Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
Postano: 18:42 sub, 29. 1. 2005 Naslov: O windozama i particijama |
|
|
Ok. Imam laptop koji dual-boota u WinXP Pro i Debian Sarge sa 2.6.7 kernelom.
Iz povijesnih razloga :roll: imam jednu NTFS primarnu particiju, jednu primarnu vfat za shareani prostor win/linux i dalje dvije logicke particije od linuxa.
Pred dva dana, sam od sebe, nestane D: drive iz windowsa, bootam u debiana i dobijem ovo:
[code:1]bash~ fdisk -l /dev/hda
Disk /dev/hda: 20.0 GB, 20003880960 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 2432 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 438 3518203+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 439 1852 11357955 1c Hidden W95 FAT32 (LBA)
/dev/hda3 1853 2432 4658850 5 Extended
/dev/hda5 1853 2417 4538331 83 Linux
/dev/hda6 2418 2432 120456 82 Linux swap[/code:1]
:-s
zbunj, promijenim Id od /dev/hda2 u 0x0C (tj. ne-hidden W95 FAT32) i bootam u windowse, a tamo opet nema D: drivea :shock: vec lagano znojan bootam u linux, doceka me Id 0x1C, promijenim ga nazad u 0C, bootam opet u linux, provjerim da je jos uvijek 0C i opet bootam u windoze, a one, cini se, pri bootu sakriju D drive
:blueshock:
:boliglava:
:-s
Komentari?
Ok. Imam laptop koji dual-boota u WinXP Pro i Debian Sarge sa 2.6.7 kernelom.
Iz povijesnih razloga imam jednu NTFS primarnu particiju, jednu primarnu vfat za shareani prostor win/linux i dalje dvije logicke particije od linuxa.
Pred dva dana, sam od sebe, nestane D: drive iz windowsa, bootam u debiana i dobijem ovo:
Kod: | bash~ fdisk -l /dev/hda
Disk /dev/hda: 20.0 GB, 20003880960 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 2432 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 438 3518203+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 439 1852 11357955 1c Hidden W95 FAT32 (LBA)
/dev/hda3 1853 2432 4658850 5 Extended
/dev/hda5 1853 2417 4538331 83 Linux
/dev/hda6 2418 2432 120456 82 Linux swap |
zbunj, promijenim Id od /dev/hda2 u 0x0C (tj. ne-hidden W95 FAT32) i bootam u windowse, a tamo opet nema D: drivea vec lagano znojan bootam u linux, doceka me Id 0x1C, promijenim ga nazad u 0C, bootam opet u linux, provjerim da je jos uvijek 0C i opet bootam u windoze, a one, cini se, pri bootu sakriju D drive
Komentari?
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nenad Moderator

|
|
[Vrh] |
|
venovako Forumaš(ica)

|
Postano: 21:33 sub, 29. 1. 2005 Naslov: Re: O windozama i particijama |
|
|
[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]Ok. Imam laptop koji dual-boota u WinXP Pro i Debian Sarge sa 2.6.7 kernelom.
Iz povijesnih razloga :roll: imam jednu NTFS primarnu particiju, jednu primarnu vfat za shareani prostor win/linux i dalje dvije logicke particije od linuxa.
...
Komentari?[/quote]
Oprostit ćeš mi, naravno, ako lupnem Svima Evidentno Netočnu, štoviše Glupu Tvrdnju.
Ako ne pomognu drugi savjeti, probaj se sjetiti važi li još (uopće) ono pravilo u Win svijetu da se slovne diskovne oznake dodijeljuju prvoj primarnoj particiji, potom extended i tek onda ostalim primarnima (nekad sam davno imao s tom pričicom gadnih problema).
Potom fdiskaj, bootni Windowse, Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> Storage -> Disk Management, nađi problematičnu particiju i vidi što se zbiva, pokušaj joj dodijeliti slovo D:, a ako baš ne ide lijepo je mountaj u direktorij po izboru.
Not2lame, I hope.
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa): | Ok. Imam laptop koji dual-boota u WinXP Pro i Debian Sarge sa 2.6.7 kernelom.
Iz povijesnih razloga imam jednu NTFS primarnu particiju, jednu primarnu vfat za shareani prostor win/linux i dalje dvije logicke particije od linuxa.
...
Komentari? |
Oprostit ćeš mi, naravno, ako lupnem Svima Evidentno Netočnu, štoviše Glupu Tvrdnju.
Ako ne pomognu drugi savjeti, probaj se sjetiti važi li još (uopće) ono pravilo u Win svijetu da se slovne diskovne oznake dodijeljuju prvoj primarnoj particiji, potom extended i tek onda ostalim primarnima (nekad sam davno imao s tom pričicom gadnih problema).
Potom fdiskaj, bootni Windowse, Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> Storage -> Disk Management, nađi problematičnu particiju i vidi što se zbiva, pokušaj joj dodijeliti slovo D:, a ako baš ne ide lijepo je mountaj u direktorij po izboru.
Not2lame, I hope.
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 21:45 sub, 29. 1. 2005 Naslov: Re: O windozama i particijama |
|
|
[quote="venovako"]Ako ne pomognu drugi savjeti, probaj se sjetiti važi li još (uopće) ono pravilo u Win svijetu da se slovne diskovne oznake dodijeljuju prvoj primarnoj particiji, potom extended i tek onda ostalim primarnima (nekad sam davno imao s tom pričicom gadnih problema).[/quote]
To pravilo jos uvijek vazi :shock:
[quote="venovako"]Potom fdiskaj, bootni Windowse, Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> Storage -> Disk Management, nađi problematičnu particiju i vidi što se zbiva, pokušaj joj dodijeliti slovo D:, a ako baš ne ide lijepo je mountaj u direktorij po izboru.
Not2lame, I hope.[/quote]
not@all :) poigrat cu se sa time bez obzira kako zavrsio moj eksperiment permutacije diska :)
venovako (napisa): | Ako ne pomognu drugi savjeti, probaj se sjetiti važi li još (uopće) ono pravilo u Win svijetu da se slovne diskovne oznake dodijeljuju prvoj primarnoj particiji, potom extended i tek onda ostalim primarnima (nekad sam davno imao s tom pričicom gadnih problema). |
To pravilo jos uvijek vazi
venovako (napisa): | Potom fdiskaj, bootni Windowse, Control Panel → Administrative Tools → Computer Management → Storage → Disk Management, nađi problematičnu particiju i vidi što se zbiva, pokušaj joj dodijeliti slovo D:, a ako baš ne ide lijepo je mountaj u direktorij po izboru.
Not2lame, I hope. |
not@all poigrat cu se sa time bez obzira kako zavrsio moj eksperiment permutacije diska
|
|
[Vrh] |
|
nenad Moderator

|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 19:00 ned, 30. 1. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="nenad"]Je li pomogao moj recept? Na taj način su stvari uspješno riješene na 5 laptopa.
Mislim da je problem u debianovom installer-u, koji koristi nešto slobodnije
particioniranje (početak automatizacije). LBA i ne LBA možda utječu na to.
Ne bih rekao da je MS win tu kriv.[/quote]
Stavio drugu vfat na logicku i windoze ga formatirale bez LBA :-k i sada radi :-k
nenad (napisa): | Je li pomogao moj recept? Na taj način su stvari uspješno riješene na 5 laptopa.
Mislim da je problem u debianovom installer-u, koji koristi nešto slobodnije
particioniranje (početak automatizacije). LBA i ne LBA možda utječu na to.
Ne bih rekao da je MS win tu kriv. |
Stavio drugu vfat na logicku i windoze ga formatirale bez LBA i sada radi
|
|
[Vrh] |
|
|