Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak iz 2. domaće zadaće (zadatak)
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
71 = 74 - 3

PostPostano: 17:44 ned, 17. 10. 2010    Naslov: Zadatak iz 2. domaće zadaće Citirajte i odgovorite

Odredite inverz funkcije [latex]f(x) = ch(-x^2 +4x - 3)[/latex] na području strogog pada.

Znam kako bih otprilike odredio inverz preko kompozicije funkcija, no problem mi je odrediti ''područje strogog pada''.

Neko moje razmišljanje je bilo da funkcija kosinus hiperbolni strogo pada na intervalu od [latex]<-\infty, 0][/latex], pa bi [latex]f(x) = ch(-x^2 +4x - 3)[/latex] strogo padala na svim dijelovima gdje je [latex]-x^2 +4x - 3[/latex] manji ili jednak nuli...

Da li ispravno razmišljam? Ako ne, ispravite me, ako da, kako bih to formalno napisao (npr. da je ovo zadatak na kolokviju).
Odredite inverz funkcije na području strogog pada.

Znam kako bih otprilike odredio inverz preko kompozicije funkcija, no problem mi je odrediti ''područje strogog pada''.

Neko moje razmišljanje je bilo da funkcija kosinus hiperbolni strogo pada na intervalu od , pa bi strogo padala na svim dijelovima gdje je manji ili jednak nuli...

Da li ispravno razmišljam? Ako ne, ispravite me, ako da, kako bih to formalno napisao (npr. da je ovo zadatak na kolokviju).

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
197 = 203 - 6

PostPostano: 18:19 ned, 17. 10. 2010    Naslov: Re: Zadatak iz 2. domaće zadaće Citirajte i odgovorite

[quote="ceps"]Neko moje razmišljanje je bilo da funkcija kosinus hiperbolni strogo pada na intervalu od [latex]<-\infty, 0][/latex], pa bi [latex]f(x) = ch(-x^2 +4x - 3)[/latex] strogo padala na svim dijelovima gdje je [latex]-x^2 +4x - 3[/latex] manji ili jednak nuli...[/quote]
Dobro si krenuo, ali to nije dovoljno. :)
Vidimo [latex]-x^2 + 4 x - 3 = -(x - 1)(x - 3)[/latex] na intervalu [latex][3, +\infty \rangle[/latex] je strogo padajuća i postiže nepozitivne vrijednosti, ali kad na nju djelujemo kosinusom hiperbolnim dobivamo strogo rastuću fju (padajuća [latex]\circ[/latex] padajuća = rastuća).

Promotrimo ova četiri intervala: [latex]\langle -\infty, 1][/latex], [latex][1, 2][/latex], [latex][2, 3][/latex] i [latex][3, +\infty \rangle[/latex]. Na 1. i 4. intervalu je [latex]-x^2 +4x - 3[/latex] nepozitivno, na 2. i 3. nenegativno, na 1. i 2. strogo rastuća, na 3. i 4. strogo padajuća.
Lako vidimo da je fja f strogo padajuća samo na 1. i 3. intervalu. Dakle, interval strogog pada je [latex]\langle -\infty, 1] \cup [2, 3][/latex].
U to se dodatno možemo uvjeriti [url=http://www.wolframalpha.com/input/?i=Plot%28Cosh%28-x^2+%2B+4x+-+3%29%2C+{x%2C+0%2C+4}%29]slikom[/url]. :)
ceps (napisa):
Neko moje razmišljanje je bilo da funkcija kosinus hiperbolni strogo pada na intervalu od , pa bi strogo padala na svim dijelovima gdje je manji ili jednak nuli...

Dobro si krenuo, ali to nije dovoljno. Smile
Vidimo na intervalu je strogo padajuća i postiže nepozitivne vrijednosti, ali kad na nju djelujemo kosinusom hiperbolnim dobivamo strogo rastuću fju (padajuća padajuća = rastuća).

Promotrimo ova četiri intervala: , , i . Na 1. i 4. intervalu je nepozitivno, na 2. i 3. nenegativno, na 1. i 2. strogo rastuća, na 3. i 4. strogo padajuća.
Lako vidimo da je fja f strogo padajuća samo na 1. i 3. intervalu. Dakle, interval strogog pada je .
U to se dodatno možemo uvjeriti slikom. Smile

[Vrh]
A-tom
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 14 - 11

PostPostano: 22:26 ned, 17. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Je li po definiciji da padajuca komp. padajuce daje rasutucu? Kakve su druge relacije
Je li po definiciji da padajuca komp. padajuce daje rasutucu? Kakve su druge relacije

[Vrh]
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

71 = 74 - 3

PostPostano: 22:42 ned, 17. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa meni je ovako najlakše zapamtiti...
Padajuća mijenja:
padajuća na padajuću = rastuća
padajuća na rastuću = padajuća

Rastuća ostavlja istim:

rastuća na padajuću = padajuća
rastuća na rastuću = rastuća

A mislim, raspiši si sam (mislim da imaš takvih zadataka i u zadaći) onako kako smo pisali samo kad smo definirali rastuću i padajuću:

x1 < x2 => f(x1) < f(x2) za rastuću, obrnuto za padajuću i sam ćeš skužit.
Pa meni je ovako najlakše zapamtiti...
Padajuća mijenja:
padajuća na padajuću = rastuća
padajuća na rastuću = padajuća

Rastuća ostavlja istim:

rastuća na padajuću = padajuća
rastuća na rastuću = rastuća

A mislim, raspiši si sam (mislim da imaš takvih zadataka i u zadaći) onako kako smo pisali samo kad smo definirali rastuću i padajuću:

x1 < x2 => f(x1) < f(x2) za rastuću, obrnuto za padajuću i sam ćeš skužit.

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 0:10 pon, 18. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nema potrebe to pamtiti pošto se to izvodi obicnim raspisivanjem po definiciji, cak i da je rijec o kompoziciji više funkcija, tipa padajuca na rastucu na padajucu na padajucu na rastucu itd itd.. :)
Nema potrebe to pamtiti pošto se to izvodi obicnim raspisivanjem po definiciji, cak i da je rijec o kompoziciji više funkcija, tipa padajuca na rastucu na padajucu na padajucu na rastucu itd itd.. Smile

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 21:37 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam pitanje, prvi zadatak iz dz2, skroz lagan i onda kad sam pokusala rijesiti na oba nacina, slika funkcije ispadne skroz drukcija.
sa skicom slika funkcije je [4,10> , a racunski [-9/4, 10> ????????
I onda prelistam biljeznicu i vidim da samo skroz na pocetku vjezbi imali isti zadatak (sa skicom odrediti sliku kvad.funkcije, i onda skroz kasnije smo istu tu funkciju odredili racunski i dobili smo razlicite rezultate)
Zbunjola cista.

Sa skice je vrlo ocito, al zasto racunski nije...
racunski dobijem dva intervala [-9/4, 4] i [-9/4, 10> rekli smo unija svega je slika funkcije.

Gdje brljam?
Imam pitanje, prvi zadatak iz dz2, skroz lagan i onda kad sam pokusala rijesiti na oba nacina, slika funkcije ispadne skroz drukcija.
sa skicom slika funkcije je [4,10> , a racunski [-9/4, 10> ????????
I onda prelistam biljeznicu i vidim da samo skroz na pocetku vjezbi imali isti zadatak (sa skicom odrediti sliku kvad.funkcije, i onda skroz kasnije smo istu tu funkciju odredili racunski i dobili smo razlicite rezultate)
Zbunjola cista.

Sa skice je vrlo ocito, al zasto racunski nije...
racunski dobijem dva intervala [-9/4, 4] i [-9/4, 10> rekli smo unija svega je slika funkcije.

Gdje brljam?

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 22:00 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="frutabella"]Gdje brljam?[/quote]
Teško je za reći dok malo detaljnije ne napišeš kako si skicirala graf funkcije.

Kako ti je sa skice očito da je slika [4,10>? Gdje ti pobjegne dio ispod 4? Nultočke su 2 i 5, minimum funkcije je na pola puta, znači za x=3.5, tj. vrijednost minimuma je -9/4. Predznak uz x je pozitivan pa je parabola okrenuta prema dole sa tjemenom u točki (3.5,-9/4). Zašto tebi pobjegne minimum sve do 4?
frutabella (napisa):
Gdje brljam?

Teško je za reći dok malo detaljnije ne napišeš kako si skicirala graf funkcije.

Kako ti je sa skice očito da je slika [4,10>? Gdje ti pobjegne dio ispod 4? Nultočke su 2 i 5, minimum funkcije je na pola puta, znači za x=3.5, tj. vrijednost minimuma je -9/4. Predznak uz x je pozitivan pa je parabola okrenuta prema dole sa tjemenom u točki (3.5,-9/4). Zašto tebi pobjegne minimum sve do 4?

frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 22:11 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="goranm"][quote="frutabella"]Gdje brljam?[/quote]

Kako ti je sa skice očito da je slika [4,10>? Gdje ti pobjegne dio ispod 4? Nultočke su 2 i 5, minimum funkcije je na pola puta, znači za x=3.5, tj. vrijednost minimuma je -9/4. Predznak uz x je pozitivan pa je parabola okrenuta prema dole sa tjemenom u točki (3.5,-9/4). Zašto tebi pobjegne minimum sve do 4?[/quote]

Ma da, skicu sam pogresno iščitala, logicno mi je i sa skice da je rjesenje od <-9/4, 10], al sam pogresno pofarbala dio (ono sto smo radili, pa preslikala pogresno na y) ...

Hvala ti!
goranm (napisa):
frutabella (napisa):
Gdje brljam?

Ma da, skicu sam pogresno iščitala, logicno mi je i sa skice da je rjesenje od ←9/4, 10], al sam pogresno pofarbala dio (ono sto smo radili, pa preslikala pogresno na y) ...

Hvala ti!

[Vrh]
pedro
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-22 = 16 - 38

PostPostano: 14:31 čet, 21. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

mene zanima 15-ti zadatak.
http://web.math.hr/nastava/analiza/files/ma1-zadaca2.pdf

(napisala bi ga pomoću ovog koda, al ne znam to koristit).

ugl zapela sam na uvijetu kada je ovo ispod korijena >= 0.
i sad nisam sigurna kako treba dalje.
da riješim to pomoću tablice ili?
mene zanima 15-ti zadatak.
http://web.math.hr/nastava/analiza/files/ma1-zadaca2.pdf

(napisala bi ga pomoću ovog koda, al ne znam to koristit).

ugl zapela sam na uvijetu kada je ovo ispod korijena >= 0.
i sad nisam sigurna kako treba dalje.
da riješim to pomoću tablice ili?

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 16:11 čet, 21. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa ja bih. :) (Ako pod tablicom misliš na gledanje za svaki faktor kad je veći od nula, a kad je manji.)

Evo, da pomognem da vidiš jel ti rješenje dobro. Dakle,dobila si već da je [latex]x>0[/latex] (zbog logaritma) i [latex]x\neq 2[/latex] (zbog nazivnika).

Sad te zanima kad je taj cijeli razlomak veći ili jednak [latex]0[/latex]. E, sad, [latex]2^x-16[/latex] je veće ili jednako [latex]0[/latex] za [latex]x\geq 4[/latex], a manje od [latex]0[/latex] za [latex]x<4[/latex]. [latex](\log_2 (x)-1)^3[/latex] ima isti predznak kao i [latex]\log_2 (x) -1[/latex], a to je veće ili jednako [latex]0[/latex] za [latex]x>2[/latex] (već smo utvrdili da [latex]x[/latex] ne može biti [latex]2[/latex]), a negativno u ostalim slučajevima. Također, [latex]4^x-3\cdot 2^x-4=(2^x+1)(2^x-4)[/latex] je negativno za [latex]x<2[/latex], a pozitivno inače. Naravno, uzimamo u obzir da [latex]x>0[/latex] i [latex]x\neq 2[/latex].

Stoga vidimo da imamo dvije "upitne" točke: [latex]2[/latex] i [latex]4[/latex]. Za [latex]0<x<2[/latex] cijeli izraz je negativan (obje zagrade u brojniku su negativne, kao i nazivnik). [latex]2<x<4[/latex] također nije u redu: prva zagrada u brojniku je negativna, druga pozitivna, a nazivnik je isto pozitivan. Stoga je produkt opet negativan. Naposljetku, [latex]x\geq 4[/latex] je u redu - svi su izrazi nenegativni.

I to bi bilo to: i WolframAlpha se [url=http://www.wolframalpha.com/input/?i=solve+%282%5Ex-16%29%2A%28log+x+%2F+log+2+-1%29%5E3%2F%284%5Ex-3%2A2%5Ex-4%29%3E%3D0]slaže[/url]. :)
Pa ja bih. Smile (Ako pod tablicom misliš na gledanje za svaki faktor kad je veći od nula, a kad je manji.)

Evo, da pomognem da vidiš jel ti rješenje dobro. Dakle,dobila si već da je (zbog logaritma) i (zbog nazivnika).

Sad te zanima kad je taj cijeli razlomak veći ili jednak . E, sad, je veće ili jednako za , a manje od za . ima isti predznak kao i , a to je veće ili jednako za (već smo utvrdili da ne može biti ), a negativno u ostalim slučajevima. Također, je negativno za , a pozitivno inače. Naravno, uzimamo u obzir da i .

Stoga vidimo da imamo dvije "upitne" točke: i . Za cijeli izraz je negativan (obje zagrade u brojniku su negativne, kao i nazivnik). također nije u redu: prva zagrada u brojniku je negativna, druga pozitivna, a nazivnik je isto pozitivan. Stoga je produkt opet negativan. Naposljetku, je u redu - svi su izrazi nenegativni.

I to bi bilo to: i WolframAlpha se slaže. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
pedro
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-22 = 16 - 38

PostPostano: 18:19 čet, 21. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala ti sad mi je puno jasnije :))

[size=9][color=#999999]Added after 55 minutes:[/color][/size]

zadana mi je funkcija:
[latex]f(x)=\sqrt{2^ \cos x}[/latex]

i traži se da odredim [latex]f^{-1}([1,3>)[/latex]

prvo kaj trebam napravit je da napravim kompoziciju.
to sam ovak napravila:

[latex]f(x)={f_1}\circ{f_2}\circ{f_3}[/latex]

[latex]f_1=\sqrt{x}[/latex]
[latex]f_2=2^x[/latex]
[latex]f_3=cos x[/latex]

jel to uredu zasad?

i sad trebam odredit

[latex]f([1,3>)=f_1(f_2(f_3([1,3>))[/latex]

i počnem od [latex]f_3([1,3>)[/latex]

a [latex]f_3=cos x[/latex]

kako cos nije definiran nigdje osim [latex][-1,1][/latex] kako da nađem prasliku? možda sam pogrješila negdje u ovim koracima.
hvala ti sad mi je puno jasnije Smile)

Added after 55 minutes:

zadana mi je funkcija:

i traži se da odredim

to sam ovak napravila:

jel to uredu zasad?

i sad trebam odredit

i počnem od

a

kako cos nije definiran nigdje osim kako da nađem prasliku? možda sam pogrješila negdje u ovim koracima.

[Vrh]
medonja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 1

PostPostano: 18:50 čet, 21. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tebam nacrtati graf od [latex]f(x)=2*e^(-x+1)-7[/latex]. pa jel mi moze netko pomoc u vezi tog jer ne znam kak bi nacrtala graf, krenula sam rastaviti na kompozicije ali mi nije stvarno bistro sto trebam cinit :( Hvala u naprijedo
Tebam nacrtati graf od . pa jel mi moze netko pomoc u vezi tog jer ne znam kak bi nacrtala graf, krenula sam rastaviti na kompozicije ali mi nije stvarno bistro sto trebam cinit Sad Hvala u naprijedo

[Vrh]
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

83 = 86 - 3

PostPostano: 19:04 čet, 21. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa prvo nacrtas e^-x... Ovaj +1 u eksponentu signalizira da bi to sve trebalo pomaknut za 1 udesno. Ovo mnozenje s 2 ne mijenja stvar za puno, a minus 7 znaci da cijeli graf treba translatirat za 7 dolje, i to je to
pa prvo nacrtas e^-x... Ovaj +1 u eksponentu signalizira da bi to sve trebalo pomaknut za 1 udesno. Ovo mnozenje s 2 ne mijenja stvar za puno, a minus 7 znaci da cijeli graf treba translatirat za 7 dolje, i to je to

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 19:28 čet, 21. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pedro"]hvala ti sad mi je puno jasnije :))

[size=9][color=#999999]Added after 55 minutes:[/color][/size]

zadana mi je funkcija:
[latex]f(x)=\sqrt{2^ \cos x}[/latex]

i traži se da odredim [latex]f^{-1}([1,3>)[/latex]

to sam ovak napravila:

[latex]f(x)={f_1}\circ{f_2}\circ{f_3}[/latex]

[latex]f_1=\sqrt{x}[/latex]
[latex]f_2=2^x[/latex]
[latex]f_3=cos x[/latex]

jel to uredu zasad?

i sad trebam odredit

[latex]f([1,3>)=f_1(f_2(f_3([1,3>))[/latex]

i počnem od [latex]f_3([1,3>)[/latex]

a [latex]f_3=cos x[/latex]

kako cos nije definiran nigdje osim [latex][-1,1][/latex] kako da nađem prasliku? možda sam pogrješila negdje u ovim koracima.[/quote]

Mislim da ne mozes staviti domenu za f da je [1.3>, to je domena za prasliku,a kod funkcije ce domena biti prvo domena 3.komp.funkcije ----> [b]GRESKA!!!! DOMENA CE BITI DOMENA SVIH TRIJU FUNKCIJA (presjek uvjeta za pojedinacne funkcije)[/b] , znaci domena od cos(x) i 2^x je R, a domena korijena x>0 sto znaci slika je presjek tih domena, a to je <0,+besk>], ta slika ce biti onda domena za sljedecu kompoziciju, tj. f(x)=f1(f2(<0, +besk>)... onda slika f2 ce biti domena za f1 i tako dodjes do slike za f(x). (nadam se da sam se dobro izrazila, sad mi je to malo iz glave, nemam na papiru pa mi je teze).
A da ne treba to odrediti inverz mozda ? Ili ipak prasliku?

[size=9][color=#999999]Added after 8 minutes:[/color][/size]

[quote="goranm"][quote="frutabella"]Gdje brljam?[/quote]

Kako ti je sa skice očito da je slika [4,10>? Gdje ti pobjegne dio ispod 4? Nultočke su 2 i 5, minimum funkcije je na pola puta, znači za x=3.5, tj. vrijednost minimuma je -9/4. Predznak uz x je pozitivan pa je parabola okrenuta prema dole sa tjemenom u točki (3.5,-9/4). Zašto tebi pobjegne minimum sve do 4?[/quote]

Znas sta? Parabola sve ok nacrtana, dobro sam nacrtala, i onda sam oznacila gdje interval sijece parabolu ( znaci kad povucemo okomicu nad prvim br.iz intervala i tamo gdje sjece parabolu---vidimo gdje preslika na y-osi) i preslika na broj 4 na y-osi, isto tako drugi broj se preslika na 10 na y-osi, pa sam tako zakljucila da je to interval. Zar treba uvijek gledati od tjemena pa do najveceg broja na y-osi? Malo me to zbunjuje, al mislim da ce btii tako.
pedro (napisa):
hvala ti sad mi je puno jasnije Smile)

Added after 55 minutes:

zadana mi je funkcija:

i traži se da odredim

to sam ovak napravila:

jel to uredu zasad?

i sad trebam odredit

i počnem od

a

kako cos nije definiran nigdje osim kako da nađem prasliku? možda sam pogrješila negdje u ovim koracima.

Mislim da ne mozes staviti domenu za f da je [1.3>, to je domena za prasliku,a kod funkcije ce domena biti prvo domena 3.komp.funkcije ----> GRESKA!!!! DOMENA CE BITI DOMENA SVIH TRIJU FUNKCIJA (presjek uvjeta za pojedinacne funkcije) , znaci domena od cos(x) i 2^x je R, a domena korijena x>0 sto znaci slika je presjek tih domena, a to je <0,+besk>], ta slika ce biti onda domena za sljedecu kompoziciju, tj. f(x)=f1(f2(<0, +besk>)... onda slika f2 ce biti domena za f1 i tako dodjes do slike za f(x). (nadam se da sam se dobro izrazila, sad mi je to malo iz glave, nemam na papiru pa mi je teze).
A da ne treba to odrediti inverz mozda ? Ili ipak prasliku?

Added after 8 minutes:

goranm (napisa):
frutabella (napisa):
Gdje brljam?

Znas sta? Parabola sve ok nacrtana, dobro sam nacrtala, i onda sam oznacila gdje interval sijece parabolu ( znaci kad povucemo okomicu nad prvim br.iz intervala i tamo gdje sjece parabolu—vidimo gdje preslika na y-osi) i preslika na broj 4 na y-osi, isto tako drugi broj se preslika na 10 na y-osi, pa sam tako zakljucila da je to interval. Zar treba uvijek gledati od tjemena pa do najveceg broja na y-osi? Malo me to zbunjuje, al mislim da ce btii tako.

Zadnja promjena: frutabella; 19:10 ned, 24. 10. 2010; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
pedro
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-22 = 16 - 38

PostPostano: 19:48 čet, 21. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa stvar je u tome da za prasliku gledam po kodomeni a ne domeni, brijem da se inverz ne traži jer se inverz traži od cijele funkcije a ne neki interval.

[size=9][color=#999999]Added after 6 minutes:[/color][/size]

[quote="frutabella"]

Znas sta? Parabola sve ok nacrtana, dobro sam nacrtala, i onda sam oznacila gdje interval sijece parabolu ( znaci kad povucemo okomicu nad prvim br.iz intervala i tamo gdje sjece parabolu---vidimo gdje preslika na y-osi) i preslika na broj 4 na y-osi, isto tako drugi broj se preslika na 10 na y-osi, pa sam tako zakljucila da je to interval. Zar treba uvijek gledati od tjemena pa do najveceg broja na y-osi? Malo me to zbunjuje, al mislim da ce btii tako.[/quote]

[url]https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=7458503e18&view=att&th=12bc07d811c17826&attid=0.1&disp=inline&zw[/url]
pogledaj ovu sliku. gledaš po paraboli..
zato i trebamo crtat grafove, a ne samo uvrstit brojeve u funkciju
pa stvar je u tome da za prasliku gledam po kodomeni a ne domeni, brijem da se inverz ne traži jer se inverz traži od cijele funkcije a ne neki interval.

Added after 6 minutes:

frutabella (napisa):

Znas sta? Parabola sve ok nacrtana, dobro sam nacrtala, i onda sam oznacila gdje interval sijece parabolu ( znaci kad povucemo okomicu nad prvim br.iz intervala i tamo gdje sjece parabolu—vidimo gdje preslika na y-osi) i preslika na broj 4 na y-osi, isto tako drugi broj se preslika na 10 na y-osi, pa sam tako zakljucila da je to interval. Zar treba uvijek gledati od tjemena pa do najveceg broja na y-osi? Malo me to zbunjuje, al mislim da ce btii tako.

https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=7458503e18&view=att&th=12bc07d811c17826&attid=0.1&disp=inline&zw
pogledaj ovu sliku. gledaš po paraboli..
zato i trebamo crtat grafove, a ne samo uvrstit brojeve u funkciju

[Vrh]
Annemarie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-3 = 2 - 5

PostPostano: 19:59 čet, 21. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može mala pomoć? Kako bi riješila ovaj zad?
Dokazite da funkcija f : R -> R zadana s
f(x) = sin(x2) nije periodicna.

:)
Može mala pomoć? Kako bi riješila ovaj zad?
Dokazite da funkcija f : R -> R zadana s
f(x) = sin(x2) nije periodicna.

Smile

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 21:26 čet, 21. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, nije baš potpuno trivijalan zadatak: pogledaj hintove u trećem i četvrtom postu [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=13930]tu[/url]. Ako se ne varam, potkrao mi se tamo tipfeler, treba pisati [latex]f(t+\frac{\pi}{2})[/latex] umjesto [latex]f(\frac{\pi}{2})[/latex] ili tako nešto.

Ne-sasvim-točno rješenje možeš vidjeti [url=http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20091129090651AAXQXJF]tu[/url]. Greška (dosta očita :)) je u četvrtom redu, ali zaključak i dalje vrijedi, samo treba izmijeniti neke brojeve. Za preciznost, treba se još malo pomučiti, ali je poanta i veći dio izvoda tamo, dalje je samo tehnički rad.

Reci ako treba još pomoći.
Da, nije baš potpuno trivijalan zadatak: pogledaj hintove u trećem i četvrtom postu tu. Ako se ne varam, potkrao mi se tamo tipfeler, treba pisati umjesto ili tako nešto.

Ne-sasvim-točno rješenje možeš vidjeti tu. Greška (dosta očita Smile) je u četvrtom redu, ali zaključak i dalje vrijedi, samo treba izmijeniti neke brojeve. Za preciznost, treba se još malo pomučiti, ali je poanta i veći dio izvoda tamo, dalje je samo tehnički rad.

Reci ako treba još pomoći.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 21:30 čet, 21. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako je funkcija periodična, onda postoji T, takav da vrijedi f(x)=f(x+T) za svaki x. Uvrstis u funkciju i doci ces do kontradikcije. :)
Ako je funkcija periodična, onda postoji T, takav da vrijedi f(x)=f(x+T) za svaki x. Uvrstis u funkciju i doci ces do kontradikcije. Smile

[Vrh]
Annemarie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-3 = 2 - 5

PostPostano: 15:35 pet, 22. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ali, kad uvrstim sin (x2 + T) dobijem da je to jednako sin (x2) što bi značilo da je funkcija periodična....jer ja sam tu stavila da je period 2 pi ....i onda dobijem sin x2 * 1 + cos x2 * 0 = sin x2

Pa ne kužim....čini mi se lagan zad, ali nezz što sam krivo napisala jer ne dobijam kontradikciju....[/quote][/code][/list][/url]
Ali, kad uvrstim sin (x2 + T) dobijem da je to jednako sin (x2) što bi značilo da je funkcija periodična....jer ja sam tu stavila da je period 2 pi ....i onda dobijem sin x2 * 1 + cos x2 * 0 = sin x2

Pa ne kužim....čini mi se lagan zad, ali nezz što sam krivo napisala jer ne dobijam kontradikciju....[/quote][/code][/list][/url]

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 17:00 pet, 22. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Čini ti se da je lakši nego što jest. :) Moram, doduše, priznati da ne mogu baš shvatiti što si napravila. :D Specifično, mislim da imaš jednu grešku (kad uvrštavaš [latex]x+T[/latex] umjesto [latex]x[/latex], ne dobivaš [latex]\sin(x^2+T)[/latex], nego [latex]\sin((x+T)^2)[/latex].

Također, ne znam što znači da si stavila da je period [latex]2\pi[/latex]. Zapravo, mislim da znam. :) Ti si, uz ovu prethodnu grešku, "pokazala" da je [latex]2\pi[/latex] sasvim legalan period. :) Ali, da, funkcija nije periodična, što znači da ćeš trebati pokazati da niti jedan [latex]T[/latex] ne može biti period, a ne neki određeni [latex]T[/latex].

Mislim da smo mi na demonstraturama riješili stvar uvrštavanjem [latex]x=0[/latex], [latex]x=\sqrt{\displaystyle\frac{\pi}{2}}[/latex] i [latex]x=\sqrt{\pi}[/latex], ali u svakom slučaju nije pretjerano lagano. :) Probaj, pa reci ako budeš htjela pomoć/neke korake rješenja.
Čini ti se da je lakši nego što jest. Smile Moram, doduše, priznati da ne mogu baš shvatiti što si napravila. Very Happy Specifično, mislim da imaš jednu grešku (kad uvrštavaš umjesto , ne dobivaš , nego .

Također, ne znam što znači da si stavila da je period . Zapravo, mislim da znam. Smile Ti si, uz ovu prethodnu grešku, "pokazala" da je sasvim legalan period. Smile Ali, da, funkcija nije periodična, što znači da ćeš trebati pokazati da niti jedan ne može biti period, a ne neki određeni .

Mislim da smo mi na demonstraturama riješili stvar uvrštavanjem , i , ali u svakom slučaju nije pretjerano lagano. Smile Probaj, pa reci ako budeš htjela pomoć/neke korake rješenja.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum