Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Odrediti parametar da bi skup vektora bio baza
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
glmat
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 22:19 uto, 19. 10. 2010    Naslov: Odrediti parametar da bi skup vektora bio baza Citirajte i odgovorite

Pozdrav!
Jel mi može netko detaljno objasniti kako riješiti prvi zadatak iz zadaće?
Glasi ovako:
odredite [latex]t \in \mathbb{R}[/latex] za koje je skup {(1,1,0) , (1,-1,4) , (3,1,t)} baza vektorskog prostora R^3

znam da je lagano, al nikako se nemogu sjetit kako to tocno ide
Pozdrav!
Glasi ovako:
odredite za koje je skup {(1,1,0) , (1,-1,4) , (3,1,t)} baza vektorskog prostora R^3

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
n.n.
Gost

PostPostano: 22:40 uto, 19. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

trebaš zadani skup izjednačit s (0,0,0) i vidit kaj ćeš onda dobit za t.laku noć....
trebaš zadani skup izjednačit s (0,0,0) i vidit kaj ćeš onda dobit za t.laku noć....

[Vrh]
mhaberl
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma: -

PostPostano: 1:47 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Re: Odrediti parametar da bi skup vektora bio baza Citirajte i odgovorite

[quote="glmat"]Pozdrav!
Glasi ovako:
odredite [latex]t \in \mathbb{R}[/latex] za koje je skup {(1,1,0) , (1,-1,4) , (3,1,t)} baza vektorskog prostora R^3

znam da je lagano, al nikako se nemogu sjetit kako to tocno ide[/quote]

Taj skup ce biti baza ako vrijedi:
[latex]\alpha \cdot (1,1,0) + \beta \cdot (1,-1,4) + \gamma \cdot (3,1,t) = (0,0,0) \iff \alpha = \beta = \gamma = 0[/latex]

odnosno [u][b]nece[/b][/u] biti baza ako postoje [latex] \alpha , \beta , \gamma \in \mathbb{R} [/latex] takvi da je bar jedan od njih [latex] \neq 0[/latex] i vrijedi [latex] \alpha \cdot (1,1,0) + \beta \cdot (1,-1,4) + \gamma \cdot (3,1,t) = (0,0,0)[/latex]

Pretpostavimo sad da taj skup nije baza, tada [bg=cyan]ocito[/bg] [latex]\gamma \neq 0[/latex]
_____
[bg=cyan]Zasto?[/bg]

Jer bi u suprotnom trebalo biti [latex]\alpha \neq 0[/latex] ili [latex]\beta \neq 0[/latex]

onda imas slucajeve
1) [latex]\alpha \neq 0[/latex] ili [latex]\beta = 0[/latex]
pa onda [latex]\alpha \cdot (1,1,0) = (0,0,0)[/latex] kontradikcija
2) [latex]\alpha = 0[/latex] ili [latex]\beta \neq 0[/latex]
pa onda [latex]\beta \cdot (1,-1,4) = (0,0,0)[/latex] kontradikcija
3) [latex]\alpha \neq 0[/latex] ili [latex]\beta \neq 0[/latex]
[latex]\frac{- \alpha}{\beta} \cdot (1,1,0) =(1,-1,4)[/latex]
pa iz toga [latex]\frac{- \alpha}{\beta} \cdot 0 = 4 [/latex] kontradikcija
____
kako je sad [latex]\gamma \neq 0[/latex] podjelis sve s njim i dobijes:
[latex] \frac{- \alpha}{\gamma} \cdot (1,1,0) + \frac{- \beta}{\gamma} \cdot (1,-1,4) = (3,1,t) [/latex]

od tuda:

[b]1)[/b] [latex] \frac{- \alpha}{\gamma} + \frac{- \beta}{\gamma} = 3 [/latex]

[b]2)[/b] [latex] \frac{- \alpha}{\gamma} - \frac{- \beta}{\gamma} = 1 [/latex]
[b]3)[/b] [latex] \frac{- \beta}{\gamma} \cdot 4 = t [/latex]
pa iz [b]1)[/b] i [b]2)[/b] : [latex] \frac{- \alpha}{\gamma} = 2, \frac{- \beta}{\gamma} = 1 [/latex]

i onda: [latex]t= 4[/latex][color=red] *[/color]
znaci, [u][b]jedino[/b][/u] ako je [latex]t = 4[/latex] gornji sustav ima rjesenje, odnosno postoje takvi [latex] \alpha , \beta , \gamma \in \mathbb{R} [/latex] takvi da je bar jedan od njih [latex] \neq 0[/latex] ( npr. [latex](\alpha , \beta , \gamma)=(-2, -1, 1)[/latex] ) i vrijedi [latex] \alpha \cdot (1,1,0) + \beta \cdot (1,-1,4) + \gamma \cdot (3,1,t) = (0,0,0)[/latex], tj. taj skup nije baza

Tebe se u zadatku trazilo da odredis za koje [latex] t \in \mathbb{R} [/latex] sustav [b]jest[/b] baza, a odgovor je za [latex] t \in \mathbb{R} \backslash \{ 4 \} [/latex]

- ispravljeno, bila je greska kod [color=red]*[/color]
glmat (napisa):
Pozdrav!
Glasi ovako:
odredite za koje je skup {(1,1,0) , (1,-1,4) , (3,1,t)} baza vektorskog prostora R^3

Taj skup ce biti baza ako vrijedi:

odnosno nece biti baza ako postoje takvi da je bar jedan od njih i vrijedi

Pretpostavimo sad da taj skup nije baza, tada ocito
_____
Zasto?

Jer bi u suprotnom trebalo biti ili

onda imas slucajeve
1) ili
pa onda kontradikcija
2) ili
pa onda kontradikcija
3) ili

pa iz toga kontradikcija
____
kako je sad podjelis sve s njim i dobijes:

od tuda:

1)

2)
3)
pa iz 1) i 2) :

i onda: *
znaci, jedino ako je gornji sustav ima rjesenje, odnosno postoje takvi takvi da je bar jedan od njih ( npr. ) i vrijedi , tj. taj skup nije baza

Tebe se u zadatku trazilo da odredis za koje sustav jest baza, a odgovor je za

- ispravljeno, bila je greska kod *

Zadnja promjena: mhaberl; 11:32 sri, 20. 10. 2010; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
vuja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 1

PostPostano: 10:48 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

treba provjerit linearnu nezavisnost na dobar stari način kao šta se provjerava na vježbama. kad sve središ dobiješ -4y + yt = 0 => y(t-4)=0 => t mora biti različit od 4, a ne od 1/4. uvrsti 1/4 i ispast će da je skup linearno nezavisan. uvrsti 4 i bit će zavisan.
treba provjerit linearnu nezavisnost na dobar stari način kao šta se provjerava na vježbama. kad sve središ dobiješ -4y + yt = 0 => y(t-4)=0 => t mora biti različit od 4, a ne od 1/4. uvrsti 1/4 i ispast će da je skup linearno nezavisan. uvrsti 4 i bit će zavisan.

[Vrh]
mhaberl
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma: -

PostPostano: 11:37 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vuja"]treba provjerit linearnu nezavisnost na[bg=yellow] [b]dobar stari način[/b][/bg] kao šta se provjerava na vježbama. kad sve središ dobiješ -4y + yt = 0 => y(t-4)=0 => t mora biti različit od 4, a ne od 1/4. uvrsti 1/4 i ispast će da je skup linearno nezavisan. uvrsti 4 i bit će zavisan.[/quote]

molim te, objasni mi koji to jos način (pogotovo kad je i [u]dobar[/u] i [u]stari[/u]) postoji da se provjeri dali je neki skup baza za neki prostor.

Jedino sta sam ja tu napravio je sve raspisao do kraja.
[size=7]osim toga da je to na vjezbama bilo dovoljno, nebi covjek na forumu pitao[/size]
vuja (napisa):
treba provjerit linearnu nezavisnost na dobar stari način kao šta se provjerava na vježbama. kad sve središ dobiješ -4y + yt = 0 ⇒ y(t-4)=0 ⇒ t mora biti različit od 4, a ne od 1/4. uvrsti 1/4 i ispast će da je skup linearno nezavisan. uvrsti 4 i bit će zavisan.

molim te, objasni mi koji to jos način (pogotovo kad je i dobar i stari) postoji da se provjeri dali je neki skup baza za neki prostor.

Jedino sta sam ja tu napravio je sve raspisao do kraja.
osim toga da je to na vjezbama bilo dovoljno, nebi covjek na forumu pitao
[Vrh]
n.n.
Gost

PostPostano: 12:04 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

sad više niš ne kužim. da li mi trebamo dokazivat prvo da je to baza ili je to pretpostavka zadatka pa ne moramo??
sad više niš ne kužim. da li mi trebamo dokazivat prvo da je to baza ili je to pretpostavka zadatka pa ne moramo??

[Vrh]
vuja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 1

PostPostano: 12:12 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

pardon, samo sam vidio rješenje t različito od 1/4 koje je krivo, pa nisam obraćao pozornost na postupak, tj na raspisivanje do kraja. sad kad je rješenje korigirano, sve štima :D
pardon, samo sam vidio rješenje t različito od 1/4 koje je krivo, pa nisam obraćao pozornost na postupak, tj na raspisivanje do kraja. sad kad je rješenje korigirano, sve štima Very Happy

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 12:37 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja ovako razmisljam...Posto smo u trodimenzionalnom prostoru (sto zakljucujemo iz R^3= dim3) znamo da baza mora imati 3 člana (kao sto ima, u zadatku je vec zadana tročlana baza- jer da nije troclana, da ima vise clanova trebali bi reducirati do baze, izbacivati clanove koji su zavisni i tako doci do nezavisnog skupa).
Znaci, posto vec imamo tri clana, potrebno je samo provjeriti lin.nezavisnost. Zasto? Jer za bazu je potrebno dokazati da je lin.nezavisna i da je sustav izvodnica.
Na ovom zadnjem predavanju je prof jako lijepo objasnio:
ako je dimenzija recimo "n"
- sustav izvodnica moze imati najmanje "n" elemenata (znaci moze jedanako ili vise od toga), ako ima jednako elemenata potrebnoj e provjeriti samo lin.nezavisnost, ako ima vise elemenata od "n" onda ga je potrebno reducirati, znaci smanjiti ( izbacivanjem onih clanova koji su lin.zavisni s ostalima) sve dok ne zadovoljimo bazu odnosno dimenziju
- a lin.nezavisan sustav moze imati manje od "n" clanova ili jednako, ako ima jednako on je odmah i baza (i sustav izvodnica), a ko ima manje treba ga nadopuniti do baze odnosno zadovoljiti dimenziju.

Nadam se da sam dobro ukopcala stvari, ako grijesim neka me netko ispravi. Nadam se da ci biti od koristi. :)))

[size=9][color=#999999]Added after 6 minutes:[/color][/size]

[quote="n.n."]sad više niš ne kužim. da li mi trebamo dokazivat prvo da je to baza ili je to pretpostavka zadatka pa ne moramo??[/quote]

Mi samo moramo ustanoviti za koji "t" ce on biti baza... znaci za sve realne brojeve on ce biti baza (jer cemo 0 podijeliti sa bilo kakvim brojem i dobit cemo 0, tj. lin ne zavisan sustav) samo za t=4 sustav ce imati parametarska rjesenja, jer na kraju onda dobijes 0=0, znaci za t=4 on je zavisan sustav, sto ne moze biti baza.
:))

[size=9][color=#999999]Added after 3 minutes:[/color][/size]

Ja imam pitanje u vezi 3.zadatka?
Ne postoji nista laksi nacin dokazivanja sustava izvodnica, osim da uzmemo proizvoljni vektor i prikazemo ga kao lin kombinaciju preostalih?

I ako bi mogao netko objasniti 5.zadatak, molila bih lijepo?
Hvala.
Ja ovako razmisljam...Posto smo u trodimenzionalnom prostoru (sto zakljucujemo iz R^3= dim3) znamo da baza mora imati 3 člana (kao sto ima, u zadatku je vec zadana tročlana baza- jer da nije troclana, da ima vise clanova trebali bi reducirati do baze, izbacivati clanove koji su zavisni i tako doci do nezavisnog skupa).
Znaci, posto vec imamo tri clana, potrebno je samo provjeriti lin.nezavisnost. Zasto? Jer za bazu je potrebno dokazati da je lin.nezavisna i da je sustav izvodnica.
Na ovom zadnjem predavanju je prof jako lijepo objasnio:
ako je dimenzija recimo "n"
- sustav izvodnica moze imati najmanje "n" elemenata (znaci moze jedanako ili vise od toga), ako ima jednako elemenata potrebnoj e provjeriti samo lin.nezavisnost, ako ima vise elemenata od "n" onda ga je potrebno reducirati, znaci smanjiti ( izbacivanjem onih clanova koji su lin.zavisni s ostalima) sve dok ne zadovoljimo bazu odnosno dimenziju
- a lin.nezavisan sustav moze imati manje od "n" clanova ili jednako, ako ima jednako on je odmah i baza (i sustav izvodnica), a ko ima manje treba ga nadopuniti do baze odnosno zadovoljiti dimenziju.

Nadam se da sam dobro ukopcala stvari, ako grijesim neka me netko ispravi. Nadam se da ci biti od koristi. Smile))

Added after 6 minutes:

n.n. (napisa):

Mi samo moramo ustanoviti za koji "t" ce on biti baza... znaci za sve realne brojeve on ce biti baza (jer cemo 0 podijeliti sa bilo kakvim brojem i dobit cemo 0, tj. lin ne zavisan sustav) samo za t=4 sustav ce imati parametarska rjesenja, jer na kraju onda dobijes 0=0, znaci za t=4 on je zavisan sustav, sto ne moze biti baza.
Smile)

Added after 3 minutes:

Ja imam pitanje u vezi 3.zadatka?
Ne postoji nista laksi nacin dokazivanja sustava izvodnica, osim da uzmemo proizvoljni vektor i prikazemo ga kao lin kombinaciju preostalih?

Hvala.

[Vrh]
n.n.
Gost

PostPostano: 13:07 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo je valjda točno za 3. zad:

Prema tvrdnji: svaki lin. nez. skup koji ima točno n elemenata je baza za V; mi zadani skup iz 3. zad reduciramo do lin nez. skupa s 4 elemenata (ak je moguće). i to onda automatski znači da je on baza, odnosno sustav izvodnica? ili sam neš pobrkala :lol:

Prema tvrdnji: svaki lin. nez. skup koji ima točno n elemenata je baza za V; mi zadani skup iz 3. zad reduciramo do lin nez. skupa s 4 elemenata (ak je moguće). i to onda automatski znači da je on baza, odnosno sustav izvodnica? ili sam neš pobrkala Laughing

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 14:11 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="n.n."]Ovo je valjda točno za 3. zad:

Prema tvrdnji: svaki lin. nez. skup koji ima točno n elemenata je baza za V; mi zadani skup iz 3. zad reduciramo do lin nez. skupa s 4 elemenata (ak je moguće). i to onda automatski znači da je on baza, odnosno sustav izvodnica? ili sam neš pobrkala :lol:[/quote]

Tocno tako, bravo! Moguce je reducirati do 4 elementa, bez problema. Znaci pocnes tako da 2.vektor pokazes pomocu prvog, ako ej lin zavisan odbacis ga, ako ne ostavljas ga, tako isprobavas sve dok ne dobijes 4 vektora, ako ih dobijes prije nego sto uopce sve isprobas ne moras dalje isprobavati, al u ovom zadatku ces morati do kraja. :D
n.n. (napisa):

Prema tvrdnji: svaki lin. nez. skup koji ima točno n elemenata je baza za V; mi zadani skup iz 3. zad reduciramo do lin nez. skupa s 4 elemenata (ak je moguće). i to onda automatski znači da je on baza, odnosno sustav izvodnica? ili sam neš pobrkala Laughing

Tocno tako, bravo! Moguce je reducirati do 4 elementa, bez problema. Znaci pocnes tako da 2.vektor pokazes pomocu prvog, ako ej lin zavisan odbacis ga, ako ne ostavljas ga, tako isprobavas sve dok ne dobijes 4 vektora, ako ih dobijes prije nego sto uopce sve isprobas ne moras dalje isprobavati, al u ovom zadatku ces morati do kraja. Very Happy

[Vrh]
travana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 0 - 0

PostPostano: 17:15 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="frutabella"][quote="n.n."]Ovo je valjda točno za 3. zad:

Prema tvrdnji: svaki lin. nez. skup koji ima točno n elemenata je baza za V; mi zadani skup iz 3. zad reduciramo do lin nez. skupa s 4 elemenata (ak je moguće). i to onda automatski znači da je on baza, odnosno sustav izvodnica? ili sam neš pobrkala :lol:[/quote]

Tocno tako, bravo! Moguce je reducirati do 4 elementa, bez problema. Znaci pocnes tako da 2.vektor pokazes pomocu prvog, ako ej lin zavisan odbacis ga, ako ne ostavljas ga, tako isprobavas sve dok ne dobijes 4 vektora, ako ih dobijes prije nego sto uopce sve isprobas ne moras dalje isprobavati, al u ovom zadatku ces morati do kraja. :D[/quote]

hm, ja nisam morala do kraja. dobila sam da se prva 4 vec nemogu prikazati preko prethodnika, znaci nezavisni su i posto ih je 4 gotovo. il sam nes krivo racunala :?

[size=9][color=#999999]Added after 49 minutes:[/color][/size]

[quote="frutabella"]
Hvala.[/quote]

dimenzije tih prostora su jednake, jer je C u ovom slucaju prostor nad C sto takodjer znaci i da skalari smiju biti kompleksni te se svaki vektor iz C stvarno moze prikazati pomocu realne baze.

al nisam sigurna kako bih to tocno zapisala i jel to uopce dovoljno :D
frutabella (napisa):
n.n. (napisa):

Tocno tako, bravo! Moguce je reducirati do 4 elementa, bez problema. Znaci pocnes tako da 2.vektor pokazes pomocu prvog, ako ej lin zavisan odbacis ga, ako ne ostavljas ga, tako isprobavas sve dok ne dobijes 4 vektora, ako ih dobijes prije nego sto uopce sve isprobas ne moras dalje isprobavati, al u ovom zadatku ces morati do kraja. Very Happy

hm, ja nisam morala do kraja. dobila sam da se prva 4 vec nemogu prikazati preko prethodnika, znaci nezavisni su i posto ih je 4 gotovo. il sam nes krivo racunala Confused

Added after 49 minutes:

frutabella (napisa):

Hvala.

dimenzije tih prostora su jednake, jer je C u ovom slucaju prostor nad C sto takodjer znaci i da skalari smiju biti kompleksni te se svaki vektor iz C stvarno moze prikazati pomocu realne baze.

al nisam sigurna kako bih to tocno zapisala i jel to uopce dovoljno Very Happy

[Vrh]
toy.200
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 0 - 0

PostPostano: 17:19 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja sam dobila da su 1,2,4 i 6 lin nezavisni..

za pokazivanje da su sustav izvodnica, prikazete prva 4 kao lin. komb. nekog vektora v, i dobijete da se moze prikazati kao neki v.. sada, ako je taj skup od prva 4 vektora sustav izvodnica, onda ce i njegov nadskup od 6 vektora biti sustav izvodnica.. ugl. napisala sam se..

sto s 4. i 5.?

za pokazivanje da su sustav izvodnica, prikazete prva 4 kao lin. komb. nekog vektora v, i dobijete da se moze prikazati kao neki v.. sada, ako je taj skup od prva 4 vektora sustav izvodnica, onda ce i njegov nadskup od 6 vektora biti sustav izvodnica.. ugl. napisala sam se..

sto s 4. i 5.?

travana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 17:34 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="toy.200"]ja sam dobila da su 1,2,4 i 6 lin nezavisni..

[/quote]

da, naravno. uspjela sam nekako pobrkati koordinate vektora i krivo zbrojiti :D kad mi se ne da sve zapisivati :roll:

[quote="toy.200"]
sto s 4. i 5.?[/quote]

4. ima na forumu, a 5. sam gore napisala sto mislim al nisam sigurna.
toy.200 (napisa):

da, naravno. uspjela sam nekako pobrkati koordinate vektora i krivo zbrojiti Very Happy kad mi se ne da sve zapisivati Rolling Eyes

toy.200 (napisa):

sto s 4. i 5.?

4. ima na forumu, a 5. sam gore napisala sto mislim al nisam sigurna.

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 17:37 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

sto s 4. i 5.?[/quote]

i ja sam dobila...1,2,4,6 da su lin nezavisni... (ne znam kako je gore mislljeno da je odmah dobiveno...)

E super ovo za sustav izvodnica, a zamisli kak sam se ja tek raspisala kad sam sve htjela prikazazti kao lin komb...uzas! :D

Nadam se da sam skontala 5. ...vidjet cu kasnije..
Hvala!
toy.200 (napisa):

sto s 4. i 5.?

i ja sam dobila...1,2,4,6 da su lin nezavisni... (ne znam kako je gore mislljeno da je odmah dobiveno...)

E super ovo za sustav izvodnica, a zamisli kak sam se ja tek raspisala kad sam sve htjela prikazazti kao lin komb...uzas! Very Happy

Nadam se da sam skontala 5. ...vidjet cu kasnije..
Hvala!

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 18:54 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

sto s 4. i 5.?[/quote]

Za 3.: ako uzmes 1.,2.,4. i 6. vektor = najlakse prikazes lin kombinaciju, bez previse raspisivanja.
toy.200 (napisa):

sto s 4. i 5.?

Za 3.: ako uzmes 1.,2.,4. i 6. vektor = najlakse prikazes lin kombinaciju, bez previse raspisivanja.

[Vrh]
Lepi91
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 4

PostPostano: 19:00 sri, 20. 10. 2010    Naslov: pomoc mala :) Citirajte i odgovorite

ja se nadam da kad skinete sliku da cete sve vidjet dobro,uglavnom tu vam je peti zadatak
ja se nadam da kad skinete sliku da cete sve vidjet dobro,uglavnom tu vam je peti zadatak

5.zadatak LA.jpg
 Description:
tu vam je peti zadatak rjesen...
 Filesize:  75.64 KB
 Viewed:  203 Time(s)

5.zadatak LA.jpg

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 19:06 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Re: pomoc mala :) Citirajte i odgovorite

[quote="Lepi91"]ja se nadam da kad skinete sliku da cete sve vidjet dobro,uglavnom tu vam je peti zadatak[/quote]

HVALA, HVALA TI PUNO!!!
Lepi91 (napisa):

HVALA, HVALA TI PUNO!!!

[Vrh]
travana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:24 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="frutabella"]

Za 3.: ako uzmes 1.,2.,4. i 6. vektor = najlakse prikazes lin kombinaciju, bez previse raspisivanja.[/quote]

da, ali prvo moras pokazati da je taj skup izvodnica, znaci u prvom dijelu ne mozes znati da su bas tih 4 medjusobno linearno nezavisni, dakle to bi bilo nagadjanje.
iako ja se izgubim u raspisivanju svaki put :roll:
frutabella (napisa):

da, ali prvo moras pokazati da je taj skup izvodnica, znaci u prvom dijelu ne mozes znati da su bas tih 4 medjusobno linearno nezavisni, dakle to bi bilo nagadjanje.
iako ja se izgubim u raspisivanju svaki put Rolling Eyes

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 20:10 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="travana"][quote="frutabella"]

Za 3.: ako uzmes 1.,2.,4. i 6. vektor = najlakse prikazes lin kombinaciju, bez previse raspisivanja.[/quote]

iako ja se izgubim u raspisivanju svaki put :roll:[/quote]

da, u pravu si... znaci ipak moramo redom...
samo se osredotoci na to, da moras izbacivati dok ne dobijes trokut...ne zabporavi da si mozes premjestiti jednadzbe ((zamijenis im mjesta ili zamijenis stupce (bete stavis prije alfi itd.)- ovisi kako je najlakse))
travana (napisa):
frutabella (napisa):

samo se osredotoci na to, da moras izbacivati dok ne dobijes trokut...ne zabporavi da si mozes premjestiti jednadzbe ((zamijenis im mjesta ili zamijenis stupce (bete stavis prije alfi itd.)- ovisi kako je najlakse))

[Vrh]
Lepi91
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 4

PostPostano: 20:25 sri, 20. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="frutabella"][quote="travana"][quote="frutabella"]

iako ja se izgubim u raspisivanju svaki put :roll:[/quote]

samo se osredotoci na to, da moras izbacivati dok ne dobijes trokut...ne zabporavi da si mozes premjestiti jednadzbe ((zamijenis im mjesta ili zamijenis stupce (bete stavis prije alfi itd.)- ovisi kako je najlakse))[/quote]

nigdje ne pise [b]prvo [/b]pokazi da je s.i nego pokazi da je s.i i reduciraj do baze...tako da pokazes da je baza,i u zadatku se pravis ''glup''ko da neznas da je baza i onda kazes da je nadskup baze s.i tako nesto
frutabella (napisa):
travana (napisa):
frutabella (napisa):

nigdje ne pise prvo pokazi da je s.i nego pokazi da je s.i i reduciraj do baze...tako da pokazes da je baza,i u zadatku se pravis ''glup''ko da neznas da je baza i onda kazes da je nadskup baze s.i tako nesto

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum