Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

O windozama i particijama

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Računalni sustavi na Fakultetu
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 12 - 5

PostPostano: 18:42 sub, 29. 1. 2005    Naslov: O windozama i particijama Citirajte i odgovorite

Ok. Imam laptop koji dual-boota u WinXP Pro i Debian Sarge sa 2.6.7 kernelom.
Iz povijesnih razloga :roll: imam jednu NTFS primarnu particiju, jednu primarnu vfat za shareani prostor win/linux i dalje dvije logicke particije od linuxa.
Pred dva dana, sam od sebe, nestane D: drive iz windowsa, bootam u debiana i dobijem ovo:
[code:1]bash~ fdisk -l /dev/hda
Disk /dev/hda: 20.0 GB, 20003880960 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 2432 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 438 3518203+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 439 1852 11357955 1c Hidden W95 FAT32 (LBA)
/dev/hda3 1853 2432 4658850 5 Extended
/dev/hda5 1853 2417 4538331 83 Linux
/dev/hda6 2418 2432 120456 82 Linux swap[/code:1]
:-s
zbunj, promijenim Id od /dev/hda2 u 0x0C (tj. ne-hidden W95 FAT32) i bootam u windowse, a tamo opet nema D: drivea :shock: vec lagano znojan bootam u linux, doceka me Id 0x1C, promijenim ga nazad u 0C, bootam opet u linux, provjerim da je jos uvijek 0C i opet bootam u windoze, a one, cini se, pri bootu sakriju D drive
:blueshock:
:boliglava:

:-s

Komentari?
Iz povijesnih razloga Rolling Eyes imam jednu NTFS primarnu particiju, jednu primarnu vfat za shareani prostor win/linux i dalje dvije logicke particije od linuxa.
Pred dva dana, sam od sebe, nestane D: drive iz windowsa, bootam u debiana i dobijem ovo:
Kod:
bash~ fdisk -l /dev/hda
Disk /dev/hda: 20.0 GB, 20003880960 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 2432 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hda1   *           1         438     3518203+   7  HPFS/NTFS
/dev/hda2             439        1852    11357955   1c  Hidden W95 FAT32 (LBA)
/dev/hda3            1853        2432     4658850    5  Extended
/dev/hda5            1853        2417     4538331   83  Linux
/dev/hda6            2418        2432      120456   82  Linux swap

Eh?
zbunj, promijenim Id od /dev/hda2 u 0x0C (tj. ne-hidden W95 FAT32) i bootam u windowse, a tamo opet nema D: drivea Shocked vec lagano znojan bootam u linux, doceka me Id 0x1C, promijenim ga nazad u 0C, bootam opet u linux, provjerim da je jos uvijek 0C i opet bootam u windoze, a one, cini se, pri bootu sakriju D drive
Disaster!!!
Boli glava

Eh?

Komentari?

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 20:25 sub, 29. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Si se probao poigrati s Disk Managerom (ili tako nekako) u Admin Toolsima (opet: ili tako nekako ;))? :-k
Si se probao poigrati s Disk Managerom (ili tako nekako) u Admin Toolsima (opet: ili tako nekako Wink)? Think

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
nenad
Moderator
Moderator

92 = 106 - 14

PostPostano: 20:39 sub, 29. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

U nekoliko sam navrata koristeći cfdisk i tip 0x0b uspio otkloniti taj problem.

Priznajem, ovo je recept na razini [i]krila šišmiša i zečje šape[/i], ali možda pomogne.:wink:

- Nenad.
U nekoliko sam navrata koristeći cfdisk i tip 0x0b uspio otkloniti taj problem.

Priznajem, ovo je recept na razini krila šišmiša i zečje šape, ali možda pomogne.Wink

- Nenad.

[Vrh]
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 21:33 sub, 29. 1. 2005    Naslov: Re: O windozama i particijama Citirajte i odgovorite

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]Ok. Imam laptop koji dual-boota u WinXP Pro i Debian Sarge sa 2.6.7 kernelom.
Iz povijesnih razloga :roll: imam jednu NTFS primarnu particiju, jednu primarnu vfat za shareani prostor win/linux i dalje dvije logicke particije od linuxa.

...

Komentari?[/quote]

Oprostit ćeš mi, naravno, ako lupnem Svima Evidentno Netočnu, štoviše Glupu Tvrdnju.

Ako ne pomognu drugi savjeti, probaj se sjetiti važi li još (uopće) ono pravilo u Win svijetu da se slovne diskovne oznake dodijeljuju prvoj primarnoj particiji, potom extended i tek onda ostalim primarnima (nekad sam davno imao s tom pričicom gadnih problema).

Potom fdiskaj, bootni Windowse, Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> Storage -> Disk Management, nađi problematičnu particiju i vidi što se zbiva, pokušaj joj dodijeliti slovo D:, a ako baš ne ide lijepo je mountaj u direktorij po izboru.

Not2lame, I hope.
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa):
Iz povijesnih razloga Rolling Eyes imam jednu NTFS primarnu particiju, jednu primarnu vfat za shareani prostor win/linux i dalje dvije logicke particije od linuxa.

...

Komentari?

Oprostit ćeš mi, naravno, ako lupnem Svima Evidentno Netočnu, štoviše Glupu Tvrdnju.

Ako ne pomognu drugi savjeti, probaj se sjetiti važi li još (uopće) ono pravilo u Win svijetu da se slovne diskovne oznake dodijeljuju prvoj primarnoj particiji, potom extended i tek onda ostalim primarnima (nekad sam davno imao s tom pričicom gadnih problema).

Potom fdiskaj, bootni Windowse, Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> Storage -> Disk Management, nađi problematičnu particiju i vidi što se zbiva, pokušaj joj dodijeliti slovo D:, a ako baš ne ide lijepo je mountaj u direktorij po izboru.

Not2lame, I hope.

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 21:42 sub, 29. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znam :) Bas radim kompletni backup filesystema pa cu presloziti particije tako da je druga windows particija (bivsi hda2) na logickom dijelu diska (sadasnji hda5 :))

Nego.. Jel postoji neko razumno objasnjenje na ovo? :? Nisam nista instaliravao, nisam nista na njemu dodatno konfigurirao, taj je lap vec dvije godine sretno pod dual bootom i sada odjednom nadje skrivati vfat particije :(

0B? Ez in... Bez LBA-a? :grebgreb:

PS jel ima sanse da je win instalirao neki novi security update koji bez ikakvog pitanja skriva sve za sto pomisli da bi mogla biti neka starija verzija windoza na tome? :shock:
Ne znam Smile Bas radim kompletni backup filesystema pa cu presloziti particije tako da je druga windows particija (bivsi hda2) na logickom dijelu diska (sadasnji hda5 Smile)

Nego.. Jel postoji neko razumno objasnjenje na ovo? Confused Nisam nista instaliravao, nisam nista na njemu dodatno konfigurirao, taj je lap vec dvije godine sretno pod dual bootom i sada odjednom nadje skrivati vfat particije Sad

0B? Ez in... Bez LBA-a? Kotacici rade 100 na sat

PS jel ima sanse da je win instalirao neki novi security update koji bez ikakvog pitanja skriva sve za sto pomisli da bi mogla biti neka starija verzija windoza na tome? Shocked

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 21:45 sub, 29. 1. 2005    Naslov: Re: O windozama i particijama Citirajte i odgovorite

[quote="venovako"]Ako ne pomognu drugi savjeti, probaj se sjetiti važi li još (uopće) ono pravilo u Win svijetu da se slovne diskovne oznake dodijeljuju prvoj primarnoj particiji, potom extended i tek onda ostalim primarnima (nekad sam davno imao s tom pričicom gadnih problema).[/quote]
To pravilo jos uvijek vazi :shock:
[quote="venovako"]Potom fdiskaj, bootni Windowse, Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> Storage -> Disk Management, nađi problematičnu particiju i vidi što se zbiva, pokušaj joj dodijeliti slovo D:, a ako baš ne ide lijepo je mountaj u direktorij po izboru.

Not2lame, I hope.[/quote]
not@all :) poigrat cu se sa time bez obzira kako zavrsio moj eksperiment permutacije diska :)
venovako (napisa):

To pravilo jos uvijek vazi Shocked
venovako (napisa):
Potom fdiskaj, bootni Windowse, Control Panel → Administrative Tools → Computer Management → Storage → Disk Management, nađi problematičnu particiju i vidi što se zbiva, pokušaj joj dodijeliti slovo D:, a ako baš ne ide lijepo je mountaj u direktorij po izboru.

Not2lame, I hope.

not@all Smile poigrat cu se sa time bez obzira kako zavrsio moj eksperiment permutacije diska Smile

MADD
[Vrh]
nenad
Moderator
Moderator

92 = 106 - 14

PostPostano: 16:15 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Je li pomogao moj recept? Na taj način su stvari uspješno riješene na 5 laptopa.

Mislim da je problem u debianovom installer-u, koji koristi nešto slobodnije
particioniranje (početak automatizacije). LBA i ne LBA možda utječu na to.
Ne bih rekao da je MS win tu kriv.

- N.
Je li pomogao moj recept? Na taj način su stvari uspješno riješene na 5 laptopa.

- N.

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 19:00 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nenad"]Je li pomogao moj recept? Na taj način su stvari uspješno riješene na 5 laptopa.

Ne bih rekao da je MS win tu kriv.[/quote]
Stavio drugu vfat na logicku i windoze ga formatirale bez LBA :-k i sada radi :-k
nenad (napisa):

Stavio drugu vfat na logicku i windoze ga formatirale bez LBA Think i sada radi Think

MADD
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Računalni sustavi na Fakultetu Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum