Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
bubble Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 18:45 čet, 22. 5. 2008 Naslov: |
|
|
Moje su krive :D A ni ja ne znam kaj mi je krivo...
A moguće da rješenje ne mora bit jedinstveno...
E da, pitanje (možda je to krivo :) ): kad tražim Mij, onda gledam u matrici T vjer da sam od nekud došo u to stanje ( recimo za stanje M1 me zanima vjer BuM1 i I0uM1 (to su T(0,0) i T(1,0) ) ), to množim sa pripadnim matričnim elementom kod B i I0 , uzmem maximum pa onda pomnožim sa emisijskom vjerojatnošću?
EDIT: I kako puniti matricu s pointerima? Ja sam nekak čudno, i očito krivo... upisivo 1 kao ide u I stanje, i 2 kad ide u M... al sad mi je čudno zašto sam stavio u P[0][0] da je 0... može help ? :beg:
Moje su krive A ni ja ne znam kaj mi je krivo...
A moguće da rješenje ne mora bit jedinstveno...
E da, pitanje (možda je to krivo ): kad tražim Mij, onda gledam u matrici T vjer da sam od nekud došo u to stanje ( recimo za stanje M1 me zanima vjer BuM1 i I0uM1 (to su T(0,0) i T(1,0) ) ), to množim sa pripadnim matričnim elementom kod B i I0 , uzmem maximum pa onda pomnožim sa emisijskom vjerojatnošću?
EDIT: I kako puniti matricu s pointerima? Ja sam nekak čudno, i očito krivo... upisivo 1 kao ide u I stanje, i 2 kad ide u M... al sad mi je čudno zašto sam stavio u P[0][0] da je 0... može help ?
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy 
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
bubble Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:12 pet, 23. 5. 2008 Naslov: |
|
|
Uh, sori sto sam spora, nisam mogla naci papire..
Ovo sto si prvo rekao: da, tako sam i ja. Evo, npr., da se bolje skuzimo :)
M[1][2] = max { M[0][1]* T[1][0], M[0][0]* T[0][0]} * E[1][broj(s1[0])] (match stanje)
E a zanima me ovo, opcenito ovo gore je:
M[i][j] = max(a,b) * E[j-1][broj(s1[i-1])];
Jesi tako i ti E napisao? Meni j ide od 1 do 8, a E ima redove od 0 do 7, pa zbog toga j-1.
Matricu sam punila ovak.
Ako se nalazim npr u M12, ocito sam mogla tu doci iz M00 i M01. E sad, ako sam dosla
iz M00, ja sam u matrici P na mjestu P12 upisala 0 (j-2), a ako sam dosla iz M01 upisala sam
1 (j-1).
Ako sam u nekom insert stanju. Ako sam dosla iz reda iznad, ali isti stupac, onda
pisem u Pij = j. Ako sam u Mij dosla iz M[i-1][j-1], pisem u Pij = j-1.
Tako nekako, valjda nisam sad nesto smuvala. Ne znam da li ti je pomoglo. U prvi red i prvi stupac sam stavila -1, bzvz jer
to nikad ne moze biti. A B sam dopisala rucno. Isto kao i zadnji. :)
BTW, zanemari ono za E. O tome sad pricamo, mozda i nije tak. Tj izgleda da sigurno nije.
Izgleda da je prof ipak u pravu :)
Uh, sori sto sam spora, nisam mogla naci papire..
Ovo sto si prvo rekao: da, tako sam i ja. Evo, npr., da se bolje skuzimo
M[1][2] = max { M[0][1]* T[1][0], M[0][0]* T[0][0]} * E[1][broj(s1[0])] (match stanje)
E a zanima me ovo, opcenito ovo gore je:
M[i][j] = max(a,b) * E[j-1][broj(s1[i-1])];
Jesi tako i ti E napisao? Meni j ide od 1 do 8, a E ima redove od 0 do 7, pa zbog toga j-1.
Matricu sam punila ovak.
Ako se nalazim npr u M12, ocito sam mogla tu doci iz M00 i M01. E sad, ako sam dosla
iz M00, ja sam u matrici P na mjestu P12 upisala 0 (j-2), a ako sam dosla iz M01 upisala sam
1 (j-1).
Ako sam u nekom insert stanju. Ako sam dosla iz reda iznad, ali isti stupac, onda
pisem u Pij = j. Ako sam u Mij dosla iz M[i-1][j-1], pisem u Pij = j-1.
Tako nekako, valjda nisam sad nesto smuvala. Ne znam da li ti je pomoglo. U prvi red i prvi stupac sam stavila -1, bzvz jer
to nikad ne moze biti. A B sam dopisala rucno. Isto kao i zadnji.
BTW, zanemari ono za E. O tome sad pricamo, mozda i nije tak. Tj izgleda da sigurno nije.
Izgleda da je prof ipak u pravu
|
|
[Vrh] |
|
bubble Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ivanzub Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:49 pet, 20. 6. 2008 Naslov: |
|
|
Ja sam radio točno po onom kak na webu napravljeno na ruke...
Imam matricu D u kojoj su ovi podaci iz istraživanja, i pomoćnu matricu DD koja drži D(i,j)-u(i)-u(j). Vrijednosti od u računam preko pomoćne fje, nemam pomoćno polje za to, ne treba.
Na početku, u vector<string> spremim životinje, redom kak su u matrici D. Popunim matricu DD i onda dok god imam više 3 živine u vectoru: nađem minimum u DD, zapamtim u kojem retku i stupcu se taj minimum nalazi (to su neke glob varijable). Sad izbacim iz vectora živine na indexima redak i stupac (nek su to prva i druga). Izračunam d-ove po formuli, napravim novu živinu oblika (prva:d1,druga:d2) i stavim ju u vector. Još treba promijeniti D i DD da ima tu novu živinu pa iz D izbacim iste one 2 (izbacim 2 retka i stupca) i dodam jedan rekad i stupac za ovu novu živinu, vrijednosti od D računam po formuli. Opet popunim DD (jer je sad 7x7). I kad se ovo sve izbacuje, nadopunjuje u matricama nije nužno to stvarno izbacit.... samo pamtit dimenziju i njene promjene, pa se gleda do te dimenzije, tj zanemaruje jedan redak i stupac (po koraku).
Kad dođem do slučaja da nam je ostala 3x3 matrica onda radimo onaj zadnji korak koji je opisan na zadnjoj stranici.
Na kraju ispišemo zadnju živinu koja je u vectoru i to je to.
:D
Ja sam radio točno po onom kak na webu napravljeno na ruke...
Imam matricu D u kojoj su ovi podaci iz istraživanja, i pomoćnu matricu DD koja drži D(i,j)-u(i)-u(j). Vrijednosti od u računam preko pomoćne fje, nemam pomoćno polje za to, ne treba.
Na početku, u vector<string> spremim životinje, redom kak su u matrici D. Popunim matricu DD i onda dok god imam više 3 živine u vectoru: nađem minimum u DD, zapamtim u kojem retku i stupcu se taj minimum nalazi (to su neke glob varijable). Sad izbacim iz vectora živine na indexima redak i stupac (nek su to prva i druga). Izračunam d-ove po formuli, napravim novu živinu oblika (prva:d1,druga:d2) i stavim ju u vector. Još treba promijeniti D i DD da ima tu novu živinu pa iz D izbacim iste one 2 (izbacim 2 retka i stupca) i dodam jedan rekad i stupac za ovu novu živinu, vrijednosti od D računam po formuli. Opet popunim DD (jer je sad 7x7). I kad se ovo sve izbacuje, nadopunjuje u matricama nije nužno to stvarno izbacit.... samo pamtit dimenziju i njene promjene, pa se gleda do te dimenzije, tj zanemaruje jedan redak i stupac (po koraku).
Kad dođem do slučaja da nam je ostala 3x3 matrica onda radimo onaj zadnji korak koji je opisan na zadnjoj stranici.
Na kraju ispišemo zadnju živinu koja je u vectoru i to je to.
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy 
|
|
[Vrh] |
|
ivanzub Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
biba Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
rafaelm Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
bubble Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:13 ned, 6. 7. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="rafaelm"]Kako je točno glasio tekst zadataka iz zadaća na kojima ste dobivali 5 bodova za RP1? Ne megu naći na netu..[/quote]
Cini mi se da uglavnom nije bilo bas fino napisano "Napravi ovo i ovo.." nego su sve bile neke price, pa nam asistentica objasni sta treba, malo doda nesto, malo ovo na netu i sl. Ova zadnja zadaca, Neighbour joining, je jedina koja je do kraja opisana na netu.
Bolje si nadji nekoga da ti pojasni ugrubo sto se radi. Bit ce ti puno lakse. :)
rafaelm (napisa): | Kako je točno glasio tekst zadataka iz zadaća na kojima ste dobivali 5 bodova za RP1? Ne megu naći na netu.. |
Cini mi se da uglavnom nije bilo bas fino napisano "Napravi ovo i ovo.." nego su sve bile neke price, pa nam asistentica objasni sta treba, malo doda nesto, malo ovo na netu i sl. Ova zadnja zadaca, Neighbour joining, je jedina koja je do kraja opisana na netu.
Bolje si nadji nekoga da ti pojasni ugrubo sto se radi. Bit ce ti puno lakse.
|
|
[Vrh] |
|
Drake Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Blizzard Forumaš(ica)

Spol: 
|