Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Rjesenja zadataka s pismenog 2.2.2005.
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Pero_
Gost

PostPostano: 15:00 sri, 2. 2. 2005    Naslov: Rjesenja zadataka s pismenog 2.2.2005. Citirajte i odgovorite

Bok,

da li je u 3. zadatku, nakon postavljanja, rekurziju trebalo rijesiti ili ne?
Bok,

da li je u 3. zadatku, nakon postavljanja, rekurziju trebalo rijesiti ili ne?

[Vrh]
Marijan
Gost

PostPostano: 17:21 sri, 2. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

I mislim da je trebalo rjesit rekurziju :-k
I mislim da je trebalo rjesit rekurziju Think

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 21:48 sri, 2. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Radi se o rekurziji za Fibonaccijeve brojeve s malo drugacijim pocetnim uvjetima. Kako je a_1=2F_2 i a_2=2F_3, indukcijom slijedi a_n=2F_(n+1) za sve n. To je elegantno rjesenje - priznat cu i onima koji su se borili s korijenjem iz 5 ako su dobili bitku :)
Radi se o rekurziji za Fibonaccijeve brojeve s malo drugacijim pocetnim uvjetima. Kako je a_1=2F_2 i a_2=2F_3, indukcijom slijedi a_n=2F_(n+1) za sve n. To je elegantno rjesenje - priznat cu i onima koji su se borili s korijenjem iz 5 ako su dobili bitku Smile

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Pero_
Gost

PostPostano: 22:01 sri, 2. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala, hvala :)
Hvala, hvala Smile

[Vrh]
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 20:19 čet, 3. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

a sto se prvog b) dijela tice, koliko ima uredjenih k-torki (S_1, ...S_k) podskupova n-clanog skupa S za koje vrijedi S_1nS_2...nS_k=0
, jel' ovo tocno:

(S_1, ...S_k) <--> [s_i,j] E M_nk({0,1})

sad, one koje zelimo prebrojiti su takvi da u svakom redu od [s_i,j] postoji bar jedna nula, a takovih ima:

((1+1)^k - 1)^n = (2^k-1)^n (za svaki red se bira mjesto za 1 nulu, ili za dvije nule...ili za k nula)?

P.S. zao mi, krcko, sto si morao i to od mojeg uradka ispravljat :cry: no, bice bolje drugi put :D stvarno cu se skulirat 8)
a sto se prvog b) dijela tice, koliko ima uredjenih k-torki (S_1, ...S_k) podskupova n-clanog skupa S za koje vrijedi S_1nS_2...nS_k=0
, jel' ovo tocno:

(S_1, ...S_k) ↔ [s_i,j] E M_nk({0,1})

sad, one koje zelimo prebrojiti su takvi da u svakom redu od [s_i,j] postoji bar jedna nula, a takovih ima:

((1+1)^k - 1)^n = (2^k-1)^n (za svaki red se bira mjesto za 1 nulu, ili za dvije nule...ili za k nula)?

P.S. zao mi, krcko, sto si morao i to od mojeg uradka ispravljat Crying or Very sad no, bice bolje drugi put Very Happy stvarno cu se skulirat Cool

`To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:06 čet, 3. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, to je rjesenje 1.(b) zadatka. Pretpostavljam da sutra neces moci doci, pa navrati kad ti noga ozdravi da vidis test.
Da, to je rjesenje 1.(b) zadatka. Pretpostavljam da sutra neces moci doci, pa navrati kad ti noga ozdravi da vidis test.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 0:00 pet, 4. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ajd PLIIIIIZ jel bi mogli dobiti rjesenja(barem ukratko) svakog zadatka ovdje na forumu ?....thx
Ajd PLIIIIIZ jel bi mogli dobiti rjesenja(barem ukratko) svakog zadatka ovdje na forumu ?....thx

[Vrh]
Marijan
Gost

PostPostano: 9:44 pet, 4. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo rjesenje 2. zadatka:

FUI:
120-56-44-34+17+2*12 = 27

Od ukupnog zbroja oduzmemo one koji su sigurno rjesili jedan zadatak, u tom oduzimanju one koji su rjesili 2 zad smo oduzeli 2 puta pa zato dodajemo jedan put one od dva rjesena zadatka, te oduzeli smo tri puta one koji su sve rjesili pa njih zato dodajemo 2 puta.

Hint: Sa slike se to puno jasnije vidi, tako da preporucam nacrtati Vennov diagram.
Evo rjesenje 2. zadatka:

FUI:
120-56-44-34+17+2*12 = 27

Od ukupnog zbroja oduzmemo one koji su sigurno rjesili jedan zadatak, u tom oduzimanju one koji su rjesili 2 zad smo oduzeli 2 puta pa zato dodajemo jedan put one od dva rjesena zadatka, te oduzeli smo tri puta one koji su sve rjesili pa njih zato dodajemo 2 puta.

Hint: Sa slike se to puno jasnije vidi, tako da preporucam nacrtati Vennov diagram.

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 12:56 pet, 4. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Rjesenje prvog (a) je (k+1)^n.

U cetvrtom EFI je [latex](1+x){e^x+e^{-x}\over 2}(e^x-1)e^x[/latex]. Za n>=2 koeficijent uz x^n pomnozen s n! je [latex]{1\over 2}\left( 3^n-2^n+1+n(3^{n-1}-2^{n-1}+1)\right)[/latex].

U petom je trebalo konstruirati bijekciju izmedju trokuta a+b+c=n i particija 2x+3y+4z=n-3. Veza je x=b-c, y=b+c-a-1, z=a-b. Ideja je transponirati Ferrerov dijagram particije a+b+c=n koja zadovoljava nejednakost trokuta. Dobije se particija od n u dijelove 1, 2, 3 uz dodatni uvijet, a to se uz malo prtljanja moze svesti na particiju od n-3 u dijelove 2, 3, 4 bez dodatnih uvjeta. Ovo je bio najtezi zadatak.

Detaljno raspisana rjesenja mozete dobiti od mene. Stavio sam na oglasnu plocu, no vjerujem da je u medjuvremenu nestalo (mozda imaju kopiju u skriptarnici).
Rjesenje prvog (a) je (k+1)^n.

U cetvrtom EFI je . Za n>=2 koeficijent uz x^n pomnozen s n! je .

U petom je trebalo konstruirati bijekciju izmedju trokuta a+b+c=n i particija 2x+3y+4z=n-3. Veza je x=b-c, y=b+c-a-1, z=a-b. Ideja je transponirati Ferrerov dijagram particije a+b+c=n koja zadovoljava nejednakost trokuta. Dobije se particija od n u dijelove 1, 2, 3 uz dodatni uvijet, a to se uz malo prtljanja moze svesti na particiju od n-3 u dijelove 2, 3, 4 bez dodatnih uvjeta. Ovo je bio najtezi zadatak.

Detaljno raspisana rjesenja mozete dobiti od mene. Stavio sam na oglasnu plocu, no vjerujem da je u medjuvremenu nestalo (mozda imaju kopiju u skriptarnici).

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum