Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

4. zadatak s pismenog ispita na ispitnom roku 24.6.2004.
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Blockflöte
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 11 - 2

PostPostano: 13:43 uto, 7. 9. 2004    Naslov: 4. zadatak s pismenog ispita na ispitnom roku 24.6.2004. Citirajte i odgovorite

Naime:

[code:1]
4. Zadan je vektorski prostor V, dimenzije n i A€L(V) takav da je r(A)=k, 0<k<n. Definiramo operator T:L(V)->L(V) formulom T(X)=XA. Odredite d(T).
[/code:1]

Čini mi se da oko zadatka nema mnogo posla pa ako bi nekome ne bilo preteško, molio bih da mi ukratko pokuša riješiti. Ja sam riješenje nisam uspio naći.
Naime:

Kod:

4. Zadan je vektorski prostor V, dimenzije n i A€L(V) takav da je r(A)=k, 0<k<n. Definiramo operator T:L(V)->L(V) formulom T(X)=XA. Odredite d(T).

Čini mi se da oko zadatka nema mnogo posla pa ako bi nekome ne bilo preteško, molio bih da mi ukratko pokuša riješiti. Ja sam riješenje nisam uspio naći.

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 15:13 uto, 7. 9. 2004    Naslov: Re: 4. zadatak s pismenog ispita na ispitnom roku 24.6.2004. Citirajte i odgovorite

[quote="Blockflöte"]Naime:

[code:1]
[/code:1]

Čini mi se da oko zadatka nema mnogo posla pa ako bi nekome ne bilo preteško, molio bih da mi ukratko pokuša riješiti. Ja sam riješenje nisam uspio naći.[/quote]

To što je r(A)=k , znači da se imA može zapisati kao [{v1..k}] , gdje su v1..k nezavisni elementi od V . Skup {v1..k} je linearno nezavisan u V , pa se može nadopuniti do baze za V : neka je to {v1..n} (nadopunjeno s v{k+1}..n ). Također (usporedi s dokazom teorema o rangu i defektu), vi za i:1..k je @imA , dakle jednak je Aui , za neki ui@V . Skup {u1..k} je linearno nezavisan, i može se nadopuniti do baze za V , vektorima koji čine bazu za KerA : u{k+1}..n . Dakle, imamo dvije baze za V : {u1..n} i {v1..n} , označimo ih s Bu i Bv .

Sad pogledajmo bazu za L(V) , izgrađenu poput kanonske, samo ne polazeći od kanonske baze za V , već od baze Bv . Dakle Fij je operator @L(V) , koji u bazi Bv (dakle, u paru bazâ (Bv,Bv) ) ima kanonsku matricu Eij (dakle, vektor vj preslika u vi , a sve ostale vektore baze Bv preslika u nulvektor). {Fij;i,j:1..n} je naravno baza za L(V) . Označimo je s Bf .

Pogledajmo kako naš operator T djeluje na "vektore" (operatore) gornje baze Bf . Dakle, zanima nas za proizvoljne i,j:1..n , koliko je T(Fij) , odnosno FijoA . Označimo taj operator s Gij , i pogledajmo kako on djeluje na bazu Bu .
Podsjetimo se, Bu se sastoji od dva dijela: u1..k su vektori koji preslikani po A daju v1..k , vektore baze za imA , dok su u{k+1}..n vektori baze jezgre od A : Auj=0vektor za j:k+1..n .

Za prvi dio ( l:1..k ),
Gij(ul)=(FijoA)(ul)=Fij(A(ul))=Fij(vl)=(j=l?vi:0vektor) .
Za drugi dio (l:k+1..n ),
Gij(ul)=Fij(A(ul))=Fij(0vektor)=0vektor .
Odnosno, _ako je j:1..k _, uvijek postoji neki ul (konkretno, uj ) iz baze takav da je Gij(ul) != 0vektor , pa Gij nije nuloperator. Obrnuto, ako je j:k+1..n , bazi Bu nema spasa: vektori u1..k će se preslikati u v1..k od kojih Fij s prevelikim j-om neće prepoznati nijednoga, dok će se vektori u{k+1}..n preslikati u nulvektore, s kojima Fij neće moći učiniti ništa nego ostaviti ih tamo gdje jesu. Dakle, tad će Gij biti nuloperator (jer sve vektore baze preslikava u nulvektor).

Sad još treba vidjeti da su ovi gornji Gij-ovi (za j:1..k ) linearno nezavisni, no to se lako vidi npr. ponoću njihovih matričnih zapisâ u paru bazâ (Bu,Bv) .

Zaključak: Gij;i:1..n&j:1..k (njih nk ) tvore bazu za imT . Fij;i:1..n&j:k+1..n (njih n(n-k) ) tvore bazu za kerT . Odgovor: d(T)=n(n-k) .

Zanimljiv zadatak. :-)
Blockflöte (napisa):
Naime:

Kod:

To što je r(A)=k , znači da se imA može zapisati kao [{v1..k}] , gdje su v1..k nezavisni elementi od V . Skup {v1..k} je linearno nezavisan u V , pa se može nadopuniti do baze za V : neka je to {v1..n} (nadopunjeno s v{k+1}..n ). Također (usporedi s dokazom teorema o rangu i defektu), vi za i:1..k je @imA , dakle jednak je Aui , za neki ui@V . Skup {u1..k} je linearno nezavisan, i može se nadopuniti do baze za V , vektorima koji čine bazu za KerA : u{k+1}..n . Dakle, imamo dvije baze za V : {u1..n} i {v1..n} , označimo ih s Bu i Bv .

Sad pogledajmo bazu za L(V) , izgrađenu poput kanonske, samo ne polazeći od kanonske baze za V , već od baze Bv . Dakle Fij je operator @L(V) , koji u bazi Bv (dakle, u paru bazâ (Bv,Bv) ) ima kanonsku matricu Eij (dakle, vektor vj preslika u vi , a sve ostale vektore baze Bv preslika u nulvektor). {Fij;i,j:1..n} je naravno baza za L(V) . Označimo je s Bf .

Pogledajmo kako naš operator T djeluje na "vektore" (operatore) gornje baze Bf . Dakle, zanima nas za proizvoljne i,j:1..n , koliko je T(Fij) , odnosno FijoA . Označimo taj operator s Gij , i pogledajmo kako on djeluje na bazu Bu .
Podsjetimo se, Bu se sastoji od dva dijela: u1..k su vektori koji preslikani po A daju v1..k , vektore baze za imA , dok su u{k+1}..n vektori baze jezgre od A : Auj=0vektor za j:k+1..n .

Za prvi dio ( l:1..k ),
Gij(ul)=(FijoA)(ul)=Fij(A(ul))=Fij(vl)=(j=l?vi:0vektor) .
Za drugi dio (l:k+1..n ),
Gij(ul)=Fij(A(ul))=Fij(0vektor)=0vektor .
Odnosno, _ako je j:1..k _, uvijek postoji neki ul (konkretno, uj ) iz baze takav da je Gij(ul) != 0vektor , pa Gij nije nuloperator. Obrnuto, ako je j:k+1..n , bazi Bu nema spasa: vektori u1..k će se preslikati u v1..k od kojih Fij s prevelikim j-om neće prepoznati nijednoga, dok će se vektori u{k+1}..n preslikati u nulvektore, s kojima Fij neće moći učiniti ništa nego ostaviti ih tamo gdje jesu. Dakle, tad će Gij biti nuloperator (jer sve vektore baze preslikava u nulvektor).

Sad još treba vidjeti da su ovi gornji Gij-ovi (za j:1..k ) linearno nezavisni, no to se lako vidi npr. ponoću njihovih matričnih zapisâ u paru bazâ (Bu,Bv) .

Zaključak: Gij;i:1..n&j:1..k (njih nk ) tvore bazu za imT . Fij;i:1..n&j:k+1..n (njih n(n-k) ) tvore bazu za kerT . Odgovor: d(T)=n(n-k) .

Zanimljiv zadatak. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Blockflöte
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 2

PostPostano: 23:20 uto, 7. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

I kompleksniji nego što djeluje na prvi pogled...Čak ga je gušt rješavat ako kreneš u pravom smjeru, što sam ja čini se propustio učiniti.

Hvala :)
I kompleksniji nego što djeluje na prvi pogled...Čak ga je gušt rješavat ako kreneš u pravom smjeru, što sam ja čini se propustio učiniti.

Hvala Smile

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 1:07 sri, 8. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Blockflöte"]I kompleksniji nego što djeluje na prvi pogled...Čak ga je gušt rješavat ako kreneš u pravom smjeru, što sam ja čini se propustio učiniti.[/quote]

Zato ja nisam. ;-)
Doći će i tvoje vrijeme... ;-)
Blockflöte (napisa):

Zato ja nisam. Wink
Doći će i tvoje vrijeme... Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 18:21 sri, 8. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo i jedne varijante koja je ekvivalentna vekyjevoj, a meni je, recimo, bila nekako preglednija za početno razmišljanje. Prijeđimo sasvim na matrice, poznatim izomorfizmom.
Uzmimo najprije da je A kanonska ranga k, ozn. npr. D_k.
Sada je T(X) = XD_k i to je matrica koja se u prvih k stupaca podudara s X, a sve ostalo su nule. U ovom slučaju jasno je da je rang T = nk (prvih k stupaca u slici popunjavaju se s nk nezavisnih koeficijenata).
Općenito, A = MD_k N, gdje su M i N regularne matrice.
T(X) = X MD_k N. Zbog regularnosti M, svaku matricu X možemo izraziti kao Y M^(-1), gdje Y prolazi cijelim prostorom kvadratnih matrica reda n. Sada T(X) = Y D_k N. Zbog regularnosti N, potprostori dobiveni djelovanjem s D_k i s D_k N jednake su dimenzije, dakle nk.
defekt T jednak je n^2 - nk = n(n-k).
Kažem, ništa novo, ali meni nekako "čitkije"...
Evo i jedne varijante koja je ekvivalentna vekyjevoj, a meni je, recimo, bila nekako preglednija za početno razmišljanje. Prijeđimo sasvim na matrice, poznatim izomorfizmom.
Uzmimo najprije da je A kanonska ranga k, ozn. npr. D_k.
Sada je T(X) = XD_k i to je matrica koja se u prvih k stupaca podudara s X, a sve ostalo su nule. U ovom slučaju jasno je da je rang T = nk (prvih k stupaca u slici popunjavaju se s nk nezavisnih koeficijenata).
Općenito, A = MD_k N, gdje su M i N regularne matrice.
T(X) = X MD_k N. Zbog regularnosti M, svaku matricu X možemo izraziti kao Y M^(-1), gdje Y prolazi cijelim prostorom kvadratnih matrica reda n. Sada T(X) = Y D_k N. Zbog regularnosti N, potprostori dobiveni djelovanjem s D_k i s D_k N jednake su dimenzije, dakle nk.
defekt T jednak je n^2 - nk = n(n-k).
Kažem, ništa novo, ali meni nekako "čitkije"...

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 14:39 čet, 9. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Evo i jedne varijante koja je ekvivalentna vekyjevoj, a meni je, recimo, bila nekako preglednija za početno razmišljanje. Prijeđimo sasvim na matrice, poznatim izomorfizmom.
[/quote]

Da, to je i meni palo na pamet negdje na pola posta:-), ali sam mislio da možda [color=green]Z[/color]@P(D) upravo piše taj pristup, pa da mu ne smetam... ;-)

Zezam se. Žao mi bilo baciti toliko teksta. :-)
Anonymous (napisa):

Da, to je i meni palo na pamet negdje na pola posta:-), ali sam mislio da možda Z@P(D) upravo piše taj pristup, pa da mu ne smetam... Wink

Zezam se. Žao mi bilo baciti toliko teksta. Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum