| Prethodna tema :: Sljedeća tema | 

| Autor/ica | Poruka | 

| rat in a cage Forumaš(ica)

| 

|  Postano: 18:34 ned, 27. 11. 2005    Naslov: definicija bidual ?? |         |  
				| 
 |  
				| [i]Gledam ovu definiciju i nikak da skužim o čemu se radi.[/i]
Gledam ovu definiciju i nikak da skužim o čemu se radi.
 [b]Def. [/b]  [latex]x \in V, f \in V'[/latex] definiramo funkciju [latex]\hat{x}:V' \rightarrow F[/latex] na slijedeći način: [latex]\hat{x}(f):= <x,f> = f(x), (\hat{x}\in V'') [/latex], time smo definirali funkciju [latex]\varphi:V \rightarrow V'', \varphi(x)=\hat{x} [/latex]. [latex] V'' [/latex] je bidual od [latex] V [/latex].

[i]Kužim da bi V'' trebao biti dualni prostor od V', ali nikako mi nije jasno ako je [latex]\hat{x}(f) := <x,f> = f(x)[/latex] pa kaj nije to onda potpuno ista stvar zapisana na drugi način :shock: . Uopće ne kužim kaj je tu novog definirano?

Ako se nađe neka dobra duša da prosvijetli mene blesavog bio bih joj jako zahvalan  :pray:[/i]

Def.
  definiramo funkciju  na slijedeći način:  , time smo definirali funkciju  .  je bidual od  . 
 Kužim da bi V'' trebao biti dualni prostor od V', ali nikako mi nije jasno ako je
  pa kaj nije to onda potpuno ista stvar zapisana na drugi način  . Uopće ne kužim kaj je tu novog definirano? 
 Ako se nađe neka dobra duša da prosvijetli mene blesavog bio bih joj jako zahvalan

|  | 

| [Vrh] |  | 

| mdoko Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 19:20 ned, 27. 11. 2005    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| Mi zelimo definirati funkciju (za koju cemo kasnije pokazati da je izomorfizam) [latex]\varphi \colon V \to V''[/latex]
Mi zelimo definirati funkciju (za koju cemo kasnije pokazati da je izomorfizam)Uzmimo, dakle neki element domene: [latex]x \in V[/latex].
 Njemu cemo pridruziti [latex]\hat{x} \in V''[/latex].
 Definiramo [latex]\hat{x} \colon V' \to \mathbb{F}[/latex] ovako:
 Za [latex]f \in V'[/latex] (dakle [latex]f \colon V \to \mathbb{F}[/latex]) definiramo [latex]\hat{x}(f) := f(x)[/latex]
 Uocimo da je [latex]\hat{x}[/latex] linearan funkcional, pa je prema tome sa [latex]\varphi(x) := \hat{x}[/latex] dobro definirana funkcija [latex]\varphi \colon V \to V''[/latex].

Nadam se da je sada jasnije.

Onaj [latex]<x,f>[/latex] mi stvarno nije jasan, jer je [latex]x\in V[/latex], a [latex]f \in V'[/latex]. Odakle ti to?
   Uzmimo, dakle neki element domene:
  . Njemu cemo pridruziti
  . Definiramo
  ovako: Za
  (dakle  ) definiramo   Uocimo da je
  linearan funkcional, pa je prema tome sa  dobro definirana funkcija  . 

Onaj
  mi stvarno nije jasan, jer je  , a  . Odakle ti to? 

| [Vrh] |  | 

| venovako Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| mdoko Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 19:34 ned, 27. 11. 2005    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| [quote="venovako"]@mdoko:
Mozda se misli na teorem o reprezentaciji linearnih funkcionala, pa je [latex]f(x)[/latex] efektivno skalarni produkt [latex]x[/latex]-a sa (za dani funkcional [latex]f\in V'[/latex] jedinstvenim) vektorom, kojeg, zasto ne, opet nazovemo [latex]f[/latex] ([latex]\in V[/latex]).

Ali to mi izgleda kao pretjerana petljavina.[/quote]
 Moguce, ali to je stvarno pretjerana petljavina. Takodjer stvara dodatnu zabunu kada se vidi po prvi put.
  	  | venovako (napisa): |  	  | @mdoko: Mozda se misli na teorem o reprezentaciji linearnih funkcionala, pa je
  efektivno skalarni produkt  -a sa (za dani funkcional  jedinstvenim) vektorom, kojeg, zasto ne, opet nazovemo  (  ). 
 Ali to mi izgleda kao pretjerana petljavina.
 | 
 Moguce, ali to je stvarno pretjerana petljavina. Takodjer stvara dodatnu zabunu kada se vidi po prvi put.

| [Vrh] |  | 

| 

|  Postano: 21:20 ned, 27. 11. 2005    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| [quote="mdoko"]Mi zelimo definirati funkciju (za koju cemo kasnije pokazati da je izomorfizam) [latex]\varphi \colon V \to V''[/latex]
Uzmimo, dakle neki element domene: [latex]x \in V[/latex].
 Njemu cemo pridruziti [latex]\hat{x} \in V''[/latex].
 Definiramo [latex]\hat{x} \colon V' \to \mathbb{F}[/latex] ovako:
 Za [latex]f \in V'[/latex] (dakle [latex]f \colon V \to \mathbb{F}[/latex]) definiramo [latex]\hat{x}(f) := f(x)[/latex]
 Uocimo da je [latex]\hat{x}[/latex] linearan funkcional, pa je prema tome sa [latex]\varphi(x) := \hat{x}[/latex] dobro definirana funkcija [latex]\varphi \colon V \to V''[/latex].

[/quote]
 hmm..je malo jasnije. dal to sad znači da je [latex]\varphi(x)(f) = \hat{x}(f) [/latex] ?
 ako je [latex] \hat{x}\in V''[/latex] zar nemamo onda odmah [latex]V''[/latex]  kao skup svih takvih funkcionala i nazovemo ga bidualni prostor od [latex]V[/latex] . zašto nam treba [latex]\varphi [/latex] ??

[quote="mdoko"]
 Onaj [latex]<x,f>[/latex] mi stvarno nije jasan, jer je [latex]x\in V[/latex], a [latex]f \in V'[/latex]. Odakle ti to?[/quote]
 ma iz definicije od prije...neda mi se sad pisat, al to nije ni bitno kod ovog
  	  | mdoko (napisa): |  	  | Mi zelimo definirati funkciju (za koju cemo kasnije pokazati da je izomorfizam)   Uzmimo, dakle neki element domene:
  . Njemu cemo pridruziti
  . Definiramo
  ovako: Za
  (dakle  ) definiramo   Uocimo da je
  linearan funkcional, pa je prema tome sa  dobro definirana funkcija  . 

| 
 hmm..je malo jasnije. dal to sad znači da je
  ? ako je
  zar nemamo onda odmah  kao skup svih takvih funkcionala i nazovemo ga bidualni prostor od  . zašto nam treba  ?? 

| mdoko (napisa): |  	  | Onaj
  mi stvarno nije jasan, jer je  , a  . Odakle ti to? | 
 ma iz definicije od prije...neda mi se sad pisat, al to nije ni bitno kod ovog

|  | 

| [Vrh] |  | 

| mdoko Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| nenad Moderator

| 

|  Postano: 9:58 pon, 28. 11. 2005    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| Oznaka < x,f> = f(x).
Oznaka < x,f> = f(x).< , > je bilinearni funkcional na VxV' (i nedegeneriran  :)

Ta oznaka naglašava da je f(x) linearno i po f, i po x, i daje više ravnopravnosti f-u i x-u, što se upravo vidi kod izomorfnosti V i V''.

Naravno, ovo sve izgleda vrlo komplicirano za iste stvari: V, V' i V'' su izomorfni, ali to vrijedi samo za KONAČNODIMENZIONALNE prostore.

Općenito, V' nisu svi, nego svi NEPREKINUTI linearni funkcionali na recimo normiranom prostoru, i tada V izomorfno V'' vrijedi samo ponekad (refleksivni prostori), koji imaju posebna svojstva ...
 Na konačnodimenzionalnom prostoru svaki linearni funkcional je neprekinut, pa je ono što smo radili točno, premda zamalo trivijalno.

- Nenad Antonić
 < , > je bilinearni funkcional na VxV' (i nedegeneriran

Ta oznaka naglašava da je f(x) linearno i po f, i po x, i daje više ravnopravnosti f-u i x-u, što se upravo vidi kod izomorfnosti V i V''.

Naravno, ovo sve izgleda vrlo komplicirano za iste stvari: V, V' i V'' su izomorfni, ali to vrijedi samo za KONAČNODIMENZIONALNE prostore.

Općenito, V' nisu svi, nego svi NEPREKINUTI linearni funkcionali na recimo normiranom prostoru, i tada V izomorfno V'' vrijedi samo ponekad (refleksivni prostori), koji imaju posebna svojstva ...
 Na konačnodimenzionalnom prostoru svaki linearni funkcional je neprekinut, pa je ono što smo radili točno, premda zamalo trivijalno.

- Nenad Antonić

|  | 

| [Vrh] |  | 

|  | 

| [Vrh] |  | 

|  |