Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Rjesenja zadataka s pismenog 18.4.2005.
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 19:49 sri, 20. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

da li mi moze neka dobra dusa napisat samo u grubim crtama kako su se postavljali 4i 5 zadatak na ovom roko samo da vidim da li trebam ic to vidit sutra na zalbama ili ne i di sam falila?tnx
da li mi moze neka dobra dusa napisat samo u grubim crtama kako su se postavljali 4i 5 zadatak na ovom roko samo da vidim da li trebam ic to vidit sutra na zalbama ili ne i di sam falila?tnx

[Vrh]
Gost

PostPostano: 23:08 sri, 20. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo, ja ti mogu reć za 4. zadatak. mislim da je funkciju izvodnicu trebalo ovako postavit: f(x)=(x^3 + x^4 + x^5 + x^6 + ...)(x + x^2 + x^3 + x^4 + ... + x^10)(1 + x^2 + x^4 + x^6 + ...). a ak nije nek me netko ispravi...
evo, ja ti mogu reć za 4. zadatak. mislim da je funkciju izvodnicu trebalo ovako postavit: f(x)=(x^3 + x^4 + x^5 + x^6 + ...)(x + x^2 + x^3 + x^4 + ... + x^10)(1 + x^2 + x^4 + x^6 + ...). a ak nije nek me netko ispravi...

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 18:35 čet, 21. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

U petom se 1000x1000 kvadrat raspili na 10x20 pravokutnike. Ima ih 5000, sto je vise od broja krugova. Jedini problem je sto jedan krug moze zasijeci do 4 pravokutnika... rjesava se tako da se pravokutnici razmaknu malo vise od promjera kruga. Zbog toga ce ih biti manje od 5000, ali jos uvijek vise nego krugova (tocan broj je 4320, sto znaci da je krugova zapravo moglo biti 4319).

Meni su najzanimljivija rjesenja 3. zadatka. Trebalo je dokazati ovo:
[latex]\displaystyle{\sum_{i=0}^{\lfloor n/2\rfloor} {n-i\choose i} = F_{n+1}}[/latex]
(desno je (n+1)-vi Fibonaccijev broj)

"Sluzbeno" rjesenje je pokazati da sume zadovoljavaju Fibonaccijevu rekurziju s pomaknutim pocetnim uvjetima. Koristi se Pascalova formula za binomne koeficijente.

Moglo se dokazati kombinatorno: F_(n+1) je broj binarnih nizova duljine n-1 bez susjednih jedinica. Ako nizove grupiramo prema broju jedinica, dobivamu upravo sumu na lijevoj strani. Toga se sjetio Predrag Sladecek :miniklap:

Vrlo originalan dokaz ponudio je Crni :ok: Ubacio je sume bin. koeficijenata u funkciju izvodnicu i zamijenio redoslijed sumacije...
[latex]\displaystyle{\sum_{n\ge 0}\sum_{i=0}^{\lfloor n/2\rfloor} {n-i\choose i}x^n = \sum_{i\ge 0}\sum_{n\ge 2i }{n-i\choose i}x^n=[j=n-2i]=}[/latex]
[latex]\displaystyle{\sum_{i\ge 0}\sum_{j\ge 0} {2i+j-i\choose i}x^{2i+j}=\sum_{i\ge 0}x^{2i}\sum_{j\ge 0} {i+j\choose i}x^j=\sum_{i\ge 0}{x^{2i}\over (1-x)^{i+1}}=}[/latex]
[latex]\displaystyle{{1\over 1-x}\sum_{i\ge 0} \left({x^2\over 1-x}\right)^i={1\over 1-x}\cdot {1\over 1-{x^2\over 1-x}}={1\over 1-x-x^2}}[/latex]
Ovo je upravo funkcija izvodnica pomaknutih Fibonaccijevih brojeva. Gotovo!
U petom se 1000x1000 kvadrat raspili na 10x20 pravokutnike. Ima ih 5000, sto je vise od broja krugova. Jedini problem je sto jedan krug moze zasijeci do 4 pravokutnika... rjesava se tako da se pravokutnici razmaknu malo vise od promjera kruga. Zbog toga ce ih biti manje od 5000, ali jos uvijek vise nego krugova (tocan broj je 4320, sto znaci da je krugova zapravo moglo biti 4319).

Meni su najzanimljivija rjesenja 3. zadatka. Trebalo je dokazati ovo:

(desno je (n+1)-vi Fibonaccijev broj)

"Sluzbeno" rjesenje je pokazati da sume zadovoljavaju Fibonaccijevu rekurziju s pomaknutim pocetnim uvjetima. Koristi se Pascalova formula za binomne koeficijente.

Moglo se dokazati kombinatorno: F_(n+1) je broj binarnih nizova duljine n-1 bez susjednih jedinica. Ako nizove grupiramo prema broju jedinica, dobivamu upravo sumu na lijevoj strani. Toga se sjetio Predrag Sladecek Applause

Vrlo originalan dokaz ponudio je Crni O-kay! Ubacio je sume bin. koeficijenata u funkciju izvodnicu i zamijenio redoslijed sumacije...

Ovo je upravo funkcija izvodnica pomaknutih Fibonaccijevih brojeva. Gotovo!

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
hermione
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 16:46 pet, 10. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Koliki je rez 2.zadatka roka 18.04.Meni isapda ovelik broj pa sam skepticna...Thx,Krcko unaprijed na odgovoru......
Koliki je rez 2.zadatka roka 18.04.Meni isapda ovelik broj pa sam skepticna...Thx,Krcko unaprijed na odgovoru......

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:25 pet, 10. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Rez je 60874.

Nekoliko molba :prodike:

1. Kad pitas rjesenje, pls prepisi cijeli zadatak. Ovako nije narocito korisno za nekog treceg tko cita forum.
2. Pokusaj pitanje postaviti na pravom mjestu. Ovo je prebaceno iz topica "Zabrinjavajuce greske".
3. Pitanja o rjesenjima zadataka preferiram na forumu. Kad ljudi salju mailom vise puta odgovaram iste stvari (to se tice onog a_123=580 iz 4. zadatka).
4. Nemoj mi se zahvaljivati unaprijed. Tak mi stvaras obavezu da odgovorim :) Nisam ja jedini aktivan na Komb-forumu.

Dosta prodika za danas :wink: Hermie, sretno na ispitu!
Rez je 60874.

Nekoliko molba Drzim prodike

1. Kad pitas rjesenje, pls prepisi cijeli zadatak. Ovako nije narocito korisno za nekog treceg tko cita forum.
2. Pokusaj pitanje postaviti na pravom mjestu. Ovo je prebaceno iz topica "Zabrinjavajuce greske".
3. Pitanja o rjesenjima zadataka preferiram na forumu. Kad ljudi salju mailom vise puta odgovaram iste stvari (to se tice onog a_123=580 iz 4. zadatka).
4. Nemoj mi se zahvaljivati unaprijed. Tak mi stvaras obavezu da odgovorim Smile Nisam ja jedini aktivan na Komb-forumu.

Dosta prodika za danas Wink Hermie, sretno na ispitu!

[Vrh]
Gordan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 20 - 12

PostPostano: 22:47 sri, 15. 6. 2005    Naslov: pogrešno zadan zadatak? Citirajte i odgovorite

već su mi mnogo puta rekli da sam lud (čak sam imao i post koji se više manje bavio time :-) ) ali bare with me :oops:

c/p Krckovog zadatka s pismenog 18.04.2005
5. U kvadratu duljine stranice 1000 zadano je 4049 krugova promjera
1. Dokazite da unutar kvadrata postoji pravokutnik dimenzija
10 × 20 koji ne sijece niti jedan od zadanih krugova.

dakle imam milijun (metara kvadratnih) na koje moram strpat cca 4049 + 200 m^2 "stvari". jel tu možda koja brojka krivo zadana jer s tolikim omjerom slobodnog/iskorištenog prostora naprosto mi je sumljivo
već su mi mnogo puta rekli da sam lud (čak sam imao i post koji se više manje bavio time Smile ) ali bare with me Embarassed

c/p Krckovog zadatka s pismenog 18.04.2005
5. U kvadratu duljine stranice 1000 zadano je 4049 krugova promjera
1. Dokazite da unutar kvadrata postoji pravokutnik dimenzija
10 × 20 koji ne sijece niti jedan od zadanih krugova.

dakle imam milijun (metara kvadratnih) na koje moram strpat cca 4049 + 200 m^2 "stvari". jel tu možda koja brojka krivo zadana jer s tolikim omjerom slobodnog/iskorištenog prostora naprosto mi je sumljivo

ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 1:12 čet, 16. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

sve je ok
sve je ok

655 = 759 - 104

PostPostano: 8:38 čet, 16. 6. 2005    Naslov: Re: pogrešno zadan zadatak? Citirajte i odgovorite

[quote="Gordan"]jel tu možda koja brojka krivo zadana jer s tolikim omjerom slobodnog/iskorištenog prostora naprosto mi je sumljivo[/quote]

Zapravo je, krugova je trebalo biti 4319 (vidi gore, mergah). Samo, to ti nema veze s povrsinom. Racionalne tocke imaju povrsinu nula pa svejedno ne mozes ugurati nista u ravninu bez da ti zasmetaju.
Gordan (napisa):
jel tu možda koja brojka krivo zadana jer s tolikim omjerom slobodnog/iskorištenog prostora naprosto mi je sumljivo

Zapravo je, krugova je trebalo biti 4319 (vidi gore, mergah). Samo, to ti nema veze s povrsinom. Racionalne tocke imaju povrsinu nula pa svejedno ne mozes ugurati nista u ravninu bez da ti zasmetaju.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 13:53 uto, 28. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

zdravo ljudi!
moze li mi neko pojasniti rjesenje 3.zad iz roka 18.04. od krcka (recimo sluzbeno) jel mi ovo tu na forumu nije nesto prebistro.tnx
zdravo ljudi!
moze li mi neko pojasniti rjesenje 3.zad iz roka 18.04. od krcka (recimo sluzbeno) jel mi ovo tu na forumu nije nesto prebistro.tnx

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:25 uto, 28. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Predlazem da navratis sutra do mojeg ureda, imam detaljno raspisana rjesenja.
Predlazem da navratis sutra do mojeg ureda, imam detaljno raspisana rjesenja.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum