Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Peticija protiv povišenja školarina (studij)
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Chatarin
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 3 - 2

PostPostano: 20:38 pon, 15. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Martinab"]Trenutno ti, ako si upisao na teret ministarstva, ono placa 3/2 predvidenih godina studija...[/quote]

A što se to onda govorilo da po Bologni smiješ pasti samo 1/3 godine? :pa-pa:
Martinab (napisa):
Trenutno ti, ako si upisao na teret ministarstva, ono placa 3/2 predvidenih godina studija...

A što se to onda govorilo da po Bologni smiješ pasti samo 1/3 godine? Ja sam sada sam....

Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 9:56 uto, 16. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dobri argumenti, Senatore. Ja sam zapravo mislila da to je tako (konkretno, da se, ako imas iole pristojan prosjek), ali valjda imam vrlo ogranicene informacije (samo ono sto mi kazu frendovi/rodaci koji placaju ili se raspituju o tome jer ce morati placati, tako da znam samo koja pravila vrijede na njihovim faksevima).

@ Chatarin: Nemam pojma. Moguce je da su konstantu 3/2 promijenili u 4/3. Sto zapravo znaci "smijes"- smijes bez da pocnes placati ili smijes bez da te izbace sa studija? Ovo drugo sigurno nije 1/3 nego vise; jer te na Bolonji izbace samo ako nisi polozio vise od 30 (35?) ects bodova u 2 godine- a to mislim da se svodi na to da moras davati oko pola godine godisnje (svakako nije 2/3...)...
Dobri argumenti, Senatore. Ja sam zapravo mislila da to je tako (konkretno, da se, ako imas iole pristojan prosjek), ali valjda imam vrlo ogranicene informacije (samo ono sto mi kazu frendovi/rodaci koji placaju ili se raspituju o tome jer ce morati placati, tako da znam samo koja pravila vrijede na njihovim faksevima).

@ Chatarin: Nemam pojma. Moguce je da su konstantu 3/2 promijenili u 4/3. Sto zapravo znaci "smijes"- smijes bez da pocnes placati ili smijes bez da te izbace sa studija? Ovo drugo sigurno nije 1/3 nego vise; jer te na Bolonji izbace samo ako nisi polozio vise od 30 (35?) ects bodova u 2 godine- a to mislim da se svodi na to da moras davati oko pola godine godisnje (svakako nije 2/3...)...

SvekY
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
11 = 14 - 3

PostPostano: 10:12 uto, 16. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

OK, možda je :OT:, ali mislim da po pitanju "koje/koliko godina možemo studirati na teret MZT-a" filozofirate i odričete se svoje matematičke prirode. 8)

Dakle, ja bih kriterije za (ne)plačanje studija (bar na PMF-MO inž. smjer po starom programu) izrekao ovako:

Neka je niz godina koje upisujemo, nadalje [u]niz[/u] (čije članove zovemo [u]godina[/u]), (ne-strogo) monoton niz u skupu {1,2,3,4}.
[size=9]npr.: (1, 1, 2, 3, 4), (1, 2, 2, 2, 3, 4) [/size]
Neka je studij upisan na teret MZT-a.
Neka je uzastopnih međusobno [i]jednakih brojeva u nizu najviše 3[/i].
[size=10]To znači da ne možete upisati 3. pad godine (bar ne na istom smjeru).[/size]

Tada kažemo da se godina plača ako je ponovljena 3. put u nizu ili ako postoji 6 godina koje ju predhode u nizu i upisane su na teret MZT-a.
U suprotnom sa godina ne plača tj upisana je na teret MZT-a.

[b]Napomena[/b]: Svojstvo plačanja se, naravno, ispituje redom za 1., 2., ... godinu.

Je li ovo točno? Mogu li uvjete proširiti? :?
OK, možda je Off-topic, ali mislim da po pitanju "koje/koliko godina možemo studirati na teret MZT-a" filozofirate i odričete se svoje matematičke prirode. Cool

Dakle, ja bih kriterije za (ne)plačanje studija (bar na PMF-MO inž. smjer po starom programu) izrekao ovako:

Neka je niz godina koje upisujemo, nadalje niz (čije članove zovemo godina), (ne-strogo) monoton niz u skupu {1,2,3,4}.
npr.: (1, 1, 2, 3, 4), (1, 2, 2, 2, 3, 4)
Neka je studij upisan na teret MZT-a.
Neka je uzastopnih međusobno jednakih brojeva u nizu najviše 3.
To znači da ne možete upisati 3. pad godine (bar ne na istom smjeru).

Tada kažemo da se godina plača ako je ponovljena 3. put u nizu ili ako postoji 6 godina koje ju predhode u nizu i upisane su na teret MZT-a.
U suprotnom sa godina ne plača tj upisana je na teret MZT-a.

Napomena: Svojstvo plačanja se, naravno, ispituje redom za 1., 2., ... godinu.

Je li ovo točno? Mogu li uvjete proširiti? Confused

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 15:31 uto, 16. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

To ti je nazalost krivo. (govorim o predbolonjcima).

Koliko ja znam, uvjeti su sljedeci:

1)Duljina niza ne smije biti veca od 6, za sve nakon 6 placas

2)Ne smijes imati upisan isti KOLEGIJ vise od dva puta. To znaci dva pada komisije=mijenjanje studija. To NE ZNACI da ne smijes past godinu vise od dva puta. Mozes past godinu zbog nepolaganja ispita kolko god hoces puta. Nema nikakav utjecaj na gornji niz.
To ti je nazalost krivo. (govorim o predbolonjcima).

Koliko ja znam, uvjeti su sljedeci:

1)Duljina niza ne smije biti veca od 6, za sve nakon 6 placas

2)Ne smijes imati upisan isti KOLEGIJ vise od dva puta. To znaci dva pada komisije=mijenjanje studija. To NE ZNACI da ne smijes past godinu vise od dva puta. Mozes past godinu zbog nepolaganja ispita kolko god hoces puta. Nema nikakav utjecaj na gornji niz.

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 2:18 sri, 17. 5. 2006    Naslov: Re: Peticija protiv povišenja školarina Citirajte i odgovorite

[quote="SvekY"]Iskopirano sa [url=http://forum.cumez.org]Cumez-ovog foruma[/url]:
[quote="egipcanin"]Nemarom Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog predstavničkog tijela studenata, prošle godine Senat Sveučilišta u Zagrebu povisio je školarine za 10%! Ove godine Rektorski zbor je donio naputak sveučilištima da donesu odluku prema kojoj će se ŠKOLARINE POVEĆAVATI ZA 10% SVAKE GODINE DOK HRVATSKA NE UĐE U EU! (kumulativno).
"Kumulativno" znači da će studenti novih bolonjskih studija do kraja svoga školovanja plačati više od 60% cijene godine studija od one koju plaćaju sada.
Kako bi to spriječili Vijeće studentskih predstavnika STOP poziva Vas da potpišete peticiju i stanete u obranu svojih studentskih prava. Ne dopustite da nam povećaju školarine!
Na Senatu Sveučilišta 16. 5. 2006. braniti ćemo pravo na školovanje! Svojim potpisom dajte nam nepobitan argument za to! Obranimo pravo na školovanje - koje se pokušava umanjiti povećanjem školarina - recimo im da ne želimo školovanje za bogate nego za sposobne!
[url=www.sz-watch.org/peticija]!! POTPIŠI SE I OBRANI SVOJA PRAVA !![/url]
recite svima za ovo. postajte ovo na forume, mailing liste[/quote][/quote]

[quote="[url=http://www.szzg.hr/]SZ-Sg web[/url]"]Na preporuku Rektorskog zbora Sveučilište u Zagrebu i ove godine ima namjeru na sjednici Senata 16. svibnja 2006. povisiti školarine prvoj godini studija za 10%. Samo da vas podsjetimo, školarine su i prošle godine također povišene za 10%. Da do takve odluke ne bi došlo, molimo vas da svojim potpisima pomognete kolegicama i kolegama koji će u novoj akademskoj godini upisati studij.

Peticiju možete potpisati na fakultetima kod svojih studentskih predstavnika i u SC-u, Savska 25.

Budući su studenti ionako ugrožena skupina, a njihov standard je iz godine u godinu sve lošiji i lošiji, ovo je jedini način koji nam preostaje da spriječimo novi udar na studentski džep.[/quote]

Moze li mi netko objasniti zasto SZ-Zg ne spominje STOPov link i zasto se STOP ponasa kao da SZ nema veze s ovim? :-k Djeluje kao da netko od nekoga krade ideju i da se vise bavite razmiricama SZ-STOP nego studentima... :(

Usput, 16.5. je prosao (pa cu maknuti a noun cement s topica)... kako je prosla sjednica Senata? :-k
SvekY (napisa):
Iskopirano sa Cumez-ovog foruma:
egipcanin (napisa):
Nemarom Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog predstavničkog tijela studenata, prošle godine Senat Sveučilišta u Zagrebu povisio je školarine za 10%! Ove godine Rektorski zbor je donio naputak sveučilištima da donesu odluku prema kojoj će se ŠKOLARINE POVEĆAVATI ZA 10% SVAKE GODINE DOK HRVATSKA NE UĐE U EU! (kumulativno).
"Kumulativno" znači da će studenti novih bolonjskih studija do kraja svoga školovanja plačati više od 60% cijene godine studija od one koju plaćaju sada.
Kako bi to spriječili Vijeće studentskih predstavnika STOP poziva Vas da potpišete peticiju i stanete u obranu svojih studentskih prava. Ne dopustite da nam povećaju školarine!
Na Senatu Sveučilišta 16. 5. 2006. braniti ćemo pravo na školovanje! Svojim potpisom dajte nam nepobitan argument za to! Obranimo pravo na školovanje - koje se pokušava umanjiti povećanjem školarina - recimo im da ne želimo školovanje za bogate nego za sposobne!
!! POTPIŠI SE I OBRANI SVOJA PRAVA !!
recite svima za ovo. postajte ovo na forume, mailing liste

SZ-Sg web (napisa):
Na preporuku Rektorskog zbora Sveučilište u Zagrebu i ove godine ima namjeru na sjednici Senata 16. svibnja 2006. povisiti školarine prvoj godini studija za 10%. Samo da vas podsjetimo, školarine su i prošle godine također povišene za 10%. Da do takve odluke ne bi došlo, molimo vas da svojim potpisima pomognete kolegicama i kolegama koji će u novoj akademskoj godini upisati studij.

Peticiju možete potpisati na fakultetima kod svojih studentskih predstavnika i u SC-u, Savska 25.

Budući su studenti ionako ugrožena skupina, a njihov standard je iz godine u godinu sve lošiji i lošiji, ovo je jedini način koji nam preostaje da spriječimo novi udar na studentski džep.

Moze li mi netko objasniti zasto SZ-Zg ne spominje STOPov link i zasto se STOP ponasa kao da SZ nema veze s ovim? Think Djeluje kao da netko od nekoga krade ideju i da se vise bavite razmiricama SZ-STOP nego studentima... Sad

Usput, 16.5. je prosao (pa cu maknuti a noun cement s topica)... kako je prosla sjednica Senata? Think

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
28 = 43 - 15

PostPostano: 3:44 sri, 17. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moram reci da je sjednica senata sto se tice skolarina prosla uspjesno.

Samo je u financijskom izvjestaju prorektor za financije profesor Hunjak spomenuo nesto tipa "navrat-nanos sastalo se neko povjerenstvo za financije i zakljucilo je da ove godine nece biti povecanja skolarina, bez obzira na zakljucke rektorskog zbora -- nisu potrebne i bile bi samo kontraproduktivne."

detalji su ovdje: [url]http://studenti.pmf.hr/wiki/index.php/Izvje%C5%A1taji:_Senat_20060516_-_11._redovita_sjednica[/url]

'ave fun!

Sinisa
Moram reci da je sjednica senata sto se tice skolarina prosla uspjesno.

Samo je u financijskom izvjestaju prorektor za financije profesor Hunjak spomenuo nesto tipa "navrat-nanos sastalo se neko povjerenstvo za financije i zakljucilo je da ove godine nece biti povecanja skolarina, bez obzira na zakljucke rektorskog zbora – nisu potrebne i bile bi samo kontraproduktivne."

detalji su ovdje: http://studenti.pmf.hr/wiki/index.php/Izvje%C5%A1taji:_Senat_20060516_-_11._redovita_sjednica

'ave fun!

Sinisa

steelworker
Site Admin
Site Admin

44 = 50 - 6
Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.

PostPostano: 14:11 sri, 17. 5. 2006    Naslov: Re: Peticija protiv povišenja školarina Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Moze li mi netko objasniti zasto SZ-Zg ne spominje STOPov link i zasto se STOP ponasa kao da SZ nema veze s ovim? :-k Djeluje kao da netko od nekoga krade ideju i da se vise bavite razmiricama SZ-STOP nego studentima... :([/quote]

Pa SZ nema veze sa nasom peticijom.

Peticija je normalna stvar za napravit, ne bi reko da je itko kral od ikog ideju.

I ne bavimo se razmiricama. Barem mi. Mi radimo svoje za studente, a oni svoje spletke.
vsego (napisa):
Moze li mi netko objasniti zasto SZ-Zg ne spominje STOPov link i zasto se STOP ponasa kao da SZ nema veze s ovim? Think Djeluje kao da netko od nekoga krade ideju i da se vise bavite razmiricama SZ-STOP nego studentima... Sad

Pa SZ nema veze sa nasom peticijom.

Peticija je normalna stvar za napravit, ne bi reko da je itko kral od ikog ideju.

I ne bavimo se razmiricama. Barem mi. Mi radimo svoje za studente, a oni svoje spletke.

Like you can't stand the hatred and the lies
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Chatarin
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 3 - 2

PostPostano: 20:55 sri, 17. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Martinab"] Sto zapravo znaci "smijes"- smijes bez da pocnes placati ili smijes bez da te izbace sa studija? Ovo drugo sigurno nije 1/3 nego vise; jer te na Bolonji izbace samo ako nisi polozio vise od 30 (35?) ects bodova u 2 godine- a to mislim da se svodi na to da moras davati oko pola godine godisnje (svakako nije 2/3...)...[/quote]

Mislila sam 'smiješ' bez da počneš plaćati...
Martinab (napisa):
Sto zapravo znaci "smijes"- smijes bez da pocnes placati ili smijes bez da te izbace sa studija? Ovo drugo sigurno nije 1/3 nego vise; jer te na Bolonji izbace samo ako nisi polozio vise od 30 (35?) ects bodova u 2 godine- a to mislim da se svodi na to da moras davati oko pola godine godisnje (svakako nije 2/3...)...

Mislila sam 'smiješ' bez da počneš plaćati...

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum