Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Imam nekoliko pitanja!
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 21:13 sub, 2. 10. 2004    Naslov: Imam nekoliko pitanja! Citirajte i odgovorite

Imam nekoliko pitanja,pa bi molila ako neko zna odgovor na bilo koje da napise…
1.) Primjer fje koja ima i primjer fje koja nema Lipshitzovo svojstvo.
2.) Primjer nepotpunog prostora
3.) Ako je zadana fja na sljedeci nacin-f:R2->R2
f(x,y)=(2x-1,2y+1) da li je ta fja diferencijabilna i zasto?
Jeli dif.svuda ili samo negdje?
Odredite Df(-1,7)(a,b)
4.) Ako je zadan niz Pk=(1+1\k)^k kako cemo pokazat da taj niz konvergira.
Kad pokazemo da konvergira znamo da je lim Pk=e ali kao pokazat da on konvergira?
Prof je reka o da nemozemo preko def,znam da smo taj dokaz radili na MA1 ali se vise ne sjecam…
5.) Da li pravokutnik ako za zarotiramo za 30 stupnjeva ima povrsinu i zasto?
6.) Da li je neprekidna fja na otvorenom pravokutniku R-integrabilna i zasto?
7.) Koja je razlika između uniformno neprekidnih preslikavanja i neprekidnih preslikavanja?

Eto to je to,ja sam odgovorila na njih ali nikad nisam sigurna u sebe pa bi volila cuti i tuđe misljenje…
HVALA
Imam nekoliko pitanja,pa bi molila ako neko zna odgovor na bilo koje da napise…
1.) Primjer fje koja ima i primjer fje koja nema Lipshitzovo svojstvo.
2.) Primjer nepotpunog prostora
3.) Ako je zadana fja na sljedeci nacin-f:R2->R2
f(x,y)=(2x-1,2y+1) da li je ta fja diferencijabilna i zasto?
Jeli dif.svuda ili samo negdje?
Odredite Df(-1,7)(a,b)
Kad pokazemo da konvergira znamo da je lim Pk=e ali kao pokazat da on konvergira?
Prof je reka o da nemozemo preko def,znam da smo taj dokaz radili na MA1 ali se vise ne sjecam…
7.) Koja je razlika između uniformno neprekidnih preslikavanja i neprekidnih preslikavanja?

Eto to je to,ja sam odgovorila na njih ali nikad nisam sigurna u sebe pa bi volila cuti i tuđe misljenje…
HVALA

Gia
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 0:00 ned, 3. 10. 2004    Naslov: Re: Imam nekoliko pitanja! Citirajte i odgovorite

1. bilo koji lin. operator je dobar primjer za fju koja ima L. svojstvo, naprimjer.
f:<0, 1] -> IR, f(x):=1/x nema Lipschitzovo sv (nije ni uniformnno nepr., pa tako mos' izmislit bilo koju koja nije uniformno nepr. - nece imat ni L. sv, to je lako. )

2.) X:=<0, 1] sa stand. euklidskom metrikom (jer u njemu niz n->(1/n) ne konvergira.)
ili, ako hoces da malo mastovitije izgleda - punktirana kugla oko 0 s radijusom 1.
ili, npr., skup racionalnih brojeva iz kvadrata "oko 0", stranice duljine e.(u njem nece konvergirat ovaj tvoj nize navedeni niz)

3.) f:R2->R2
f(x,y)=(2x-1,2y+1)

diferencijabilna je na citavoj domeni, dovoljno je vidjet' da postoje sve parcijalne derivacije i da su one neprekidne na IR^2 (a redom su konstantne: 2, 0,2,0)

Odredite Df(-1,7)(a,b) - a valjda bi to bilo (2a, 2a)
( 2 0 )
( 2 0 ) * (a, b)

--- pokazi da je to Cauchyjev niz u IR! :)

---- ima, bo'me, jerbo je to kompakt, mozes mu opisat pravokutnik(recimo, duplo veceg), a karakteristicna funkcija mu prekidna samo na rubu.

pa, da. hm, mislim da se svodi na to da je na zatvorenom inttegrabilna, a integral po skupu mjere nula je 0, a to dvoje mozes oduzet, jerbo je integral tako lijepo aditivna fja...pogledaj malo jos u knjizi, ako si nesigurna.

pa, mislim! :D jedno je uniformno neprekidno, a drugo neprekidno!
izrekni na glas definicije, i vidi da je npr. f:<0, 1> -> IR, f(x):=1/x nepr. u svakoj tocki domene, ali nije uniformno nepr.

[quote="Gia"]
HVALA[/quote]

hoces rec da sam ja sad ovo bez veze piskarala? (opet) :)

ade, ade, sretno ti i sigurno bilo!
prof. ungar je krajnje razuman i razumijevanja pun covjek, uostalom, cak i za pojmove naseg faksa.
:navijacica:
1. bilo koji lin. operator je dobar primjer za fju koja ima L. svojstvo, naprimjer.
f:<0, 1] → IR, f(x):=1/x nema Lipschitzovo sv (nije ni uniformnno nepr., pa tako mos' izmislit bilo koju koja nije uniformno nepr. - nece imat ni L. sv, to je lako. )

2.) X:=<0, 1] sa stand. euklidskom metrikom (jer u njemu niz n→(1/n) ne konvergira.)
ili, ako hoces da malo mastovitije izgleda - punktirana kugla oko 0 s radijusom 1.
ili, npr., skup racionalnih brojeva iz kvadrata "oko 0", stranice duljine e.(u njem nece konvergirat ovaj tvoj nize navedeni niz)

3.) f:R2→R2
f(x,y)=(2x-1,2y+1)

diferencijabilna je na citavoj domeni, dovoljno je vidjet' da postoje sve parcijalne derivacije i da su one neprekidne na IR^2 (a redom su konstantne: 2, 0,2,0)

Odredite Df(-1,7)(a,b) - a valjda bi to bilo (2a, 2a)
( 2 0 )
( 2 0 ) * (a, b)

— pokazi da je to Cauchyjev niz u IR! Smile

---- ima, bo'me, jerbo je to kompakt, mozes mu opisat pravokutnik(recimo, duplo veceg), a karakteristicna funkcija mu prekidna samo na rubu.

pa, da. hm, mislim da se svodi na to da je na zatvorenom inttegrabilna, a integral po skupu mjere nula je 0, a to dvoje mozes oduzet, jerbo je integral tako lijepo aditivna fja...pogledaj malo jos u knjizi, ako si nesigurna.

pa, mislim! Very Happy jedno je uniformno neprekidno, a drugo neprekidno!
izrekni na glas definicije, i vidi da je npr. f:<0, 1> → IR, f(x):=1/x nepr. u svakoj tocki domene, ali nije uniformno nepr.

Gia (napisa):

HVALA

hoces rec da sam ja sad ovo bez veze piskarala? (opet) Smile

ade, ade, sretno ti i sigurno bilo!
prof. ungar je krajnje razuman i razumijevanja pun covjek, uostalom, cak i za pojmove naseg faksa.
Go go go!!!

`To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Ribizl
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 16:51 ned, 12. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

kako pokazat da f(x)=1/x nije uniformno neprekidna? ili f(x)=x*x?
treba negirat tvrdnju iz definicije.. ali koji epsilon i koje tocke izabrat??
bilo bi super kad bi netko napisao cijelo objasnjenje koje "prolazi" na usmenom
hvala
kako pokazat da f(x)=1/x nije uniformno neprekidna? ili f(x)=x*x?
treba negirat tvrdnju iz definicije.. ali koji epsilon i koje tocke izabrat??
bilo bi super kad bi netko napisao cijelo objasnjenje koje "prolazi" na usmenom
hvala

[Vrh]
Ribizl
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 17:04 ned, 12. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]4.) Ako je zadan niz Pk=(1+1\k)^k kako cemo pokazat da taj niz konvergira.

--- pokazi da je to Cauchyjev niz u IR! Smile [/quote]
kako???? pomagajte ljudi pliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiz
Citat:

— pokazi da je to Cauchyjev niz u IR! Smile

kako???? pomagajte ljudi pliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiz

[Vrh]
Mojo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 19:38 pet, 21. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

je da je staro pitanje, ali bili itko mogao napisat dokaz da 1/x nije uniformno neprekidna, zapravo izbor tocaka bi samo bio dovoljan
je da je staro pitanje, ali bili itko mogao napisat dokaz da 1/x nije uniformno neprekidna, zapravo izbor tocaka bi samo bio dovoljan

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:54 pet, 21. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ugrubo:

Uzmi neki epsilon > 0 i pretpostavi da imas deltu takvu da |x - y| < delta povlaci |f(x)-f(y)| < epsilon. :) Prema Arhimedovom axiomu, postoji n t.d. je n > 1/delta, tj. 1/n < delta, pa gledas x=1/n i y=1/m za m>n. :-s Ocito: 0<y<x => 0<x-y<x => |x-y| < 1/n < delta, a |f(x)-f(y)| = |1/(1/n) - 1/(1/m)| = |n-m| = m-n. :)

Neka je m = najvece_cijelo(n + epsilon + 1) > n + epsilon, pa imas: |x-y| < delta i |f(x)-f(y)| > epsilon. :D

Dakle, f(x) = 1/x nije uniformno neprekidna. 8)

Ne spada li to u MA1&2? :-k
Ugrubo:

Uzmi neki epsilon > 0 i pretpostavi da imas deltu takvu da |x - y| < delta povlaci |f(x)-f(y)| < epsilon. Smile Prema Arhimedovom axiomu, postoji n t.d. je n > 1/delta, tj. 1/n < delta, pa gledas x=1/n i y=1/m za m>n. Eh? Ocito: 0<y<x => 0<x-y<x => |x-y| < 1/n < delta, a |f(x)-f(y)| = |1/(1/n) - 1/(1/m)| = |n-m| = m-n. Smile

Neka je m = najvece_cijelo(n + epsilon + 1) > n + epsilon, pa imas: |x-y| < delta i |f(x)-f(y)| > epsilon. Very Happy

Dakle, f(x) = 1/x nije uniformno neprekidna. Cool

Ne spada li to u MA1&2? Think

[Vrh]
Mojo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 9:10 sub, 22. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Ne spada li to u MA1&2? Think[/quote]

fala, ma ima toga svugdi. ajd evo ti karma
Citat:
Ne spada li to u MA1&2? Think

fala, ma ima toga svugdi. ajd evo ti karma

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum