Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Kento Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
bzvz123 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
delilah01. Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Loo Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
nixxx Forumaš(ica)

|
Postano: 19:34 ned, 13. 12. 2015 Naslov: |
|
|
Bok :)
Imam par pitanja pa mislim da bi bilo lakse da ih postavim tu pa da demosi odgovore kad stignu do utorka (jer je popravni u srijedu), nego na demonstraturama da oduzimam vrijeme. Bila bi zahvalna bilo kome tko mi moze tocno odgovoriti na njih :)
1.) Imamo topoloski prostor (R*R, pisano R) koja je zadana kao produkt od (R, T) i (R,S), T={svi podskupovi od R koji sadrze 1}, S={prazan skup, N, R), E je euklidska toplogija na R*R. Zasto topologija R nije jednaka E?
2.) T je zadano kao gore. Pitanje je je li skup {{1,x} | x iz R} U {N} baza. Buduci da je odgovor DA, zanima me kako bismo jednoclani skup {1} iz T prikazali pomocu unije dvoclanih?
3.) E je euklidska toplogija na R, Z= topologija Zariskog, T={prazan skup, partitivni skup od R}, f(x)={1 za x iz Q, 0 za x iz R\Q, g(x)=5x-7
a) Je li f neprekidna s obzirom na E i T?
Ja sam dobila da je praslika od partitivnog od R po f jednaka {R} pa me zanima je li to dobro...
b) Isto pitanje, ali s obzirom na T i Z?
Zanima me zasto je tocno :) jer sam dobila da je praslika od R\{0} jednaka Q koji nije iz T, ali je vjerojatno krivo :)
4.) (R*R, T)=(R, {prazan skup, {1}, R) * (R, P(R))
a) Zasto {(x,1) | x iz R, x>0} nije iz T?
b) Zasto {(2,x) | x iz <0,1>} takoder nije iz T?
Hvala unaprijed tko god zna :)
Bok
Imam par pitanja pa mislim da bi bilo lakse da ih postavim tu pa da demosi odgovore kad stignu do utorka (jer je popravni u srijedu), nego na demonstraturama da oduzimam vrijeme. Bila bi zahvalna bilo kome tko mi moze tocno odgovoriti na njih
1.) Imamo topoloski prostor (R*R, pisano R) koja je zadana kao produkt od (R, T) i (R,S), T={svi podskupovi od R koji sadrze 1}, S={prazan skup, N, R), E je euklidska toplogija na R*R. Zasto topologija R nije jednaka E?
2.) T je zadano kao gore. Pitanje je je li skup {{1,x} | x iz R} U {N} baza. Buduci da je odgovor DA, zanima me kako bismo jednoclani skup {1} iz T prikazali pomocu unije dvoclanih?
3.) E je euklidska toplogija na R, Z= topologija Zariskog, T={prazan skup, partitivni skup od R}, f(x)={1 za x iz Q, 0 za x iz R\Q, g(x)=5x-7
a) Je li f neprekidna s obzirom na E i T?
Ja sam dobila da je praslika od partitivnog od R po f jednaka {R} pa me zanima je li to dobro...
b) Isto pitanje, ali s obzirom na T i Z?
Zanima me zasto je tocno jer sam dobila da je praslika od R\{0} jednaka Q koji nije iz T, ali je vjerojatno krivo
4.) (R*R, T)=(R, {prazan skup, {1}, R) * (R, P(R))
a) Zasto {(x,1) | x iz R, x>0} nije iz T?
b) Zasto {(2,x) | x iz <0,1>} takoder nije iz T?
Hvala unaprijed tko god zna
|
|
[Vrh] |
|
Loo Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:29 ned, 13. 12. 2015 Naslov: |
|
|
1. Jer je [tex]\{1\}\times \mathbb{R}\in \mathcal{R}[/tex] (element je baze od [tex]\mathcal{R}[/tex]), ali [tex]\{1\}\times \mathbb{R} \notin \mathcal{E}[/tex]. Ovo drugo vrijedi jer oko niti jedne točke ne možeš opisati euklidsku kuglu (=otvoren krug) koja će čitava biti u [tex]\{1\}\times \mathbb{R}[/tex].
2. Nigdje ne piše da su skupovi [tex]\{1,x\}[/tex] dvočlani, tj. može biti [tex]x=1[/tex], pa je [tex]\{1,x\}=\{1\}[/tex].
3. Mislila si [tex]\mathcal{T}=\mathcal{P}(\mathbb{R})[/tex]?
Jer ovo što si napisala nema baš smisla.
Ako je tako, onda je (a) netočno jer imaš da je [tex]\{1\}\in \mathcal{T}[/tex],
ali [tex]f^{\leftarrow}(\{1\})=\mathbb{Q}\notin \mathcal{E}[/tex].
(b) je točno. Kada u domeni gledaš topologiju [tex]\mathcal{T}=\mathcal{P}(\mathbb{R})[/tex], onda je svaka funkcija neprekidna, bez obzira na topološki prostor u kodomeni. Konkretno, za [tex]Z\in \mathcal{Z}[/tex], imaš da je [tex]f^{\leftarrow}(Z)\in \mathcal{P}(\mathbb{R})[/tex]. (jer je očito [tex]f^{\leftarrow}(Z)\subseteq \mathbb{R}[/tex])
4. Baza od [tex]\mathcal{T}[/tex] je:
[tex]\mathcal{B}=\left\{U\times V\mid U \in \{\emptyset, \{1\}, \mathbb{R}\}, \; V\in \mathcal{P}(\mathbb{R})\right\}=\{\emptyset\} \cup\left\{ \{1\}\times V \mid V\subseteq \mathbb{R}\right\} \cup \left\{ \mathbb{R}\times V \mid V\subseteq \mathbb{R} \right\}[/tex]
Sada je skup iz [tex]\mathcal{T}[/tex] ako i samo ako se može napisati kao unija nekih skupova iz [tex]\mathcal{B}[/tex].
[tex]\{(x,1) \mid x>0\}=\langle 0, +\infty \rangle \times \{1\}[/tex],
[tex]\{(x,2) \mid x \in \langle 0,1 \rangle \}=\langle 0,1 \rangle \times \{2\}[/tex].
Očito niti jedan od ovih skupova ne možemo napisati kao uniju skupova iz [tex]\mathcal{B}[/tex], tj. skupova koji se sastoje od točaka koji na prvoj koordinati imaju [tex]1[/tex] i/ili skupova koji se sastoje od točaka koje na prvoj koordinati mogu imati bilošto iz [tex]\mathbb{R}[/tex].
1. Jer je [tex]\{1\}\times \mathbb{R}\in \mathcal{R}[/tex] (element je baze od [tex]\mathcal{R}[/tex]), ali [tex]\{1\}\times \mathbb{R} \notin \mathcal{E}[/tex]. Ovo drugo vrijedi jer oko niti jedne točke ne možeš opisati euklidsku kuglu (=otvoren krug) koja će čitava biti u [tex]\{1\}\times \mathbb{R}[/tex].
2. Nigdje ne piše da su skupovi [tex]\{1,x\}[/tex] dvočlani, tj. može biti [tex]x=1[/tex], pa je [tex]\{1,x\}=\{1\}[/tex].
3. Mislila si [tex]\mathcal{T}=\mathcal{P}(\mathbb{R})[/tex]?
Jer ovo što si napisala nema baš smisla.
Ako je tako, onda je (a) netočno jer imaš da je [tex]\{1\}\in \mathcal{T}[/tex],
ali [tex]f^{\leftarrow}(\{1\})=\mathbb{Q}\notin \mathcal{E}[/tex].
(b) je točno. Kada u domeni gledaš topologiju [tex]\mathcal{T}=\mathcal{P}(\mathbb{R})[/tex], onda je svaka funkcija neprekidna, bez obzira na topološki prostor u kodomeni. Konkretno, za [tex]Z\in \mathcal{Z}[/tex], imaš da je [tex]f^{\leftarrow}(Z)\in \mathcal{P}(\mathbb{R})[/tex]. (jer je očito [tex]f^{\leftarrow}(Z)\subseteq \mathbb{R}[/tex])
4. Baza od [tex]\mathcal{T}[/tex] je:
[tex]\mathcal{B}=\left\{U\times V\mid U \in \{\emptyset, \{1\}, \mathbb{R}\}, \; V\in \mathcal{P}(\mathbb{R})\right\}=\{\emptyset\} \cup\left\{ \{1\}\times V \mid V\subseteq \mathbb{R}\right\} \cup \left\{ \mathbb{R}\times V \mid V\subseteq \mathbb{R} \right\}[/tex]
Sada je skup iz [tex]\mathcal{T}[/tex] ako i samo ako se može napisati kao unija nekih skupova iz [tex]\mathcal{B}[/tex].
[tex]\{(x,1) \mid x>0\}=\langle 0, +\infty \rangle \times \{1\}[/tex],
[tex]\{(x,2) \mid x \in \langle 0,1 \rangle \}=\langle 0,1 \rangle \times \{2\}[/tex].
Očito niti jedan od ovih skupova ne možemo napisati kao uniju skupova iz [tex]\mathcal{B}[/tex], tj. skupova koji se sastoje od točaka koji na prvoj koordinati imaju [tex]1[/tex] i/ili skupova koji se sastoje od točaka koje na prvoj koordinati mogu imati bilošto iz [tex]\mathbb{R}[/tex].
|
|
[Vrh] |
|
nixxx Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
nixxx Forumaš(ica)

|
|