[quote="Anonymous"]Može mi netko pojasniti ovaj primjer:
Ugovor kaže:
Ako ja vama sagradim kuću,vi meni po ugovoru date novce,ako mi ne sagradite kuću ja vama ne platim.
Moguće situacije:
-kuća sagrađena-platite mi (implikacija istinita-ugovor ispunjen)
-kuća nije sagrađena-niste mi platili (implikacija istinita-ugovor ispunjen)
-kuća sagrađena-niste mi platili (implikacija nije istinita-ugovor nije ispunjen)
-kuća nije sagrađena-platili ste mi (implikacija ispunjena-ugovor ispunjen)[/quote]
_koja_ implikacija? U ugovoru se nalaze dvije.
Implikacija "ako ja vama sagradim kuću, vi meni po ugovoru date novce" je ispunjena. Novci su dani, iako ne po ugovoru, ali ugovor s tim nema nikakve veze.
Implikacija "ako mi ne sagradite kuću, ja vama ne platim" - za ovo nema dovoljno podataka. Ja ne znam jesu li novci išli i u suprotnom smjeru. Ako jesu, implikacija nije istinita, jer je antecedens ispunjen, a konsekvens nije. No ako nisu, i ta implikacija je istinita.
No čini mi se da je u ugovoru nešto krivo prepisano... molim provjeriti još jednom.
[quote]I ne razumijem tu zadnju situaciju,niste mi sagradili kuću ali ja sam vama dobrom voljom platio,pa kako je moguće da je implikacija ispunjena,[/quote]
Implikacija jest. Implikacija A=>B govori nešto o istinitosti B jedino ako je A ispunjen. Ako A nije ispunjen, s implikacijom to nema nikakve veze.
_Ekvivalencija_, A<=>B , stavlja A i B u ravnopravan položaj što se tiče istinitosti.
[quote]ma molim logično(nije li ovo logika!?!?) pojašnjenje jer ga ja nemam.Nikako da to shvatim![/quote]
Na tu temu, čudna shvaćanja materijalne implikacije, napisane su brojne rečenice... mnoge od kojih su totalno zastarjele po prikazu. Ajmo na nešto modernije.
Zamisli da imaš kôd u kojem negdje piše
[code:1]...
if a=1 then writeln('b');
...[/code:1]
I sad, neka je a različit od 1 tijekom cijelog izvršavanja programa, za vrijeme kojeg se izvrši i gornja naredba. Jesi li zaista siguran da nakon tog izvršavanja slovo 'b' neće biti ispisano na ekranu? Naravno da nisi... neka druga naredba ga je mogla ispisati bez problema. I to neće nikako utjecati na izvršavanje gornje naredbe. Ok?
Anonymous (napisa): | Može mi netko pojasniti ovaj primjer:
Ugovor kaže:
Ako ja vama sagradim kuću,vi meni po ugovoru date novce,ako mi ne sagradite kuću ja vama ne platim.
Moguće situacije:
-kuća sagrađena-platite mi (implikacija istinita-ugovor ispunjen)
-kuća nije sagrađena-niste mi platili (implikacija istinita-ugovor ispunjen)
-kuća sagrađena-niste mi platili (implikacija nije istinita-ugovor nije ispunjen)
-kuća nije sagrađena-platili ste mi (implikacija ispunjena-ugovor ispunjen) |
_koja_ implikacija? U ugovoru se nalaze dvije.
Implikacija "ako ja vama sagradim kuću, vi meni po ugovoru date novce" je ispunjena. Novci su dani, iako ne po ugovoru, ali ugovor s tim nema nikakve veze.
Implikacija "ako mi ne sagradite kuću, ja vama ne platim" - za ovo nema dovoljno podataka. Ja ne znam jesu li novci išli i u suprotnom smjeru. Ako jesu, implikacija nije istinita, jer je antecedens ispunjen, a konsekvens nije. No ako nisu, i ta implikacija je istinita.
No čini mi se da je u ugovoru nešto krivo prepisano... molim provjeriti još jednom.
Citat: | I ne razumijem tu zadnju situaciju,niste mi sagradili kuću ali ja sam vama dobrom voljom platio,pa kako je moguće da je implikacija ispunjena, |
Implikacija jest. Implikacija A⇒B govori nešto o istinitosti B jedino ako je A ispunjen. Ako A nije ispunjen, s implikacijom to nema nikakve veze.
_Ekvivalencija_, A⇔B , stavlja A i B u ravnopravan položaj što se tiče istinitosti.
Citat: | ma molim logično(nije li ovo logika!?!?) pojašnjenje jer ga ja nemam.Nikako da to shvatim! |
Na tu temu, čudna shvaćanja materijalne implikacije, napisane su brojne rečenice... mnoge od kojih su totalno zastarjele po prikazu. Ajmo na nešto modernije.
Zamisli da imaš kôd u kojem negdje piše
Kod: | ...
if a=1 then writeln('b');
... |
I sad, neka je a različit od 1 tijekom cijelog izvršavanja programa, za vrijeme kojeg se izvrši i gornja naredba. Jesi li zaista siguran da nakon tog izvršavanja slovo 'b' neće biti ispisano na ekranu? Naravno da nisi... neka druga naredba ga je mogla ispisati bez problema. I to neće nikako utjecati na izvršavanje gornje naredbe. Ok?
|