Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

5. zadaća
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
akolak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 1

PostPostano: 20:46 sri, 29. 12. 2010    Naslov: 5. zadaća Citirajte i odgovorite

Jel može netko riješiti 14. a) iz pete zadaće?
Hvala
Jel može netko riješiti 14. a) iz pete zadaće?
Hvala

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
83 = 86 - 3

PostPostano: 21:02 sri, 29. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Uh, upravo sam napisao mail s tim :D

podijelimo brojnik s [latex]e^{\ arcsin x}[/latex]. To u limesu ne mijenja nista jer [latex]e^{\ arcsin x}[/latex] ide u 1.
To radimo da bismo dobili oblik e^nesto - 1 u brojniku (svodimo na poznati limes [latex]\frac{e^x-1}{x}[/latex] )
Ovo "nesto" je u nasem slucaju arctg-arcsin. Sada pomnozimo i podijelimo cijeli razlomak s tim izrazom da bismo dobili

[latex]\frac{e^{\arctan x -\arcsin x}-1}{\arctan x- \arcsin x} \frac{\arctan x- \arcsin x}{1-\cos^3 x}[/latex].

Sada znamo da ovaj prvi faktor ide u 1, pa smijemo gledati samo drugi.
Za ovaj drugi, zelimo se nekako rijesiti arctg (tj htjeli bismo sve napasti sa tangensom) pa to i radimo:
pomnozimo i podijelimo sve sa tg(brojnik)=tg(arctg-arcsin).
Sada znamo da brojnik/tg(brojnik) ide u 1 (jer brojnik ide u 0 i x/tgx -> 1 kad x-> 0) pa mozemo i to zanemariti...

Ostali smo, dakle, na [latex]\frac{\tan(\arctan x - \arcsin x)}{1-\cos^3x}[/latex].
Preostaje iskoristiti formulu za tangens razlike (pogledaj u formule ak nisi siguran) i primjetiti da se ovo u nazivniku ponasa kao x^2 do na konstantu, jer
1-cos^3=(1-cos)(cos^2+cos+1) ~ 3/2 x^2 (znamo 1-cosx ~ 1/2 x^2.)

U brojniku dobivamo (tg(arctgx)-tg(arcsin x))/ (1+tg(arctgx)tg(arcsinx)), a kad se to sredi (pomocu tgarctgx=x i tg(arcsinx)=x/cos(arcsinx))

dobivamo nesto tipa [latex]x\frac{\cos (\arcsin x)-1}{\cos(\arcsin x)+x^2}[/latex].

Sada opet koristimo [latex]\lim \frac{1-\cos(x)}{x^2}=0.5[/latex]:

vidimo da nam ovo cos(arcsinx)+x^2 ne igra previse (ide u 1)

Zato ostajemo na [latex]x \frac{\cos(\arcsin x) -1}{x^2} = \frac{\cos(\arcsin x) -1}{x} = - \frac{1- \cos(\arcsin x)}{\arcsin^2 x} \frac {\arcsin^2 x}{x^2}\frac{x^2}{x}[/latex]
Prvi faktor vidimo da ide u -1/2, drugi u 1, a treci u 0 => sve zajedno ide u 0

Sve zajedno, puno posla da bismo zakljucili da cijeli limes ide u 0.
(zapravo, jedino sto smo radili je namjestanje na poznate limese... ok, i formula za tg razlike)

@mornik: post na koji si linkao izaziva strahopostovanje :D
Uh, upravo sam napisao mail s tim Very Happy

podijelimo brojnik s . To u limesu ne mijenja nista jer ide u 1.
To radimo da bismo dobili oblik e^nesto - 1 u brojniku (svodimo na poznati limes )
Ovo "nesto" je u nasem slucaju arctg-arcsin. Sada pomnozimo i podijelimo cijeli razlomak s tim izrazom da bismo dobili

.

Sada znamo da ovaj prvi faktor ide u 1, pa smijemo gledati samo drugi.
Za ovaj drugi, zelimo se nekako rijesiti arctg (tj htjeli bismo sve napasti sa tangensom) pa to i radimo:
pomnozimo i podijelimo sve sa tg(brojnik)=tg(arctg-arcsin).
Sada znamo da brojnik/tg(brojnik) ide u 1 (jer brojnik ide u 0 i x/tgx → 1 kad x→ 0) pa mozemo i to zanemariti...

Ostali smo, dakle, na .
Preostaje iskoristiti formulu za tangens razlike (pogledaj u formule ak nisi siguran) i primjetiti da se ovo u nazivniku ponasa kao x^2 do na konstantu, jer
1-cos^3=(1-cos)(cos^2+cos+1) ~ 3/2 x^2 (znamo 1-cosx ~ 1/2 x^2.)

U brojniku dobivamo (tg(arctgx)-tg(arcsin x))/ (1+tg(arctgx)tg(arcsinx)), a kad se to sredi (pomocu tgarctgx=x i tg(arcsinx)=x/cos(arcsinx))

dobivamo nesto tipa .

Sada opet koristimo :

vidimo da nam ovo cos(arcsinx)+x^2 ne igra previse (ide u 1)

Zato ostajemo na
Prvi faktor vidimo da ide u -1/2, drugi u 1, a treci u 0 ⇒ sve zajedno ide u 0

Sve zajedno, puno posla da bismo zakljucili da cijeli limes ide u 0.
(zapravo, jedino sto smo radili je namjestanje na poznate limese... ok, i formula za tg razlike)

@mornik: post na koji si linkao izaziva strahopostovanje Very Happy

Zadnja promjena: pbakic; 21:21 sri, 29. 12. 2010; ukupno mijenjano 3 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 21:05 sri, 29. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

A, vidim da se pbakic i ja opet dupliramo. :D

E, i ja sam napisao mail s tim jučer. Bio je nešto kraći. :P Naime, imaš i gigantsko (i posve odvratno, da bude jasno) rješenje pri dnu stranice [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=129538]ovdje[/url]. Ovo pbakicevo je vjerojatno nešto smislenije. :P
A, vidim da se pbakic i ja opet dupliramo. Very Happy

E, i ja sam napisao mail s tim jučer. Bio je nešto kraći. Razz Naime, imaš i gigantsko (i posve odvratno, da bude jasno) rješenje pri dnu stranice ovdje. Ovo pbakicevo je vjerojatno nešto smislenije. Razz

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum