/6. Nije bilo računanja granica kod te supstitucije ni ičeg sličnog, pojavio se neki arcsin itd...

Rješio sam to na 'normalan' način (računanje granica, postanu -pi/2 i pi/2, pa 2x parcijalno) i dobio pi/4.

kika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 27 - 4

PostPostano: 10:31 sri, 2. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Pitanje.

Mathematica kaže pi/6 pa pitam: di sam fulo?[/quote]

pa nije bilo potrebe za uvrstavanjem granica kad je ona tu supstituciju uvodila u neodredenom integralu,tj.vjerojatno je htjela da vidimo da je to opcenito za takav oblik integrala i da nema veze sa granicama.

isto bi ti bilo kao da si uzeo neki gotov integral iz tablice i onda isao uvrstit granice,nisi ih mijenjao i nije te bilo briga(bar mene :D ) kak je dobiven taj integral...
probaj si zamisliti da je to petra prepisala iz bronstajna-zavrsni rezultat,i onda isla racunati s granicama.

(a arcsin se pojavio jer joj je trebalo koliko je t da vrati supstituciju u neodredenom integralu :) )
Luuka (napisa):
Pitanje.

pa nije bilo potrebe za uvrstavanjem granica kad je ona tu supstituciju uvodila u neodredenom integralu,tj.vjerojatno je htjela da vidimo da je to opcenito za takav oblik integrala i da nema veze sa granicama.

isto bi ti bilo kao da si uzeo neki gotov integral iz tablice i onda isao uvrstit granice,nisi ih mijenjao i nije te bilo briga(bar mene Very Happy ) kak je dobiven taj integral...
probaj si zamisliti da je to petra prepisala iz bronstajna-zavrsni rezultat,i onda isla racunati s granicama.

(a arcsin se pojavio jer joj je trebalo koliko je t da vrati supstituciju u neodredenom integralu Smile )

[Vrh]
kika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 27 - 4

PostPostano: 10:45 sri, 2. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

probat cu rijesiti sa supstitucijom u odredenom integralu da vidim dal cu i ja dobiti pi/4...
javim ti rezultat :)

evo rijesila sam i ispada mi isto pi/6...

supstitucija mi je sqrt(x^2-y^2)=x*cost; y=x*sint;dy=x*costdt; i arcsin mi jedino treba da dobijem granice od t:t=arcsin(y/x) i t je od -pi/2 do pi/2 ko i tebi...

i kad to sve izracunam dobijem na kraju sin(pi) koji je 0,i ostane mi integral od 0 do 1 od pi/2 * x^2 i dobije se pi/6..

nadam se da ces se snaci u ovom gore :)
mozda si negdje neki predznak fulao,pa nisi skuzio :(
probat cu rijesiti sa supstitucijom u odredenom integralu da vidim dal cu i ja dobiti pi/4...
javim ti rezultat Smile

evo rijesila sam i ispada mi isto pi/6...

supstitucija mi je sqrt(x^2-y^2)=x*cost; y=x*sint;dy=x*costdt; i arcsin mi jedino treba da dobijem granice od t:t=arcsin(y/x) i t je od -pi/2 do pi/2 ko i tebi...

i kad to sve izracunam dobijem na kraju sin(pi) koji je 0,i ostane mi integral od 0 do 1 od pi/2 * x^2 i dobije se pi/6..

nadam se da ces se snaci u ovom gore Smile
mozda si negdje neki predznak fulao,pa nisi skuzio Sad

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 8:00 čet, 3. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne vidjeh tvoj edit, a baš sam se ja opet bacio na to i dobih i ja pi/6. Naime meni je y=xsint pa je dy=cost. x je uteko nekud... :oops:

Al tnx svejedno... ;)
Ne vidjeh tvoj edit, a baš sam se ja opet bacio na to i dobih i ja pi/6. Naime meni je y=xsint pa je dy=cost. x je uteko nekud... Embarassed

Al tnx svejedno... Wink

andreao
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

35 = 192 - 157

PostPostano: 8:03 čet, 3. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

svakom se događa :D
svakom se događa Very Happy

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 11:06 sri, 16. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Opet ja. :)

Baš mi nije sjela ova zamjena varijabli pa ako ima neka dobra duša da to malo pojasni... Uglavnom želimo 'promijeniti' područje integracije da bi mogli napisati granice kod integrala ( ili? )... zadatak dan za dz je :

[latex]\int_{B}{(x^2-y^2)dxdy}[/latex]
gdje je B paralelogram omeđen sa (1,1), (2,2), (0,0), (4/3 , 10/3).

Mi sad taj paralelogram želimo pretvoriti u nešto lijepo (kvadrat?) da bi znali granice za x i y. zamjena bi bila u=x-y, v=x+y , pa je
fi(u,v) = (x,y) tj. fi^-1 (x,y)=(x-y,x+y) Sad izračunamo jakobian of fi^-1, nađemo jakobian od fi preko binet-cauchy i kaj sad? Kak nać što je A=fi(B) ?

edit: Probah kak smo radili na vježbama, promatrat one pravce pa u ovisnosti x,y vidjet kak se ponašaju u,v. Dobih 4 pravokutnika (u u-v sustavu) i sad samo integriram po tih 4 pravokutnika fju uv (koja ispadne od (x-y)(x+y) )?
Opet ja. Smile

Baš mi nije sjela ova zamjena varijabli pa ako ima neka dobra duša da to malo pojasni... Uglavnom želimo 'promijeniti' područje integracije da bi mogli napisati granice kod integrala ( ili? )... zadatak dan za dz je :

gdje je B paralelogram omeđen sa (1,1), (2,2), (0,0), (4/3 , 10/3).

Mi sad taj paralelogram želimo pretvoriti u nešto lijepo (kvadrat?) da bi znali granice za x i y. zamjena bi bila u=x-y, v=x+y , pa je
fi(u,v) = (x,y) tj. fi^-1 (x,y)=(x-y,x+y) Sad izračunamo jakobian of fi^-1, nađemo jakobian od fi preko binet-cauchy i kaj sad? Kak nać što je A=fi(B) ?

edit: Probah kak smo radili na vježbama, promatrat one pravce pa u ovisnosti x,y vidjet kak se ponašaju u,v. Dobih 4 pravokutnika (u u-v sustavu) i sad samo integriram po tih 4 pravokutnika fju uv (koja ispadne od (x-y)(x+y) )?

andreao
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

35 = 192 - 157

PostPostano: 8:02 čet, 17. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

stigli su rezultati blica od prve grupe sa vježbi kod Petre

http://web.math.hr/nastava/difraf/int/2007-08/IFVVb1v.html
stigli su rezultati blica od prve grupe sa vježbi kod Petre

http://web.math.hr/nastava/difraf/int/2007-08/IFVVb1v.html

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
31 = 34 - 3

PostPostano: 11:01 čet, 17. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Oce netko biti dobar pa mi objasniti onaj zadatak sa tetraedarskim volumenom? Ja fakat ne kužim kako dobijemo one granice koliko god se trudila. :( :oops:

Hvala
Oce netko biti dobar pa mi objasniti onaj zadatak sa tetraedarskim volumenom? Ja fakat ne kužim kako dobijemo one granice koliko god se trudila. Sad Embarassed

Hvala

kika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 27 - 4

PostPostano: 22:55 čet, 17. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

meni se cini da je taj crtez ona zamislila da je zadan,pa iz njega gledas kaj je kaj....

jos mi je i nacrtan prije rjesenja zadatka,bas kao da je tekst zadatka...

neka me netko ispravi ak grijesim :oops:
meni se cini da je taj crtez ona zamislila da je zadan,pa iz njega gledas kaj je kaj....

neka me netko ispravi ak grijesim Embarassed

[Vrh]
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
49 = 109 - 60

PostPostano: 22:58 čet, 17. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ma to se kod petre nikad ne zna, što je dio rješenja, a što je zadano :lol: imam i ja takvih stvari po bilježnici, baš mi je zabavno kad naletim na to :D
ma to se kod petre nikad ne zna, što je dio rješenja, a što je zadano Laughing imam i ja takvih stvari po bilježnici, baš mi je zabavno kad naletim na to Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
kika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 27 - 4

PostPostano: 23:08 čet, 17. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]

edit: Probah kak smo radili na vježbama, promatrat one pravce pa u ovisnosti x,y vidjet kak se ponašaju u,v. Dobih 4 pravokutnika (u u-v sustavu) i sad samo integriram po tih 4 pravokutnika fju uv (koja ispadne od (x-y)(x+y) )?[/quote]

jesi uspio sve skuziti?

ovaj integral kaj si napisao i koji ide po novom podrucju je u*v*|Jg(u,v)|dudv (u i v zbog (x-y)(x+y),a Jg(u,v) zbog teorema o zamjeni varijabli)
Luuka (napisa):

jesi uspio sve skuziti?

ovaj integral kaj si napisao i koji ide po novom podrucju je u*v*|Jg(u,v)|dudv (u i v zbog (x-y)(x+y),a Jg(u,v) zbog teorema o zamjeni varijabli)

[Vrh]
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 23:27 čet, 17. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kika"]meni se cini da je taj crtez ona zamislila da je zadan,pa iz njega gledas kaj je kaj....

neka me netko ispravi ak grijesim :oops:[/quote]

pa naravno da je zadan. :? pa moraš znati područje po kojem integriraš. u zadatku piše da je to tetraedar s vrhovima (0,0,0), (0,0,1), (0,1,0) i (1,0,0). ne?

u principu ti je tu poredak integracije nebitan jer je stvar simetrična pa je svejedno otkud krećeš. recimo, izvana prema unutra neka ide x, y, z. tada ti x ide od 0 do 1, y ti ide od 0 do pravca u xy ravnini koji je rub stranice tog tetraedra, tj. do 1-x, a z ide od 0 do one ravnine (recimo baze tetraedra) koja prolazi točkama (0,0,1), (0,1,0) i (1,0,0), tj. z=-x-y+1, ako se ne varam.
nadam se da je jasnije :wink:
kika (napisa):

neka me netko ispravi ak grijesim Embarassed

pa naravno da je zadan. Confused pa moraš znati područje po kojem integriraš. u zadatku piše da je to tetraedar s vrhovima (0,0,0), (0,0,1), (0,1,0) i (1,0,0). ne?

u principu ti je tu poredak integracije nebitan jer je stvar simetrična pa je svejedno otkud krećeš. recimo, izvana prema unutra neka ide x, y, z. tada ti x ide od 0 do 1, y ti ide od 0 do pravca u xy ravnini koji je rub stranice tog tetraedra, tj. do 1-x, a z ide od 0 do one ravnine (recimo baze tetraedra) koja prolazi točkama (0,0,1), (0,1,0) i (1,0,0), tj. z=-x-y+1, ako se ne varam.
nadam se da je jasnije Wink

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum