Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

redovi pitanje!!!
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ivana
Gost

PostPostano: 18:10 čet, 23. 6. 2005    Naslov: redovi pitanje!!! Citirajte i odgovorite

evo,bio bih veoma zahvalan kada bi netko rastumacio malo neke stvari.

U cemu je razlika izmedju Taylorovog polinoma i T. reda?

Kako da znam koju funkciju predstavlja neki red, npr, zasto bi
suma geometrijskog reda=1/(1-x), obrnuto mi je jasno tj.razvijem 1/(1-x) u T red pa dbijem trazenu sumu.

Da li ta „formula“ vrjedi samo za |x|<1 posto tu red konvergira?
Kad neki red konvergira na na nekom radiusu R, kako se to konkretno odrazava na odnos funkcije i pripadnog T. reda?

suma geometrijskog reda=1/(1-x), obrnuto mi je jasno tj.razvijem 1/(1-x) u T red pa dbijem trazenu sumu.

Kad neki red konvergira na na nekom radiusu R, kako se to konkretno odrazava na odnos funkcije i pripadnog T. reda?

[Vrh]
Smith
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
12 = 18 - 6

PostPostano: 18:54 čet, 23. 6. 2005    Naslov: Re: redovi pitanje!!! Citirajte i odgovorite

[quote="ivana"]evo,[color=red]bio[/color] bih veoma zahvalan kada bi netko rastumacio malo neke stvari.[/quote]
:shock:

Bogme se nadam da ti je onaj zadnji [i]a[/i] u nadimku pocetno slovo prezimena! :D

[quote]U cemu je razlika izmedju Taylorovog polinoma i T. reda?[/quote]
Taylorov polinom je parcijalna suma Taylorovog reda.

[quote]Kako da znam koju funkciju predstavlja neki red, npr, zasto bi suma geometrijskog reda=1/(1-x), obrnuto mi je jasno tj.razvijem 1/(1-x) u T red pa dbijem trazenu sumu.[/quote]
Nije mi bas jasno pitanje...

I sto zelis reci time da [i]razvijes 1/(1-x) u Taylorov red[/i]?

[quote]Da li ta „formula“ vrjedi samo za |x|<1 posto tu red konvergira?[/quote]
Da, naravno.

[quote]Kad neki red konvergira na na nekom radiusu R, kako se to konkretno odrazava na odnos funkcije i pripadnog T. reda?[/quote]
Nemam pojma, pricekajmo da se javi netko pametniji. :oops: :wink:
ivana (napisa):

Shocked

Bogme se nadam da ti je onaj zadnji a u nadimku pocetno slovo prezimena! Very Happy

Citat:

Taylorov polinom je parcijalna suma Taylorovog reda.

Citat:
Kako da znam koju funkciju predstavlja neki red, npr, zasto bi suma geometrijskog reda=1/(1-x), obrnuto mi je jasno tj.razvijem 1/(1-x) u T red pa dbijem trazenu sumu.

Nije mi bas jasno pitanje...

I sto zelis reci time da razvijes 1/(1-x) u Taylorov red?

Citat:

Da, naravno.

Citat:

Nemam pojma, pricekajmo da se javi netko pametniji. Embarassed Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:17 čet, 23. 6. 2005    Naslov: Re: redovi pitanje!!! Citirajte i odgovorite

[quote="Smith"][quote="ivana"]evo,[color=red]bio[/color] bih veoma zahvalan kada bi netko rastumacio malo neke stvari.[/quote]
:shock:
Bogme se nadam da ti je onaj zadnji [i]a[/i] u nadimku pocetno slovo prezimena! :D[/quote]

:OT: Tocno tako, kolega moderatore. :-s To se moze zakljuciti iz potpisa "[i]aivan[/i]" kad je [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=4499]prvi put otvorio ovaj topic[/url]. :roll:

Sad cu ja tamo lock, a gosta molim da ne otvara vise puno topica na jednu temu. :|
Smith (napisa):
ivana (napisa):

Shocked
Bogme se nadam da ti je onaj zadnji a u nadimku pocetno slovo prezimena! Very Happy

Off-topic Tocno tako, kolega moderatore. Eh? To se moze zakljuciti iz potpisa "aivan" kad je prvi put otvorio ovaj topic. Rolling Eyes

Sad cu ja tamo lock, a gosta molim da ne otvara vise puno topica na jednu temu. Neutral

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 20:54 čet, 23. 6. 2005    Naslov: Re: redovi pitanje!!! Citirajte i odgovorite

[quote="ivana"]evo,bio bih veoma zahvalan kada bi netko rastumacio malo neke stvari.

Kad neki red konvergira na na nekom radiusu R, kako se to konkretno odrazava na odnos funkcije i pripadnog T. reda?[/quote]

Parcijalna suma g reda jest:

1+x+x^2+...+x^n. ,a znamo da 1-x^n=(1-x)(1+x+...+x^n) ,no sad uočiš par. sumu ,tj kada "podjeliš" (1-x) dobiješ (1-x^n)/(1-x) ,te kada je |x|<1 slijedi 1/(1-x). Nadam se da sam ti dobro objasnio i da nisam nešta pobrkao :???: !
Dobro ti je Smith rekao ,kaj ti znači razvijem u T red? Pretpostavljam da sutra (u petak) imaš ispit ,malo si se kasno sjetio/la ,no dobro :tapsh: .
P.S. Puno sreće Smithu sutra na Ma. :D
ivana (napisa):

Parcijalna suma g reda jest:

1+x+x^2+...+x^n. ,a znamo da 1-x^n=(1-x)(1+x+...+x^n) ,no sad uočiš par. sumu ,tj kada "podjeliš" (1-x) dobiješ (1-x^n)/(1-x) ,te kada je |x|<1 slijedi 1/(1-x). Nadam se da sam ti dobro objasnio i da nisam nešta pobrkao Confused !
Dobro ti je Smith rekao ,kaj ti znači razvijem u T red? Pretpostavljam da sutra (u petak) imaš ispit ,malo si se kasno sjetio/la ,no dobro Tapsh, tapsh,... .
P.S. Puno sreće Smithu sutra na Ma. Very Happy

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
91 = 108 - 17

PostPostano: 10:05 pet, 24. 6. 2005    Naslov: Re: redovi pitanje!!! Citirajte i odgovorite

[quote="ivana"]Kad neki red konvergira na na nekom radiusu R, kako se to konkretno odrazava na odnos funkcije i pripadnog T. reda?[/quote]

pa odražava se na način da mi T. red promatramo SAMO na tom području konvergencije jer ako ne konvergira, onda nam to ništa ne znači. Tek sad kad gledamo interval na kojem konvergira, možemo promatrati da li konvergira ka funkciji kojoj bi mi htjeli, da li je radijus konvergencije jednak nekom intervalu I na kojem promatramo polaznu funkciju itd.

Onda u vezi toga imaš teorem koji kaže uz koje uvjete znamo da se sve super odvija, kad imamo C, M, delta>0 i točku a iz I, takve da je svaka derivacija ograničena (u smislu n-te derivacije, manja ili jednaka po aps vrijednosti) od C*M^n* n! za svaki x iz <a-delta, a +delta>, svaki n iz N, i sad kad uzmemo x iz <a-delta,a+delta> presjek <a-1/M,a+1/M> tada f(x) možemo zapisati u obliku T. reda...
ivana (napisa):

pa odražava se na način da mi T. red promatramo SAMO na tom području konvergencije jer ako ne konvergira, onda nam to ništa ne znači. Tek sad kad gledamo interval na kojem konvergira, možemo promatrati da li konvergira ka funkciji kojoj bi mi htjeli, da li je radijus konvergencije jednak nekom intervalu I na kojem promatramo polaznu funkciju itd.

Onda u vezi toga imaš teorem koji kaže uz koje uvjete znamo da se sve super odvija, kad imamo C, M, delta>0 i točku a iz I, takve da je svaka derivacija ograničena (u smislu n-te derivacije, manja ili jednaka po aps vrijednosti) od C*M^n* n! za svaki x iz <a-delta, a +delta>, svaki n iz N, i sad kad uzmemo x iz <a-delta,a+delta> presjek <a-1/M,a+1/M> tada f(x) možemo zapisati u obliku T. reda...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
ivana
Gost

PostPostano: 19:54 pet, 24. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala svima na pomoci,bila je od koristi, danas na usmenom sam bas dobio pitanje-pokazati kako iz geometrijskog reda dobiti funkciju 1/(1-x), a odgovor sam procitao vecer prije na forumu,ludnica!

ispricavam se adminu vsegi na otvaranju jos jednog posta, tj. istog,ali na profesorskom dir2 mi nitko nekoliko dana nije odgovarao,a bilo mi je hitno!

Nije mi jasno zbog cega se ovdje dobije odmah odgovor, a tamo se danima ceka!?
Hvala svima na pomoci,bila je od koristi, danas na usmenom sam bas dobio pitanje-pokazati kako iz geometrijskog reda dobiti funkciju 1/(1-x), a odgovor sam procitao vecer prije na forumu,ludnica!

ispricavam se adminu vsegi na otvaranju jos jednog posta, tj. istog,ali na profesorskom dir2 mi nitko nekoliko dana nije odgovarao,a bilo mi je hitno!

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:08 pet, 24. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ivana"]Hvala svima na pomoci,bila je od koristi, danas na usmenom sam bas dobio pitanje-pokazati kako iz geometrijskog reda dobiti funkciju 1/(1-x), a odgovor sam procitao vecer prije na forumu,ludnica![/quote]

:banana: :cg: ;)

[quote="ivana"]ispricavam se adminu vsegi na otvaranju jos jednog posta, tj. istog,ali na profesorskom dir2 mi nitko nekoliko dana nije odgovarao,a bilo mi je hitno![/quote]

E, vidis, da si se registrirao, onda bi mi samo poslao PM da to premjestim na MA, te bi dodao jedan reply "[i]Ljudi, preklinjem vas![/i]" (ili tako nesto). ;)

[quote="ivana"]Nije mi jasno zbog cega se ovdje dobije odmah odgovor, a tamo se danima ceka!?[/quote]

:neznam: Valjda zato sto MA pripada inzenjerskom smjeru, pa ju vise ljudi prati... :/
ivana (napisa):

Dancing banana Clapping Mr.Green Wink

ivana (napisa):

E, vidis, da si se registrirao, onda bi mi samo poslao PM da to premjestim na MA, te bi dodao jedan reply "Ljudi, preklinjem vas!" (ili tako nesto). Wink

ivana (napisa):

Ja to stvarno ne znam Valjda zato sto MA pripada inzenjerskom smjeru, pa ju vise ljudi prati... Ehm?

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 12:12 ned, 26. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ivana"]Hvala svima na pomoci,bila je od koristi, danas na usmenom sam bas dobio pitanje-pokazati kako iz geometrijskog reda dobiti funkciju 1/(1-x), a odgovor sam procitao vecer prije na forumu,ludnica!

Nije mi jasno zbog cega se ovdje dobije odmah odgovor, a tamo se danima ceka!?[/quote]

Čestitam na položenom ispitu, te molim te REGISTRIRAJ se.
ivana (napisa):

Čestitam na položenom ispitu, te molim te REGISTRIRAJ se.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum