Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadataci s supremumima i infimumima s drugog kolokvija (zadatak)
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
i_dumba19
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 1 - 0

PostPostano: 17:34 sub, 27. 11. 2010    Naslov: zadataci s supremumima i infimumima s drugog kolokvija Citirajte i odgovorite

http://web.math.hr/nastava/analiza/kol/ma1-0809-kol2.pdf

Dao sam link sa jednog drugog kolokvija gdje me zanimaju treci zadaci, o supremumima i infimumima...dal mi mozete objasnitit princip rjesavanja zadataka takvih tipova...na sto moram obracati pozornost? Ja bas sad nemam nikakvu ideju kako da zapocnem, pa vas molim za pomoc...
http://web.math.hr/nastava/analiza/kol/ma1-0809-kol2.pdf

Dao sam link sa jednog drugog kolokvija gdje me zanimaju treci zadaci, o supremumima i infimumima...dal mi mozete objasnitit princip rjesavanja zadataka takvih tipova...na sto moram obracati pozornost? Ja bas sad nemam nikakvu ideju kako da zapocnem, pa vas molim za pomoc...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
197 = 203 - 6

PostPostano: 18:05 sub, 27. 11. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ideja koja se redovito veže za stvari tipa [latex]\cos(m \pi)[/latex] je rastavljanje na slučajeve. Tako ćemo skup [latex]S[/latex] rastaviti na uniju više skupova za koje lakše možemo odrediti infimume i supremume.
Npr. u prvoj grupi, vidimo da je [latex]\displaystyle S = \left\{ \frac{7 + n + 2 n}{2 + 4 n} : n \in \mathbb{N} \right\} \cup \left\{ \frac{7 + n - 2 n}{2 + 4 n} : n \in \mathbb{N} \right\}[/latex]. To vrijedi jer je [latex]\cos(m \pi) = \left\{ \begin{array}{rl}
1, & m \equiv 0 \pmod{2} \\
-1, & m \equiv 1 \pmod{2}
\end{array} \right.[/latex].
Ideja koja se redovito veže za stvari tipa je rastavljanje na slučajeve. Tako ćemo skup rastaviti na uniju više skupova za koje lakše možemo odrediti infimume i supremume.
Npr. u prvoj grupi, vidimo da je . To vrijedi jer je .

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
i_dumba19
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 19:20 sub, 27. 11. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

znaci tako slicno radimo i za ostale funkcije...i sad kad smo rastavili na uniju, mozemo za par n-ova vidjeti koji je otprilike supremum odnosno infimum?
znaci tako slicno radimo i za ostale funkcije...i sad kad smo rastavili na uniju, mozemo za par n-ova vidjeti koji je otprilike supremum odnosno infimum?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 21:58 sub, 27. 11. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="i_dumba19"]mozemo za par n-ova vidjeti koji je otprilike supremum odnosno infimum?[/quote]
Može, ali ne znam koliko je to sigurna metoda.
Uvijek je dobro (ako ne i nužno) odrediti kako "izgleda" taj skup. U ovom slučaju, imamo niz, pa se to svodi na određivanje intervala rasta i pada.
Uzmimo [latex]\displaystyle A = \left\{ \frac{3 n + 7}{4 n + 2} : n \in \mathbb{N} \right\}[/latex] i [latex]\displaystyle a_n = \frac{3 n + 7}{4 n + 2}[/latex], za [latex]n \in \mathbb{N}[/latex]. Lako se pokaže da je [latex]a_n > a_{n + 1} \ \Leftrightarrow \ 42 > 20[/latex]. Dakle, niz [latex](a_n)[/latex] je strogo padajući. Sad je očito [latex]\displaystyle \inf A = \lim_{n \to +\infty} a_n = \frac{3}{4}[/latex] i [latex]\displaystyle \sup A = a_1 = \frac{10}{6} = \frac{5}{3}[/latex].
Mogu se pojaviti neki kompliciraniji primjeri, gdje nakon određivanja intervala rasta i pada nije baš očito što bi bio infimum, a što supremum. Tada si je dobro nacrtati ono o čemu se radi (barem mentalno). Tu [url=http://www.wolframalpha.com/]WolframAlpha[/url] može dobro doći. Za ovaj primjer, moglo bi se upisati ListPlot[Table[(3 n + 7)/(4 n + 2), {n, 1, 20}]].
i_dumba19 (napisa):
mozemo za par n-ova vidjeti koji je otprilike supremum odnosno infimum?

Uvijek je dobro (ako ne i nužno) odrediti kako "izgleda" taj skup. U ovom slučaju, imamo niz, pa se to svodi na određivanje intervala rasta i pada.
Uzmimo i , za . Lako se pokaže da je . Dakle, niz je strogo padajući. Sad je očito i .
Mogu se pojaviti neki kompliciraniji primjeri, gdje nakon određivanja intervala rasta i pada nije baš očito što bi bio infimum, a što supremum. Tada si je dobro nacrtati ono o čemu se radi (barem mentalno). Tu WolframAlpha može dobro doći. Za ovaj primjer, moglo bi se upisati ListPlot[Table[(3 n + 7)/(4 n + 2), {n, 1, 20}]].

[Vrh]
Buki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 21:17 uto, 30. 11. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pmli"][quote="i_dumba19"]mozemo za par n-ova vidjeti koji je otprilike supremum odnosno infimum?[/quote]
Uzmimo [latex]\displaystyle A = \left\{ \frac{3 n + 7}{4 n + 2} : n \in \mathbb{N} \right\}[/latex] i [latex]\displaystyle a_n = \frac{3 n + 7}{4 n + 2}[/latex], za [latex]n \in \mathbb{N}[/latex]. Lako se pokaže da je [latex]a_n > a_{n + 1} \ \Leftrightarrow \ 42 > 20[/latex]. Dakle, niz [latex](a_n)[/latex] je strogo padajući. Sad je očito [latex]\displaystyle \inf A = \lim_{n \to +\infty} a_n = \frac{3}{4}[/latex] i [latex]\displaystyle \sup A = a_1 = \frac{10}{6} = \frac{5}{3}[/latex].
Mogu se pojaviti neki kompliciraniji primjeri, gdje nakon određivanja intervala rasta i pada nije baš očito što bi bio infimum, a što supremum. Tada si je dobro nacrtati ono o čemu se radi (barem mentalno). Tu [url=http://www.wolframalpha.com/]WolframAlpha[/url] može dobro doći. Za ovaj primjer, moglo bi se upisati ListPlot[Table[(3 n + 7)/(4 n + 2), {n, 1, 20}]].[/quote]

kak si dobio infA?
pmli (napisa):
i_dumba19 (napisa):
mozemo za par n-ova vidjeti koji je otprilike supremum odnosno infimum?

Uzmimo i , za . Lako se pokaže da je . Dakle, niz je strogo padajući. Sad je očito i .
Mogu se pojaviti neki kompliciraniji primjeri, gdje nakon određivanja intervala rasta i pada nije baš očito što bi bio infimum, a što supremum. Tada si je dobro nacrtati ono o čemu se radi (barem mentalno). Tu WolframAlpha može dobro doći. Za ovaj primjer, moglo bi se upisati ListPlot[Table[(3 n + 7)/(4 n + 2), {n, 1, 20}]].

kak si dobio infA?

[Vrh]
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 22:02 uto, 30. 11. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Buki"]kak si dobio infA?[/quote]
Misliš na limes? To je jednostavni limes racionalne funkcije. Kako su u brojniku i nazivniku polinomi jednakog stupnja, slijedi da je limes jednak omjeru vodećih koeficijenata. Na dugačko, to ni išlo ovako: [latex]\displaystyle \lim_{n \to +\infty} \frac{3 n + 7}{4 n + 2} : \frac{n}{n} = \lim_{n \to +\infty} \frac{3 + \frac{7}{n}}{4 + \frac{2}{n}} = \frac{3 + 0}{4 + 0} = \frac{3}{4}[/latex]. To je nepotrebno, tako da čim dobiš takvi limes, samo napiši rezultat. Čak i imate tako zapisan limes u [url=http://web.math.hr/nastava/analiza/files/formule.pdf]formulama dopuštenim na kolokvijima[/url].

Ako si pitao sa čisto teoretskog stajališta (kako sam zaključio da je infimum baš limes tog nekog niza), odgovor je dan na predavanju. Može se pokazati da je padajući i ograničen niz konvergentan, te da mu je limes točno infimum slike tog niza.
Buki (napisa):
kak si dobio infA?

Misliš na limes? To je jednostavni limes racionalne funkcije. Kako su u brojniku i nazivniku polinomi jednakog stupnja, slijedi da je limes jednak omjeru vodećih koeficijenata. Na dugačko, to ni išlo ovako: . To je nepotrebno, tako da čim dobiš takvi limes, samo napiši rezultat. Čak i imate tako zapisan limes u formulama dopuštenim na kolokvijima.

Ako si pitao sa čisto teoretskog stajališta (kako sam zaključio da je infimum baš limes tog nekog niza), odgovor je dan na predavanju. Može se pokazati da je padajući i ograničen niz konvergentan, te da mu je limes točno infimum slike tog niza.

[Vrh]
kapetan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 10:49 sri, 5. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

pomoc...

kada racunam infimum i supremum te mi je skup S zadan kao S=A*B i molim vas mozete mi pomoci kak da izracunam kad su oba padajuca, kad su oba rastuca te kad je jedan padajuci a drugi rastuci ( to se odnosi na skupove A i B, naravno? znam da postoji razlika ali nisam to bas shvatila na vjezbama pa mi mozete bar skraceno objasniti...bila bih jako zahvalna...

:noidea:
pomoc...

kada racunam infimum i supremum te mi je skup S zadan kao S=A*B i molim vas mozete mi pomoci kak da izracunam kad su oba padajuca, kad su oba rastuca te kad je jedan padajuci a drugi rastuci ( to se odnosi na skupove A i B, naravno? znam da postoji razlika ali nisam to bas shvatila na vjezbama pa mi mozete bar skraceno objasniti...bila bih jako zahvalna...

Danas nije moj dan

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 13:21 sri, 5. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Okej, prvo da riješimo par stvari. :P Skup je sam po sebi neuređen objekt, pa ne možeš reći da je rastući, a ni padajući. I da, znam što si mislila. :D Da imamo neku funkciju koja, u biti, definira taj skup, a koja je rastuća/padajuća, jel tak? :) Ali dobro, samo sam htio reći da je objava da je skup rastuć/padajuć nemalo zlorabljenje terminologije.

No dobro, kad ćemo već biti sitničavi, i [latex]S=A\cdot B[/latex] je sitno zlorabljenje notacije budući da na skupovima nije definirana operacija množenja u ovom smislu u kojem je tu koristimo. Ali dobro, ponovno je jasno što si mislila... :)

Okej, a sad na pitanje. Dakle, imamo skupove [latex]A[/latex] i [latex]B[/latex] i zanimaju nas supremum i infimum njihovog "umnoška". Naravno, da bismo mogli koristiti ovo što dalje slijedi, [latex]A[/latex] i [latex]B[/latex] moraju biti "neovisni" - u ovim tu zadacima to se uglavnom svodi na to da [latex]A[/latex] ovisi samo o jednoj varijabli, a [latex]B[/latex] o drugoj. Na primjer, za [latex]\displaystyle\{\frac{1}{mn-1}\cdot\frac{1}{m-0.5}:m,n\in\mathbb{N}\}[/latex] očiti rastav (prvi razlomak "u prvi skup", a drugi "u drugi") nije dobar jer oni nisu neovisni.

Ako je i sad sve u redu, što bi reklo da su [latex]A[/latex] i [latex]B[/latex] neovisni (i recimo ograničeni, da se sad ne mučimo s [latex]\infty[/latex], makar i tu možemo nešto zaključivati), možemo reći ovo:

[latex]\sup{S}=\max\{\sup{A}\sup{B},\sup{A}\inf{B},\inf{A}\sup{B},\inf{A}\inf{B}\}[/latex], a [latex]\inf{S}=\min\{\sup{A}\sup{B},\sup{A}\inf{B},\inf{A}\sup{B},\inf{A}\inf{B}\}[/latex]. To je nekako, kad razmisliš, dosta intuitivno, a i da se dokazati dosta lako.

To je vjerojatno ta formula koju si tražila. E, a to s "rastom" ili "padom" nema neke direktne veze, samo što nam oni mogu pomoći pri određivanju supremuma i infimuma skupova [latex]A[/latex] i [latex]B[/latex]. Specifično, ako je skup [latex]T[/latex] "definiran" rastućim nizom [latex](t_n)_n[/latex], tada je [latex]\inf T=t_1[/latex], a [latex]\sup T=\displaystyle\lim_{n}t_n[/latex], pri čemu supremum ovdje može biti i [latex]+\infty[/latex]. To dokažeš gotovo pa trivijalno. Potpuno analogno, ako je [latex]T[/latex] "definiran" padajućim nizom [latex](t_n)_n[/latex], tada je [latex]\sup T=t_1[/latex], a [latex]\inf T=\displaystyle\lim_{n}t_n[/latex]. Naravno, to ovaj put može biti i [latex]-\infty[/latex].

Evo, sve ove stvari gore su, kažem, relativno lake za dokazati, pitaj ako treba što. :)
Okej, prvo da riješimo par stvari. Razz Skup je sam po sebi neuređen objekt, pa ne možeš reći da je rastući, a ni padajući. I da, znam što si mislila. Very Happy Da imamo neku funkciju koja, u biti, definira taj skup, a koja je rastuća/padajuća, jel tak? Smile Ali dobro, samo sam htio reći da je objava da je skup rastuć/padajuć nemalo zlorabljenje terminologije.

No dobro, kad ćemo već biti sitničavi, i je sitno zlorabljenje notacije budući da na skupovima nije definirana operacija množenja u ovom smislu u kojem je tu koristimo. Ali dobro, ponovno je jasno što si mislila... Smile

Okej, a sad na pitanje. Dakle, imamo skupove i i zanimaju nas supremum i infimum njihovog "umnoška". Naravno, da bismo mogli koristiti ovo što dalje slijedi, i moraju biti "neovisni" - u ovim tu zadacima to se uglavnom svodi na to da ovisi samo o jednoj varijabli, a o drugoj. Na primjer, za očiti rastav (prvi razlomak "u prvi skup", a drugi "u drugi") nije dobar jer oni nisu neovisni.

Ako je i sad sve u redu, što bi reklo da su i neovisni (i recimo ograničeni, da se sad ne mučimo s , makar i tu možemo nešto zaključivati), možemo reći ovo:

, a . To je nekako, kad razmisliš, dosta intuitivno, a i da se dokazati dosta lako.

To je vjerojatno ta formula koju si tražila. E, a to s "rastom" ili "padom" nema neke direktne veze, samo što nam oni mogu pomoći pri određivanju supremuma i infimuma skupova i . Specifično, ako je skup "definiran" rastućim nizom , tada je , a , pri čemu supremum ovdje može biti i . To dokažeš gotovo pa trivijalno. Potpuno analogno, ako je "definiran" padajućim nizom , tada je , a . Naravno, to ovaj put može biti i .

Evo, sve ove stvari gore su, kažem, relativno lake za dokazati, pitaj ako treba što. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
sstudentica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 15:27 čet, 6. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

da li može netko riješiti 3. zadatak s prošlogodišnjeg kolokvija i pojasniti princip rješavanja....??
da li može netko riješiti 3. zadatak s prošlogodišnjeg kolokvija i pojasniti princip rješavanja....??

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 19:26 čet, 6. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dobro, to se tu negdje spominjalo po forumima, ali nisam vidio ni jedno kompletno objašnjenje, pa da vidimo... :)

Dakle, biraj grupu. Prva? Druga? OK, druga. :D (Mislim, isto je potpuno, da se ne zavaravamo. :D)

Ovaj zadatak sadrži tri od nekakve četiri ideje za traženje infimuma/supremuma koje se ja u ovom trenutku mogu sjetiti. Prva je vezana uz ovaj arkus tangens. Primijetit ćeš da je to rastuća funkcija, što znači da, ako s [latex]T[/latex] označimo [latex]\displaystyle\{\frac{(-1)^n2n+1}{n^2\cos(n\pi)}:n\in\mathbb{N}\}[/latex], vrijedi [latex]\sup S=\mathrm{arctg }(\sup T)[/latex] i [latex]\inf S=\mathrm{arctg }(\inf T)[/latex]. Takvu stvar ste sigurno spominjali na vježbama - dokazivali ne znam jeste li, ali nije teško, intuitivno je dosta jasno, mislim. Reci ako treba.

U svakom slučaju, zaključujemo da nas samo zanimaju supremum i infimum od [latex]T[/latex]. U ovom trenutku u igru ulazi druga česta ideja: particioniranje skupa na nekoliko manjih. Specifično, prikazat ćemo [latex]T:=A\cup B[/latex], pri čemu će [latex]A[/latex] biti zadan istom formulom kao [latex]T[/latex], samo za parne [latex]n[/latex], a [latex]B[/latex] za neparne. Motivacija za ovo je dosta jasna: ova potencija od [latex]-1[/latex] sjeionako uvijek ili [latex]1[/latex] ili [latex]-1[/latex], pa idemo gledati te slučajeve odvojeno, kad već možemo. Također, vidimo da će nam ovo pomoći sa kosinusom u nazivniku.

Znamo (ponovno, sigurno ste rekli/dokazivali na vježbama, reci ako treba što objasniti) da vrijedi [latex]\sup T=\max\{\sup A, \sup B\}[/latex] i [latex]\inf T=\min\{\inf A, \inf B\}[/latex]. Dakle, bit će nam dovoljno znati infimume i supremume ova dva manja skupa.

Kod tih ulazi napokon i treća ideja koju ćemo spominjati. Naime, pogledajmo kako [latex]A[/latex] izgleda. To je zapravo, kad se riješimo svih kerefeka, skup [latex]\{\displaystyle\frac{4k+1}{4k^2}: k\in\mathbb{N}\}[/latex] (tu smo uzimali [latex]n=2k[/latex], čime "pokrivamo" točno sve parne prirodne [latex]n[/latex]).

E, a za ovaj pripadajući niz (definiran s [latex]a_k=\displaystyle\frac{1}{k}+\frac{1}{4k^2}[/latex]) mi možemo reći da je padajuć. Naime, oba pribrojnika su mu padajuća. Stoga, (ponovno, po lako dokazivoj stvari koju ste sigurno radili na vježbama i koja je intuitivno dosta jasna), [latex]\sup A=a_1=\displaystyle\frac{5}{4}[/latex], a [latex]\inf A=\displaystyle\lim_{k}a_k=0[/latex].

Dobro, preostaje nam još jedino skup [latex]B[/latex]. Ponovno, kad se riješimo kosinusa (jer znamo koliko je to kosinus od "neparno" pijeva), dobivamo da je [latex]B=\displaystyle\{\frac{2(2k-1)-1}{(2k-1)^2}:k\in\mathbb{N}\}[/latex] (tu uzimamo, s istom argumentacijom kao gore, [latex]n=2k-1[/latex]).

E, dobro, tu će stvar biti malo ružnija nego u prvom skupu, ali i dalje rješiva. Dakle, tvrdimo da je i niz definiran s [latex]b_k=\displaystyle\frac{4k-3}{(2k-1)^2}[/latex] padajuć. Dokažimo to: direktno ćemo provjeriti vrijedi li uvijek [latex]a_k\geq a_{k+1}[/latex]. To je očito ekvivalentno s [latex](2(2k-1)-1)(2k+1)^2\geq (2(2k+1)-1)(2k-1)^2[/latex]. E, sad, kad se to raspiše dobivamo (valjda :D) da je to ekvivalentno s [latex]16k^3+4k^2-8k-3\geq 16k^3-12k^2+1[/latex], tj. s [latex]4k^2\geq 2k+1[/latex]. To, naravno, očito vrijedi, što nam je valjda najlakše vidjeti (ili barem meni najlakše zapisati :D) ako prikažemo u obliku [latex](2k-0.5)^2+0.75\geq 0[/latex] (kako god išla, indukcijom, direktnim rješavanjem kvadratne čime već, svejedno je... :)).

Stoga, koristeći istu argumentaciju kao za [latex]A[/latex], vrijedi [latex]\sup B=b_1=1[/latex] i [latex]\inf B=\displaystyle\lim_{k}b_k=0[/latex].

Sad smo gotovi. Naime, onda znamo da je [latex]\sup T=\max\{1.25,1\}=1.25[/latex], a [latex]\inf T=\min\{0,0\}=0[/latex], pa je [latex]\sup S=\mathrm{arctg } 1.25[/latex], a [latex]\inf S=\mathrm{arctg } 0=0[/latex].

Evo, i to bi bilo kao to. Mislim da su razlozi zašto neću pisati drugu grupu u ovom trenutku očiti. :D
Dobro, to se tu negdje spominjalo po forumima, ali nisam vidio ni jedno kompletno objašnjenje, pa da vidimo... Smile

Dakle, biraj grupu. Prva? Druga? OK, druga. Very Happy (Mislim, isto je potpuno, da se ne zavaravamo. Very Happy)

Ovaj zadatak sadrži tri od nekakve četiri ideje za traženje infimuma/supremuma koje se ja u ovom trenutku mogu sjetiti. Prva je vezana uz ovaj arkus tangens. Primijetit ćeš da je to rastuća funkcija, što znači da, ako s označimo , vrijedi i . Takvu stvar ste sigurno spominjali na vježbama - dokazivali ne znam jeste li, ali nije teško, intuitivno je dosta jasno, mislim. Reci ako treba.

U svakom slučaju, zaključujemo da nas samo zanimaju supremum i infimum od . U ovom trenutku u igru ulazi druga česta ideja: particioniranje skupa na nekoliko manjih. Specifično, prikazat ćemo , pri čemu će biti zadan istom formulom kao , samo za parne , a za neparne. Motivacija za ovo je dosta jasna: ova potencija od sjeionako uvijek ili ili , pa idemo gledati te slučajeve odvojeno, kad već možemo. Također, vidimo da će nam ovo pomoći sa kosinusom u nazivniku.

Znamo (ponovno, sigurno ste rekli/dokazivali na vježbama, reci ako treba što objasniti) da vrijedi i . Dakle, bit će nam dovoljno znati infimume i supremume ova dva manja skupa.

Kod tih ulazi napokon i treća ideja koju ćemo spominjati. Naime, pogledajmo kako izgleda. To je zapravo, kad se riješimo svih kerefeka, skup (tu smo uzimali , čime "pokrivamo" točno sve parne prirodne ).

E, a za ovaj pripadajući niz (definiran s ) mi možemo reći da je padajuć. Naime, oba pribrojnika su mu padajuća. Stoga, (ponovno, po lako dokazivoj stvari koju ste sigurno radili na vježbama i koja je intuitivno dosta jasna), , a .

Dobro, preostaje nam još jedino skup . Ponovno, kad se riješimo kosinusa (jer znamo koliko je to kosinus od "neparno" pijeva), dobivamo da je (tu uzimamo, s istom argumentacijom kao gore, ).

E, dobro, tu će stvar biti malo ružnija nego u prvom skupu, ali i dalje rješiva. Dakle, tvrdimo da je i niz definiran s padajuć. Dokažimo to: direktno ćemo provjeriti vrijedi li uvijek . To je očito ekvivalentno s . E, sad, kad se to raspiše dobivamo (valjda Very Happy) da je to ekvivalentno s , tj. s . To, naravno, očito vrijedi, što nam je valjda najlakše vidjeti (ili barem meni najlakše zapisati Very Happy) ako prikažemo u obliku (kako god išla, indukcijom, direktnim rješavanjem kvadratne čime već, svejedno je... Smile).

Stoga, koristeći istu argumentaciju kao za , vrijedi i .

Sad smo gotovi. Naime, onda znamo da je , a , pa je , a .

Evo, i to bi bilo kao to. Mislim da su razlozi zašto neću pisati drugu grupu u ovom trenutku očiti. Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Flame
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

19 = 23 - 4

PostPostano: 19:32 čet, 6. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kolega mornik me pretekao dok sam pisao ovo, ali srecom rijesili smo razlicite zadatke :D

Trebamo pronaci supremum i infimum skupa

[latex]S = \left\{ \sinh \left( \displaystyle\frac{(-1)^n + 2n}{n \sin\left( \frac{(-1)^{n-1}\pi}{2} \right)} \right) : n \in \mathbb{N} \right\}[/latex]

Prvo treba primjetiti da je sinus hiperbolni strogo rastuca funkcija na [latex]\mathbb{R}[/latex] pa je dovoljno pronaci supremum i infimum argumenta.

[latex]T := \left\{ \displaystyle\frac{(-1)^n + 2n}{n \sin\left( \frac{(-1)^{n-1}\pi}{2} \right)} : n \in \mathbb{N} \right\}[/latex]

Vrijedi: [latex]\sup S = \sinh (\sup T), \quad\inf S = \sinh (\inf T)[/latex]

Da nadjemo sup i inf skupa T, rastavit cemo T na uniju skupova takvu da su elementi skupova unije monotoni nizovi u [latex]\mathbb{R}[/latex] pa definiramo:

[latex]
T_{2k-1} := \left\{ \displaystyle\frac{(-1)^{2k-1} + 2(2k-1)}{(2k-1) \sin\left( \frac{(-1)^{(2k-1) - 1}\pi}{2} \right)} : k \in \mathbb{N} \right\} = \left\{ 2 - \displaystyle\frac{1}{2k-1} : k \in \mathbb{N}\right\}[/latex]

[latex]
T_{2k} := \left\{ \displaystyle\frac{(-1)^{2k} + 2\cdot 2k}{2k \sin\left( \frac{(-1)^{2k - 1}\pi}{2} \right)} : k \in \mathbb{N} \right\} = \left\{ -2 - \displaystyle\frac{1}{2k} : k\in\mathbb{N} \right\}[/latex]

Vrijedi: [latex]T_{2k-1} \displaystlye\cup T_{2k} = T \implies \sup T = \max \{\sup T_{2k-1}, \sup T_{2k}\}, \quad \inf T = \min \{\inf T_{2k-1}, \inf T_{2k}\}[/latex]

Sad definiramo nizove:

[latex]a_k := 2 - \displaystyle\frac{1}{2k-1} \\
b_k := -2 - \displaystyle\frac{1}{2k}, \quad k\in \mathbb{N}[/latex]

Ocito su oba niza rastuca pa je

[latex]\sup T_{2k-1} = \displaystyle\lim_{k \to\infty} a_k = 2, \quad \inf T_{2k-1} = a_1 = 1[/latex]

[latex]\sup T_{2k} = \displaystyle\lim_{k \to\infty} b_k = -2, \quad \inf T_{2k} = b_1 = -\displaystyle\frac{5}{2}[/latex]

[latex]\implies \boxed{ \sup S = \displaystyle\frac{e^2 - e^{-2}}{2}, \quad \inf S = \displaystyle\frac{e^{-\frac{5}{2}}-e^{\frac{5}{2}}}{2}}[/latex]
Kolega mornik me pretekao dok sam pisao ovo, ali srecom rijesili smo razlicite zadatke Very Happy

Trebamo pronaci supremum i infimum skupa

Prvo treba primjetiti da je sinus hiperbolni strogo rastuca funkcija na pa je dovoljno pronaci supremum i infimum argumenta.

Vrijedi:

Da nadjemo sup i inf skupa T, rastavit cemo T na uniju skupova takvu da su elementi skupova unije monotoni nizovi u pa definiramo:

Vrijedi:

Sad definiramo nizove:

Ocito su oba niza rastuca pa je

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
A-tom
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 14 - 11

PostPostano: 21:09 čet, 6. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://web.math.hr/nastava/analiza/files/ma1-zadaca4.pdf

U 7. zadatku kada skup rastavimo na zbroj an+bn.
[latex]\displaystyle \frac{12 m - n - 3 m n + 7}{(m + 1)(5 - 2n)} = \frac{2 m + 1}{m + 1} + \frac{n + 2}{5 - 2 n}[/latex].

Kada bn gledamo kao funkciju, kao sto vidimo na grafu
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3D+%28x%2B2%29%2F%285-2x%29+from+-1+to+10 na intevalu [0,5/2> je strogo rastuca i ide do beskonacnosti, a od <5/2,beskonacnosti>ide od -beskonacnosti do neke vrijednosti. Kako da tu nadem inf i sup? Da gledam od n≥3 ili...?

Hvala.

http://web.math.hr/nastava/analiza/files/infsup.pdf
Kako se dode do supremuma u 2. zadatku?
U 7. zadatku, mogla bih podijeliti skup na umnozak a_n*b_n.
supa_n=2 i infa_n=-2.

E sada kak naci omedenost b_n-a? Kak da ga rastavimo? Fiksirala sam n=1 i na acin gledala sup i inf, pa sam fiksirala m=1. Da rastavim na nekaj kaj slici parcijalnom razlomku? Na koji nacin?
http://web.math.hr/nastava/analiza/files/ma1-zadaca4.pdf

U 7. zadatku kada skup rastavimo na zbroj an+bn.
.

Kada bn gledamo kao funkciju, kao sto vidimo na grafu
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3D+%28x%2B2%29%2F%285-2x%29+from+-1+to+10 na intevalu [0,5/2> je strogo rastuca i ide do beskonacnosti, a od <5/2,beskonacnosti>ide od -beskonacnosti do neke vrijednosti. Kako da tu nadem inf i sup? Da gledam od n≥3 ili...?

Hvala.

http://web.math.hr/nastava/analiza/files/infsup.pdf
Kako se dode do supremuma u 2. zadatku?
U 7. zadatku, mogla bih podijeliti skup na umnozak a_n*b_n.
supa_n=2 i infa_n=-2.

E sada kak naci omedenost b_n-a? Kak da ga rastavimo? Fiksirala sam n=1 i na acin gledala sup i inf, pa sam fiksirala m=1. Da rastavim na nekaj kaj slici parcijalnom razlomku? Na koji nacin?

Zadnja promjena: A-tom; 0:13 pet, 7. 1. 2011; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 21:41 čet, 6. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

niz b_n je negativan za n>=3, tako da se supremum postiže kad je n=1 ili n=2.

Kad trazimo inf, opet ocito je da ne gledamo n=1, niti n=2, nego n>=3. A posto je funkcija strogo rastuca za n>=3, inf je za n=3.
niz b_n je negativan za n>=3, tako da se supremum postiže kad je n=1 ili n=2.

Kad trazimo inf, opet ocito je da ne gledamo n=1, niti n=2, nego n>=3. A posto je funkcija strogo rastuca za n>=3, inf je za n=3.

[Vrh]
sstudentica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 22:54 čet, 6. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

mornik i flame puno vam hvala...super ste objasnili.... :D

[size=9][color=#999999]Added after 42 minutes:[/color][/size]

kad bi bili tako dobri pa da mi netko od vas još tako dobro i objasni prvi zadatak iz kolokvija...ako vam nije problem.... :wink:
mornik i flame puno vam hvala...super ste objasnili.... Very Happy

Added after 42 minutes:

kad bi bili tako dobri pa da mi netko od vas još tako dobro i objasni prvi zadatak iz kolokvija...ako vam nije problem.... Wink

[Vrh]
A-tom
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 14 - 11

PostPostano: 0:00 pet, 7. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="sstudentica"]mornik i flame puno vam hvala...super ste objasnili.... :D

[size=9][color=#999999]Added after 42 minutes:[/color][/size]

kad bi bili tako dobri pa da mi netko od vas još tako dobro i objasni prvi zadatak iz kolokvija...ako vam nije problem.... :wink:[/quote]

http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=16067
sstudentica (napisa):
mornik i flame puno vam hvala...super ste objasnili.... Very Happy

Added after 42 minutes:

kad bi bili tako dobri pa da mi netko od vas još tako dobro i objasni prvi zadatak iz kolokvija...ako vam nije problem.... Wink

http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=16067

[Vrh]
Flame
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

19 = 23 - 4

PostPostano: 3:58 pet, 7. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

@A-tom

2. zadatak:

zadatak je malo petljaviji, ali nista strasno

Izraz [latex]\left\lfloor \sqrt[|n|]{\displaystyle\frac{7}{3}}\right\rfloor[/latex] ce poprimiti vrijednost 1 za [latex]|n| \geq 2[/latex], a za [latex]n \in \{-1,1\}[/latex] ce poprimiti vrijednost 2.

Neka je [latex]f(n) = \left\lfloor \sqrt[|n|]{\displaystyle\frac{7}{3}}\right\rfloor \cdot \displaystyle\frac{n^2 - 2n -4}{n^2 - n -6}[/latex].

Za [latex]n > 3[/latex] imamo:

[latex]f(n + 3) = 1 - \displaystyle\frac{n+1}{n(n+5)} < 1, \forall n\in\mathbb{N}[/latex]

Za [latex]n \leq -3[/latex] imamo:

[latex]f(- n - 2) = \displaystyle\frac{n^2 + 6n +4}{n^2 + 5n}, n \in\mathbb{N}[/latex]

Lako se provjeri da je [latex](f(-n-2))_{n\in\mathbb{N}}[/latex] padajuc niz pa se supremum postize u [latex]f(-3) = \frac{11}{6}[/latex].

Sad nam samo preostaje provjeriti [latex]f(-1) = \frac{1}{2}, f(1) = \frac{5}{3}, f(2) = 1[/latex]

Slijedi da je supremum skupa [latex]\boxed{\displaystyle\frac{11}{6}}[/latex].

7. zadatak:

Ja cu dati svoje rjesenje u kratkim crtama buduci da niti znam sto kako oznacavas, niti sam dobio brojke kao ti :)

[latex]S = \left\{ \cos (m^2\pi)\cdot\displaystyle\frac{2-3m}{m+1}\cdot\cos (n\pi)\cdot\displaystyle\frac{n+1}{n} : m,n \in \mathbb{N} \right\}[/latex]

Neka su

[latex]A = \left\{ \cos (m^2\pi)\cdot\displaystyle\frac{2-3m}{m+1} : m\in\mathbb{N} \right\}[/latex]

[latex]B = \left\{ \cos (n\pi)\cdot\displaystyle\frac{n+1}{n} : n\in\mathbb{N} \right\}[/latex]

[latex]A\cdot B := \{ xy : x\in A, y\in B\} = S[/latex]

[latex]
A = \left\{ \cos (4k^2\pi) \cdot\displaystyle\frac{2-6k}{2k+1} :k \in\mathbb{N} \right\} \cup \left\{ \cos (4k^2\pi - 4k\pi +\pi) \cdot\displaystyle\frac{5-6k}{2k}\right\} \\ = \left\{ -3 + \displaystyle\frac{5}{2k+1} : k\in\mathbb{N} \right\} \cup \left\{ 3 - \displaystyle\frac{5}{2k} :k\in\mathbb{N} \right\} \implies \sup A = 3, \quad\inf A = -3[/latex]

[latex]B = \left\{ \cos (2k\pi)\cdot \displaystyle\frac{2k+1}{2k}:k\in\mathbb{N} \right\} \cup \left\{ \cos (2k-1)\pi \cdot \displaystyle\frac{2k}{2k-1}:k\in\mathbb{N} \right\} \\ = \left\{ 1 + \displaystyle\frac{1}{2k} :k\in\mathbb{N}\right\} \cup \left\{ -1 - \displaystlye\frac{1}{2k-1}:k\in\mathbb{N} \right\} \implies \sup B = \displaystlye\frac{3}{2}, \quad\inf B = -2[/latex]

Sad vidimo da je [latex]\boxed{\sup S = 6,\quad \inf S = -6}[/latex]
@A-tom

2. zadatak:

zadatak je malo petljaviji, ali nista strasno

Izraz ce poprimiti vrijednost 1 za , a za ce poprimiti vrijednost 2.

Neka je .

Za imamo:

Za imamo:

Lako se provjeri da je padajuc niz pa se supremum postize u .

Sad nam samo preostaje provjeriti

Slijedi da je supremum skupa .

7. zadatak:

Ja cu dati svoje rjesenje u kratkim crtama buduci da niti znam sto kako oznacavas, niti sam dobio brojke kao ti Smile

Neka su

Sad vidimo da je

[Vrh]
A-tom
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 14 - 11

PostPostano: 11:39 pet, 7. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Flame

Odlicno, hvala! Generalno nemam roblema s takvim zadatcima, tj. racunanjem i unijom, itd. Najveci problem je kako od onakve kobase to reducirati na "ljepsi" niz. Ja sam to isla racunati tako da je zagrada s cos a_n, a b_n je razlomak s m i n. inf i sup od cos je lagano izracunati, a za m i n sam fiksirala jednu vrijednost i setala se nizom, ali ne bas uspjesno :S

Mozes li molim te raspisati kako si reducirao S do umnoska dva cosinusa?

Nadalje imas li neki savjet ili caku kako se to elegenatno napravi?

Jos jedanput, velika hvala na pomoci!
@Flame

Odlicno, hvala! Generalno nemam roblema s takvim zadatcima, tj. racunanjem i unijom, itd. Najveci problem je kako od onakve kobase to reducirati na "ljepsi" niz. Ja sam to isla racunati tako da je zagrada s cos a_n, a b_n je razlomak s m i n. inf i sup od cos je lagano izracunati, a za m i n sam fiksirala jednu vrijednost i setala se nizom, ali ne bas uspjesno :S

Mozes li molim te raspisati kako si reducirao S do umnoska dva cosinusa?

Nadalje imas li neki savjet ili caku kako se to elegenatno napravi?

Jos jedanput, velika hvala na pomoci!

[Vrh]
Flame
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

19 = 23 - 4

PostPostano: 14:40 pet, 7. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Molim :)

Ma najobicniji kosinus zbroja je u pitanju, sinusi se poniste :D

Dosta sam sturo to pisao, ako treba detaljnije sta objasnit, nije problem.
Molim Smile

Ma najobicniji kosinus zbroja je u pitanju, sinusi se poniste Very Happy

Dosta sam sturo to pisao, ako treba detaljnije sta objasnit, nije problem.

[Vrh]
A-tom
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 14 - 11

PostPostano: 16:30 pet, 7. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Isla sam raspisivati ovaj dio i nije mi najjasnije kako si dosao do njega.

[latex]S = \left\{ \cos (m^2\pi)\cdot\displaystyle\frac{2-3m}{m+1}\cdot\cos (n\pi)\cdot\displaystyle\frac{n+1}{n} : m,n \in \mathbb{N} \right\}
[/latex]

U uglatim zagradama si primjenio adicijsku formulu cos(x+y)=cosxcosy-sinxsiny. I kaj si sada napravio s razlomkom di su m i n-ovi? Ako imas vremena, molim te raspisi sto si tocno radio da dobis lijepi skup, ostalo mi je sve jasno.

Hvala :)
Isla sam raspisivati ovaj dio i nije mi najjasnije kako si dosao do njega.

U uglatim zagradama si primjenio adicijsku formulu cos(x+y)=cosxcosy-sinxsiny. I kaj si sada napravio s razlomkom di su m i n-ovi? Ako imas vremena, molim te raspisi sto si tocno radio da dobis lijepi skup, ostalo mi je sve jasno.

Hvala Smile

[Vrh]
Ivanaa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

13 = 19 - 6

PostPostano: 16:47 pet, 7. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]cosx+cosy=2cos(\frac{x+y}{2})cos(\frac{x-y}{2}), \frac{2(1+n)-3m(1+n)}{2n(1+m)}=\frac{1+n}{2n}\frac{2-3m}{1+m}[/latex]

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum