Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Trebam savjet kako riješiti 4 limesa skinutih sa straniceMA
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Manny Callavera
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 8 - 0

PostPostano: 23:28 sri, 19. 1. 2005    Naslov: Trebam savjet kako riješiti 4 limesa skinutih sa straniceMA Citirajte i odgovorite

Pozdrav!!!

Skinuo sam sa stranice Analize1. neki papir sa oko 120 limesa i pokusavam to nekako riješiti do ponedjeljka, ali eto muči me par njih već kojih par dana :shock: ..pa ako može netko da mi malo pomogne samo sa savjetom kako da napadnem te dotične limese. (ne treba riješiti )

9. lim(x->1) (X^m – 1) / (X^n – 1) (m,n E |N)

29. lim(x-> a) (n-ti korijen iz x - n-ti korijen iz a) / (x – a)

45. lim(x-> 0) (sin^2 (x)) / (2.korijen iz 1+xsin(x)) – cos(x)

(ovo je razlomak, sin^2(x) je brojnik a sve ostalo je nazivnik)

47. lim(x-> 0) {(m-ti korijen iz cosax) – (n-ti korijen iz cosbx) } / x^2

a=alfa,b=beta E |R m,n E |N ,
(x^2 je nazivnik a sve prije njega je u brojniku)
Nadam se da je sve čitljivo,nisam znao kako da drukcije napišem limese ako nešto nije jasno na stranicama mat.analize su ti limesi navedeni pod dodatnim materijalima ili sl. Pa sam stavio pokraj svakoga odgovarajuci broj jel.. :)
Imao sam već sličan post pa nisam znao dali da ga smjestim u taj stari ili da otvoriim ovaj novi.. :?

45. mi se nije činio problematičnim, prvo sam racionalizirao,primijenio adicioni (1-cosx) i sve probao svesti na sin/x à 1 , no na kraju nemogu da se riješim onoga 1+xsinx pod korijenom (1 + 0*0). To me jedino mući u 45-om. :!:
Pozdrav!!!

Skinuo sam sa stranice Analize1. neki papir sa oko 120 limesa i pokusavam to nekako riješiti do ponedjeljka, ali eto muči me par njih već kojih par dana Shocked ..pa ako može netko da mi malo pomogne samo sa savjetom kako da napadnem te dotične limese. (ne treba riješiti )

9. lim(x->1) (X^m – 1) / (X^n – 1) (m,n E |N)

29. lim(x-> a) (n-ti korijen iz x - n-ti korijen iz a) / (x – a)

45. lim(x-> 0) (sin^2 (x)) / (2.korijen iz 1+xsin(x)) – cos(x)

(ovo je razlomak, sin^2(x) je brojnik a sve ostalo je nazivnik)

47. lim(x-> 0) {(m-ti korijen iz cosax) – (n-ti korijen iz cosbx) } / x^2

a=alfa,b=beta E |R m,n E |N ,
(x^2 je nazivnik a sve prije njega je u brojniku)
Nadam se da je sve čitljivo,nisam znao kako da drukcije napišem limese ako nešto nije jasno na stranicama mat.analize su ti limesi navedeni pod dodatnim materijalima ili sl. Pa sam stavio pokraj svakoga odgovarajuci broj jel.. Smile
Imao sam već sličan post pa nisam znao dali da ga smjestim u taj stari ili da otvoriim ovaj novi.. Confused

45. mi se nije činio problematičnim, prvo sam racionalizirao,primijenio adicioni (1-cosx) i sve probao svesti na sin/x à 1 , no na kraju nemogu da se riješim onoga 1+xsinx pod korijenom (1 + 0*0). To me jedino mući u 45-om. Exclamation

http://www.youtube.com/watch?v=xMJZ-_bJKdI
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 2:00 čet, 20. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Samo kratko za prva dva:

[latex]x^n - y^n = (x-y)(x^{n-1}+x^{n-2}y+\dots+xy^{n-2}+y^{n-1})[/latex]

Pokratis "malu" zagradu i prvom se svede na kvocijent polinoma; u drugom isto, samo sto nije polinom po x nego po [latex]x^{1\over{}n}[/latex] 8)
Samo kratko za prva dva:

Pokratis "malu" zagradu i prvom se svede na kvocijent polinoma; u drugom isto, samo sto nije polinom po x nego po Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 5:38 čet, 20. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako sam dobro shvatio kako glasi 45. zadatak, nakon racionalizacije u nazivniku ti ostane
1 + x sinx - cos^2 (x) (a ne cos x, bez kvadrata) pa jednostavno imas
sinx (x + sinx). Onda se sin x pokrati s jednim sinx iz brojnika i dalje je lako. U brojniku onaj izraz koji dolazi od racionalizacije tezi u 2,
dok
sinx/(x + sinx) - gledamo reciprocno, sto tezi u 2 - tezi u 1/2 i rezultat je 1.
Ako sam dobro shvatio kako glasi 45. zadatak, nakon racionalizacije u nazivniku ti ostane
1 + x sinx - cos^2 (x) (a ne cos x, bez kvadrata) pa jednostavno imas
sinx (x + sinx). Onda se sin x pokrati s jednim sinx iz brojnika i dalje je lako. U brojniku onaj izraz koji dolazi od racionalizacije tezi u 2,
dok
sinx/(x + sinx) - gledamo reciprocno, sto tezi u 2 - tezi u 1/2 i rezultat je 1.

[Vrh]
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 11:13 čet, 20. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

47. zad:
Najprije se sjetimo napisati:
[latex]\displaystyle\frac{\sqrt[m]{\cos\alpha x}-\sqrt[n]{\cos\beta x}}{x^2}=\displaystyle\frac{(\sqrt[m]{\cos\alpha x}-1)-(\sqrt[n]{\cos\beta x}-1)}{x^2}[/latex]
Sada računamo:
[latex]\displaystyle\lim_{x\to 0}\frac{\sqrt[m]{\cos\alpha x}-1}{x^2}[/latex]
Ideja je:
[latex]\displaystyle\frac{\sqrt[m]{\cos\alpha x}-1}{x^2}=\frac{\sqrt[m]{\cos\alpha x}-1}{\cos\alpha x-1}\cdot\frac{\cos\alpha x-1}{(\alpha x)^2}\cdot\alpha^2[/latex]
Na prvi limes se primijeni trik iz zadatka 29.
Limes je
[latex]\displaystyle\frac{1}{m}\cdot\frac{-1}{2}\cdot\alpha^2=\frac{-\alpha^2}{2m}[/latex]
(Racun nije korektan za [latex]\alpha=0[/latex] pa se za njega posebno provjeri.)
Sve skupa, rješenje limesa 47. je
[latex]\displaystyle-\frac{\alpha^2}{2m}+\frac{\beta^2}{2n}[/latex]
:wink:
47. zad:
Najprije se sjetimo napisati:

Sada računamo:

Ideja je:

Na prvi limes se primijeni trik iz zadatka 29.
Limes je

(Racun nije korektan za pa se za njega posebno provjeri.)
Sve skupa, rješenje limesa 47. je

Wink

[Vrh]
Manny Callavera
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 8 - 0

PostPostano: 22:35 čet, 20. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

vsego uvezi onoga sa dijeljenjem polinoma...mislio sam si da treba dijeliti ali zbunilo me bilo ono sa n-tim korijenom.....hvala ti :D
"gost" hvala ti..skuzio sam da 0*0 nije neodredjen oblik...

@vjekovac tebi takodjer hvala :D ...nego imam još jedno pitanje... u kojemu programu si napisao one korijene,formule etc.:?: ...da ga nabavim ..jer bi mi ubuduće skratilo muke pisanja i objašnjavanja......
vsego uvezi onoga sa dijeljenjem polinoma...mislio sam si da treba dijeliti ali zbunilo me bilo ono sa n-tim korijenom.....hvala ti Very Happy
"gost" hvala ti..skuzio sam da 0*0 nije neodredjen oblik...

@vjekovac tebi takodjer hvala Very Happy ...nego imam još jedno pitanje... u kojemu programu si napisao one korijene,formule etc.Question ...da ga nabavim ..jer bi mi ubuduće skratilo muke pisanja i objašnjavanja......

http://www.youtube.com/watch?v=xMJZ-_bJKdI
[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 0:44 pet, 21. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mandark"]@vjekovac tebi takodjer hvala :D ...nego imam još jedno pitanje... u kojemu programu si napisao one korijene,formule etc.:?: ...da ga nabavim ..jer bi mi ubuduće skratilo muke pisanja i objašnjavanja......[/quote]

Nisam vjekovac, ali evo: [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=2474]TeX, LaTeX i Metapost na Forumu[/url] - topic na podforumu znakovitog imena: [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewforum.php?f=9][b]Obvezatno[/b] stivo[/url]. 8)

Ako kliknes na neku od formula, vidjet ces i konkretan TeX/LaTeX kod koji je producirao tu formulu... 8)
mandark (napisa):
@vjekovac tebi takodjer hvala Very Happy ...nego imam još jedno pitanje... u kojemu programu si napisao one korijene,formule etc.Question ...da ga nabavim ..jer bi mi ubuduće skratilo muke pisanja i objašnjavanja......

Nisam vjekovac, ali evo: TeX, LaTeX i Metapost na Forumu - topic na podforumu znakovitog imena: Obvezatno stivo. Cool

Ako kliknes na neku od formula, vidjet ces i konkretan TeX/LaTeX kod koji je producirao tu formulu... Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum