Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadaci (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 15 - 11

PostPostano: 10:23 pon, 14. 3. 2011    Naslov: zadaci Citirajte i odgovorite

muče me 3. i 4. zadatak u http://web.math.hr/nastava/alg/zadace/zadaca1.pdf

u 3.zadatku neznam izračunati inverzni element..((u,v,w) sam uzela za inverzni,pa računam kolko mi je u,v i w)dobim
a1*u=1
a2*u+v=0
a3*u+w=0 za desni inverz

u*a1=1
va1+a2=0
wa1+a3=0 za lijevi

probala sam dosta toga izraziti,pa uvrstiti u formule,ali mi uvijek ispadne 0=0 :(

u 4.zadatku je problem neutralni element.
dobijem x°g°e=e°g°x=x, pa slijedi da je g°e=e°g, i tu sam zapela. Znači li to da je g ili e neutralni element u G, pp da je to g(neznam argumentirati,tak mi se čini :?: ), pa je g°e=e°g=e, iz čega slijedi da je e neutralni element za operaciju *??

I 9.zadatak,njega neznam ni početi :?
muče me 3. i 4. zadatak u http://web.math.hr/nastava/alg/zadace/zadaca1.pdf

u 3.zadatku neznam izračunati inverzni element..((u,v,w) sam uzela za inverzni,pa računam kolko mi je u,v i w)dobim
a1*u=1
a2*u+v=0
a3*u+w=0 za desni inverz

u*a1=1
va1+a2=0
wa1+a3=0 za lijevi

probala sam dosta toga izraziti,pa uvrstiti u formule,ali mi uvijek ispadne 0=0 Sad

u 4.zadatku je problem neutralni element.
dobijem x°g°e=e°g°x=x, pa slijedi da je g°e=e°g, i tu sam zapela. Znači li to da je g ili e neutralni element u G, pp da je to g(neznam argumentirati,tak mi se čini Question ), pa je g°e=e°g=e, iz čega slijedi da je e neutralni element za operaciju *??

I 9.zadatak,njega neznam ni početi Confused

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 14:12 pon, 14. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pretpostavljam da u 3. dobivaš 0=0 jer rješavaš nekakav sustav ili što već. Trebaš izraziti u, v i w te provjeriti da je [latex]u\in\mathbb{Q}^*[/latex] (a je, jer [latex]u=a_1^{-1}[/latex], a budući je Q* multiplikativna grupa, tada postoji [latex]a_1^{-1}[/latex]). Slično sa v i w, treba se provjeriti da su u aditivnoj grupi Q, samo se tu možda treba napomenuti da bez obzira što je [latex]a_1^{-1}[/latex] iz Q* da će svejedno on biti i u aditivnoj grupi i da će [latex]a_2a_1^{-1}[/latex] biti u aditivnoj grupi itd.

U 4. slično. Označi sa u inverz u (G,*). Tada je x*u=x akko x°g°u=x. Sada jer je (G,°) grupa možeš koristiti asocijativnost i činjenicu da u (G,°) element g ima inverz. Iz toga možeš izraziti koliki je u. Nakon što izračunaš koliki je u, pogledaj direktnim uvrštavanjem da li je on i lijevi neutral u (G,*)

U 9. prvo pretpostavimo da postoji rješenje od [latex]x^2ax=a^{-1}[/latex] i označimo to rješenje sa [latex]x_1[/latex]. Tada je
[spoiler][latex]ax_1^2ax_1=e\Rightarrow (ax_1)x_1(ax_1)=e \Rightarrow x_1(ax_1)=(ax_1)^{-1}[/latex]

Iz toga dalje slijedi
[latex]x_1(ax_1)(ax_1)=e \Rightarrow ax_1(ax_1)(ax_1)=a \Rightarrow (ax_1)^3=a[/latex]

pa uzmemo [latex]b=ax_1[/latex].[/spoiler]
Obratno se može riješiti pogađanjem ili uvrštavanjem a=b^3 u jednadžbu.
Pretpostavljam da u 3. dobivaš 0=0 jer rješavaš nekakav sustav ili što već. Trebaš izraziti u, v i w te provjeriti da je (a je, jer , a budući je Q* multiplikativna grupa, tada postoji ). Slično sa v i w, treba se provjeriti da su u aditivnoj grupi Q, samo se tu možda treba napomenuti da bez obzira što je iz Q* da će svejedno on biti i u aditivnoj grupi i da će biti u aditivnoj grupi itd.

U 4. slično. Označi sa u inverz u (G,*). Tada je x*u=x akko x°g°u=x. Sada jer je (G,°) grupa možeš koristiti asocijativnost i činjenicu da u (G,°) element g ima inverz. Iz toga možeš izraziti koliki je u. Nakon što izračunaš koliki je u, pogledaj direktnim uvrštavanjem da li je on i lijevi neutral u (G,*)

U 9. prvo pretpostavimo da postoji rješenje od i označimo to rješenje sa . Tada je
Spoiler [hidden; click to show]:

Obratno se može riješiti pogađanjem ili uvrštavanjem a=b^3 u jednadžbu.

.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 11

PostPostano: 9:04 pon, 21. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala :)
A kako bi se rješili 8. i 9.zadatak?
u 8.zadatku sam došla do (xa)^2=b^2. mgu li iz tog zaključiti xa=b?
Hvala Smile
A kako bi se rješili 8. i 9.zadatak?
u 8.zadatku sam došla do (xa)^2=b^2. mgu li iz tog zaključiti xa=b?

[Vrh]
there is no spoon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 1

PostPostano: 14:00 pon, 21. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

u 8. zadatku ti kaze da nadjes jedno rjesenje.

[latex] (xa)^2 = b^2[/latex] ne povlaci nuzno [latex]xa = b[/latex] (npr [latex](-2)^2 = 2^2[/latex] )

ali obrnuto vrijedi, tj. ako [latex]xa = b[/latex] tada i [latex] (xa)^2 = b^2[/latex].
pa uvrstis [latex] x = ba^{-1}[/latex] u jednadzbu, vidis da je sve u redu pa je to uistinu jedno rjesenje. ne znamo je li jedino, ali to se i ne trazi.
u 8. zadatku ti kaze da nadjes jedno rjesenje.

ne povlaci nuzno (npr )

ali obrnuto vrijedi, tj. ako tada i .
pa uvrstis u jednadzbu, vidis da je sve u redu pa je to uistinu jedno rjesenje. ne znamo je li jedino, ali to se i ne trazi.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum