Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
mladac Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
andreao Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
Thegreatest Gost
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
Vl4do Forumaš s poteškoćama u pisanju

|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
DarkOne™24/7® Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
aska Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 20:31 ned, 20. 11. 2005 Naslov: |
|
|
2. zadatak:
tak smo ti nekaj slično radili na satu. AxB je Kartezijev produkt brojeva, odnosno A i B shvati kao uređeni par (x,y), a možeš imati i x i y iz oba skupa, jednom iz skupa A, a drugi put iz skupa B.... nadam se da ti je jasnije. :P
4. zadatk:
nadam se da je. mislim da i takav slučaj može postojati.
2. zadatak:
tak smo ti nekaj slično radili na satu. AxB je Kartezijev produkt brojeva, odnosno A i B shvati kao uređeni par (x,y), a možeš imati i x i y iz oba skupa, jednom iz skupa A, a drugi put iz skupa B.... nadam se da ti je jasnije.
4. zadatk:
nadam se da je. mislim da i takav slučaj može postojati.
|
|
[Vrh] |
|
andreao Forumaš(ica)

|
Postano: 14:16 pon, 21. 11. 2005 Naslov: |
|
|
Mene samo zanima 6. zadatak, što se tiče da li je ta relacija refleksivna. Većina njih kaže da nije zato što (c,c) nije u relaciji, ali drugi tvrde da ta relacija [b]je[/b] refleksivna jer u zadanoj relaciji nigdje nepiše da je c u relaciji sa nekim drugim elementom. Tj. oni tvrde da ako ti u relaciji uopće nepiše element c (da ga nema kao uređeni par npr. (a,c) ili (d,c)) ali s uvjetom da već imaš uređene parove (a,a),(b,b) i (d,d) da je takva relacija refleksivna. Znam da se gleda kao skup {a,b,c,d} ali i meni ima nekakvog smisla da je to refleksivna relacija zato što ona uopće nesadrži element c kao nikakav uređeni par.
Molim vas da mi riješite ovu dilemu, pomogućnosti da to bude Krcko, ali svaka sugestija će dobro doći.
Mene samo zanima 6. zadatak, što se tiče da li je ta relacija refleksivna. Većina njih kaže da nije zato što (c,c) nije u relaciji, ali drugi tvrde da ta relacija je refleksivna jer u zadanoj relaciji nigdje nepiše da je c u relaciji sa nekim drugim elementom. Tj. oni tvrde da ako ti u relaciji uopće nepiše element c (da ga nema kao uređeni par npr. (a,c) ili (d,c)) ali s uvjetom da već imaš uređene parove (a,a),(b,b) i (d,d) da je takva relacija refleksivna. Znam da se gleda kao skup {a,b,c,d} ali i meni ima nekakvog smisla da je to refleksivna relacija zato što ona uopće nesadrži element c kao nikakav uređeni par.
Molim vas da mi riješite ovu dilemu, pomogućnosti da to bude Krcko, ali svaka sugestija će dobro doći.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 16:56 pon, 21. 11. 2005 Naslov: |
|
|
Ja mogu falsificirati post, pa da pise da ti je odgovorio Krcko... :P
Pogledaj jedan drugi primjer:
f: [0,1]->[0,2], f(x) = x
Brojevi iz <1,2] se ne pojavljuju u slici, pa "ima smisla" da ih ne razmatramo. :-s I sad te ja pitam da li je f bijekcija i ti kazes "ima smisla da ne gledamo te brojeve", tj. da se ponasamo kao da je kodomena [0,1] jer i tako koristimo samo te vrijednosti, pa ispada da fja f [b]je[/b] bijekcija. :shock: :faint:
U definiciji relacije (kao i funkcije, koja je samo malo posebnija relacija), treba gledati [b]sve[/b], a ne samo "pravilo pridruzivanja". 8)
U srednjoj skoli, "f(x)=x" ste zvali "funkcijom". :-s Na Fakultetu biste trebali nauciti da je to "pravilo pridruzivanja", a funkciju cine i domena i kodomena i pravilo pridruzivanja. :prodike:
Ponekad neki element izostavimo, no tada se podrazumijeva "prirodna definicija", sto je otprilike u skladu s tvojim "ima smisla". 8) No, ako je [b]eksplicitno[/b] navedeno da je relacija nad skupom {a,b,c,d}, onda nema mjesta "prirodnim definicijama", nego koristis bas tu definiciju koju imas. ;)
Nadam se da je sada jasnije, iako nisam Krcko (ali sam mu imenjak). O:)
:wave:
Ja mogu falsificirati post, pa da pise da ti je odgovorio Krcko...
Pogledaj jedan drugi primjer:
f: [0,1]→[0,2], f(x) = x
Brojevi iz <1,2] se ne pojavljuju u slici, pa "ima smisla" da ih ne razmatramo. I sad te ja pitam da li je f bijekcija i ti kazes "ima smisla da ne gledamo te brojeve", tj. da se ponasamo kao da je kodomena [0,1] jer i tako koristimo samo te vrijednosti, pa ispada da fja f je bijekcija.
U definiciji relacije (kao i funkcije, koja je samo malo posebnija relacija), treba gledati sve, a ne samo "pravilo pridruzivanja".
U srednjoj skoli, "f(x)=x" ste zvali "funkcijom". Na Fakultetu biste trebali nauciti da je to "pravilo pridruzivanja", a funkciju cine i domena i kodomena i pravilo pridruzivanja.
Ponekad neki element izostavimo, no tada se podrazumijeva "prirodna definicija", sto je otprilike u skladu s tvojim "ima smisla". No, ako je eksplicitno navedeno da je relacija nad skupom {a,b,c,d}, onda nema mjesta "prirodnim definicijama", nego koristis bas tu definiciju koju imas.
Nadam se da je sada jasnije, iako nisam Krcko (ali sam mu imenjak).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
|