Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

logika
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 12:45 sri, 11. 2. 2004    Naslov: logika Citirajte i odgovorite

Može mi netko pojasniti ovaj primjer:
Ugovor kaže:
Ako ja vama sagradim kuću,vi meni po ugovoru date novce,ako mi ne sagradite kuću ja vama ne platim.
Moguće situacije:
-kuća sagrađena-platite mi (implikacija istinita-ugovor ispunjen)
-kuća nije sagrađena-niste mi platili (implikacija istinita-ugovor ispunjen)
-kuća sagrađena-niste mi platili (implikacija nije istinita-ugovor nije ispunjen)
-kuća nije sagrađena-platili ste mi (implikacija ispunjena-ugovor ispunjen)
I ne razumijem tu zadnju situaciju,niste mi sagradili kuću ali ja sam vama dobrom voljom platio,pa kako je moguće da je implikacija ispunjena,ma molim logično(nije li ovo logika!?!?) pojašnjenje jer ga ja nemam.Nikako da to shvatim!
Ugovor kaže:
Ako ja vama sagradim kuću,vi meni po ugovoru date novce,ako mi ne sagradite kuću ja vama ne platim.
Moguće situacije:
-kuća sagrađena-niste mi platili (implikacija nije istinita-ugovor nije ispunjen)
I ne razumijem tu zadnju situaciju,niste mi sagradili kuću ali ja sam vama dobrom voljom platio,pa kako je moguće da je implikacija ispunjena,ma molim logično(nije li ovo logika!?!?) pojašnjenje jer ga ja nemam.Nikako da to shvatim!

[Vrh]
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 7 - 0

PostPostano: 12:56 sri, 11. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

mislim da je caka u "ti meni kucu" i "ja tebi kucu" i ovisnost tko je kome platio :)
mislim da je caka u "ti meni kucu" i "ja tebi kucu" i ovisnost tko je kome platio :)

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 43 - 10

PostPostano: 13:05 sri, 11. 2. 2004    Naslov: Re: logika Citirajte i odgovorite

Valjda nije
[quote="Anonymous"]Ugovor kaže:
Ako ja vama sagradim kuću,vi meni po ugovoru date novce,ako mi ne sagradite kuću ja vama ne platim.[/quote]
Nego samo prvi dio:
"Ako ja vama sagradim kucu, vi mi date novce".

Ovo je implikacija. A => B.
A="ja vama sagradim kucu", B="vi meni date novce".

[quote="Anonymous"]-kuća nije sagrađena-platili ste mi (implikacija ispunjena-ugovor ispunjen)
I ne razumijem tu zadnju situaciju,niste mi sagradili kuću ali ja sam vama dobrom voljom platio,pa kako je moguće da je implikacija ispunjena,ma molim logično(nije li ovo logika!?!?) pojašnjenje jer ga ja nemam.[/quote]

Recenica "Ako ja vama sagradim kucu, vi mi date novce" nista ne kaze o tome sto ce se dogoditi ako ja NE sagradim kucu. Mozete mi platiti, ne morate. Ja vam nisam sagradila kucu, pa pretpostavka (A) nije ispunjena.
Ne mozete reci da (u ovom slucaju) implikacija nije istinita, jer implikacija tvrdi nesto samo u slucaju kada je pretpostavka A ispunjena (istinita).

Mea

P.S: Ako ostavimo tekst ugovora kako pise gore, onda je ugovor ekvivalencija, i ispunjen je u tocno dva slucaja:
sagradena + placeno i
nije-sagradjena + nije-placeno.
Valjda nije
Anonymous (napisa):
Ugovor kaže:

Nego samo prvi dio:
"Ako ja vama sagradim kucu, vi mi date novce".

Ovo je implikacija. A ⇒ B.
A="ja vama sagradim kucu", B="vi meni date novce".

Anonymous (napisa):
I ne razumijem tu zadnju situaciju,niste mi sagradili kuću ali ja sam vama dobrom voljom platio,pa kako je moguće da je implikacija ispunjena,ma molim logično(nije li ovo logika!?!?) pojašnjenje jer ga ja nemam.

Recenica "Ako ja vama sagradim kucu, vi mi date novce" nista ne kaze o tome sto ce se dogoditi ako ja NE sagradim kucu. Mozete mi platiti, ne morate. Ja vam nisam sagradila kucu, pa pretpostavka (A) nije ispunjena.
Ne mozete reci da (u ovom slucaju) implikacija nije istinita, jer implikacija tvrdi nesto samo u slucaju kada je pretpostavka A ispunjena (istinita).

Mea

P.S: Ako ostavimo tekst ugovora kako pise gore, onda je ugovor ekvivalencija, i ispunjen je u tocno dva slucaja:
sagradena + placeno i
nije-sagradjena + nije-placeno.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 13:05 sri, 11. 2. 2004    Naslov: Re: logika Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Može mi netko pojasniti ovaj primjer:
Ugovor kaže:
Moguće situacije:
-kuća nije sagrađena-platili ste mi (implikacija ispunjena-ugovor ispunjen)[/quote]

_koja_ implikacija? U ugovoru se nalaze dvije.
Implikacija "ako ja vama sagradim kuću, vi meni po ugovoru date novce" je ispunjena. Novci su dani, iako ne po ugovoru, ali ugovor s tim nema nikakve veze.
Implikacija "ako mi ne sagradite kuću, ja vama ne platim" - za ovo nema dovoljno podataka. Ja ne znam jesu li novci išli i u suprotnom smjeru. Ako jesu, implikacija nije istinita, jer je antecedens ispunjen, a konsekvens nije. No ako nisu, i ta implikacija je istinita.

No čini mi se da je u ugovoru nešto krivo prepisano... molim provjeriti još jednom.

[quote]I ne razumijem tu zadnju situaciju,niste mi sagradili kuću ali ja sam vama dobrom voljom platio,pa kako je moguće da je implikacija ispunjena,[/quote]

Implikacija jest. Implikacija A=>B govori nešto o istinitosti B jedino ako je A ispunjen. Ako A nije ispunjen, s implikacijom to nema nikakve veze.
_Ekvivalencija_, A<=>B , stavlja A i B u ravnopravan položaj što se tiče istinitosti.

[quote]ma molim logično(nije li ovo logika!?!?) pojašnjenje jer ga ja nemam.Nikako da to shvatim![/quote]

Na tu temu, čudna shvaćanja materijalne implikacije, napisane su brojne rečenice... mnoge od kojih su totalno zastarjele po prikazu. Ajmo na nešto modernije.
Zamisli da imaš kôd u kojem negdje piše
[code:1]...
if a=1 then writeln('b');
...[/code:1]

I sad, neka je a različit od 1 tijekom cijelog izvršavanja programa, za vrijeme kojeg se izvrši i gornja naredba. Jesi li zaista siguran da nakon tog izvršavanja slovo 'b' neće biti ispisano na ekranu? Naravno da nisi... neka druga naredba ga je mogla ispisati bez problema. I to neće nikako utjecati na izvršavanje gornje naredbe. Ok?
Anonymous (napisa):
Ugovor kaže:
Moguće situacije:

_koja_ implikacija? U ugovoru se nalaze dvije.
Implikacija "ako ja vama sagradim kuću, vi meni po ugovoru date novce" je ispunjena. Novci su dani, iako ne po ugovoru, ali ugovor s tim nema nikakve veze.
Implikacija "ako mi ne sagradite kuću, ja vama ne platim" - za ovo nema dovoljno podataka. Ja ne znam jesu li novci išli i u suprotnom smjeru. Ako jesu, implikacija nije istinita, jer je antecedens ispunjen, a konsekvens nije. No ako nisu, i ta implikacija je istinita.

No čini mi se da je u ugovoru nešto krivo prepisano... molim provjeriti još jednom.

Citat:
I ne razumijem tu zadnju situaciju,niste mi sagradili kuću ali ja sam vama dobrom voljom platio,pa kako je moguće da je implikacija ispunjena,

Implikacija jest. Implikacija A⇒B govori nešto o istinitosti B jedino ako je A ispunjen. Ako A nije ispunjen, s implikacijom to nema nikakve veze.
_Ekvivalencija_, A⇔B , stavlja A i B u ravnopravan položaj što se tiče istinitosti.

Citat:
ma molim logično(nije li ovo logika!?!?) pojašnjenje jer ga ja nemam.Nikako da to shvatim!

Na tu temu, čudna shvaćanja materijalne implikacije, napisane su brojne rečenice... mnoge od kojih su totalno zastarjele po prikazu. Ajmo na nešto modernije.
Zamisli da imaš kôd u kojem negdje piše
Kod:
...
if a=1 then writeln('b');
...

I sad, neka je a različit od 1 tijekom cijelog izvršavanja programa, za vrijeme kojeg se izvrši i gornja naredba. Jesi li zaista siguran da nakon tog izvršavanja slovo 'b' neće biti ispisano na ekranu? Naravno da nisi... neka druga naredba ga je mogla ispisati bez problema. I to neće nikako utjecati na izvršavanje gornje naredbe. Ok?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum