Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Slika presjeka je podskup presjeka slika
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 1 - 2

PostPostano: 17:30 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Slika presjeka je podskup presjeka slika Citirajte i odgovorite

Tvrdnja: f:A->B , X,Y C= A , f(XnY)C=f(X)nf(Y)

Dokaz:

Bez pozivanja na elemente:

XnY C= X => f(XnY) C= f(X)
XnY C= Y => f(XnY) C= f(Y)

[b]f(XnY) C= f(X) , f(XnY) C= f(Y) => f(XnY) C= f(X)nf(Y)[/b] CUBE;)

Fali li korak u zaključivanju ili je dovoljno iz navedenih pretpostavki zaključiti zaključeno ?

Intuitivno mi je tvrdnja jasna(što je irelevantno za nekoga kome se dokazuje :) ), ali implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ?
Ne izgleda li dokaz pomalo bijedno ?

Dokaz:

f(XnY) C= f(X) , f(XnY) C= f(Y) => f(XnY) C= f(X)nf(Y) CUBE;)

Fali li korak u zaključivanju ili je dovoljno iz navedenih pretpostavki zaključiti zaključeno ?

Intuitivno mi je tvrdnja jasna(što je irelevantno za nekoga kome se dokazuje Smile ), ali implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ?

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 20:07 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Re: Slika presjeka je podskup presjeka slika Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"]implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ?[/quote]
Neovisno o topicu, ako može mali prijateljski savjet... :lol:
Kol'ko sam primijetio (u tvojih zadnjih 100-tinjak postova) ti se posljednjih pola godine baviš isključivo osnovnim skupovnim relacijama.
Mislim to je OK, to su temelji matematičke građevine (www.baustelle.de), ali možda ipak malo pretjeruješ.

[quote="Vincent Van Ear"]Ne izgleda li dokaz pomalo bijedno ?[/quote]
Kakva tvrdnja, takav dokaz...
Evo, recimo meni je još fascinantnija ( :lol: ) [u]jednakost[/u] za uniju.
Malo se opustii... 8)
Ili si odaberi neku "bogatiju" strukturu: grupu, prsten, algebru, topološki prostor, vjerojatnosni prostor... Pa onda još kombinacije svega toga...

---------------

Šalim se ja samo! Ako hoćeš dokaz koji koristi aksiom po aksiom, to će ti veky bolje od mene znat' napisat'. A za kriterije strogosti Elementarne matematike, ovo je i više nego dovoljno formalno. :lol:
Vincent Van Ear (napisa):
implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ?

Neovisno o topicu, ako može mali prijateljski savjet... Laughing
Kol'ko sam primijetio (u tvojih zadnjih 100-tinjak postova) ti se posljednjih pola godine baviš isključivo osnovnim skupovnim relacijama.
Mislim to je OK, to su temelji matematičke građevine (www.baustelle.de), ali možda ipak malo pretjeruješ.

Kakva tvrdnja, takav dokaz...
Evo, recimo meni je još fascinantnija ( Laughing ) jednakost za uniju.
Malo se opustii... Cool
Ili si odaberi neku "bogatiju" strukturu: grupu, prsten, algebru, topološki prostor, vjerojatnosni prostor... Pa onda još kombinacije svega toga...

---------------

Šalim se ja samo! Ako hoćeš dokaz koji koristi aksiom po aksiom, to će ti veky bolje od mene znat' napisat'. A za kriterije strogosti Elementarne matematike, ovo je i više nego dovoljno formalno. Laughing

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 21:11 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote] [quote] Vincent Van Ear (napisa):
implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ? [/quote]
Neovisno o topicu, ako može mali prijateljski savjet...
Kol'ko sam primijetio (u tvojih zadnjih 100-tinjak postova) ti se posljednjih pola godine baviš isključivo osnovnim skupovnim relacijama. [/quote]

A što da kažem, Boole-ova algebra me zadivljuje. :mrgreen:

[quote]Mislim to je OK, to su temelji matematičke građevine (www.baustelle.de), ali možda ipak malo pretjeruješ. [/quote]

A dobro onda. :puppydogeyes:
Veky je kriv! :banana: , on sve izvodi kirurški pa rek'o on će to vjerojatno znati malko raspisati jer ipak je on gore negdje s Bogom radio čajanku dok su smišljali kakvu će matematiku predstaviti svijetu s obzirom da poznaje svaki izvod svakog slova nije teško zaključiti da je čovjek some-kind-of prophet. :)

[quote] Šalim se ja samo! Ako hoćeš dokaz koji koristi aksiom po aksiom, to će ti veky bolje od mene znat' napisat'. A za kriterije strogosti Elementarne matematike, ovo je i više nego dovoljno formalno. [/quote]

A kaj ak mi recimo prof Širola u petak uleti baš sa pitanjem:[i]kolega iz čega ste zaključili to što zaključili?[/i] :o)
I onda ja kažem da je to bloody očito i onda me on ''gurne niz stepenice'', tko će biti kriv za masnice.:mrgreen:
Citat:
Citat:
implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ?

Neovisno o topicu, ako može mali prijateljski savjet...

A što da kažem, Boole-ova algebra me zadivljuje. Mr. Green

Citat:

A dobro onda. #Puppy dog
Veky je kriv! Dancing banana , on sve izvodi kirurški pa rek'o on će to vjerojatno znati malko raspisati jer ipak je on gore negdje s Bogom radio čajanku dok su smišljali kakvu će matematiku predstaviti svijetu s obzirom da poznaje svaki izvod svakog slova nije teško zaključiti da je čovjek some-kind-of prophet. Smile

Citat:
Šalim se ja samo! Ako hoćeš dokaz koji koristi aksiom po aksiom, to će ti veky bolje od mene znat' napisat'. A za kriterije strogosti Elementarne matematike, ovo je i više nego dovoljno formalno.

A kaj ak mi recimo prof Širola u petak uleti baš sa pitanjem:kolega iz čega ste zaključili to što zaključili? Big nose
I onda ja kažem da je to bloody očito i onda me on ''gurne niz stepenice'', tko će biti kriv za masnice.Mr. Green

Meri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
10 = 12 - 2

PostPostano: 22:06 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ak te pita, "Kolega iz čega ste to zaključili?", ti sam odgovori; "Pa to je [i]trivijalno[/i]; zar moram sve raspisivati :) ?" joke 8)
Ak te pita, "Kolega iz čega ste to zaključili?", ti sam odgovori; "Pa to je trivijalno; zar moram sve raspisivati Smile ?" joke Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 23:04 ned, 6. 2. 2005    Naslov: Re: Slika presjeka je podskup presjeka slika Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"]Tvrdnja: f:A->B , X,Y C= A , f(XnY)C=f(X)nf(Y)
Dokaz:
[b]f(XnY) C= f(X) , f(XnY) C= f(Y) => f(XnY) C= f(X)nf(Y)[/b] CUBE;)
Fali li korak u zaključivanju[/quote]

Ne bih rekao.
Koristiš činjenicu da je AnB C= A , komutativnost presjeka, to da A C= B povlači f^>(A) C= f^>(B) , te da
D C= A & D C= B => D C= A n B .
Sve su to činjenice koje si prije koristio bez puno raspisivanja. What seems to be the problem now?

[quote]Intuitivno mi je tvrdnja jasna(što je irelevantno za nekoga kome se dokazuje :) ), ali implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ?[/quote]

Ne baš. Koliko vidim, tebi je problematičan korak oblika
Ako imam D C= A i D C= B kao pretpostavke, i idem dokazati inkluziju D C= A n B :

Uzmem proizvoljni x@D . Zbog DC=A imam x@A , a zbog DC=B imam x@B . Dakle x@A&x@B , pa je x@AnB . kved.

[quote]Ne izgleda li dokaz pomalo bijedno ?[/quote]

A, to je već druga stvar. Stvar uglavnom estetike. A ukusi se razlikuju, čak i u mathu. Meni je uglavnom dokaz to ljepši što je kraći.

Naravno, ako ti je dosadno, shvati presjek kao infimum u relaciji "biti podskup" (dakle, AnB je najveći skup koji je istovremeno i podskup o A i podskup od B ), pa vidi kako gornja tvrdnja izgleda u tom kontekstu.

I da, vjekovac ima pravo bar u jednoj stvari. Čak i u teoriji skupova, čak i u Booleovoj algebri, ima i fascinantnijih stvari od elementarnih skupovnih inkluzija. A ljudski život je ipak konačan... don't allow yourself to be left behind. ;-)
Tvrdnja: f:A→B , X,Y C= A , f(XnY)C=f(X)nf(Y)
Dokaz:
XnY C= X ⇒ f(XnY) C= f(X)
XnY C= Y ⇒ f(XnY) C= f(Y)
f(XnY) C= f(X) , f(XnY) C= f(Y) ⇒ f(XnY) C= f(X)nf(Y) CUBE;)
Fali li korak u zaključivanju

Ne bih rekao.
Koristiš činjenicu da je AnB C= A , komutativnost presjeka, to da A C= B povlači f^>(A) C= f^>(B) , te da
D C= A & D C= B ⇒ D C= A n B .
Sve su to činjenice koje si prije koristio bez puno raspisivanja. What seems to be the problem now?

Citat:
Intuitivno mi je tvrdnja jasna(što je irelevantno za nekoga kome se dokazuje Smile ), ali implikacija je nekako prebrzo izvedena,dont you think ?

Ne baš. Koliko vidim, tebi je problematičan korak oblika
D C= A & D C= B ⇒ D C= A n B .
Ako imam D C= A i D C= B kao pretpostavke, i idem dokazati inkluziju D C= A n B :

Uzmem proizvoljni x@D . Zbog DC=A imam x@A , a zbog DC=B imam x@B . Dakle x@A&x@B , pa je x@AnB . kved.

Citat:

A, to je već druga stvar. Stvar uglavnom estetike. A ukusi se razlikuju, čak i u mathu. Meni je uglavnom dokaz to ljepši što je kraći.

Naravno, ako ti je dosadno, shvati presjek kao infimum u relaciji "biti podskup" (dakle, AnB je najveći skup koji je istovremeno i podskup o A i podskup od B ), pa vidi kako gornja tvrdnja izgleda u tom kontekstu.

I da, vjekovac ima pravo bar u jednoj stvari. Čak i u teoriji skupova, čak i u Booleovoj algebri, ima i fascinantnijih stvari od elementarnih skupovnih inkluzija. A ljudski život je ipak konačan... don't allow yourself to be left behind. Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 10:25 pon, 7. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote][quote]Vincent Van Ear (napisa):
Dokaz:
Fali li korak u zaključivanju [/quote]
Ne bih rekao.
Sve su to činjenice koje si prije koristio bez puno raspisivanja. What seems to be the problem now?[/quote]

Ma niš,jednostavno mi je dokaz djelovao premršav:) , al ajd, držat ćemo se one Vjekovčeve-[i]Kakav otac,takav sin[/i] ,pardon :) [i]Kakva tvrdnja takav dokaz[/i] .

[quote] A ljudski život je ipak konačan... don't allow yourself to be left behind. [/quote]

Hvala na dvosmislenosti ovoga. :mrgreen: ,lukav si ti podlac. :mrgreen:
Citat:
Citat:
Dokaz:
Fali li korak u zaključivanju

Ne bih rekao.

Ma niš,jednostavno mi je dokaz djelovao premršav:) , al ajd, držat ćemo se one Vjekovčeve-Kakav otac,takav sin ,pardon Smile Kakva tvrdnja takav dokaz .

Citat:
A ljudski život je ipak konačan... don't allow yourself to be left behind.

Hvala na dvosmislenosti ovoga. Mr. Green ,lukav si ti podlac. Mr. Green

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 13:29 pon, 7. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"]Hvala na dvosmislenosti ovoga. :mrgreen: ,lukav si ti podlac. :mrgreen:[/quote]

Imaš čudne komplimente. :lol:

Imaš čudne komplimente. Laughing

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 13:56 pon, 7. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"][quote="Vincent Van Ear"]Hvala na dvosmislenosti ovoga. :mrgreen: ,lukav si ti podlac. :mrgreen:[/quote]

Imaš čudne komplimente. :lol:[/quote]

Za sve su krivi čudni profesori! :D Ne vjeruješ?!

Dakle:

Čudni profesori=>čudne bilješke=>čudna razmišljanja=>čudan pogled na svijet(svijet=ljudi)=>čudne reakcije na svijet, tu smo dakle :mrgreen:

Strelicu zamijeni rječju [i]potiču/e[/i]
Obrat vrijedi. :wink:

And dont you try to brake this chain. :D
veky (napisa):

Imaš čudne komplimente. Laughing

Za sve su krivi čudni profesori! Very Happy Ne vjeruješ?!

Dakle:

Čudni profesori=>čudne bilješke=>čudna razmišljanja=>čudan pogled na svijet(svijet=ljudi)=>čudne reakcije na svijet, tu smo dakle Mr. Green

Strelicu zamijeni rječju potiču/e
Obrat vrijedi. Wink

And dont you try to brake this chain. Very Happy

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum