Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak- POLINOMI
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
I
Gost

PostPostano: 21:20 sri, 7. 7. 2004    Naslov: Zadatak- POLINOMI Citirajte i odgovorite

Molio bih da netko objasni postupak rješavanja ovakvih zadataka s polinomima. Ja sam još prošle godine slušao LA2 ,i mi na vježbama asistenta I. Siladića polinome skoro da nismo taknuli,bilo je rečeno da je analogno ostalome(R3,R4, M2...),a ja nikako da skužim analogiju :( . Dakle
ZAD. Zadan je lin. op. T:P2 u P2 sa
T(a+bt+ct^2)=1/3 (a+2b-c+3bt-2(a-b-c)t^2)
a)odredite matricu operatora T u kanonskoj bazi
b) ispitajte je li T projektor
c) odredite r(T) i d(T).

Sad mene zanima kako se to prikazuje u matrici,taj operator, u biti,sve pod a,b i c :shock: Molio bih pomoć i unaprijed hvala
Molio bih da netko objasni postupak rješavanja ovakvih zadataka s polinomima. Ja sam još prošle godine slušao LA2 ,i mi na vježbama asistenta I. Siladića polinome skoro da nismo taknuli,bilo je rečeno da je analogno ostalome(R3,R4, M2...),a ja nikako da skužim analogiju Sad . Dakle
ZAD. Zadan je lin. op. TRazz2 u P2 sa
T(a+bt+ct^2)=1/3 (a+2b-c+3bt-2(a-b-c)t^2)
a)odredite matricu operatora T u kanonskoj bazi
b) ispitajte je li T projektor
c) odredite r(T) i d(T).

Sad mene zanima kako se to prikazuje u matrici,taj operator, u biti,sve pod a,b i c Shocked Molio bih pomoć i unaprijed hvala

[Vrh]
Gost

PostPostano: 21:47 sri, 7. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Standardna baza za prostor polinoma sastoji se od polinoma: 1, t, t^2,...,t^n (do stupnja koji već trebaš). U matričnom prikazu tretiraš te polinome redom onako kao što postupaš s (1,0,...0), (0,1,0,...,0), ..., (0,0,...,0,1). u R^(n+1). Poredak može biti i obrnut, da se počne od t^n, to se lako prilagodi.
Znači, izračunaš T-slike od 1, t i t^2. (Možeš polinome zvati npr. p_0, p_1, p_2 s p_i(t) = t^i).
T(1) = 1/3 (jer a=1, b=c=0).
T(t) = 1/3( 2 + 3t +2t^2) (jer a=0, b=1, c=0)
T(t^2) = 1/3 (-1+2t^2) (jer a=b=0, c=1).

Dakle, matrica je 1/3 * matrica:

1 2 -1

0 3 0

0 2 2

(ako se nisam negdje sitno zabunio, ali već vidiš kako ide).

Sad se iz matrice lako izračuna rang i defekt (koji je jednak 3-rang).

Projektor neće biti jer ne vrijedi T^2 = T za taj operator.
Standardna baza za prostor polinoma sastoji se od polinoma: 1, t, t^2,...,t^n (do stupnja koji već trebaš). U matričnom prikazu tretiraš te polinome redom onako kao što postupaš s (1,0,...0), (0,1,0,...,0), ..., (0,0,...,0,1). u R^(n+1). Poredak može biti i obrnut, da se počne od t^n, to se lako prilagodi.
Znači, izračunaš T-slike od 1, t i t^2. (Možeš polinome zvati npr. p_0, p_1, p_2 s p_i(t) = t^i).
T(1) = 1/3 (jer a=1, b=c=0).
T(t) = 1/3( 2 + 3t +2t^2) (jer a=0, b=1, c=0)
T(t^2) = 1/3 (-1+2t^2) (jer a=b=0, c=1).

Dakle, matrica je 1/3 * matrica:

1 2 -1

0 3 0

0 2 2

(ako se nisam negdje sitno zabunio, ali već vidiš kako ide).

Sad se iz matrice lako izračuna rang i defekt (koji je jednak 3-rang).

Projektor neće biti jer ne vrijedi T^2 = T za taj operator.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 21:53 sri, 7. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sad sam si uočio pogrešku u prethodnom -
T(1) = 1/3 (1 - 2 t^2) (previdio sam onaj koeficijent a uz t^2).
Zbog toga se mije ja i odgovor o projektoru,naime vrijedi T^2 = T (lako se izračuna) pa T jest projektor. Sorry...
Sad sam si uočio pogrešku u prethodnom -
T(1) = 1/3 (1 - 2 t^2) (previdio sam onaj koeficijent a uz t^2).
Zbog toga se mije ja i odgovor o projektoru,naime vrijedi T^2 = T (lako se izračuna) pa T jest projektor. Sorry...

[Vrh]
I
Gost

PostPostano: 13:55 čet, 8. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ok,shvaćam,hvala ti.
Ok,shvaćam,hvala ti.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum