Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
PopStevo Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:31 čet, 17. 4. 2008 Naslov: teorem - l'hospitalovo pravilo |
|
|
pozdrav. htio bih nešto pitati u vezi s teoremom 4.17. iz skripte prof. guljaša. radi se o izrijeku i dokazu l'hospitalovog pravila. krenuo sam ga skuživati i primijetio sam da mi odmah u početku smeta nekoliko stvari.
(1) pretpostavka teorema je da f i g nisu definirane u c. to bi značilo da te funkcije nisu diferencijabilne u toj točki. ali, dokaz pravila koristi taylorov teorem srednje vrijednosti koji, štoviše, zahtijeva višestruku derivabilnost na cijelom intervalu pa i u c, kako bi bilo moguće uopće definirati taylorov polinom.
(2) i odmah ovdje mi je i druga nejasnoća u pretpostavci, odnosno, dokazu l'h-pravila: nigdje nije zahtijevano postojanje (n+1)-e derivacije, u ovom slučaju 2. derivacije funkcije f, odnosno, g koju zahtijeva taylorov teorem srednje vrijednosti.
može li mi netko reći što mi promiče u ovom teoremu da mi tako loše sjeda?
hvala
pozdrav. htio bih nešto pitati u vezi s teoremom 4.17. iz skripte prof. guljaša. radi se o izrijeku i dokazu l'hospitalovog pravila. krenuo sam ga skuživati i primijetio sam da mi odmah u početku smeta nekoliko stvari.
(1) pretpostavka teorema je da f i g nisu definirane u c. to bi značilo da te funkcije nisu diferencijabilne u toj točki. ali, dokaz pravila koristi taylorov teorem srednje vrijednosti koji, štoviše, zahtijeva višestruku derivabilnost na cijelom intervalu pa i u c, kako bi bilo moguće uopće definirati taylorov polinom.
(2) i odmah ovdje mi je i druga nejasnoća u pretpostavci, odnosno, dokazu l'h-pravila: nigdje nije zahtijevano postojanje (n+1)-e derivacije, u ovom slučaju 2. derivacije funkcije f, odnosno, g koju zahtijeva taylorov teorem srednje vrijednosti.
može li mi netko reći što mi promiče u ovom teoremu da mi tako loše sjeda?
hvala
|
|
[Vrh] |
|
PopStevo Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:02 pet, 18. 4. 2008 Naslov: Re: teorem - l'hospitalovo pravilo |
|
|
[quote="PopStevo"]
(1) pretpostavka teorema je da f i g nisu definirane u c. to bi značilo da te funkcije nisu diferencijabilne u toj točki. ali, dokaz pravila koristi taylorov teorem srednje vrijednosti koji, štoviše, zahtijeva višestruku derivabilnost na cijelom intervalu pa i u c, kako bi bilo moguće uopće definirati taylorov polinom.[/quote]
Odmah na početku dokaza se komentira kako se dokaz provodi uz jače pretpostavke, tj. da fje. f i g imaju neprekidne derivacije na cijelom I i da je f(c)=g(c)=0 i g'(c)!=0.
PopStevo (napisa): |
(1) pretpostavka teorema je da f i g nisu definirane u c. to bi značilo da te funkcije nisu diferencijabilne u toj točki. ali, dokaz pravila koristi taylorov teorem srednje vrijednosti koji, štoviše, zahtijeva višestruku derivabilnost na cijelom intervalu pa i u c, kako bi bilo moguće uopće definirati taylorov polinom. |
Odmah na početku dokaza se komentira kako se dokaz provodi uz jače pretpostavke, tj. da fje. f i g imaju neprekidne derivacije na cijelom I i da je f(c)=g(c)=0 i g'(c)!=0.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
PopStevo Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:20 pet, 18. 4. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="goranm"][quote="PopStevo"]
(1) pretpostavka teorema je da f i g nisu definirane u c. to bi značilo da te funkcije nisu diferencijabilne u toj točki. ali, dokaz pravila koristi taylorov teorem srednje vrijednosti koji, štoviše, zahtijeva višestruku derivabilnost na cijelom intervalu pa i u c, kako bi bilo moguće uopće definirati taylorov polinom.[/quote]
Odmah na početku dokaza se komentira kako se dokaz provodi uz jače pretpostavke, tj. da fje. f i g imaju neprekidne derivacije na cijelom I i da je f(c)=g(c)=0 i g'(c)!=0.[/quote]
ali, nije li dodatno potrebno da su i drugi put diferencijabilne, ne samo da imaju neprekidne prve derivacije (da bi se mogao primijeniti taylorov teorem srvr)?
[quote="goranm"][quote="PopStevo"](3) to što je [latex]g'(x)\neq 0, \forall x\in I\setminus {c}[/latex] ne mora značiti da je limes nazivnika [latex]\lim\limits_{x\to c}g'(x)=g'(c)\neq 0[/latex] pa mi ni posljednji korak dokaza nije jasan...
[/quote]
Nije mi baš jasno što želiš reći ovdje. Nazivnik je [latex]g'(c)-w_1(x)[/latex] pa je [latex]\lim\limits_{x\to c}(g'(c)-w_1(x))=g'(c)-\lim\limits_{x \to c} w_1 (x)=g'(c) \neq 0[/latex].[/quote]
ispričavam se, nisam u dokazu doživio izmjenu pretpostavke da je g'(c)!=0 :oops:
i ne bi li bilo elegantnije staviti pretpostavke u tvrdnju teorema?
goranm (napisa): | PopStevo (napisa): |
(1) pretpostavka teorema je da f i g nisu definirane u c. to bi značilo da te funkcije nisu diferencijabilne u toj točki. ali, dokaz pravila koristi taylorov teorem srednje vrijednosti koji, štoviše, zahtijeva višestruku derivabilnost na cijelom intervalu pa i u c, kako bi bilo moguće uopće definirati taylorov polinom. |
Odmah na početku dokaza se komentira kako se dokaz provodi uz jače pretpostavke, tj. da fje. f i g imaju neprekidne derivacije na cijelom I i da je f(c)=g(c)=0 i g'(c)!=0. |
ali, nije li dodatno potrebno da su i drugi put diferencijabilne, ne samo da imaju neprekidne prve derivacije (da bi se mogao primijeniti taylorov teorem srvr)?
goranm (napisa): | PopStevo (napisa): | (3) to što je ne mora značiti da je limes nazivnika pa mi ni posljednji korak dokaza nije jasan...
|
Nije mi baš jasno što želiš reći ovdje. Nazivnik je pa je . |
ispričavam se, nisam u dokazu doživio izmjenu pretpostavke da je g'(c)!=0
i ne bi li bilo elegantnije staviti pretpostavke u tvrdnju teorema?
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 2:00 pet, 18. 4. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="PopStevo"]ali, nije li dodatno potrebno da su i drugi put diferencijabilne, ne samo da imaju neprekidne prve derivacije (da bi se mogao primijeniti taylorov teorem srvr)?[/quote]
Trenutno niti ja ne vidim da je to dovoljno. S obzirom da se koristi Taylorov teorem umjesto Cauchyevog, trebale bi biti i drugi put diferencijabilne. A s obzirom da se koristi i napomena 4.1, druge derivacije bi trebale biti i lokalno ograničene oko c. Da je rečeno da su druge derivacije neprekidne, onda bi se mogao iskoristiti i Taylorov teorem i napomena 4.1 jer je neprekidna funkcija u c i lokalno ograničena u c.
Cauchyev teorem srednje vrijednosti (mislim da je u skripti nazvan Lagrangeovim) daje puno jednostavniji dokaz, no ne znam da li su ekvivalentni.
PopStevo (napisa): | ali, nije li dodatno potrebno da su i drugi put diferencijabilne, ne samo da imaju neprekidne prve derivacije (da bi se mogao primijeniti taylorov teorem srvr)? |
Trenutno niti ja ne vidim da je to dovoljno. S obzirom da se koristi Taylorov teorem umjesto Cauchyevog, trebale bi biti i drugi put diferencijabilne. A s obzirom da se koristi i napomena 4.1, druge derivacije bi trebale biti i lokalno ograničene oko c. Da je rečeno da su druge derivacije neprekidne, onda bi se mogao iskoristiti i Taylorov teorem i napomena 4.1 jer je neprekidna funkcija u c i lokalno ograničena u c.
Cauchyev teorem srednje vrijednosti (mislim da je u skripti nazvan Lagrangeovim) daje puno jednostavniji dokaz, no ne znam da li su ekvivalentni.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
PopStevo Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
amimica Forumaš(ica)