Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

2. kolokvij
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
sparkle_
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 0 - 1

PostPostano: 15:52 pon, 23. 5. 2011    Naslov: 2. kolokvij Citirajte i odgovorite

Moze li mi netko reci otkuda do kuda tocno pisemo 2.kolokvij?
Hvala
Moze li mi netko reci otkuda do kuda tocno pisemo 2.kolokvij?
Hvala

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 0:59 čet, 26. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

pliiiz moze pomoc oko drugog zadatka..ali malo detaljnije nego li je u rjesenjima jer mi je ovaj zadnji dio gradiva malo nejasan
http://web.math.hr/nastava/alg/2009-10/kolokvij310510.pdf
pliiiz moze pomoc oko drugog zadatka..ali malo detaljnije nego li je u rjesenjima jer mi je ovaj zadnji dio gradiva malo nejasan
http://web.math.hr/nastava/alg/2009-10/kolokvij310510.pdf

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 6:03 čet, 26. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa i ne postoji neko detaljnije objašnjenje. Kod x^3+6x^2 + 27x + 42, prosti djelitelji od 42 su 2, 3 i 7. Za p=3 vrijedi da p dijeli a0, a1 i a2, ne dijeli a3 i p^2=9 ne dijeli 42. Iz Eisensteinovog kriterija slijedi da je taj polinom ireducibilan u Q[x].

Kod polinoma 3x^3 + 7x^2 + 3x + 2 Eisensteinov kriterij ne prolazi jer jedini prosti broj koji dijeli slobodni koeficijent je 2, ali 2 ne dijeli a1. Ostaje vidjeti da li ima racionalne nultočke, a kandidati za te nultočke su cjelobrojni djelitelji slobodnog koeficijenta i svi racionalni brojevi oblika p/q gdje p dijeli slobodan, a q vodeći koeficijent. Moguće nultočke su tada [latex]\left\{\pm 1,\pm 2, \pm 1/3, \pm 2/3 \right\}[/latex]. S obzirom da niti jedan od tih brojeva ne poništava polinom, tada se on u Q[x] ne može rastaviti na polinome manjeg stupnja, tj. ireducibilan je u Q[x].
Pa i ne postoji neko detaljnije objašnjenje. Kod x^3+6x^2 + 27x + 42, prosti djelitelji od 42 su 2, 3 i 7. Za p=3 vrijedi da p dijeli a0, a1 i a2, ne dijeli a3 i p^2=9 ne dijeli 42. Iz Eisensteinovog kriterija slijedi da je taj polinom ireducibilan u Q[x].

Kod polinoma 3x^3 + 7x^2 + 3x + 2 Eisensteinov kriterij ne prolazi jer jedini prosti broj koji dijeli slobodni koeficijent je 2, ali 2 ne dijeli a1. Ostaje vidjeti da li ima racionalne nultočke, a kandidati za te nultočke su cjelobrojni djelitelji slobodnog koeficijenta i svi racionalni brojevi oblika p/q gdje p dijeli slobodan, a q vodeći koeficijent. Moguće nultočke su tada . S obzirom da niti jedan od tih brojeva ne poništava polinom, tada se on u Q[x] ne može rastaviti na polinome manjeg stupnja, tj. ireducibilan je u Q[x].

sunce
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 13:12 sub, 28. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

može li mi neko reći dal je prof. Širola rekao nešto u vezi kolokvija na zadnjem predavanju u petak? I što se radilo? :roll:
može li mi neko reći dal je prof. Širola rekao nešto u vezi kolokvija na zadnjem predavanju u petak? I što se radilo? Rolling Eyes

[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:53 sub, 28. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li je netko rijesio 8. Zadatak iz dodatnih zadataka (dijeljenje polinoma)?
Nes mi krivo ispada..
Hvalaa :)
Da li je netko rijesio 8. Zadatak iz dodatnih zadataka (dijeljenje polinoma)?
Nes mi krivo ispada..
Hvalaa Smile

[Vrh]
ankovacic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 13 - 4

PostPostano: 8:12 ned, 29. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam neke nejasnoce oko jednog zadatka sa vježbi:
Dakle promatramo Z[i], i rekli smo da je M(3, i)=1, ali:
3/i=3/i * i/i=-3i € Z[i] => i|3 u Z[i] => M(3, i)=i;
Jedino što smo vezno rekli u Z[i] da su invertibilni elementi u Z[i]={+i, -i, 1, -1}; istina je da je (1)=(i)=Z[i], ali definitivno ne vrijedi i=1;
Pa ako bi mi neko mogao objasnit kako M(3, i)=1
3/i=3/i * i/i=-3i € Z[i] ⇒ i|3 u Z[i] ⇒ M(3, i)=i;
Jedino što smo vezno rekli u Z[i] da su invertibilni elementi u Z[i]={+i, -i, 1, -1}; istina je da je (1)=(i)=Z[i], ali definitivno ne vrijedi i=1;

[Vrh]
maty321
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 9:47 ned, 29. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

neznam kod koga ste vi to rijesavali ali kod asistenta Iljazovica je receno i.tako da si ti u pravu
neznam kod koga ste vi to rijesavali ali kod asistenta Iljazovica je receno i.tako da si ti u pravu

[Vrh]
some_dude
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
17 = 17 - 0

PostPostano: 12:52 ned, 29. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ankovacic"]Imam neke nejasnoce oko jednog zadatka sa vježbi:
Pa ako bi mi neko mogao objasnit kako M(3, i)=1[/quote]

Za DGI A vrijedi da za svaki a,b iz A postoji NZM(a,b) t.d. <a,b> = <NZM(a,b)>. Nema jedinstvenosti. Zato vrijedi M(3,i) = i i M(3,i) = 1.
ankovacic (napisa):

Za DGI A vrijedi da za svaki a,b iz A postoji NZM(a,b) t.d. <a,b> = <NZM(a,b)>. Nema jedinstvenosti. Zato vrijedi M(3,i) = i i M(3,i) = 1.

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

218 = 249 - 31

PostPostano: 17:18 ned, 29. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ankovacic"]Imam neke nejasnoce oko jednog zadatka sa vježbi:
Pa ako bi mi neko mogao objasnit kako M(3, i)=1[/quote]
To vrijedi jer svaki asociran element od NZD(a,b) je opet NZD(a,b) (to slijedi iz definicije NZD u komutativnom prstenu).

U komutativnom prstenu s jedinicom vrijedi ako je a=br, pri čemu je r invertibilan, onda su a i b asocirani. Dakle, ako je NZD(3,1)=1, onda će vrijediti i NZD(3,1)=-1, NZD(3,1)=i, NZD(3,1)=-i jer je 1=-1*(-1)=i*(-i)=-i*i.
ankovacic (napisa):

To vrijedi jer svaki asociran element od NZD(a,b) je opet NZD(a,b) (to slijedi iz definicije NZD u komutativnom prstenu).

U komutativnom prstenu s jedinicom vrijedi ako je a=br, pri čemu je r invertibilan, onda su a i b asocirani. Dakle, ako je NZD(3,1)=1, onda će vrijediti i NZD(3,1)=-1, NZD(3,1)=i, NZD(3,1)=-i jer je 1=-1*(-1)=i*(-i)=-i*i.

pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 17:59 ned, 29. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bi li neka dobra duša riješila 8 i 11.zadatak za vježbu?
Bi li neka dobra duša riješila 8 i 11.zadatak za vježbu?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 19:29 ned, 29. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel moze netko tko je rjesio one zadatke za vjezbu i naravno tko ima skener jer nije bas ljudski to sve tipkat tu stavit to ovdje na forum ??
pliz..pliz
jel moze netko tko je rjesio one zadatke za vjezbu i naravno tko ima skener jer nije bas ljudski to sve tipkat tu stavit to ovdje na forum ??
pliz..pliz

[Vrh]
Gost

PostPostano: 14:34 pon, 30. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel moze netko rjesit 3.zadatak?
http://web.math.hr/nastava/alg/2007-08/ASkol2_2008.pdf
hvala
jel moze netko rjesit 3.zadatak?
http://web.math.hr/nastava/alg/2007-08/ASkol2_2008.pdf
hvala

[Vrh]
weeh
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 2

PostPostano: 17:16 pon, 30. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

pitanje je namjenjeno nekom od asistenata/profesora... Oće li kolokvij biti isto koncipiran kao i 1?
pitanje je namjenjeno nekom od asistenata/profesora... Oće li kolokvij biti isto koncipiran kao i 1?

[Vrh]
homesweethome
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 17:25 pon, 30. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="goranm"]Pa i ne postoji neko detaljnije objašnjenje. Kod x^3+6x^2 + 27x + 42, prosti djelitelji od 42 su 2, 3 i 7. Za p=3 vrijedi da p dijeli a0, a1 i a2, ne dijeli a3 i p^2=9 ne dijeli 42. Iz Eisensteinovog kriterija slijedi da je taj polinom ireducibilan u Q[x].

Kod polinoma 3x^3 + 7x^2 + 3x + 2 Eisensteinov kriterij ne prolazi jer jedini prosti broj koji dijeli slobodni koeficijent je 2, ali 2 ne dijeli a1. Ostaje vidjeti da li ima racionalne nultočke, a kandidati za te nultočke su cjelobrojni djelitelji slobodnog koeficijenta i svi racionalni brojevi oblika p/q gdje p dijeli slobodan, a q vodeći koeficijent. Moguće nultočke su tada [latex]\left\{\pm 1,\pm 2, \pm 1/3, \pm 2/3 \right\}[/latex]. S obzirom da niti jedan od tih brojeva ne poništava polinom, tada se on u Q[x] ne može rastaviti na polinome manjeg stupnja, tj. ireducibilan je u Q[x].[/quote]

da ali zar u kriteriju ne pise da ti elementi moraju biti ireducibilni u Q, a po definiciji npr. 3 nije ireducibilan( invertibilan je u Q) ? ili?
goranm (napisa):

Kod polinoma 3x^3 + 7x^2 + 3x + 2 Eisensteinov kriterij ne prolazi jer jedini prosti broj koji dijeli slobodni koeficijent je 2, ali 2 ne dijeli a1. Ostaje vidjeti da li ima racionalne nultočke, a kandidati za te nultočke su cjelobrojni djelitelji slobodnog koeficijenta i svi racionalni brojevi oblika p/q gdje p dijeli slobodan, a q vodeći koeficijent. Moguće nultočke su tada . S obzirom da niti jedan od tih brojeva ne poništava polinom, tada se on u Q[x] ne može rastaviti na polinome manjeg stupnja, tj. ireducibilan je u Q[x].

da ali zar u kriteriju ne pise da ti elementi moraju biti ireducibilni u Q, a po definiciji npr. 3 nije ireducibilan( invertibilan je u Q) ? ili?

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

218 = 249 - 31

PostPostano: 18:37 pon, 30. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="homesweethome"]da ali zar u kriteriju ne pise da ti elementi moraju biti ireducibilni u Q, a po definiciji npr. 3 nije ireducibilan( invertibilan je u Q) ? ili?[/quote]
Ne, ne piše. Kriterij glasi: neka je D domena jedinstvene faktorizacije i F kvocijentno polje od D. Ako je f polinom u [b]D[x][/b] i p je [b]ireducibilan element od D[/b] td. p ne dijeli a_n, p^2 ne dijeli a_0 i p dijeli a_i za i=0,...,n-1, onda je f ireducibilan u [b]F[x][/b] (uz dodatak: ako je f primitivan, onda je ireducibilan i u D[x]).

U ovom slučaju kriterij se primijenjuje za D=Z, F=Q i p iz D=Z ireducibilan(=prost) i tako se pokaže da je f ireducibilan u F[x]=Q[x].
homesweethome (napisa):

Ne, ne piše. Kriterij glasi: neka je D domena jedinstvene faktorizacije i F kvocijentno polje od D. Ako je f polinom u D[x] i p je ireducibilan element od D td. p ne dijeli a_n, p^2 ne dijeli a_0 i p dijeli a_i za i=0,...,n-1, onda je f ireducibilan u F[x] (uz dodatak: ako je f primitivan, onda je ireducibilan i u D[x]).

U ovom slučaju kriterij se primijenjuje za D=Z, F=Q i p iz D=Z ireducibilan(=prost) i tako se pokaže da je f ireducibilan u F[x]=Q[x].

komaPMF
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
-5 = 8 - 13

PostPostano: 19:13 pon, 30. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

imam nejasnoća oko postupka rješavanja zadatka... dok dokazujemo da je element 2 ireducibilan u [latex]a+b\sqrt10[/latex], zašto gledamo ostatke pri dijeljenju s 10? nakon toga zaključimo da norma od u (gdje je 2=u*v, [latex]u=a+b\sqrt10[/latex]) ne može biti 2 ili -2 jer se to ne pojavljuje kao ostatak pri dijeljenju [latex]a^2[/latex] sa 10 pa je zato 2 ireducibilan...
imam nejasnoća oko postupka rješavanja zadatka... dok dokazujemo da je element 2 ireducibilan u , zašto gledamo ostatke pri dijeljenju s 10? nakon toga zaključimo da norma od u (gdje je 2=u*v, ) ne može biti 2 ili -2 jer se to ne pojavljuje kao ostatak pri dijeljenju sa 10 pa je zato 2 ireducibilan...

patlidzan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 1

PostPostano: 19:24 pon, 30. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

jer je a^2-10b^2-a^2=0(mod10) -> a^2-10b^2=a^2(mod10), pa gledas ostatke od a^2
jer je a^2-10b^2-a^2=0(mod10) -> a^2-10b^2=a^2(mod10), pa gledas ostatke od a^2

[Vrh]
komaPMF
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
-5 = 8 - 13

PostPostano: 19:27 pon, 30. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala ti, no mene zanima što nam ti ostaci trebaju govoriti, koja je poanta toga?
hvala ti, no mene zanima što nam ti ostaci trebaju govoriti, koja je poanta toga?

homesweethome
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 19:40 pon, 30. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="goranm"][quote="homesweethome"]da ali zar u kriteriju ne pise da ti elementi moraju biti ireducibilni u Q, a po definiciji npr. 3 nije ireducibilan( invertibilan je u Q) ? ili?[/quote]
Ne, ne piše. Kriterij glasi: neka je D domena jedinstvene faktorizacije i F kvocijentno polje od D. Ako je f polinom u [b]D[x][/b] i p je [b]ireducibilan element od D[/b] td. p ne dijeli a_n, p^2 ne dijeli a_0 i p dijeli a_i za i=0,...,n-1, onda je f ireducibilan u [b]F[x][/b] (uz dodatak: ako je f primitivan, onda je ireducibilan i u D[x]).

U ovom slučaju kriterij se primijenjuje za D=Z, F=Q i p iz D=Z ireducibilan(=prost) i tako se pokaže da je f ireducibilan u F[x]=Q[x].[/quote]

:D hvala
goranm (napisa):
homesweethome (napisa):

Ne, ne piše. Kriterij glasi: neka je D domena jedinstvene faktorizacije i F kvocijentno polje od D. Ako je f polinom u D[x] i p je ireducibilan element od D td. p ne dijeli a_n, p^2 ne dijeli a_0 i p dijeli a_i za i=0,...,n-1, onda je f ireducibilan u F[x] (uz dodatak: ako je f primitivan, onda je ireducibilan i u D[x]).

Very Happy hvala

[Vrh]
kaj
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 2

PostPostano: 19:53 pon, 30. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="komaPMF"]hvala ti, no mene zanima što nam ti ostaci trebaju govoriti, koja je poanta toga?[/quote]

To nam govori da ne postoje brojevi takvi da je a^2 - 10*b^2 = 2 ili -2, kad ne bi koristili taj način nije baš očito da to vrijedi za neke proizvoljno velike a i b.
komaPMF (napisa):

To nam govori da ne postoje brojevi takvi da je a^2 - 10*b^2 = 2 ili -2, kad ne bi koristili taj način nije baš očito da to vrijedi za neke proizvoljno velike a i b.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum