Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Definicija reda
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 1 - 2

PostPostano: 10:00 ned, 29. 8. 2004    Naslov: Definicija reda Citirajte i odgovorite

Ako se smijem malo slikovito izraziti :) :

Za red koristimo terminologiju uređenog para,dakle bitno je što ide prvo,a što drugo.Prvo niz realnih brojeva,a zatim niz suma tih realnih brojeva s time da sumacija ide od prvoga broja do n-tog realnog broja i rezultat toga je n-ti član drugoga niza u uređenom paru nizova.

Srce pojma reda je zapravo ovaj niz od n-parcijalnih suma,on je novina i centar pažnje dok niz općih članova reda nije pretjerano zanimljiv(nadasve potreban)jer nizove smo odavno ''ispucali'',on je samo sporedni glumac u tom filmu,ono što nas zanima je glavni glumac-niz on n-parcijalnih suma,u njemu je vreva događanja jer konstantno sumiramo brojeve raznih oblika i zanima nas kuda to sve idemo…

i naravno nema dobrog filma bez sporednih i glavnih glumaca. :D
Ako se smijem malo slikovito izraziti Smile :

Za red koristimo terminologiju uređenog para,dakle bitno je što ide prvo,a što drugo.Prvo niz realnih brojeva,a zatim niz suma tih realnih brojeva s time da sumacija ide od prvoga broja do n-tog realnog broja i rezultat toga je n-ti član drugoga niza u uređenom paru nizova.

Srce pojma reda je zapravo ovaj niz od n-parcijalnih suma,on je novina i centar pažnje dok niz općih članova reda nije pretjerano zanimljiv(nadasve potreban)jer nizove smo odavno ''ispucali'',on je samo sporedni glumac u tom filmu,ono što nas zanima je glavni glumac-niz on n-parcijalnih suma,u njemu je vreva događanja jer konstantno sumiramo brojeve raznih oblika i zanima nas kuda to sve idemo…

i naravno nema dobrog filma bez sporednih i glavnih glumaca. Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ketz
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 12:38 ned, 29. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

niz opcih clanova :shock:
niz opcih clanova reda :shock: :shock:

heh..doduse, ovo bi mogao biti jedan "niz opcih clanova" red

[quote]jer nizove smo odavno ''ispucali''[/quote]

cini mi se da si u tom ispucavanju gadno stradao.
ubuduce "handle with care" :wink:
niz opcih clanova Shocked
niz opcih clanova reda Shocked Shocked

Citat:
jer nizove smo odavno ''ispucali''

ubuduce "handle with care" Wink

[Vrh]
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 13:16 ned, 29. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]niz opcih clanova
niz opcih clanova reda

heh..doduse, ovo bi mogao biti jedan "niz opcih clanova" red[/quote]

evo definiciije:
Red realnih(kompleksnih) brojeva je uređeni par ({a_n},{S_n}) nizova realnih(kompleksnih) brojeva pri čemu je S_n=a_1 + a_2 + a_3 + …+ a_n .
Elementi niza {a_n} zovu se općim članovima reda dok se elementi niza {S_n} nazivaju n-tim parcijalnim sumama.

Pa stoga,molit ću lijepo :) , neznam što sam krivo rekao? :shock:

[quote]cini mi se da si u tom ispucavanju gadno stradao.[/quote]

:lol: Luckly nosio sam pancirku,ali da sam osjetio kako me meci bodu-jesam.

ubuduce "handle with care"

Uvijek se trudim tako :) ,ali kao što vidiš :o čim krenem svojevoljno interpretirati neku turobnu matematičku definiciju (kako bi uvukao malo zabave u te rečenice) događa mi se da falim. :cry:
Hvala.
Citat:
niz opcih clanova
niz opcih clanova reda

evo definiciije:
Red realnih(kompleksnih) brojeva je uređeni par ({a_n},{S_n}) nizova realnih(kompleksnih) brojeva pri čemu je S_n=a_1 + a_2 + a_3 + …+ a_n .
Elementi niza {a_n} zovu se općim članovima reda dok se elementi niza {S_n} nazivaju n-tim parcijalnim sumama.

Pa stoga,molit ću lijepo Smile , neznam što sam krivo rekao? Shocked

Citat:

Laughing Luckly nosio sam pancirku,ali da sam osjetio kako me meci bodu-jesam.

ubuduce "handle with care"

Uvijek se trudim tako Smile ,ali kao što vidiš Surprised čim krenem svojevoljno interpretirati neku turobnu matematičku definiciju (kako bi uvukao malo zabave u te rečenice) događa mi se da falim. Crying or Very sad
Hvala.

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 13:51 ned, 29. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"][quote]niz opcih clanova
niz opcih clanova reda

heh..doduse, ovo bi mogao biti jedan "niz opcih clanova" red[/quote]

evo definiciije:
Elementi niza {a_n} zovu se [b]općim[/b] članovima reda dok se elementi niza {S_n} nazivaju n-tim parcijalnim sumama.[/quote]

Zaista ta riječ tu stoji??
Ti ili imaš čudnog profesora iz MA, ili čudnu koordinaciju uha i ruke...

[quote]čim krenem svojevoljno interpretirati neku turobnu matematičku definiciju (kako bi uvukao malo zabave u te rečenice) događa mi se da falim. :cry: [/quote]

Nakon četveroznamenkastog broja ovakvih pokušajâ, stopa "faljenja" će drastično pasti. ;-)
Vincent Van Ear (napisa):
Citat:
niz opcih clanova
niz opcih clanova reda

evo definiciije:

Citat:
čim krenem svojevoljno interpretirati neku turobnu matematičku definiciju (kako bi uvukao malo zabave u te rečenice) događa mi se da falim. Crying or Very sad

Nakon četveroznamenkastog broja ovakvih pokušajâ, stopa "faljenja" će drastično pasti. Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 14:09 ned, 29. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Zaista ta riječ tu stoji??
Ti ili imaš čudnog profesora iz MA, ili čudnu koordinaciju uha i ruke...[/quote]

Ni sam neznaš koliko si u pravu :) (to si ti meni jednom rekao,hehe),u svrhu pisanja što više onoga što izleti iz usta profesora sigurno je da mi se događaju ovakvi feleri.
I znaš što,analizu mi je predavao prof H.Šikić,sada ti je odmah jasno da je moja koordinacija uhu i ruku kao u neiskusnog žonglera na biciklu što pokušava žonglirati narančama :? ,zamisli propasti…

[quote]Nakon četveroznamenkastog broja ovakvih pokušajâ, stopa "faljenja" će drastično pasti.[/quote]

:OT:

Manifest malog slikara :)

Stvarno ne razumijem,sve manje metaforiziram jer se bojim da ću faliti,a sad pogotovo kada krećem s ovim redovima,integrali su prema njima dječje igračke.

I znam koliko sam metaforizirao kod integrala,i znam koliko sam falio,i znam da će mi mozak opet htjeti metaforizirati(već je,očito),jednostavno,ne mogu se oduprijeti slici što mi ju mozak stvori,a on ju stvara kao obrambeni mehanizam od sterilnosti definicije ili teorema.
I kada ju stvori pogledam ju ''punim'' :shock: očima i želim vidjeti jesam li dobro sastavio kompoziciju boja,i onda to ne vidim,a smatram da imam lijepu sliku.
Zatim tu sliku naljepim na forum :D i onda vi iskusni slikari odmah vidite koliko sam nemarno bojao.
I onda ja sav umrljan bojama poželim spaliti atelje…ali nastavljam bojati…

Evo,čak pri običnom replay-u bojam...
Citat:

Ni sam neznaš koliko si u pravu Smile (to si ti meni jednom rekao,hehe),u svrhu pisanja što više onoga što izleti iz usta profesora sigurno je da mi se događaju ovakvi feleri.
I znaš što,analizu mi je predavao prof H.Šikić,sada ti je odmah jasno da je moja koordinacija uhu i ruku kao u neiskusnog žonglera na biciklu što pokušava žonglirati narančama Confused ,zamisli propasti…

Citat:
Nakon četveroznamenkastog broja ovakvih pokušajâ, stopa "faljenja" će drastično pasti.

Off-topic

Manifest malog slikara Smile

Stvarno ne razumijem,sve manje metaforiziram jer se bojim da ću faliti,a sad pogotovo kada krećem s ovim redovima,integrali su prema njima dječje igračke.

I znam koliko sam metaforizirao kod integrala,i znam koliko sam falio,i znam da će mi mozak opet htjeti metaforizirati(već je,očito),jednostavno,ne mogu se oduprijeti slici što mi ju mozak stvori,a on ju stvara kao obrambeni mehanizam od sterilnosti definicije ili teorema.
I kada ju stvori pogledam ju ''punim'' Shocked očima i želim vidjeti jesam li dobro sastavio kompoziciju boja,i onda to ne vidim,a smatram da imam lijepu sliku.
Zatim tu sliku naljepim na forum Very Happy i onda vi iskusni slikari odmah vidite koliko sam nemarno bojao.

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 14:55 ned, 29. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"][quote]Zaista ta riječ tu stoji??
Ti ili imaš čudnog profesora iz MA, ili čudnu koordinaciju uha i ruke...[/quote]

Ni sam neznaš koliko si u pravu :) (to si ti meni jednom rekao,hehe),u svrhu pisanja što više onoga što izleti iz usta profesora sigurno je da mi se događaju ovakvi feleri.
I znaš što,analizu mi je predavao prof H.Šikić,sada ti je odmah jasno da je moja koordinacija uhu i ruku kao u neiskusnog žonglera na biciklu što pokušava žonglirati narančama :? ,zamisli propasti…[/quote]

Onda bih savjetovao da definicije (i teoreme) uvijek sinhroniziraš s knjigom. Nije toliko puno posla koliko se čini, a i pomaže pri učenju...

[quote]Manifest malog slikara :)

I kada ju stvori pogledam ju ''punim'' :shock: očima i želim vidjeti jesam li dobro sastavio kompoziciju boja,i onda to ne vidim,a smatram da imam lijepu sliku.
Zatim tu sliku naljepim na forum :D i onda vi iskusni slikari odmah vidite koliko sam nemarno bojao.

Evo,čak pri običnom replay-u bojam...[/quote]

Sve je to sasvim ok. Učiš pri tome, a metafore su esencijalna stvar u mathu...
naravno, postoje i bolje metode od MP&P (metoda pokušaja i pogrešaka: ), ali ni ona nije za baciti. Pogotovo kad si tako entuzijastičan. ;-)
Citat:

Ni sam neznaš koliko si u pravu Smile (to si ti meni jednom rekao,hehe),u svrhu pisanja što više onoga što izleti iz usta profesora sigurno je da mi se događaju ovakvi feleri.
I znaš što,analizu mi je predavao prof H.Šikić,sada ti je odmah jasno da je moja koordinacija uhu i ruku kao u neiskusnog žonglera na biciklu što pokušava žonglirati narančama Confused ,zamisli propasti…

Onda bih savjetovao da definicije (i teoreme) uvijek sinhroniziraš s knjigom. Nije toliko puno posla koliko se čini, a i pomaže pri učenju...

Citat:
Manifest malog slikara Smile

I kada ju stvori pogledam ju ''punim'' Shocked očima i želim vidjeti jesam li dobro sastavio kompoziciju boja,i onda to ne vidim,a smatram da imam lijepu sliku.
Zatim tu sliku naljepim na forum Very Happy i onda vi iskusni slikari odmah vidite koliko sam nemarno bojao.

Sve je to sasvim ok. Učiš pri tome, a metafore su esencijalna stvar u mathu...
naravno, postoje i bolje metode od MP&P (metoda pokušaja i pogrešaka: ), ali ni ona nije za baciti. Pogotovo kad si tako entuzijastičan. Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 21:17 ned, 29. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Baš me zanima kakva su bila tvoja počela na faksu,ti si sada nepogrešiv(dobro,nitko to nije,trebao sam reći-zanemarivo pogrešiv) ali vjerujem da si i ti griješio,ne ovako drastično,ali jesi,znam da jesi. :wink: Reci mi da jesi. :D
Baš me zanima kakva su bila tvoja počela na faksu,ti si sada nepogrešiv(dobro,nitko to nije,trebao sam reći-zanemarivo pogrešiv) ali vjerujem da si i ti griješio,ne ovako drastično,ali jesi,znam da jesi. Wink Reci mi da jesi. Very Happy

Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 10:56 pon, 30. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Profesor kaže ovako:
Općenito ne mogu slobodno permutirati _opće članove_ reda,nužno je identificirati _opće članove_ u redu.

Pa dajte mi onda recite što su ti famozni opći članovi reda?

Red(1/n) divergira , dok red(1/n^2) konvergira.Dokazi jasni.

Kako ste se _inuitivno_ pomirili sa time ?
Ja nikako!
Pa kako su mogući takovi (nazovi)paradoksi?Zar vas to ne zbunjuje?Vašu logiku,intuciju?
Imam dokaze pred očima i intuiciju koja ih ne želi…
Profesor kaže ovako:
Općenito ne mogu slobodno permutirati _opće članove_ reda,nužno je identificirati _opće članove_ u redu.

Pa dajte mi onda recite što su ti famozni opći članovi reda?

Ja nikako!
Pa kako su mogući takovi (nazovi)paradoksi?Zar vas to ne zbunjuje?Vašu logiku,intuciju?
Imam dokaze pred očima i intuiciju koja ih ne želi…

mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
199 = 237 - 38

PostPostano: 11:33 pon, 30. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"]Profesor kaže ovako:

[/quote]

Intuitivno: 1/n ne opada dovoljno brzo, tako da niz parcijalnih suma neograniceno raste, dok 1/n^2 opada brze od 1/n i dovoljno brzo da mu niz parcijalnih suma ne odleti nekontrolirano 'nebu pod oblake' :)

[quote]Općenito ne mogu slobodno permutirati _opće članove_ reda,nužno je identificirati _opće članove_ u redu.
[/quote]

Zanimljivo, obicno kada se pod opcim clan nekog reda podrazumjeva ono a_n i.e. ono kako izgleda njegov n-ti clan za proizvoljni n@|N, npr. opci clan geometrijskog niza/reda je q^n, gdje je q neki realni broj.
U gore quotanoj recenici bi IMO trebalo brisati rijec opce.
Profesor kaže ovako:

Intuitivno: 1/n ne opada dovoljno brzo, tako da niz parcijalnih suma neograniceno raste, dok 1/n^2 opada brze od 1/n i dovoljno brzo da mu niz parcijalnih suma ne odleti nekontrolirano 'nebu pod oblake' Smile

Citat:

Zanimljivo, obicno kada se pod opcim clan nekog reda podrazumjeva ono a_n i.e. ono kako izgleda njegov n-ti clan za proizvoljni n@|N, npr. opci clan geometrijskog niza/reda je q^n, gdje je q neki realni broj.

Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 13:29 pon, 30. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Intuitivno: 1/n ne opada dovoljno brzo, tako da niz parcijalnih suma neograniceno raste, dok 1/n^2 opada brze od 1/n i dovoljno brzo da mu niz parcijalnih suma ne odleti nekontrolirano 'nebu pod oblake' [/quote]

Dakle :) ,ipak uza svu silu preciznosti utjeha u svakome mozgu postoji. :D
Ok,onda ću si i ja dozvoliti takvu intuiciju. :)

[quote]Zanimljivo, obicno kada se pod opcim clan nekog reda podrazumjeva ono a_n i.e. ono kako izgleda njegov n-ti clan za proizvoljni n@|N, npr. opci clan geometrijskog niza/reda je q^n, gdje je q neki realni broj.
U gore quotanoj recenici bi IMO trebalo brisati rijec opce. [/quote]

Što onda?Da mu se usudim na usmenom reći:
red je ... s time da prvi niz zovemo nizom općih članova...
Ili da zauvijek zašutim. :wink:
Citat:
Intuitivno: 1/n ne opada dovoljno brzo, tako da niz parcijalnih suma neograniceno raste, dok 1/n^2 opada brze od 1/n i dovoljno brzo da mu niz parcijalnih suma ne odleti nekontrolirano 'nebu pod oblake'

Dakle Smile ,ipak uza svu silu preciznosti utjeha u svakome mozgu postoji. Very Happy
Ok,onda ću si i ja dozvoliti takvu intuiciju. Smile

Citat:

Ili da zauvijek zašutim. Wink

ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 13:45 pon, 30. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"]Što onda?Da mu se usudim na usmenom reći:
Ili da zauvijek zašutim. :wink:[/quote]
Drzi se definicije :g: U privatnosti vlastite lubanje mozes taj niz zvati kako hoces, ali na usmenom izrecitiraj definiciju (kao doslovan prijevod matematicke definicije), bez suvisnih epiteta (matematicari vole minimalnost, pjesnicko oplemenjivanje izricaja im cesto ide na nerve :lol:)

zakljucak: vjeruj kurepi, a ako nesto nije u redu tokom usmenog, za sve okrivi njega :g:
Ili da zauvijek zašutim. Wink

Drzi se definicije Mr. Green U privatnosti vlastite lubanje mozes taj niz zvati kako hoces, ali na usmenom izrecitiraj definiciju (kao doslovan prijevod matematicke definicije), bez suvisnih epiteta (matematicari vole minimalnost, pjesnicko oplemenjivanje izricaja im cesto ide na nerve Laughing)

zakljucak: vjeruj kurepi, a ako nesto nije u redu tokom usmenog, za sve okrivi njega Mr. Green

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 17:55 pon, 30. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako mene pamcenje dobro sluzi, onda definicija reda kaze:
Red je uredjeni par nizova (a_n, S_n) gdje je S_n = a_0 + a_1 + ... + a_n. Niz a_n nazivamo [b]niz clanova[/b] reda, a niz S_n niz parcijalnih suma reda.
Red je uredjeni par nizova (a_n, S_n) gdje je S_n = a_0 + a_1 + ... + a_n. Niz a_n nazivamo niz clanova reda, a niz S_n niz parcijalnih suma reda.

Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 18:57 pon, 30. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"]Ako mene pamcenje dobro sluzi, onda definicija reda kaze:
Red je uredjeni par nizova (a_n, S_n) gdje je S_n = a_0 + a_1 + ... + a_n. Niz a_n nazivamo [b]niz clanova[/b] reda, a niz S_n niz parcijalnih suma reda.[/quote]

I sada samo prazninu između riječi 'niz članova' popuni rječju 'općih' i imaš definiciju koju ja imam. :wink:
mdoko (napisa):
Red je uredjeni par nizova (a_n, S_n) gdje je S_n = a_0 + a_1 + ... + a_n. Niz a_n nazivamo niz clanova reda, a niz S_n niz parcijalnih suma reda.

I sada samo prazninu između riječi 'niz članova' popuni rječju 'općih' i imaš definiciju koju ja imam. Wink

mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 21:48 pon, 30. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

E, vidis, to [b]opcih[/b] uvodi zabunu, a nepotrebno je, ako cak nije i pogresno.

Kao sto veky rece ili ti je cudan profesor ili koordinacija uha i ruke :wink:
E, vidis, to opcih uvodi zabunu, a nepotrebno je, ako cak nije i pogresno.

Kao sto veky rece ili ti je cudan profesor ili koordinacija uha i ruke Wink

Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 23:23 pon, 30. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

dobro,poslušat ću vaš savjet...ne spominjem je do daljnjega.
Danas sam u nacionalki pa ću pogledati u bilješke kod frenda.

Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 22:36 uto, 31. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"]dobro,poslušat ću vaš savjet...ne spominjem je do daljnjega.
Danas sam u nacionalki pa ću pogledati u bilješke kod frenda.[/quote]

I ljudi doista!
Profesor je rekao(tribe has spoken):
prvi niz u uređenom paru zovemo [b]niz opčih članova reda[/b]
I što sad,da slušam svoga nadređenoga ili ? :roll:

I ljudi doista!
Profesor je rekao(tribe has spoken):
prvi niz u uređenom paru zovemo niz opčih članova reda
I što sad,da slušam svoga nadređenoga ili ? Rolling Eyes

mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 23:02 uto, 31. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

:shock: :? U najmanju ruku cudno. A sto kaze Kurepa?

Ne znam. Ja bih se drzao varijante koja ne uvodi zabunu. Ako mislis da je potrebno ponavljat ono sto je profesor rekao (iako nitko nije nepogresiv), slobodno. Sto god napravio nemoj da ja na kraju budem kriv. Tvoja je odluka.

Veky, sta ti kazes na ovo?
Shocked Confused U najmanju ruku cudno. A sto kaze Kurepa?

Ne znam. Ja bih se drzao varijante koja ne uvodi zabunu. Ako mislis da je potrebno ponavljat ono sto je profesor rekao (iako nitko nije nepogresiv), slobodno. Sto god napravio nemoj da ja na kraju budem kriv. Tvoja je odluka.

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 9:24 sri, 1. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"]:shock: :? U najmanju ruku cudno. A sto kaze Kurepa?

Veky, sta ti kazes na ovo?[/quote]

Kažem da je ovo silovanje terminologije. "Opći član" je _formula_, izraz koji pokazuje kako se računaju pojedini članovi niza (reda). Miješati to dvoje je kao miješati koncept klase i objekta u OOPu, i reći za Array objekata neke klase da je to *niz klasâ* :shock:. Naravno, moguće je zamisliti i array klasâ, kao što je moguće zamisliti i niz formulâ, ali to je drugi koncept, koji nema veze s ovim.

Naravno, čovjek ima pravo nazvati stvari kako želi, i redefinirati da _niz općih članova_ jednostavno znači _niz članova_, iako _opći član_ ne znači jednostavno _član_ - ali zaista ne vidim zašto bi to radio. Ne bi to bilo prvo (ni zadnje) silovanje terminologije ovakve vrste u mathu, ali bi vjerojatno bilo jedno od rijetkih gdje se jednostavno jedna suvišna riječ iz drugog filma ubacuje, stvarajući zabunu i _produljujući_ početni pojam. :?

I za kraj: autoriteti su divna stvar - za ljude koji ne žele sâmi tražiti argumente za svoje tvrdnje. Math je jedna od rijetkih djelatnosti gdje _veliku većinu_ posla možemo obaviti bez pozivanja na mišljenja autoritetâ. To je vrijedno. Sačuvajmo to.
mdoko (napisa):
Shocked Confused U najmanju ruku cudno. A sto kaze Kurepa?

Kažem da je ovo silovanje terminologije. "Opći član" je _formula_, izraz koji pokazuje kako se računaju pojedini članovi niza (reda). Miješati to dvoje je kao miješati koncept klase i objekta u OOPu, i reći za Array objekata neke klase da je to *niz klasâ* Shocked. Naravno, moguće je zamisliti i array klasâ, kao što je moguće zamisliti i niz formulâ, ali to je drugi koncept, koji nema veze s ovim.

Naravno, čovjek ima pravo nazvati stvari kako želi, i redefinirati da _niz općih članova_ jednostavno znači _niz članova_, iako _opći član_ ne znači jednostavno _član_ - ali zaista ne vidim zašto bi to radio. Ne bi to bilo prvo (ni zadnje) silovanje terminologije ovakve vrste u mathu, ali bi vjerojatno bilo jedno od rijetkih gdje se jednostavno jedna suvišna riječ iz drugog filma ubacuje, stvarajući zabunu i _produljujući_ početni pojam. Confused

I za kraj: autoriteti su divna stvar - za ljude koji ne žele sâmi tražiti argumente za svoje tvrdnje. Math je jedna od rijetkih djelatnosti gdje _veliku većinu_ posla možemo obaviti bez pozivanja na mišljenja autoritetâ. To je vrijedno. Sačuvajmo to.

[Vrh]
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 18:59 čet, 2. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Smijem li ja napisati:
Red n=1_SUMA_oo (a_n) je ...
Nije li korektan zapis:
Red SUMA (a_n) je …
(eventualno n=1_SUMA (a_n) )

Jer,nismo li za prvi zapis rekli da ćemo tako označavati _sumu reda_,a drugi zapis je pokrata za zapis reda kao uređenog para nizova ili je zapravo sasvim svejedno dok god se sumi ne ''prišije'' neki broj:

SUMA (a_n) = n=1_SUMA_oo (a_n) = S ,S@IR

Btw smijem li kada vidim konkretnu sumu npr. SUMA(1/n) ,reći da imam sumu oblika 1/n ?

Napomena:
Naravno :) pogađate da ulogu velikog slova 'sigma' ima riječ 'SUMA'.
Smijem li ja napisati:
Red n=1_SUMA_oo (a_n) je ...
Nije li korektan zapis:
Red SUMA (a_n) je …
(eventualno n=1_SUMA (a_n) )

Jer,nismo li za prvi zapis rekli da ćemo tako označavati _sumu reda_,a drugi zapis je pokrata za zapis reda kao uređenog para nizova ili je zapravo sasvim svejedno dok god se sumi ne ''prišije'' neki broj:

SUMA (a_n) = n=1_SUMA_oo (a_n) = S ,S@IR

Btw smijem li kada vidim konkretnu sumu npr. SUMA(1/n) ,reći da imam sumu oblika 1/n ?

Napomena:
Naravno Smile pogađate da ulogu velikog slova 'sigma' ima riječ 'SUMA'.

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum