Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Vincent Van Ear Forumaš(ica)

|
Postano: 17:30 ned, 6. 2. 2005 Naslov: Slika presjeka je podskup presjeka slika |
|
|
Tvrdnja: f:A->B , X,Y C= A , f(XnY)C=f(X)nf(Y)
Dokaz:
Bez pozivanja na elemente:
XnY C= X => f(XnY) C= f(X)
XnY C= Y => f(XnY) C= f(Y)
[b]f(XnY) C= f(X) , f(XnY) C= f(Y) => f(XnY) C= f(X)nf(Y)[/b] CUBE;)
Fali li korak u zaključivanju ili je dovoljno iz navedenih pretpostavki zaključiti zaključeno ?
Intuitivno mi je tvrdnja jasna(što je irelevantno za nekoga kome se dokazuje :) ), ali implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ?
Ne izgleda li dokaz pomalo bijedno ?
Dokaz:
f(XnY) C= f(X) , f(XnY) C= f(Y) => f(XnY) C= f(X)nf(Y) CUBE;)
Fali li korak u zaključivanju ili je dovoljno iz navedenih pretpostavki zaključiti zaključeno ?
Intuitivno mi je tvrdnja jasna(što je irelevantno za nekoga kome se dokazuje ), ali implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ?
Ne izgleda li dokaz pomalo bijedno ?
_________________ Samo sam jedan čovjek,
samo jedan pakao.
|
|
[Vrh] |
|
vjekovac Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:07 ned, 6. 2. 2005 Naslov: Re: Slika presjeka je podskup presjeka slika |
|
|
[quote="Vincent Van Ear"]implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ?[/quote]
Neovisno o topicu, ako može mali prijateljski savjet... :lol:
Kol'ko sam primijetio (u tvojih zadnjih 100-tinjak postova) ti se posljednjih pola godine baviš isključivo osnovnim skupovnim relacijama.
Mislim to je OK, to su temelji matematičke građevine (www.baustelle.de), ali možda ipak malo pretjeruješ.
[quote="Vincent Van Ear"]Ne izgleda li dokaz pomalo bijedno ?[/quote]
Kakva tvrdnja, takav dokaz...
Evo, recimo meni je još fascinantnija ( :lol: ) [u]jednakost[/u] za uniju.
Malo se opustii... 8)
Ili si odaberi neku "bogatiju" strukturu: grupu, prsten, algebru, topološki prostor, vjerojatnosni prostor... Pa onda još kombinacije svega toga...
---------------
Šalim se ja samo! Ako hoćeš dokaz koji koristi aksiom po aksiom, to će ti veky bolje od mene znat' napisat'. A za kriterije strogosti Elementarne matematike, ovo je i više nego dovoljno formalno. :lol:
Vincent Van Ear (napisa): | implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ? |
Neovisno o topicu, ako može mali prijateljski savjet...
Kol'ko sam primijetio (u tvojih zadnjih 100-tinjak postova) ti se posljednjih pola godine baviš isključivo osnovnim skupovnim relacijama.
Mislim to je OK, to su temelji matematičke građevine (www.baustelle.de), ali možda ipak malo pretjeruješ.
Vincent Van Ear (napisa): | Ne izgleda li dokaz pomalo bijedno ? |
Kakva tvrdnja, takav dokaz...
Evo, recimo meni je još fascinantnija ( ) jednakost za uniju.
Malo se opustii...
Ili si odaberi neku "bogatiju" strukturu: grupu, prsten, algebru, topološki prostor, vjerojatnosni prostor... Pa onda još kombinacije svega toga...
---------------
Šalim se ja samo! Ako hoćeš dokaz koji koristi aksiom po aksiom, to će ti veky bolje od mene znat' napisat'. A za kriterije strogosti Elementarne matematike, ovo je i više nego dovoljno formalno.
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 21:11 ned, 6. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote] [quote] Vincent Van Ear (napisa):
implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ? [/quote]
Kol'ko sam primijetio (u tvojih zadnjih 100-tinjak postova) ti se posljednjih pola godine baviš isključivo osnovnim skupovnim relacijama. [/quote]
A što da kažem, Boole-ova algebra me zadivljuje. :mrgreen:
[quote]Mislim to je OK, to su temelji matematičke građevine (www.baustelle.de), ali možda ipak malo pretjeruješ. [/quote]
A dobro onda. :puppydogeyes:
Veky je kriv! :banana: , on sve izvodi kirurški pa rek'o on će to vjerojatno znati malko raspisati jer ipak je on gore negdje s Bogom radio čajanku dok su smišljali kakvu će matematiku predstaviti svijetu s obzirom da poznaje svaki izvod svakog slova nije teško zaključiti da je čovjek some-kind-of prophet. :)
[quote] Šalim se ja samo! Ako hoćeš dokaz koji koristi aksiom po aksiom, to će ti veky bolje od mene znat' napisat'. A za kriterije strogosti Elementarne matematike, ovo je i više nego dovoljno formalno. [/quote]
A kaj ak mi recimo prof Širola u petak uleti baš sa pitanjem:[i]kolega iz čega ste zaključili to što zaključili?[/i] :o)
I onda ja kažem da je to bloody očito i onda me on ''gurne niz stepenice'', tko će biti kriv za masnice.:mrgreen:
Citat: | Citat: | Vincent Van Ear (napisa):
implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ? |
Kol'ko sam primijetio (u tvojih zadnjih 100-tinjak postova) ti se posljednjih pola godine baviš isključivo osnovnim skupovnim relacijama. |
A što da kažem, Boole-ova algebra me zadivljuje.
Citat: | Mislim to je OK, to su temelji matematičke građevine (www.baustelle.de), ali možda ipak malo pretjeruješ. |
A dobro onda.
Veky je kriv! , on sve izvodi kirurški pa rek'o on će to vjerojatno znati malko raspisati jer ipak je on gore negdje s Bogom radio čajanku dok su smišljali kakvu će matematiku predstaviti svijetu s obzirom da poznaje svaki izvod svakog slova nije teško zaključiti da je čovjek some-kind-of prophet.
Citat: | Šalim se ja samo! Ako hoćeš dokaz koji koristi aksiom po aksiom, to će ti veky bolje od mene znat' napisat'. A za kriterije strogosti Elementarne matematike, ovo je i više nego dovoljno formalno. |
A kaj ak mi recimo prof Širola u petak uleti baš sa pitanjem:kolega iz čega ste zaključili to što zaključili?
I onda ja kažem da je to bloody očito i onda me on ''gurne niz stepenice'', tko će biti kriv za masnice.
samo jedan pakao.
|
|
[Vrh] |
|
Meri Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 23:04 ned, 6. 2. 2005 Naslov: Re: Slika presjeka je podskup presjeka slika |
|
|
[quote="Vincent Van Ear"]Tvrdnja: f:A->B , X,Y C= A , f(XnY)C=f(X)nf(Y)
Dokaz:
[b]f(XnY) C= f(X) , f(XnY) C= f(Y) => f(XnY) C= f(X)nf(Y)[/b] CUBE;)
Fali li korak u zaključivanju[/quote]
Ne bih rekao.
Koristiš činjenicu da je AnB C= A , komutativnost presjeka, to da A C= B povlači f^>(A) C= f^>(B) , te da
D C= A & D C= B => D C= A n B .
Sve su to činjenice koje si prije koristio bez puno raspisivanja. What seems to be the problem now?
[quote]Intuitivno mi je tvrdnja jasna(što je irelevantno za nekoga kome se dokazuje :) ), ali implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ?[/quote]
Ne baš. Koliko vidim, tebi je problematičan korak oblika
Ako imam D C= A i D C= B kao pretpostavke, i idem dokazati inkluziju D C= A n B :
Uzmem proizvoljni x@D . Zbog DC=A imam x@A , a zbog DC=B imam x@B . Dakle x@A&x@B , pa je x@AnB . kved.
[quote]Ne izgleda li dokaz pomalo bijedno ?[/quote]
A, to je već druga stvar. Stvar uglavnom estetike. A ukusi se razlikuju, čak i u mathu. Meni je uglavnom dokaz to ljepši što je kraći.
Naravno, ako ti je dosadno, shvati presjek kao infimum u relaciji "biti podskup" (dakle, AnB je najveći skup koji je istovremeno i podskup o A i podskup od B ), pa vidi kako gornja tvrdnja izgleda u tom kontekstu.
I da, vjekovac ima pravo bar u jednoj stvari. Čak i u teoriji skupova, čak i u Booleovoj algebri, ima i fascinantnijih stvari od elementarnih skupovnih inkluzija. A ljudski život je ipak konačan... don't allow yourself to be left behind. ;-)
Vincent Van Ear (napisa): | Tvrdnja: f:A→B , X,Y C= A , f(XnY)C=f(X)nf(Y)
Dokaz:
XnY C= X ⇒ f(XnY) C= f(X)
XnY C= Y ⇒ f(XnY) C= f(Y)
f(XnY) C= f(X) , f(XnY) C= f(Y) ⇒ f(XnY) C= f(X)nf(Y) CUBE;)
Fali li korak u zaključivanju |
Ne bih rekao.
Koristiš činjenicu da je AnB C= A , komutativnost presjeka, to da A C= B povlači f^>(A) C= f^>(B) , te da
D C= A & D C= B ⇒ D C= A n B .
Sve su to činjenice koje si prije koristio bez puno raspisivanja. What seems to be the problem now?
Citat: | Intuitivno mi je tvrdnja jasna(što je irelevantno za nekoga kome se dokazuje ), ali implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ? |
Ne baš. Koliko vidim, tebi je problematičan korak oblika
D C= A & D C= B ⇒ D C= A n B .
Ako imam D C= A i D C= B kao pretpostavke, i idem dokazati inkluziju D C= A n B :
Uzmem proizvoljni x@D . Zbog DC=A imam x@A , a zbog DC=B imam x@B . Dakle x@A&x@B , pa je x@AnB . kved.
Citat: | Ne izgleda li dokaz pomalo bijedno ? |
A, to je već druga stvar. Stvar uglavnom estetike. A ukusi se razlikuju, čak i u mathu. Meni je uglavnom dokaz to ljepši što je kraći.
Naravno, ako ti je dosadno, shvati presjek kao infimum u relaciji "biti podskup" (dakle, AnB je najveći skup koji je istovremeno i podskup o A i podskup od B ), pa vidi kako gornja tvrdnja izgleda u tom kontekstu.
I da, vjekovac ima pravo bar u jednoj stvari. Čak i u teoriji skupova, čak i u Booleovoj algebri, ima i fascinantnijih stvari od elementarnih skupovnih inkluzija. A ljudski život je ipak konačan... don't allow yourself to be left behind.
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 10:25 pon, 7. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote][quote]Vincent Van Ear (napisa):
Dokaz:
Fali li korak u zaključivanju [/quote]
Ne bih rekao.
Sve su to činjenice koje si prije koristio bez puno raspisivanja. What seems to be the problem now?[/quote]
Ma niš,jednostavno mi je dokaz djelovao premršav:) , al ajd, držat ćemo se one Vjekovčeve-[i]Kakav otac,takav sin[/i] ,pardon :) [i]Kakva tvrdnja takav dokaz[/i] .
[quote] A ljudski život je ipak konačan... don't allow yourself to be left behind. [/quote]
Hvala na dvosmislenosti ovoga. :mrgreen: ,lukav si ti podlac. :mrgreen:
Citat: | Citat: | Vincent Van Ear (napisa):
Dokaz:
Fali li korak u zaključivanju |
Ne bih rekao.
Sve su to činjenice koje si prije koristio bez puno raspisivanja. What seems to be the problem now? |
Ma niš,jednostavno mi je dokaz djelovao premršav:) , al ajd, držat ćemo se one Vjekovčeve-Kakav otac,takav sin ,pardon Kakva tvrdnja takav dokaz .
Citat: | A ljudski život je ipak konačan... don't allow yourself to be left behind. |
Hvala na dvosmislenosti ovoga. ,lukav si ti podlac.
samo jedan pakao.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|