Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

linearna zavisnost i nezavisnost vektora
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
CROmpir
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 7 - 2

PostPostano: 12:03 uto, 11. 5. 2010    Naslov: linearna zavisnost i nezavisnost vektora Citirajte i odgovorite

Moze pomoc oko jednog zadatka? U ovisnosti o realnom parametru m ispitajte linearnu zavisnost i nezavisnost vektora (1,0,1),(m,m,0) i (m-1,1,-1).

Primjetio sam da smo na vjezbama radili slican zadatak prek determinante matrice, no nije mi to jasno. Moze li netko rijesiti detaljno zadatak s objasnjenjem... :D

hvala puno.
Moze pomoc oko jednog zadatka? U ovisnosti o realnom parametru m ispitajte linearnu zavisnost i nezavisnost vektora (1,0,1),(m,m,0) i (m-1,1,-1).

Primjetio sam da smo na vjezbama radili slican zadatak prek determinante matrice, no nije mi to jasno. Moze li netko rijesiti detaljno zadatak s objasnjenjem... Very Happy

hvala puno.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
197 = 203 - 6

PostPostano: 13:04 uto, 11. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Fora je da, ako imaš tri vektora, oni su zavisni akko im je mješoviti produkt jednak 0. Pokaže se da je, kada imaš vektore prikazane u kanonskoj bazi, mješoviti produkt jednak determinanti "matrice koeficijenata", kratko rečeno. Dakle, trebaš odrediti za koje m vrijedi [latex]\left|
\begin{array}{ccc}
1 & 0 & 1 \\
m & m & 0 \\
m-1 & 1 & -1
\end{array} \right| = 0[/latex] (za te m su vektori zavisni).
Fora je da, ako imaš tri vektora, oni su zavisni akko im je mješoviti produkt jednak 0. Pokaže se da je, kada imaš vektore prikazane u kanonskoj bazi, mješoviti produkt jednak determinanti "matrice koeficijenata", kratko rečeno. Dakle, trebaš odrediti za koje m vrijedi (za te m su vektori zavisni).

[Vrh]
CROmpir
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 2

PostPostano: 15:27 uto, 11. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ej puno hvala, sad sam shvatio :P
ej puno hvala, sad sam shvatio Razz

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum