Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Politika na Sveucilistu (Zivac & Cinik u elementu)

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Zivac
Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
10 = 30 - 20

PostPostano: 0:37 sub, 23. 4. 2005    Naslov: Politika na Sveucilistu (Zivac & Cinik u elementu) Citirajte i odgovorite

Off-topic, ali da ne otvaram bez veze novi.

Cinik, u vezi tvog avatara.

Članak 6. stavak 5. Statuta Sveučilišta u Zagrebu:

"Članovi sveučilišne akademske zajednice dužni su unutar Sveučilišta djelovati politički neutralno bez isticanja osobnih političkih stavova"

[color=darkred][b]Admin edit (by vsego):[/b] Ovaj topic je nastao separatistickim procesom (cit. [i]splittanjem[/i] :g:) iz topica [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=3975]Jos malo o Petru Bezjaku....[/url], a subject je moja umotvorina (tu Zivac i Cinik, jadni, nisu krivi :D)[/color]

"Članovi sveučilišne akademske zajednice dužni su unutar Sveučilišta djelovati politički neutralno bez isticanja osobnih političkih stavova"

Admin edit (by vsego): Ovaj topic je nastao separatistickim procesom (cit. splittanjem Mr. Green) iz topica Jos malo o Petru Bezjaku...., a subject je moja umotvorina (tu Zivac i Cinik, jadni, nisu krivi Very Happy)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 1:04 sub, 23. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"]Off-topic, ali da ne otvaram bez veze novi.
Cinik, u vezi tvog avatara.[/quote]

:PM: To si mogao i mailom ili PMom. :PPP

[quote="Zivac"]Članak 6. stavak 5. Statuta Sveučilišta u Zagrebu:
"Članovi sveučilišne akademske zajednice dužni su unutar Sveučilišta djelovati politički neutralno bez isticanja osobnih političkih stavova"[/quote]

Ja iz tog avatara ne vidim njegove politicke stavove. O:)

A sad ozbiljno: zasto onda nema sankcija po kolegu Bezjaka? :-k Je l' moguce da ni jedan od njegovih desnih ispada nije bio "unutar Sveucilista"? :-k

Broji li se u to i "ja sam [b]predstavnik svih studenata HR[/b] i na Trgu R... Bana Jelacica se derem da smo svi mi Mirko Norac"? :evil:

P.S. Strange but true: rekao bih da vise nismo off-topic. :g:
Zivac (napisa):

Molim, koristiti PMove... To si mogao i mailom ili PMom. Imam lijepi jezik

Zivac (napisa):

Ja iz tog avatara ne vidim njegove politicke stavove. Angel

A sad ozbiljno: zasto onda nema sankcija po kolegu Bezjaka? Think Je l' moguce da ni jedan od njegovih desnih ispada nije bio "unutar Sveucilista"? Think

Broji li se u to i "ja sam predstavnik svih studenata HR i na Trgu R... Bana Jelacica se derem da smo svi mi Mirko Norac"? Evil or Very Mad

P.S. Strange but true: rekao bih da vise nismo off-topic. Mr. Green

[Vrh]
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
28 = 43 - 15

PostPostano: 7:45 sub, 23. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]
Ja iz tog avatara ne vidim njegove politicke stavove. O:)

A sad ozbiljno: zasto onda nema sankcija po kolegu Bezjaka? :-k Je l' moguce da ni jedan od njegovih desnih ispada nije bio "unutar Sveucilista"? [/quote]

Statut sa tom odredbom -- koju osobno osudjujem (iz etickih razloga) -- je donesen tek 25.2.2005. :)

'ave fun!

Sinisa
vsego (napisa):

Ja iz tog avatara ne vidim njegove politicke stavove. Angel

A sad ozbiljno: zasto onda nema sankcija po kolegu Bezjaka? Think Je l' moguce da ni jedan od njegovih desnih ispada nije bio "unutar Sveucilista"?

Statut sa tom odredbom – koju osobno osudjujem (iz etickih razloga) – je donesen tek 25.2.2005. Smile

'ave fun!

Sinisa

Zivac

10 = 30 - 20

PostPostano: 16:44 sub, 23. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Upravo je Cinik nedavno pozvao na pokretanje stegovnog postupka protiv Bezjaka zbog svih njegovih kršenja Statuta i ostaloga. Tome je već bilo vrijeme. Ali ako on krši Statut, to ne daje za pravo nama da ga kršimo.

A meni se čini da iz tog avatara nema sumnje koji su Cinikovi politički stavovi. :)

I da, sviđala se ta odredba nekome ili ne, svatko je se mora držat. Ni meni se ne sviđa 0.0 promila, pa me nitko ne pita i kaznit će me sa 0.2 ako me uhvate.
Upravo je Cinik nedavno pozvao na pokretanje stegovnog postupka protiv Bezjaka zbog svih njegovih kršenja Statuta i ostaloga. Tome je već bilo vrijeme. Ali ako on krši Statut, to ne daje za pravo nama da ga kršimo.

A meni se čini da iz tog avatara nema sumnje koji su Cinikovi politički stavovi. Smile

I da, sviđala se ta odredba nekome ili ne, svatko je se mora držat. Ni meni se ne sviđa 0.0 promila, pa me nitko ne pita i kaznit će me sa 0.2 ako me uhvate.

[Vrh]
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

28 = 43 - 15

PostPostano: 21:10 sub, 23. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"]Upravo je Cinik nedavno pozvao na pokretanje stegovnog postupka protiv Bezjaka zbog svih njegovih kršenja Statuta i ostaloga. Tome je već bilo vrijeme. Ali ako on krši Statut, to ne daje za pravo nama da ga kršimo.[/quote]

[quote="Ustav Republike Hrvatske"]Članak 16.

Slobode i prava mogu se ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje.
[b]Svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.[/b]

Članak 38.

[b]Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.[/b]
Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.
Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.
Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom utvrđeno pravo.

Članak 40.

Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i [b]slobodno javno očitovanje[/b] vjere ili [b]drugog uvjerenja[/b].

Članak 67.

Jamči se autonomija sveučilišta.
Sveučilište samostalno odlučuje o svom ustrojstvu i djelovanju, [b]u skladu sa zakonom.[/b]
[/quote]

[quote="Statut Sveucilista u Zagrebu"]
Članovi akademske zajednice, akademske slobode
Članak 6.
(1) Članovi sveučilišne akademske zajednice su svi nastavnici, znanstvenici, suradnici, studenti i drugi sudionici u procesu visokog obrazovanja, znanstvenog i umjetničkog istraživanja, umjetničkog stvaralaštva te stručnog rada.
(2) Uzajamnost i partnerstvo svih pripadnika akademske zajednice temeljno je načelo po kojem djeluje Sveučilište.
(3) Akademska sloboda na Sveučilištu je sloboda svakog člana u znanstvenom i umjetničkom istraživanju i stvaralaštvu, poučavanju, međusobnoj suradnji i udruživanju. Sveučilište poštuje ustavno načelo o nedopustivosti diskriminacije (zbog rase, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovine, rođenja, društvenog položaja, invalidnosti, seksualne orijentacije i dobi i drugo.)
(4) Članovi sveučilišne akademske zajednice dužni su navesti kad javno nastupaju u ime Sveučilišta.
[b](5) Članovi sveučilišne akademske zajednice dužni su unutar Sveučilišta djelovati politički neutralno bez isticanja osobnih političkih stavova.[/b]
[/quote]

Pitam se, kakva je to akademska sloboda ne smjeti izrazavati vlsatite politicke stavove i djelovati politicki neutralno. To, medju ostalim, znaci da se rektor ne smije oglasiti ni na koju odredbu MZOS o smanjenju financiranja Sveucilista iz politickih razloga (osim po zakljucku Senata, no na Senatu se to ne smije raspraviti jer je to politicka tema, a protivljenje politici ministra je definitivno neneutralno politicko djelovanje).

Valjda je ideja iza tog clanka da je politika potpuno nezavisna od Sveucilista, a to nije. Moj stav (politicki? eticki? neki...) jest da je [i]a priori[/i] zabranjivanje osobnog politickog djelovanja besmisleno do bola, i dostojno ranog srednjeg vijeka ili nekog drugoga adekvatno demokraticnog perioda... recimo ranog kamenog doba.

'ave fun!

Sinisa
--
GNU!
Zivac (napisa):

Ustav Republike Hrvatske (napisa):
Članak 16.

Slobode i prava mogu se ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje.
Svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.

Članak 38.

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.
Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.
Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.
Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom utvrđeno pravo.

Članak 40.

Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

Članak 67.

Jamči se autonomija sveučilišta.
Sveučilište samostalno odlučuje o svom ustrojstvu i djelovanju, u skladu sa zakonom.

Statut Sveucilista u Zagrebu (napisa):

Članovi akademske zajednice, akademske slobode
Članak 6.
(1) Članovi sveučilišne akademske zajednice su svi nastavnici, znanstvenici, suradnici, studenti i drugi sudionici u procesu visokog obrazovanja, znanstvenog i umjetničkog istraživanja, umjetničkog stvaralaštva te stručnog rada.
(2) Uzajamnost i partnerstvo svih pripadnika akademske zajednice temeljno je načelo po kojem djeluje Sveučilište.
(3) Akademska sloboda na Sveučilištu je sloboda svakog člana u znanstvenom i umjetničkom istraživanju i stvaralaštvu, poučavanju, međusobnoj suradnji i udruživanju. Sveučilište poštuje ustavno načelo o nedopustivosti diskriminacije (zbog rase, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovine, rođenja, društvenog položaja, invalidnosti, seksualne orijentacije i dobi i drugo.)
(4) Članovi sveučilišne akademske zajednice dužni su navesti kad javno nastupaju u ime Sveučilišta.
(5) Članovi sveučilišne akademske zajednice dužni su unutar Sveučilišta djelovati politički neutralno bez isticanja osobnih političkih stavova.

Pitam se, kakva je to akademska sloboda ne smjeti izrazavati vlsatite politicke stavove i djelovati politicki neutralno. To, medju ostalim, znaci da se rektor ne smije oglasiti ni na koju odredbu MZOS o smanjenju financiranja Sveucilista iz politickih razloga (osim po zakljucku Senata, no na Senatu se to ne smije raspraviti jer je to politicka tema, a protivljenje politici ministra je definitivno neneutralno politicko djelovanje).

Valjda je ideja iza tog clanka da je politika potpuno nezavisna od Sveucilista, a to nije. Moj stav (politicki? eticki? neki...) jest da je a priori zabranjivanje osobnog politickog djelovanja besmisleno do bola, i dostojno ranog srednjeg vijeka ili nekog drugoga adekvatno demokraticnog perioda... recimo ranog kamenog doba.

'ave fun!

Sinisa

GNU!

cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

28 = 43 - 15

PostPostano: 21:12 sub, 23. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jos jedna stvar -- pacifizam je osobni politicki stav -- da ga nisam izrazio, tj. da sam se ponasao "politicki neutralno" kod Bezjakovog napada, imao bih osnovu lupiti ga nazad i lupio bih ga... hmph?

'ave fun!

Sinisa
Jos jedna stvar -- pacifizam je osobni politicki stav -- da ga nisam izrazio, tj. da sam se ponasao "politicki neutralno" kod Bezjakovog napada, imao bih osnovu lupiti ga nazad i lupio bih ga... hmph?

'ave fun!

Sinisa

Zivac

10 = 30 - 20

PostPostano: 0:15 ned, 24. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo sa Ustavom možda stoji, ali odluku o tome mora donijeti ustavni sud. Do te odluke Statut je na snazi. (Nisam u ovo baš bio siguran, pa sam provjerio i tako je). Neovisno o Ustavu mislim da isticanje političkih ideologija i predizborna djelatnost nije baš primjerena na Sveučilištu.

Ovo sa ministrom je bedastoća. Financiranje, proračuni i slično nije politički stav. Politički stavovi su ideologije (komunizam, nacizam, liberalizam...) i lobiranje za stranke.

Niti pacifizam nije politički stav. Sad od osnovnih moralnih načela pravimo političke stavove. :roll:
Ovo sa Ustavom možda stoji, ali odluku o tome mora donijeti ustavni sud. Do te odluke Statut je na snazi. (Nisam u ovo baš bio siguran, pa sam provjerio i tako je). Neovisno o Ustavu mislim da isticanje političkih ideologija i predizborna djelatnost nije baš primjerena na Sveučilištu.

Ovo sa ministrom je bedastoća. Financiranje, proračuni i slično nije politički stav. Politički stavovi su ideologije (komunizam, nacizam, liberalizam...) i lobiranje za stranke.

Niti pacifizam nije politički stav. Sad od osnovnih moralnih načela pravimo političke stavove. Rolling Eyes

[Vrh]
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

28 = 43 - 15

PostPostano: 8:39 ned, 24. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"]Neovisno o Ustavu mislim da isticanje političkih ideologija i predizborna djelatnost nije baš primjerena na Sveučilištu.[/quote]
Ne bih se nuzno slozio -- postoje uvjeti u kojima bi tako nesto bilo nespretno -- kada osoba nastupa u ime ne samo svoje, tj. kada predstavlja skupinu osoba u pitanju za koje nema mandat predstavljanja (npr. da se na sjednici u FV pokrene neko pitanje o 2. svjetskom ratu)-- i zato nepreporucljivo. Tamo gdje osoba nastupa sa iznosenjem osobnih stavova o ovom ili onom pitanju, ovakva restrikcija je losa....

[quote]
Ovo sa ministrom je bedastoća. Financiranje, proračuni i slično nije politički stav. Politički stavovi su ideologije (komunizam, nacizam, liberalizam...) i lobiranje za stranke.[/quote]
Khm... proracun MZOS-a bude smanjen zbog zamaskiranih troskova predizborne kampanje (sto nije neobicno kod nas)....?

Politicka odluka liberalne struje bude da studenti trebaju cijeli svoj studij placati bez ikakve drzavne skrbi? To je nadasve legitiman politicki stav i ako takva ekipa dodje na vlast....? Nitko sa Sveucilista ne smije reagirati.

[quote]Niti pacifizam nije politički stav. Sad od osnovnih moralnih načela pravimo političke stavove. :roll:[/quote]
Znam da ulazim u jeftine filozofske vode ali sto je razlika izmedju ideologije i osnovnih moralnih nacela? Ja to ne razlikujem.
Tocnije -- odredjeni skup moralnih nacela jest ideologija.

Od clana Sveucilisne akademske zajednice moze se ocekivati da se odnosi odgovorno prema svim drustvenim pitanjima. Dapace, na tome bi trebalo inzistirati, a ne ogranicavati sferu drustvenih pitanja kojima se isti smije baviti.

Najtuznije kod ovakve restrikcije jest sto se povodi za ideoloskom pretpostavkog neoliberalnih pogleda koja kaze da postoji neutralnost u svakom politickom pitanju, te da je ista konstruktivna.

'ave fun!

p.s. bolonjizacija? to je jedno, medju ostalim, politicko pitanje. po strogom tumacenju statuta nitko se ne smije usprotstaviti tome osobno.

Sinisa
Zivac (napisa):
Neovisno o Ustavu mislim da isticanje političkih ideologija i predizborna djelatnost nije baš primjerena na Sveučilištu.

Ne bih se nuzno slozio – postoje uvjeti u kojima bi tako nesto bilo nespretno – kada osoba nastupa u ime ne samo svoje, tj. kada predstavlja skupinu osoba u pitanju za koje nema mandat predstavljanja (npr. da se na sjednici u FV pokrene neko pitanje o 2. svjetskom ratu)– i zato nepreporucljivo. Tamo gdje osoba nastupa sa iznosenjem osobnih stavova o ovom ili onom pitanju, ovakva restrikcija je losa....

Citat:

Khm... proracun MZOS-a bude smanjen zbog zamaskiranih troskova predizborne kampanje (sto nije neobicno kod nas)....?

Politicka odluka liberalne struje bude da studenti trebaju cijeli svoj studij placati bez ikakve drzavne skrbi? To je nadasve legitiman politicki stav i ako takva ekipa dodje na vlast....? Nitko sa Sveucilista ne smije reagirati.

Citat:
Niti pacifizam nije politički stav. Sad od osnovnih moralnih načela pravimo političke stavove. Rolling Eyes

Znam da ulazim u jeftine filozofske vode ali sto je razlika izmedju ideologije i osnovnih moralnih nacela? Ja to ne razlikujem.
Tocnije – odredjeni skup moralnih nacela jest ideologija.

Od clana Sveucilisne akademske zajednice moze se ocekivati da se odnosi odgovorno prema svim drustvenim pitanjima. Dapace, na tome bi trebalo inzistirati, a ne ogranicavati sferu drustvenih pitanja kojima se isti smije baviti.

Najtuznije kod ovakve restrikcije jest sto se povodi za ideoloskom pretpostavkog neoliberalnih pogleda koja kaze da postoji neutralnost u svakom politickom pitanju, te da je ista konstruktivna.

'ave fun!

p.s. bolonjizacija? to je jedno, medju ostalim, politicko pitanje. po strogom tumacenju statuta nitko se ne smije usprotstaviti tome osobno.

Sinisa

Zivac

10 = 30 - 20

PostPostano: 13:18 ned, 24. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="cinik"][quote="Zivac"]Neovisno o Ustavu mislim da isticanje političkih ideologija i predizborna djelatnost nije baš primjerena na Sveučilištu.[/quote]
Ne bih se nuzno slozio -- postoje uvjeti u kojima bi tako nesto bilo nespretno -- kada osoba nastupa u ime ne samo svoje, tj. kada predstavlja skupinu osoba u pitanju za koje nema mandat predstavljanja (npr. da se na sjednici u FV pokrene neko pitanje o 2. svjetskom ratu)-- i zato nepreporucljivo. Tamo gdje osoba nastupa sa iznosenjem osobnih stavova o ovom ili onom pitanju, ovakva restrikcija je losa....[/quote]

Banaliziraš stvari. Sveučilište je ideološki uništeno utjecajem komunističkog jednoumlja kroz 45 godina (povijesni, a ne politički stav) i pitanje je da li se to ikako može popraviti. Cilj ove odredbe u Statutu je spriječiti daljnje slično djelovanje bilo kakvih politički ideologija ili strančarenja (tipa PB). Možda je malo nespretno formulirana, ali cilj svakako pozdravljam. :)

[quote]Khm... proracun MZOS-a bude smanjen zbog zamaskiranih troskova predizborne kampanje (sto nije neobicno kod nas)....?

Politicka odluka liberalne struje bude da studenti trebaju cijeli svoj studij placati bez ikakve drzavne skrbi? To je nadasve legitiman politicki stav i ako takva ekipa dodje na vlast....? Nitko sa Sveucilista ne smije reagirati.[/quote]

Politika je podržavanje potitičke opcije prije izbora jer se njoj "vjeruje" a ne lobiranje za pare ili prava kod legitimne vlasti. Po tvome bi sindikati bili političke organizacije...

[quote][quote]Niti pacifizam nije politički stav. Sad od osnovnih moralnih načela pravimo političke stavove. :roll:[/quote]
Tocnije -- odredjeni skup moralnih nacela jest ideologija.[/quote]

Doslovce jeftine filozofske vode. ;)
Ne znam što smatraš ideologijom, ali razlika između politike i moralnih načela je velika. :D

[quote]Najtuznije kod ovakve restrikcije jest sto se povodi za ideoloskom pretpostavkog neoliberalnih pogleda koja kaze da postoji neutralnost u svakom politickom pitanju, te da je ista konstruktivna.[/quote]

Ovo možda i nije tako blesavo. :)

[quote]p.s. bolonjizacija? to je jedno, medju ostalim, politicko pitanje.[/quote]

Nije, to je sveučilišno pitanje.
Možda se ovdje može početi obrazlagati suprotno, ali kod tumačenja propisa je bitna volja donositelja. Senat kod donošenja ovog stavka sigurno nije smatra bolonjizaciju političkim pitanjem, pa se tako treba tumačiti. :)
cinik (napisa):
Zivac (napisa):
Neovisno o Ustavu mislim da isticanje političkih ideologija i predizborna djelatnost nije baš primjerena na Sveučilištu.

Ne bih se nuzno slozio – postoje uvjeti u kojima bi tako nesto bilo nespretno – kada osoba nastupa u ime ne samo svoje, tj. kada predstavlja skupinu osoba u pitanju za koje nema mandat predstavljanja (npr. da se na sjednici u FV pokrene neko pitanje o 2. svjetskom ratu)– i zato nepreporucljivo. Tamo gdje osoba nastupa sa iznosenjem osobnih stavova o ovom ili onom pitanju, ovakva restrikcija je losa....

Banaliziraš stvari. Sveučilište je ideološki uništeno utjecajem komunističkog jednoumlja kroz 45 godina (povijesni, a ne politički stav) i pitanje je da li se to ikako može popraviti. Cilj ove odredbe u Statutu je spriječiti daljnje slično djelovanje bilo kakvih politički ideologija ili strančarenja (tipa PB). Možda je malo nespretno formulirana, ali cilj svakako pozdravljam. Smile

Citat:

Politika je podržavanje potitičke opcije prije izbora jer se njoj "vjeruje" a ne lobiranje za pare ili prava kod legitimne vlasti. Po tvome bi sindikati bili političke organizacije...

Citat:
Citat:

Doslovce jeftine filozofske vode. Wink
Ne znam što smatraš ideologijom, ali razlika između politike i moralnih načela je velika. Very Happy

Citat:

Ovo možda i nije tako blesavo. Smile

Citat:
p.s. bolonjizacija? to je jedno, medju ostalim, politicko pitanje.

Možda se ovdje može početi obrazlagati suprotno, ali kod tumačenja propisa je bitna volja donositelja. Senat kod donošenja ovog stavka sigurno nije smatra bolonjizaciju političkim pitanjem, pa se tako treba tumačiti. Smile

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Sarma: -

PostPostano: 21:28 ned, 24. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"]Cilj ove odredbe u Statutu je spriječiti daljnje slično djelovanje bilo kakvih politički ideologija ili strančarenja (tipa PB). Možda je malo nespretno formulirana, ali cilj svakako pozdravljam. :)[/quote]

meni nesto nije jasno...
kako znas sto je cilj neke odredbe? :grebgreb:

ono, to je po tvom tumacenju, ili bi 'to tako trebalo tumacit'?

hocu reci, znamo da se svasta pravno moze svakako tumacit... no, da li se djelovanjem smatra to sto je nekom studentu npr bas kewl majca che guevare pa ce nosit onu crveno crnu?

zapravo, to mi zvuci kao izrazavanje... djelovanje bi mi bilo da ljudima na bilo koji nacin namece da je c-g kul...
ili da je hdz/dc/hns/ls/neka-stranka kul... tipa, dijeli letke, propagandu, dere se na hodniku da je to kul i da svi trebaju glasati...

ali mislim da se natpis na majci mozda ipak ne smatra djelovanjem?

zapravo, main question je - kako se definira djelovanje, a sto je sloboda izrazavanja, po nekom nasem dokumentu?
mozda cak na razini sveucilista....

ajde to iskopajte prije neg se pokoljete :wink:
Zivac (napisa):
Cilj ove odredbe u Statutu je spriječiti daljnje slično djelovanje bilo kakvih politički ideologija ili strančarenja (tipa PB). Možda je malo nespretno formulirana, ali cilj svakako pozdravljam. Smile

meni nesto nije jasno...
kako znas sto je cilj neke odredbe? Kotacici rade 100 na sat

hocu reci, znamo da se svasta pravno moze svakako tumacit... no, da li se djelovanjem smatra to sto je nekom studentu npr bas kewl majca che guevare pa ce nosit onu crveno crnu?

zapravo, to mi zvuci kao izrazavanje... djelovanje bi mi bilo da ljudima na bilo koji nacin namece da je c-g kul...
ili da je hdz/dc/hns/ls/neka-stranka kul... tipa, dijeli letke, propagandu, dere se na hodniku da je to kul i da svi trebaju glasati...

zapravo, main question je - kako se definira djelovanje, a sto je sloboda izrazavanja, po nekom nasem dokumentu?

ajde to iskopajte prije neg se pokoljete Wink

Zivac

10 = 30 - 20

PostPostano: 22:36 ned, 24. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pozdravljam otvaranje novog topica. :)

[quote="Nesi"][quote="Zivac"]Cilj ove odredbe u Statutu je spriječiti daljnje slično djelovanje bilo kakvih politički ideologija ili strančarenja (tipa PB). Možda je malo nespretno formulirana, ali cilj svakako pozdravljam. :)[/quote]

meni nesto nije jasno...
kako znas sto je cilj neke odredbe? :grebgreb:[/quote]

Pretpostavljam. A nije teško pretpostavljati ako znaš noviju povijest Sveučilišta i strujanja na njemu.

[quote]
[/quote]

Što to? Nisam shvatio na što točno misliš. :?

[quote]

mozda cak na razini sveucilista....[/quote]

Zabranjeno je djelovanje i izražavanje (vidi gore citat iz Statuta).

U Europi se npr. nošenje kukastog križa smatra izražavanjem nepodobnog političkog stava i to je uglavnom zabranjeno. Ovime bi se na Sveučilištu tako zabranilo izražavanje svakog političkog stava.
Pozdravljam otvaranje novog topica. Smile

Nesi (napisa):
Zivac (napisa):
Cilj ove odredbe u Statutu je spriječiti daljnje slično djelovanje bilo kakvih politički ideologija ili strančarenja (tipa PB). Možda je malo nespretno formulirana, ali cilj svakako pozdravljam. Smile

meni nesto nije jasno...
kako znas sto je cilj neke odredbe? Kotacici rade 100 na sat

Pretpostavljam. A nije teško pretpostavljati ako znaš noviju povijest Sveučilišta i strujanja na njemu.

Citat:

Što to? Nisam shvatio na što točno misliš. Confused

Citat:

U Europi se npr. nošenje kukastog križa smatra izražavanjem nepodobnog političkog stava i to je uglavnom zabranjeno. Ovime bi se na Sveučilištu tako zabranilo izražavanje svakog političkog stava.

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Sarma: -

PostPostano: 22:57 ned, 24. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

hm.... ali obzirom da je u skladu sa zakonom reci da ti je zvijezda ok ili slicno, zasto bi to u sveucilistu bio drugacije? :grebgreb:

(ono gore je bilo u stilu - jel to tvoje tumacenje, il si nasao negdje sluzbeno tumacenje kako bi svo to trebali tumacit...)

mislim, na sveucilistu jos nije donesen popis svih zabrana, zar ne?
hm.... ali obzirom da je u skladu sa zakonom reci da ti je zvijezda ok ili slicno, zasto bi to u sveucilistu bio drugacije? Kotacici rade 100 na sat

(ono gore je bilo u stilu - jel to tvoje tumacenje, il si nasao negdje sluzbeno tumacenje kako bi svo to trebali tumacit...)

mislim, na sveucilistu jos nije donesen popis svih zabrana, zar ne?

anamari
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 6

PostPostano: 23:52 ned, 24. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako je krenulo, u Hrvatskoj ce uskoro biti zabranjeni svi oblici izrazavanja politickog misljenja svim nepoliticarima.

Smjet cemo samo ic na izbore, a tko kaze za kog je glasao ici ce u zatvor. :wink:
Kako je krenulo, u Hrvatskoj ce uskoro biti zabranjeni svi oblici izrazavanja politickog misljenja svim nepoliticarima.

Smjet cemo samo ic na izbore, a tko kaze za kog je glasao ici ce u zatvor. Wink

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 3:22 pon, 25. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"]
[quote]Khm... proracun MZOS-a bude smanjen zbog zamaskiranih troskova predizborne kampanje (sto nije neobicno kod nas)....?

Politicka odluka liberalne struje bude da studenti trebaju cijeli svoj studij placati bez ikakve drzavne skrbi? To je nadasve legitiman politicki stav i ako takva ekipa dodje na vlast....? Nitko sa Sveucilista ne smije reagirati.[/quote]

Politika je podržavanje potitičke opcije prije izbora jer se njoj "vjeruje" a ne lobiranje za pare ili prava kod legitimne vlasti. Po tvome bi sindikati bili političke organizacije...[/quote]

ako cemo definirati politiku, onda je definicija iste da je to znanost upravljanja drzavom (ili nekim odredjenim pravnim subjektom) a ciji je cilj poboljsati uvjete zivljenja njezinih stanovnika/zaposlenika etc. druga je stvar to sto se politicari uglavnom ne pridrzavaju toga. i da...ovo gore jest politika...politika mazanja ociju javnosti.

[quote]
[quote][quote]Niti pacifizam nije politički stav. Sad od osnovnih moralnih načela pravimo političke stavove. :roll:[/quote]
Tocnije -- odredjeni skup moralnih nacela jest ideologija.[/quote]

Doslovce jeftine filozofske vode. ;)
Ne znam što smatraš ideologijom, ali razlika između politike i moralnih načela je velika. :D[/quote]

nije ako se ista bazira na tim moralnim nacelima. samo...opet ponavljam...druga je stvar to sto je kod nas vidjenje politike totalno unisteno od strane pljackasa koji sjede u saboru (jer su ljudi vidjeli njih kako se ponasaju (a uzorak nije malen) pa su nakon nekog vremena poceli generalizirati stvari na sve).

[quote]
[quote]p.s. bolonjizacija? to je jedno, medju ostalim, politicko pitanje.[/quote]

Možda se ovdje može početi obrazlagati suprotno, ali kod tumačenja propisa je bitna volja donositelja. Senat kod donošenja ovog stavka sigurno nije smatra bolonjizaciju političkim pitanjem, pa se tako treba tumačiti. :)[/quote]

otom potom. bologna je u prvom redu politicko pitanje i kod nas se stvorila besmislena diskusija i prepucavanje o njoj. a, AFAIK, senat [b]jest[/b] politicko tijelo sveucilista i jedino meritorno donosit odluke u ime Sveucilista (hint: sabor).
Zivac (napisa):

Citat:

ako cemo definirati politiku, onda je definicija iste da je to znanost upravljanja drzavom (ili nekim odredjenim pravnim subjektom) a ciji je cilj poboljsati uvjete zivljenja njezinih stanovnika/zaposlenika etc. druga je stvar to sto se politicari uglavnom ne pridrzavaju toga. i da...ovo gore jest politika...politika mazanja ociju javnosti.

Citat:

Citat:
Citat:

Doslovce jeftine filozofske vode. Wink
Ne znam što smatraš ideologijom, ali razlika između politike i moralnih načela je velika. Very Happy

nije ako se ista bazira na tim moralnim nacelima. samo...opet ponavljam...druga je stvar to sto je kod nas vidjenje politike totalno unisteno od strane pljackasa koji sjede u saboru (jer su ljudi vidjeli njih kako se ponasaju (a uzorak nije malen) pa su nakon nekog vremena poceli generalizirati stvari na sve).

Citat:

Citat:
p.s. bolonjizacija? to je jedno, medju ostalim, politicko pitanje.

Možda se ovdje može početi obrazlagati suprotno, ali kod tumačenja propisa je bitna volja donositelja. Senat kod donošenja ovog stavka sigurno nije smatra bolonjizaciju političkim pitanjem, pa se tako treba tumačiti. Smile

otom potom. bologna je u prvom redu politicko pitanje i kod nas se stvorila besmislena diskusija i prepucavanje o njoj. a, AFAIK, senat jest politicko tijelo sveucilista i jedino meritorno donosit odluke u ime Sveucilista (hint: sabor).

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 3:32 pon, 25. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"][quote="nesi"]zapravo, main question je - kako se definira djelovanje, a sto je sloboda izrazavanja, po nekom nasem dokumentu?
mozda cak na razini sveucilista....[/quote]

U Europi se npr. nošenje kukastog križa smatra izražavanjem nepodobnog političkog stava i to je uglavnom zabranjeno. Ovime bi se na Sveučilištu tako zabranilo izražavanje svakog političkog stava.[/quote]

ovo je IMHO totalni debilizam...ok...slazem se za fasizam i nacizam. ali...zabranjivati nekome da izlozi svoj politicki program (kao, recimo, na izborima za studentske predstavnike, izboru dekana itdL) je totalno suludo. ovom odredbom se vracamo u doba najzesceg despotizma. ovo je demokracija. mene, a i bilo koga drugoga, nitko nece sprijeciti da iznosim svoje politicke stavove na sveucilistu. nitko...i to mi ustav garantira.

another thing...primjerice, Iron Maiden (kojeg ja jako mnogo postujem) iznosi svoje politicke stavove o nekim temama u svojim pjesmama...i ja sad nosim njihovu majcu na faksu...sto bi se moglo protumacit kao da ja zapravo podrzavam njihove politicke stavove (sto je istina...pogotovo o ratu u iraku i sl.). sta sad? zabranit cemo nosenje Iron Maiden majci i slusanja iste zato sto tako iznosimo politicki stav?

:roll:
Zivac (napisa):
nesi (napisa):

ovo je IMHO totalni debilizam...ok...slazem se za fasizam i nacizam. ali...zabranjivati nekome da izlozi svoj politicki program (kao, recimo, na izborima za studentske predstavnike, izboru dekana itdL) je totalno suludo. ovom odredbom se vracamo u doba najzesceg despotizma. ovo je demokracija. mene, a i bilo koga drugoga, nitko nece sprijeciti da iznosim svoje politicke stavove na sveucilistu. nitko...i to mi ustav garantira.

another thing...primjerice, Iron Maiden (kojeg ja jako mnogo postujem) iznosi svoje politicke stavove o nekim temama u svojim pjesmama...i ja sad nosim njihovu majcu na faksu...sto bi se moglo protumacit kao da ja zapravo podrzavam njihove politicke stavove (sto je istina...pogotovo o ratu u iraku i sl.). sta sad? zabranit cemo nosenje Iron Maiden majci i slusanja iste zato sto tako iznosimo politicki stav?

Rolling Eyes

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 6:24 pon, 25. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="anamari"]Kako je krenulo, u Hrvatskoj ce uskoro biti zabranjeni svi oblici izrazavanja politickog misljenja svim nepoliticarima.

Smjet cemo samo ic na izbore, a tko kaze za kog je glasao ici ce u zatvor. :wink:[/quote]

upravo tako :mad: :mad:
anamari (napisa):

Smjet cemo samo ic na izbore, a tko kaze za kog je glasao ici ce u zatvor. Wink

upravo tako Mad Mad

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 9:21 pon, 25. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"]Sveučilište je ideološki uništeno utjecajem komunističkog jednoumlja kroz 45 godina[/quote]

Slicnim frazetinama opravdavale su se cistke koje su provodili jednoumnici kad su "preuzeli" Sveuciliste 1945. (samo u drugom ideoloskom smjeru).
Zivac (napisa):
Sveučilište je ideološki uništeno utjecajem komunističkog jednoumlja kroz 45 godina

Slicnim frazetinama opravdavale su se cistke koje su provodili jednoumnici kad su "preuzeli" Sveuciliste 1945. (samo u drugom ideoloskom smjeru).

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Zivac

10 = 30 - 20

PostPostano: 14:16 pon, 25. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jedan pravni princip je da se propisi trebaju tumačiti prema volji donositelja. "Statutodavac" (tj. Senat) unutarsveučilišnu politiku (izbor dekana, studentska politika) očito ne smatra politikom u smislu ovog stavka (jer bi time sam sebi blokirao rad), pa se tako treba tumačiti.

Nemojte mene napadati zbog te odredbe :( , donio ju je Senat. Jedini način kojim studenti to mogu promijeniti je da lobiraju i glasaju za suprotno u Senatu.

[quote="krcko"][quote="Zivac"]Sveučilište je ideološki uništeno utjecajem komunističkog jednoumlja kroz 45 godina[/quote]

Slicnim frazetinama opravdavale su se cistke koje su provodili jednoumnici kad su "preuzeli" Sveuciliste 1945. (samo u drugom ideoloskom smjeru).[/quote]

Možda. Ali je činjenica da dolaskom nove politike '90. nisu provedene čistke na Sveučilištu, a njegova autonomija raste. I ovaj Statut je donesen autonomno.
Jedan pravni princip je da se propisi trebaju tumačiti prema volji donositelja. "Statutodavac" (tj. Senat) unutarsveučilišnu politiku (izbor dekana, studentska politika) očito ne smatra politikom u smislu ovog stavka (jer bi time sam sebi blokirao rad), pa se tako treba tumačiti.

Nemojte mene napadati zbog te odredbe Sad , donio ju je Senat. Jedini način kojim studenti to mogu promijeniti je da lobiraju i glasaju za suprotno u Senatu.

krcko (napisa):
Zivac (napisa):
Sveučilište je ideološki uništeno utjecajem komunističkog jednoumlja kroz 45 godina

Možda. Ali je činjenica da dolaskom nove politike '90. nisu provedene čistke na Sveučilištu, a njegova autonomija raste. I ovaj Statut je donesen autonomno.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 14:24 pon, 25. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"]Možda. Ali je činjenica da dolaskom nove politike '90. nisu provedene čistke na Sveučilištu, a njegova autonomija raste. I ovaj Statut je donesen autonomno.[/quote]

Dakle, ostali su tamo svi oni "zli komunisticki" kadrovi, a Sveuciliste napreduje... :-s Je l' to samo meni cudno? :-k

Btw, na [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=755]raspravi o gay parovima[/url], ja sam se izjasnio "pro-gay" (tj. za to da se tim ljudima daju ista prava koje ima i heterosex. zajednica), sto od poznatijih politickih stranaka radi samo HNS. :-s Da li me sada i takvi nastupi stavljaju "van zakona"? :-k Ili ako napisem "[i]Po tom pitanju se slazem s HNSom koji tvrdi...[/i] <sto vec tvrdi>"? :-k

IMO, ta odredba je preopcenita da bi uopce bila [b]provediva[/b] :!: Gotovo [b]svaki[/b] stav pojedinca mozes vezati uz neku politiku i proglasiti politickim... :roll:
Zivac (napisa):

Dakle, ostali su tamo svi oni "zli komunisticki" kadrovi, a Sveuciliste napreduje... Eh? Je l' to samo meni cudno? Think

Btw, na raspravi o gay parovima, ja sam se izjasnio "pro-gay" (tj. za to da se tim ljudima daju ista prava koje ima i heterosex. zajednica), sto od poznatijih politickih stranaka radi samo HNS. Eh? Da li me sada i takvi nastupi stavljaju "van zakona"? Think Ili ako napisem "Po tom pitanju se slazem s HNSom koji tvrdi... <sto vec tvrdi>"? Think

IMO, ta odredba je preopcenita da bi uopce bila provediva Exclamation Gotovo svaki stav pojedinca mozes vezati uz neku politiku i proglasiti politickim... Rolling Eyes

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum