Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

5. zadatak, 2. kolokvij 2009.
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 13:05 pon, 11. 1. 2010    Naslov: 5. zadatak, 2. kolokvij 2009. Citirajte i odgovorite

Zanima me da li itko zna rijesiti ovaj zadatak, znam da je za invertibilnost u okolini tocke potrebna neprekidnost funkcije i da je Jacobijeva matrica razlicita od 0.
Ovdje me muci sto kad deriviramo po z dobijemo (0,0,1) i on ne ovisi o odabiru tocke => da Jacobijeva matrica je uvijek razlicita od 0???

Pomozite!
Zanima me da li itko zna rijesiti ovaj zadatak, znam da je za invertibilnost u okolini tocke potrebna neprekidnost funkcije i da je Jacobijeva matrica razlicita od 0.
Ovdje me muci sto kad deriviramo po z dobijemo (0,0,1) i on ne ovisi o odabiru tocke => da Jacobijeva matrica je uvijek razlicita od 0???

Pomozite!

[Vrh]
JANKRI
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
97 = 132 - 35

PostPostano: 13:57 pon, 11. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sve parcijalne derivacije postoje i neprekidne su u svim točkma iz [latex]\mathbb{R}^3[/latex], stoga je funkcija [latex]\Phi[/latex] diferencijabila na čitavom [latex]\mathbb{R}^3[/latex], te je matrica diferencijala u kanonskoj baz u točki [latex]\left(r,\, \theta,\, z\right)[/latex] dana s

[latex]\nabla{f}\left(r,\, \theta,\, z\right) = \left(\begin{array}{ccc}
\cos{\theta} & -r\sin{\theta} & 0 \\
\sin{\theta} & r\cos{\theta} & 0 \\
0 & 0 & 1
\end{array}\right)[/latex],

iz ovoga odmah zaključujemo da je funkcija klase [latex]C^1[/latex], također vidimo da je [latex]J_f\left(r,\, \theta,\, z\right) = r[/latex].

Dakle, funkcija je invertibilna u svakoj točki [latex]\left(r \neq 0,\, \theta,\, z\right)[/latex], za točke [latex]\left(0,\, \theta,\, z\right)[/latex]
odmah vidimo da funkcija nije invertibilna.
Sve parcijalne derivacije postoje i neprekidne su u svim točkma iz , stoga je funkcija diferencijabila na čitavom , te je matrica diferencijala u kanonskoj baz u točki dana s

,

iz ovoga odmah zaključujemo da je funkcija klase , također vidimo da je .

Dakle, funkcija je invertibilna u svakoj točki , za točke
odmah vidimo da funkcija nije invertibilna.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Gost

PostPostano: 14:15 pon, 11. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Fala, zbunilo me samo sto je tocno Jf(r,q,z), a to je ocito determintanta jacobijeve matrice.
Fala, zbunilo me samo sto je tocno Jf(r,q,z), a to je ocito determintanta jacobijeve matrice.

[Vrh]
JANKRI
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
97 = 132 - 35

PostPostano: 14:22 pon, 11. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Fala, zbunilo me samo sto je tocno Jf(r,q,z), a to je ocito determintanta jacobijeve matrice.[/quote]

da
Anonymous (napisa):

da

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum