Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Saf Forumski umjetnik

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
_Neyni_ Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:13 sri, 11. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="_Neyni_"]
14. Neka je V n-dimenzionalni vektorski prostor nad C, n >= 3 i neka je
A E L(V) linearni operator ranga 2, traga 1, a ciji spektar sadrzi broj
-1. Nadite karakteristicni i minimalni polinom operatora A.[/quote]
Ideja je koristiti Jordanov prikaz.
Pa da vidimo što imamo:
-1 je u spektru -> -1 je na dijagonali.
rang matrice je 2 -> ima 2 lin nez stupca -> 2 el na dijagonali !=0 -> 2 svojstvene vrijednosti !=0
trag je 1 -> druga sv vrijednost je 2 (i -1 ne može biti dvostruka)
dakle, imao 3 jordanove klijetke, 2 su dimenzije 1 (za -1 i 2), i jedna je dimenzije n-2 (za nulu). U klijetki za nulu nema jedinica na sporednoj dijagonali, jer bi to povećalo rang.
Sada je lako pročitat karakt i minimalni polinom
_Neyni_ (napisa): |
14. Neka je V n-dimenzionalni vektorski prostor nad C, n >= 3 i neka je
A E L(V) linearni operator ranga 2, traga 1, a ciji spektar sadrzi broj
-1. Nadite karakteristicni i minimalni polinom operatora A. |
Ideja je koristiti Jordanov prikaz.
Pa da vidimo što imamo:
-1 je u spektru → -1 je na dijagonali.
rang matrice je 2 → ima 2 lin nez stupca → 2 el na dijagonali !=0 → 2 svojstvene vrijednosti !=0
trag je 1 → druga sv vrijednost je 2 (i -1 ne može biti dvostruka)
dakle, imao 3 jordanove klijetke, 2 su dimenzije 1 (za -1 i 2), i jedna je dimenzije n-2 (za nulu). U klijetki za nulu nema jedinica na sporednoj dijagonali, jer bi to povećalo rang.
Sada je lako pročitat karakt i minimalni polinom
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy 
Zadnja promjena: Luuka; 15:49 sri, 11. 11. 2009; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
_Neyni_ Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:47 sri, 11. 11. 2009 Naslov: |
|
|
ok, hvala
:jabuka: :karma:
samo jedna me stvar malo zbunjuje:
[quote="Luuka"]
dakle, imamo 3 jordanove klijetke, 2 su dimenzije 1 (za -1 i 2), i jedna je dimenzije n-2 (za nulu). U klijetki za nulu nema jedinica na sporednoj dijagonali, jer bi to povećalo rang.
[/quote]
kako imamo 3 jordanove klijetke, ako za nulu nema jedinica na sporednoj dijagonali? Zar onda nema n klijetki (ukupno)? :?
ok, hvala
samo jedna me stvar malo zbunjuje:
Luuka (napisa): |
dakle, imamo 3 jordanove klijetke, 2 su dimenzije 1 (za -1 i 2), i jedna je dimenzije n-2 (za nulu). U klijetki za nulu nema jedinica na sporednoj dijagonali, jer bi to povećalo rang.
|
kako imamo 3 jordanove klijetke, ako za nulu nema jedinica na sporednoj dijagonali? Zar onda nema n klijetki (ukupno)?
_________________ Love one another and you will be happy;
it is as simple and as difficult as that.
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Anabelle Gost
|
Postano: 17:16 sri, 11. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="behemont"][quote="Saf"][quote="Luuka"][quote="Bug"]
Btw. luuka vidim da si jako aktivan u rjesavanju zadataka na svim podforumima! Nema puno ljudi ko ti! Samo nastavi!
[/quote]
Repetitio est mater studiorum :D[/quote]
AMEN!
Nego, samo da razčistim jednu nedoumicu, funkcionali su operatori sa [latex]V[/latex] u [latex]F[/latex], gdje je [latex]F[/latex] polje, recimo, operator sa [latex]M_3 \rightarrow N[/latex]... Sad jel Rang matrice, odnosno funkcija koja matrici pridružuje broj linearno nezavisnih vektora funkcional?
Jel determinanta funkcional?[/quote]
rang ocito nije funkcional, jer je ogranicen..
a determinanta isto nije jer da je vrijedilo bi det(I)+det(-I)=0
sto nije za parne n..
EDIT: Luka je bio brzi...
[size=9][color=#999999]Added after 11 minutes:[/color][/size]
[quote="Anabelle"]evo da ne otvaram novu temu,moze mi neko pomoci sa zadatkom: neka su A,B iz L(V),dokazite da je AB nilpotentan ako i samo ako je BA nilpotentan[/quote]
Ne znam je li ovo ok, ali probat cemo...
neka je BA nilpotentan indeksa p. tada je (AB)^{p+1}=A(BA)^pB sto je ocito nula...ako nesto ne primjecujem neka netko ispravi..[/quote]
Hvala,ali mislila sam da ne smijemo tako pisati ako ne znamo da A i B komutiraju,nije mi bas jasno..
behemont (napisa): | Saf (napisa): | Luuka (napisa): | Bug (napisa): |
Btw. luuka vidim da si jako aktivan u rjesavanju zadataka na svim podforumima! Nema puno ljudi ko ti! Samo nastavi!
|
Repetitio est mater studiorum  |
AMEN!
Nego, samo da razčistim jednu nedoumicu, funkcionali su operatori sa u , gdje je polje, recimo, operator sa ... Sad jel Rang matrice, odnosno funkcija koja matrici pridružuje broj linearno nezavisnih vektora funkcional?
Jel determinanta funkcional? |
rang ocito nije funkcional, jer je ogranicen..
a determinanta isto nije jer da je vrijedilo bi det(I)+det(-I)=0
sto nije za parne n..
EDIT: Luka je bio brzi...
Added after 11 minutes:
Anabelle (napisa): | evo da ne otvaram novu temu,moze mi neko pomoci sa zadatkom: neka su A,B iz L(V),dokazite da je AB nilpotentan ako i samo ako je BA nilpotentan |
Ne znam je li ovo ok, ali probat cemo...
neka je BA nilpotentan indeksa p. tada je (AB)^{p+1}=A(BA)^pB sto je ocito nula...ako nesto ne primjecujem neka netko ispravi.. |
Hvala,ali mislila sam da ne smijemo tako pisati ako ne znamo da A i B komutiraju,nije mi bas jasno..
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Anabelle Gost
|
|
[Vrh] |
|
zbunjoza Gost
|
|
[Vrh] |
|
Vip Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
prove22 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
mililimi Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Maglica Forumaš(ica)

|
Postano: 20:55 sri, 11. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Vip"]Jel u 6. zadatku ima kakve razlike zato jer je operator linearan? Tj. na vježbama smo radili da je A neki operator (nije napomenuto jel linearan) i odredili dal je nilpotentan, indA i Jordanovu formu i na dijagonali su bile nule, dok kasnije kad smo tražili minimalni polinom i Jordanovu formu,imali smo zadano da je linearan i na dijagonali su bile svojstvene vrijednosti.
U mojoj formi u 6.zadatku su nule na dijagonali ali sad nisam sigurna jer me zbunilo ovo linearan operator i operator. :oops: :cry:[/quote]
I mene je baš mučilo to zašto smo negdje odmah stavljali samo nule u Jordanovu formu, a kasnije smo sve raspisivali, ali kad sam raspisala karakteristične polinome za te zadatke s nulama, baš ispadne da je 0 jedina svojstvena vrijednost tako da to stoji.
Nisam baš taj dio bila redovita na vježbama ( :oops: ) tako da to imam kopirano pa neznam ako je bila neka napomena zašto smo to samo odmah ispisali bez računanja
Vip (napisa): | Jel u 6. zadatku ima kakve razlike zato jer je operator linearan? Tj. na vježbama smo radili da je A neki operator (nije napomenuto jel linearan) i odredili dal je nilpotentan, indA i Jordanovu formu i na dijagonali su bile nule, dok kasnije kad smo tražili minimalni polinom i Jordanovu formu,imali smo zadano da je linearan i na dijagonali su bile svojstvene vrijednosti.
U mojoj formi u 6.zadatku su nule na dijagonali ali sad nisam sigurna jer me zbunilo ovo linearan operator i operator.  |
I mene je baš mučilo to zašto smo negdje odmah stavljali samo nule u Jordanovu formu, a kasnije smo sve raspisivali, ali kad sam raspisala karakteristične polinome za te zadatke s nulama, baš ispadne da je 0 jedina svojstvena vrijednost tako da to stoji.
Nisam baš taj dio bila redovita na vježbama ( ) tako da to imam kopirano pa neznam ako je bila neka napomena zašto smo to samo odmah ispisali bez računanja
|
|
[Vrh] |
|
Masiela Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:12 sri, 11. 11. 2009 Naslov: |
|
|
Čim za operator postoji matrica koja prikazuje njegovo djelovanje slijedi da je operator linearan (jer su operacije nad matircama takve) :D
[size=9][color=#999999]Added after 12 minutes:[/color][/size]
[quote="prove22"]ako imamo zadan minimalni polinom od A
=x^2 - 4x , treba naći kako izgleda minimalni polinom od A^100[/quote]
Dakle, iz min polinoma od A, mi(x)=x(x-4) čitamo da su 0 i 4 jedine svojstvene vrijednosti, i da su dimenzije najvećeg bloka svake od njih=1. Dakle, prikaz u Jordanovoj formi opretora A je dijagonalna matrica, sa nulama i četvorkama na dijagonali (koliko god puta), i nema jedinica na sporednoj.
A^100 je onda u Jordanovoj bazi matrica sa nulama i 4^100 na dijagonali (i nema jedinica na sporednoj). To znači da je minimalni polimom od A^100
p(x)=x(x-4^100) :D
Čim za operator postoji matrica koja prikazuje njegovo djelovanje slijedi da je operator linearan (jer su operacije nad matircama takve)
Added after 12 minutes:
prove22 (napisa): | ako imamo zadan minimalni polinom od A
=x^2 - 4x , treba naći kako izgleda minimalni polinom od A^100 |
Dakle, iz min polinoma od A, mi(x)=x(x-4) čitamo da su 0 i 4 jedine svojstvene vrijednosti, i da su dimenzije najvećeg bloka svake od njih=1. Dakle, prikaz u Jordanovoj formi opretora A je dijagonalna matrica, sa nulama i četvorkama na dijagonali (koliko god puta), i nema jedinica na sporednoj.
A^100 je onda u Jordanovoj bazi matrica sa nulama i 4^100 na dijagonali (i nema jedinica na sporednoj). To znači da je minimalni polimom od A^100
p(x)=x(x-4^100)
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy 
|
|
[Vrh] |
|
*Curious Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
*Curious Forumaš(ica)

|
Postano: 0:57 čet, 12. 11. 2009 Naslov: |
|
|
e, hvala na brzom odg )
može moožda ispravak, u teoretskim pitanjima piše, ako je P(x) minimalni polinom od A, AKKO Q(x)=P(x+lambda) minimalni polinom od A-lambda*I
dakle, mi imamo kod supstitucije t = x-3, pa u konačnici nam je kao ovaj Q(x) = P(t+3)...dakle lambda=3... iz toga bi nam onda slijedilo da je to minimalni polinom od A-3*I???
e, hvala na brzom odg
može moožda ispravak, u teoretskim pitanjima piše, ako je P(x) minimalni polinom od A, AKKO Q(x)=P(x+lambda) minimalni polinom od A-lambda*I
dakle, mi imamo kod supstitucije t = x-3, pa u konačnici nam je kao ovaj Q(x) = P(t+3)...dakle lambda=3... iz toga bi nam onda slijedilo da je to minimalni polinom od A-3*I???
|
|
[Vrh] |
|
mililimi Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
AnaP Forumaš(ica)

|
|