Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zna li tko dokazati nejednakost???
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
user
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 1:38 pet, 30. 12. 2005    Naslov: Zna li tko dokazati nejednakost??? Citirajte i odgovorite

Pozdrav matematicari, zna li pliiiz itko dokazati ovo:

[latex] 2 (\vert {z_1}\vert^{n} + \vert {z_2}\vert ^n) \leq \vert z_1 + z_2 \vert ^n + \vert z_1 - z_2 \vert^n \leq 2^{n-1} (\vert z_1\vert ^n + \vert z_2 \vert ^n ) [/latex], za [latex]n \geq 2[/latex], [latex] z_1, z_2 \in C [/latex]

Prvu nejednakost sam uspio dokazati izravno za sve parne n, binomnim razvojem, ali za izravan dokaz mi podosta problema zadaju korijeni kad izraz treba dokazati za neparne potencije.
Induktivni dokaz mi se cini jos slozenijim, tako da ne znam sto jos pokusati. O drugoj nisam jos stigao razmisljati, ima li tko kakav savjet??? Pomagajte molim vas :)

Unaprijed puno fala :))

Pozdrav!!
Pozdrav matematicari, zna li pliiiz itko dokazati ovo:

, za ,

Prvu nejednakost sam uspio dokazati izravno za sve parne n, binomnim razvojem, ali za izravan dokaz mi podosta problema zadaju korijeni kad izraz treba dokazati za neparne potencije.
Induktivni dokaz mi se cini jos slozenijim, tako da ne znam sto jos pokusati. O drugoj nisam jos stigao razmisljati, ima li tko kakav savjet??? Pomagajte molim vas Smile

Unaprijed puno fala Smile)

Pozdrav!!

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
nenad
Moderator
Moderator

92 = 106 - 14

PostPostano: 6:39 pet, 30. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Samo savjet:
Možda pomogne to što se može bez smanjenja općenitosti uzeti:
[latex]z_1=e^{i\varphi_1}[/latex] i [latex]z_2=re^{i\varphi_2}[/latex].

- Nenad
Samo savjet:
Možda pomogne to što se može bez smanjenja općenitosti uzeti:
i .

- Nenad

[Vrh]
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 15:38 pon, 2. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jednom kad dokazes lijevu jednakost, onda samo uzmi supstituciju u=z1+z2, v=z1-z2 i napisi lijevu jednakost za njih i dobio si desnu. Dakle dovoljno ti je dokazati samo desnu.

Disclaimer: nisam raspisivala ovo nego samo nagadam: zar ne mozes neparne brojeve rijesiti isto kao i parne? Naime, ako su a i b oba pozitivni, onda je a<b ekvivalentno s a^2<b^2... Tako onda dobijes parne potencije. Doduse, pojavi ti se i onaj nesretni mjesoviti clan, ali mozda ako i njega raspises dobijes sto trebas?
Jednom kad dokazes lijevu jednakost, onda samo uzmi supstituciju u=z1+z2, v=z1-z2 i napisi lijevu jednakost za njih i dobio si desnu. Dakle dovoljno ti je dokazati samo desnu.

Disclaimer: nisam raspisivala ovo nego samo nagadam: zar ne mozes neparne brojeve rijesiti isto kao i parne? Naime, ako su a i b oba pozitivni, onda je a<b ekvivalentno s a^2<b^2... Tako onda dobijes parne potencije. Doduse, pojavi ti se i onaj nesretni mjesoviti clan, ali mozda ako i njega raspises dobijes sto trebas?

vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 17:05 pon, 2. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za elegantno rješenje je korisno znati neke klasične nejednakosti. Navodim samo prikladne specijalne slučajeve, općenitije nejednakosti se mogu naći recimo u knjižici: Pečarić: "Nejednakosti".
[size=7]I ne, ja se ne bavim nejednakostima, samo ove stvari smatram općom kulturom. Ovo je upućeno potencijalnim zlobnicima, ostali nek zanemare.[/size]

Neka su a,b>=0 te 0<r<s.

[b]Nejednakost za potencijalne sredine[/b] (općenitije u "Nejednakosti", str. 39.)
[latex]\left(\displaystyle\frac{a^r+b^r}{2}\right)^{1/r}\leq\left(\displaystyle\frac{a^s+b^s}{2}\right)^{1/s}[/latex]

[b]Nejednakost za potencijalne sume[/b] (općenitije u "Nejednakosti", str. 36.)
[latex]\left(a^r+b^r\right)^{1/r}\geq\left(a^s+b^s\right)^{1/s}[/latex]

Dokažimo lijevu nejednakost.

Prije svega, lako se dokaže sljedeća jednakost (tzv. jednakost paralelograma), npr. direktnim raspisivanjem:
[latex]|z_1+z_2|^2+|z_1-z_2|^2=2(|z_1|^2+|z_2|^2)[/latex]

Sada iskoristimo NZPsredine uz r=2, s=n, zatim upotrijebimo gornju jednakost te konačno iskoristimo NZPsume uz r=2, s=n:

[latex]\left(\displaystyle\frac{|z_1+z_2|^n+|z_1-z_2|^n}{2}\right)^{1/n}\geq\left(\displaystyle\frac{|z_1+z_2|^2+|z_1-z_2|^2}{2}\right)^{1/2}=\\=\left(|z_1|^2+|z_2|^2\right)^{1/2}\geq\left(|z_1|^n+|z_2|^n\right)^{1/n}[/latex]
Preostaje sve dignuti na n-tu i pomnožiti s 2.

Desna nejednakost se dobije iz lijeve kako reče Martinab.

Ako nešto ipak treba detaljnije raspisati, samo pitaj. Nadam se da ovo nije neki "dječji" zadačić pa sam bezveze zakomplicirao. :lol:
Za elegantno rješenje je korisno znati neke klasične nejednakosti. Navodim samo prikladne specijalne slučajeve, općenitije nejednakosti se mogu naći recimo u knjižici: Pečarić: "Nejednakosti".
I ne, ja se ne bavim nejednakostima, samo ove stvari smatram općom kulturom. Ovo je upućeno potencijalnim zlobnicima, ostali nek zanemare.

Neka su a,b>=0 te 0<r<s.

Nejednakost za potencijalne sredine (općenitije u "Nejednakosti", str. 39.)

Nejednakost za potencijalne sume (općenitije u "Nejednakosti", str. 36.)

Dokažimo lijevu nejednakost.

Prije svega, lako se dokaže sljedeća jednakost (tzv. jednakost paralelograma), npr. direktnim raspisivanjem:

Sada iskoristimo NZPsredine uz r=2, s=n, zatim upotrijebimo gornju jednakost te konačno iskoristimo NZPsume uz r=2, s=n:

Preostaje sve dignuti na n-tu i pomnožiti s 2.

Desna nejednakost se dobije iz lijeve kako reče Martinab.

Ako nešto ipak treba detaljnije raspisati, samo pitaj. Nadam se da ovo nije neki "dječji" zadačić pa sam bezveze zakomplicirao. Laughing

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 21:14 pon, 2. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Fakat. Kul. Jednakost paralelograma mi uopce nije pala na pamet (a razbijala sam si malo pamet time). Moje cestitke vjekovcu [size=7](ako on nije "user")[/size]
Fakat. Kul. Jednakost paralelograma mi uopce nije pala na pamet (a razbijala sam si malo pamet time). Moje cestitke vjekovcu (ako on nije "user")

vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

182 = 198 - 16

PostPostano: 21:49 pon, 2. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[size=7][b]Martinab (napisa):[/b]
Moje cestitke vjekovcu (ako on nije "user")
---------
Sram te bilo na nepovjerenju. Da sam (opet) htio postati neki bolesni zadatak, pustio bih da se malo dulje mučite...
Bio bih zahvalan useru da to demantira.[/size]
Martinab (napisa):
Moje cestitke vjekovcu (ako on nije "user")
---------
Sram te bilo na nepovjerenju. Da sam (opet) htio postati neki bolesni zadatak, pustio bih da se malo dulje mučite...
Bio bih zahvalan useru da to demantira.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 22:47 pon, 2. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vjekovac"]Bio bih zahvalan useru da to demantira.[/quote]

Sto bi taj demantij dokazao? :-k

Tako ti je to kad se igras s povjerenjem ljudi... :PP
vjekovac (napisa):

Sto bi taj demantij dokazao? Think

Tako ti je to kad se igras s povjerenjem ljudi... Weeee-heeee!!!

[Vrh]
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

182 = 198 - 16

PostPostano: 23:06 pon, 2. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"][quote="vjekovac"]Bio bih zahvalan useru da to demantira.[/quote]
Sto bi taj demantij dokazao? :-k[/quote]
Pa valjda da to nisam ja. :!:
@user: Ajde napiši nešto duhovito, možda onda povjeruju da to definitivno nisam ja. :lol:
Šalim se ja samo, ne trebaš. Ko ih šljivi... 8)
vsego (napisa):
vjekovac (napisa):

Sto bi taj demantij dokazao? Think

Pa valjda da to nisam ja. Exclamation
@user: Ajde napiši nešto duhovito, možda onda povjeruju da to definitivno nisam ja. Laughing
Šalim se ja samo, ne trebaš. Ko ih šljivi... Cool

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum