Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Pomoć oko zadatka (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Obične diferencijalne jednadžbe
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
vedraf
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
11 = 15 - 4

PostPostano: 20:58 sub, 16. 2. 2008    Naslov: Pomoć oko zadatka Citirajte i odgovorite

Molim pomoć oko ovog zatatka,ni na kolokviju ga nisam uspio riješiti,a i sada me glava boli od njega:

Odredite jednadzbe krivulja kod kojih je udaljenost ishodista do tangente u svakoj tocki krivulje jednaka apscisi dodirne tocke tangente.
Molim pomoć oko ovog zatatka,ni na kolokviju ga nisam uspio riješiti,a i sada me glava boli od njega:

Odredite jednadzbe krivulja kod kojih je udaljenost ishodista do tangente u svakoj tocki krivulje jednaka apscisi dodirne tocke tangente.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mladac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
34 = 91 - 57

PostPostano: 10:55 sri, 12. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel netko rješavao zadatke za vježbu? bar one prve?

imam problema sa svima (1 i 5 sam rješila), pa ako neko može sam dati hintove kako srediti one funkcije, ostalo ću znat (ovak ne mogu ni počet)
našla sam stara rješenja tu na forumu od alena, ali su rađena na način koji mi nismo nikad ni vidjeli, pa mi baš ni ne pomaže... :( jel moguće da mi tu vrstu zadataka nismo ni radili?

svaka pomoć dobro došla

[size=9][color=#999999]Added after 1 hours 51 minutes:[/color][/size]

uglavnom moja greška... zabunom sam umjesto prvih rješavala 3...
tako da povlačim pitanje
jel netko rješavao zadatke za vježbu? bar one prve?

imam problema sa svima (1 i 5 sam rješila), pa ako neko može sam dati hintove kako srediti one funkcije, ostalo ću znat (ovak ne mogu ni počet)
našla sam stara rješenja tu na forumu od alena, ali su rađena na način koji mi nismo nikad ni vidjeli, pa mi baš ni ne pomaže... Sad jel moguće da mi tu vrstu zadataka nismo ni radili?

svaka pomoć dobro došla

Added after 1 hours 51 minutes:

uglavnom moja greška... zabunom sam umjesto prvih rješavala 3...
tako da povlačim pitanje

Gost

PostPostano: 16:36 sri, 12. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel može netko postavit rješenje zadatka što ga je vedraf gore napisao,3.zad sa prošlogodišnjeg kolokvija,grupa A! izludit ću s njim..hvala :oops:
jel može netko postavit rješenje zadatka što ga je vedraf gore napisao,3.zad sa prošlogodišnjeg kolokvija,grupa A! izludit ću s njim..hvala Embarassed

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 18:36 sri, 12. 11. 2008    Naslov: Re: Pomoć oko zadatka Citirajte i odgovorite

[quote="vedraf"]
Odredite jednadzbe krivulja kod kojih je udaljenost ishodista do tangente u svakoj tocki krivulje jednaka apscisi dodirne tocke tangente.[/quote]

Tangenta u točki krivulje T=(x0,y0) je:
[latex]y - y_0 = y'(x_0)(x-x_0) [/latex] ,tj.
[latex]y'(x_0)x - y -x_0y'(x_0)+y_0 =0[/latex]

udaljenost točke od pravca je dana formulom(vidi tablice) pa kad to iskoristimo i kvadriramo te x0 stavimo u x i y0 u y i uvrstimo točku (0,0):

[latex]\frac{(-xy'+y)^2}{(y')^2+1} = x^2[/latex]

Sad se to sredi i dobije se jednadžba...

valjda nisam negdje fulo :D
vedraf (napisa):

Tangenta u točki krivulje T=(x0,y0) je:
,tj.

udaljenost točke od pravca je dana formulom(vidi tablice) pa kad to iskoristimo i kvadriramo te x0 stavimo u x i y0 u y i uvrstimo točku (0,0):

Sad se to sredi i dobije se jednadžba...

valjda nisam negdje fulo Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Gost

PostPostano: 19:15 čet, 13. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala puno luuka :D !možeš li molim te postavit i ovaj sa popravnog kolokvija: Odredi jednadžbu svih krivulja kod kojih tangenta i normala u svakj točki krivulje s osi apscisa čine trokut kojem je površina jednaka kotangesu kuta kojeg tangenta čini s osi apscisa.
hvala puno luuka Very Happy !možeš li molim te postavit i ovaj sa popravnog kolokvija: Odredi jednadžbu svih krivulja kod kojih tangenta i normala u svakj točki krivulje s osi apscisa čine trokut kojem je površina jednaka kotangesu kuta kojeg tangenta čini s osi apscisa.

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 19:24 čet, 13. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Odredi jednadžbu svih krivulja kod kojih tangenta i normala u svakj točki krivulje s osi apscisa čine trokut kojem je površina jednaka kotangesu kuta kojeg tangenta čini s osi apscisa.[/quote]

E ovak:

nacrtat to, i nek su A,B točke u kojima normala i tang sijeku os x. Dobije se pravokutan trokut sa vrhom u T koja je na krivulji.

Sad imamo da je |AT|*|BT|/2 = ctg(fi).
znamo da je koef smjera tang y'(x0), no koeficijent je i tg(fi). iz toga -> fi=arctg(y'(x0)).
Vratimo to nazad i zapišemo ctg(fi) kao 1/tg(fi).
Sad se dobije jednadžba, samo se trebaju izračunat duljine onih stranica, a točke znamo jer su na normali, tj tangenti... :D
Anonymous (napisa):
Odredi jednadžbu svih krivulja kod kojih tangenta i normala u svakj točki krivulje s osi apscisa čine trokut kojem je površina jednaka kotangesu kuta kojeg tangenta čini s osi apscisa.

E ovak:

nacrtat to, i nek su A,B točke u kojima normala i tang sijeku os x. Dobije se pravokutan trokut sa vrhom u T koja je na krivulji.

znamo da je koef smjera tang y'(x0), no koeficijent je i tg(fi). iz toga → fi=arctg(y'(x0)).
Sad se dobije jednadžba, samo se trebaju izračunat duljine onih stranica, a točke znamo jer su na normali, tj tangenti... Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
sun
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 23 - 1

PostPostano: 17:02 pet, 14. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"][quote="Anonymous"]Odredi jednadžbu svih krivulja kod kojih tangenta i normala u svakj točki krivulje s osi apscisa čine trokut kojem je površina jednaka kotangesu kuta kojeg tangenta čini s osi apscisa.[/quote]

E ovak:

znamo da je koef smjera tang y'(x0), no koeficijent je i tg(fi). iz toga -> fi=arctg(y'(x0)).
Sad se dobije jednadžba, samo se trebaju izračunat duljine onih stranica, a točke znamo jer su na normali, tj tangenti... :D[/quote]

ne tg(fi) nego tg(180-fi) pa je y(x0)=-tg(fi)
pa je ctg(fi)=-1/y(x0)
jer se gleda onaj vanjski kut za koef.smjera tang, a ne onaj unutar trokuta (kojeg smo mi oznacili sa fi)
tako nam je rekao asis.velcic :)
Luuka (napisa):
Anonymous (napisa):
Odredi jednadžbu svih krivulja kod kojih tangenta i normala u svakj točki krivulje s osi apscisa čine trokut kojem je površina jednaka kotangesu kuta kojeg tangenta čini s osi apscisa.

E ovak:

znamo da je koef smjera tang y'(x0), no koeficijent je i tg(fi). iz toga → fi=arctg(y'(x0)).
Sad se dobije jednadžba, samo se trebaju izračunat duljine onih stranica, a točke znamo jer su na normali, tj tangenti... Very Happy

ne tg(fi) nego tg(180-fi) pa je y(x0)=-tg(fi)
pa je ctg(fi)=-1/y(x0)
jer se gleda onaj vanjski kut za koef.smjera tang, a ne onaj unutar trokuta (kojeg smo mi oznacili sa fi)
tako nam je rekao asis.velcic Smile

[Vrh]
Gost

PostPostano: 14:16 ned, 16. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

kako ću riješit ovo: y-y'*x=xna2*((y')na2+1)
kako ću riješit ovo: y-y'*x=xna2*((y')na2+1)

[Vrh]
desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 22:25 ned, 16. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jel netko rijesio onaj iz kolokvija sa cilindricnom posudom?

stuey
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

39 = 41 - 2

PostPostano: 12:14 pon, 17. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="desire"]Jel netko rijesio onaj iz kolokvija sa cilindricnom posudom?[/quote]

Ja sam probao, nekako ovako mi dođe:

prvo, onaj alfa*a*sqrt(2gh) cu označit sa recimo z da se ne vuče po rješenju.

znači pratimo što se događa sa visinom h u vremenu od delta t.

voda koja je ušla je k*delta t, ali nas zanima visina a ne volumen pa to podijelimo sa konstantnim presjekom A da dobijemo koliko je visina vode narasla.

voda koja je izašla je z*delta t, a to isto moramo podijeliti sa A, da bi dobili za koliko se smanjila visina.

znači [i]h(t + delta t) = h(t) + k*delta t/A - z*delta t/A[/i],

tj. [i]h'(t) = [ k - alfa*a*sqrt(2*g*h(t)) ] / A[/i], za alfa iz [0.5,1]

jedino što nam ostane je taj h(t) unutar korijena, a to mislim da smije tako ostati.

ako netko vidi grešku, nek me ispravi :)
desire (napisa):

Ja sam probao, nekako ovako mi dođe:

prvo, onaj alfa*a*sqrt(2gh) cu označit sa recimo z da se ne vuče po rješenju.

znači pratimo što se događa sa visinom h u vremenu od delta t.

voda koja je ušla je k*delta t, ali nas zanima visina a ne volumen pa to podijelimo sa konstantnim presjekom A da dobijemo koliko je visina vode narasla.

voda koja je izašla je z*delta t, a to isto moramo podijeliti sa A, da bi dobili za koliko se smanjila visina.

znači h(t + delta t) = h(t) + k*delta t/A - z*delta t/A,

tj. h'(t) = [ k - alfa*a*sqrt(2*g*h(t)) ] / A, za alfa iz [0.5,1]

jedino što nam ostane je taj h(t) unutar korijena, a to mislim da smije tako ostati.

ako netko vidi grešku, nek me ispravi Smile

[Vrh]
desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 12:27 pon, 17. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

tako nesto sam i mislila, samo sta ja nisam dijelila sa A.... hvala :)
tako nesto sam i mislila, samo sta ja nisam dijelila sa A.... hvala Smile

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Obične diferencijalne jednadžbe Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum