Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadatak(simpleks) (zadatak)

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Euklidski prostori
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
mariposa
Gost

PostPostano: 19:59 pet, 24. 2. 2006    Naslov: zadatak(simpleks) Citirajte i odgovorite

:cry: :cry: :cry: Molim vas ako mi netko može pomoći u rješavanju sljedećeg zadatka

1.Zadane su točke A(0,3,-2,1), B(-2,4,0,0), i C(5,0,3,-1). Prikazati simpleks S^4(0, E_1, A, B, C) kao presjek poluprostora.

Naime neznam uopće postupak rješavanja tavog tipa zadataka tako da je svaki savjet ili link dobro došao!
Unaprijed zahvaljujem! :wink:
Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Molim vas ako mi netko može pomoći u rješavanju sljedećeg zadatka

1.Zadane su točke A(0,3,-2,1), B(-2,4,0,0), i C(5,0,3,-1). Prikazati simpleks S^4(0, E_1, A, B, C) kao presjek poluprostora.

Naime neznam uopće postupak rješavanja tavog tipa zadataka tako da je svaki savjet ili link dobro došao!
Unaprijed zahvaljujem! Wink

[Vrh]
vili
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
31 = 55 - 24

PostPostano: 20:04 pet, 24. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za svake 4 točke koje izabereš(od ovih 5), one određuju hiperravninu. Uzmi si onaj od dva poluprostora određena tom hiperravninom koji sadrži petu točku, i to napraviš za svih 5 izbora 4 točke i presječeš tih 5 poluprostora (nađeš točke koje zadovoljavaju svih 5 jednadžbi).

Hope it helps! :wink:
Za svake 4 točke koje izabereš(od ovih 5), one određuju hiperravninu. Uzmi si onaj od dva poluprostora određena tom hiperravninom koji sadrži petu točku, i to napraviš za svih 5 izbora 4 točke i presječeš tih 5 poluprostora (nađeš točke koje zadovoljavaju svih 5 jednadžbi).

Hope it helps! Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mariposa
Gost

PostPostano: 21:56 pet, 24. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[b]@vili[/b]-> :pusa: hvala :wink:
imam još jedan zadatak/pitanje ...[size=9]nadam se da se moderator ovog topica neće ljutiti što ga stavljam u ovu temu budući se ne radi o simpleksu kao što stoji u naslovu [/size] :oops:

2.Zadane su ravnine
P1....x1=1+a+2c
x2=-a
x3=3+2b-c
x4=b+3c
x5=1-a+c

P2...x1=6-a+2b
x2=3+a
x3=5+b
x4=15+4b
x5=2+a+b+c
a)Odredte opću jednadžbu prostora P1+P2
b)Odredite parametarsku jednadžbu prostora P1[img]http://us.metamath.org/symbols/bigcap.gif[/img]P2

Ovdje me zapavo muči kako izraziti opće jednadžbe od P1 ili P2 jer naime nikako se nemogu rješiti parametara (a,b,c)...pa tako nemogu doći ni do presjeka tih prostora....
Dobila sam uputu da bi jedan parametar tebalo zanemarit npr. u P1 tretirat kao da ne postoji x2....ako je to točno voljela bih objašnjenje toga
unaprijed zahvaljujem na pomoći!
@vili-> Jos malo romantike na Forumu hvala Wink
imam još jedan zadatak/pitanje ...nadam se da se moderator ovog topica neće ljutiti što ga stavljam u ovu temu budući se ne radi o simpleksu kao što stoji u naslovu Embarassed

2.Zadane su ravnine
P1....x1=1+a+2c
x2=-a
x3=3+2b-c
x4=b+3c
x5=1-a+c

P2...x1=6-a+2b
x2=3+a
x3=5+b
x4=15+4b
x5=2+a+b+c
a)Odredte opću jednadžbu prostora P1+P2
b)Odredite parametarsku jednadžbu prostora P1P2

Ovdje me zapavo muči kako izraziti opće jednadžbe od P1 ili P2 jer naime nikako se nemogu rješiti parametara (a,b,c)...pa tako nemogu doći ni do presjeka tih prostora....
Dobila sam uputu da bi jedan parametar tebalo zanemarit npr. u P1 tretirat kao da ne postoji x2....ako je to točno voljela bih objašnjenje toga
unaprijed zahvaljujem na pomoći!

[Vrh]
mea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 43 - 10

PostPostano: 18:24 sub, 25. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mariposa"]Ovdje me zapavo muči kako izraziti opće jednadžbe od P1 ili P2 jer naime nikako se nemogu rješiti parametara (a,b,c)...pa tako nemogu doći ni do presjeka tih prostora....[/quote]
5 dimenzija, 3 parametra. U oba slučaja radi se o 3-ravninama (OK, trebalo bi provjeriti da su vektori lin.nezavisni). A to znači da ih možemo prikazati kao presjek dvije hiperravnine, tj. sustavom dvije jednadžbe.
Kako?
Za P1 npr. iz prve 3 jdbe izrazi a, b i c pomoću x1,x2,x3. Zatim to uvrsti u zadnje dvije jdbe i dobit ćeš dvije jdbe, bez parametara.

[quote="mariposa"]Dobila sam uputu da bi jedan parametar tebalo zanemarit npr. u P1 tretirat kao da ne postoji x2....ako je to točno voljela bih objašnjenje toga[/quote]
Ne. Ne možete ignorirati dio koji vam smeta! Problem je u tome što pokušavate dobiti jednu jednadžbu, a zapravo trebate sustav od dvije.

Mea
mariposa (napisa):

5 dimenzija, 3 parametra. U oba slučaja radi se o 3-ravninama (OK, trebalo bi provjeriti da su vektori lin.nezavisni). A to znači da ih možemo prikazati kao presjek dvije hiperravnine, tj. sustavom dvije jednadžbe.
Kako?
Za P1 npr. iz prve 3 jdbe izrazi a, b i c pomoću x1,x2,x3. Zatim to uvrsti u zadnje dvije jdbe i dobit ćeš dvije jdbe, bez parametara.

mariposa (napisa):

Ne. Ne možete ignorirati dio koji vam smeta! Problem je u tome što pokušavate dobiti jednu jednadžbu, a zapravo trebate sustav od dvije.

Mea

[Vrh]
mariposa
Gost

PostPostano: 10:08 pon, 27. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[b]@mea[/b]->hvala :wink: postupak mi je poznat međutim problem je u jednadžbi od P2...parametar c se pojavljuje samo u x5 tako da ga se nemogu riješiti... :(
@mea->hvala Wink postupak mi je poznat međutim problem je u jednadžbi od P2...parametar c se pojavljuje samo u x5 tako da ga se nemogu riješiti... Sad

[Vrh]
mea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 43 - 10

PostPostano: 10:21 pon, 27. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mariposa"]... međutim problem je u jednadžbi od P2...parametar c se pojavljuje samo u x5 tako da ga se nemogu riješiti... :([/quote]
Kako ne... c=x5-2-a-b.
I sad to uvrsti gdje god se c pojavljuje, t.j. nigdje.
Moglo bi se reći "ignoriramo zadnju jdbu", a to zato jer je zapravo x5 neovisan o ostalim varijablama.

Mea
mariposa (napisa):
... međutim problem je u jednadžbi od P2...parametar c se pojavljuje samo u x5 tako da ga se nemogu riješiti... Sad

Kako ne... c=x5-2-a-b.
I sad to uvrsti gdje god se c pojavljuje, t.j. nigdje.
Moglo bi se reći "ignoriramo zadnju jdbu", a to zato jer je zapravo x5 neovisan o ostalim varijablama.

Mea

[Vrh]
mariposa
Gost

PostPostano: 12:18 uto, 28. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[b]@mea[/b]->hvala :wink: dobijem opću jednadžbu tj., sustav sa dvije jednadžbe...ali i dalje ne mogu naći presijek tj. trebala bih dobiti pravac ali nikako nemogu izraziti sve preko jednog parametra... :?
@mea->hvala Wink dobijem opću jednadžbu tj., sustav sa dvije jednadžbe...ali i dalje ne mogu naći presijek tj. trebala bih dobiti pravac ali nikako nemogu izraziti sve preko jednog parametra... Confused

[Vrh]
mea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 43 - 10

PostPostano: 14:52 uto, 28. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mariposa"]dobijem opću jednadžbu tj., sustav sa dvije jednadžbe...ali i dalje ne mogu naći presijek tj. trebala bih dobiti pravac ali nikako nemogu izraziti sve preko jednog parametra... :?[/quote]
Ajmo iz početka...
5D prostor. 3 parametra, tj. 3-dim ravnina. Sustav dije jednadžbe.
I otkud sad pravac? Presjek te dvije hiperravnine je 3-ravnina. Možete je zapisati kao sustav dvije jdbe (to ste dobili) ili pomoću tri parametra (to smo imali na početku). Ne možete 3-ravninu pretvoriti u pravac.
Presjek dvije hiperravnine je pravac samo u 3D prostoru.
mariposa (napisa):
dobijem opću jednadžbu tj., sustav sa dvije jednadžbe...ali i dalje ne mogu naći presijek tj. trebala bih dobiti pravac ali nikako nemogu izraziti sve preko jednog parametra... Confused

Ajmo iz početka...
I otkud sad pravac? Presjek te dvije hiperravnine je 3-ravnina. Možete je zapisati kao sustav dvije jdbe (to ste dobili) ili pomoću tri parametra (to smo imali na početku). Ne možete 3-ravninu pretvoriti u pravac.

[Vrh]
mariposa
Gost

PostPostano: 22:54 uto, 28. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mea"]
Ajmo iz početka...
Presjek dvije hiperravnine je pravac samo u 3D prostoru.[/quote]
8) Čini mi se da smo se krivo razumjele (što je moja krivica :oops: )...kad sam napisala presjek mislila sam na presjek P1 i P2...ono što se traži pod b) u zadatku (dim presjeka mi dođe 1 => pravac)!
A ako sam Vas dobro razumjela Vi mi govorite o P1 (ili P2) kao presjeku dviju hiperravnina???
p.s.[b]mea->[/b]puno Vam hvala na pomoći :lol: vjerovali ili ne jedina ste osoba trenutno kojoj se mogu obratiti za pomoć... :wink:
mea (napisa):

Ajmo iz početka...

Cool Čini mi se da smo se krivo razumjele (što je moja krivica Embarassed )...kad sam napisala presjek mislila sam na presjek P1 i P2...ono što se traži pod b) u zadatku (dim presjeka mi dođe 1 => pravac)!
A ako sam Vas dobro razumjela Vi mi govorite o P1 (ili P2) kao presjeku dviju hiperravnina???
p.s.mea->puno Vam hvala na pomoći Laughing vjerovali ili ne jedina ste osoba trenutno kojoj se mogu obratiti za pomoć... Wink

[Vrh]
vili
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
31 = 55 - 24

PostPostano: 18:54 sri, 1. 3. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mariposa"]vjerovali ili ne jedina ste osoba trenutno kojoj se mogu obratiti za pomoć... :wink:[/quote]

Heeeey, wait a minute! :shock: :cry:

zezam se, zezam :mrgreen:
mariposa (napisa):
vjerovali ili ne jedina ste osoba trenutno kojoj se mogu obratiti za pomoć... Wink

Heeeey, wait a minute! Shocked Crying or Very sad

zezam se, zezam Mr. Green

[Vrh]
mariposita
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 0 - 0

PostPostano: 21:43 sri, 1. 3. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vili"][quote="mariposa"]vjerovali ili ne jedina ste osoba trenutno kojoj se mogu obratiti za pomoć... :wink:[/quote]

Heeeey, wait a minute! :shock: :cry:

zezam se, zezam :mrgreen:[/quote]
:oops: uups! :wink: ispričavam se i još jednom ti zahvaljujem na pomoći :pusa: 8)
vili (napisa):
mariposa (napisa):
vjerovali ili ne jedina ste osoba trenutno kojoj se mogu obratiti za pomoć... Wink

Heeeey, wait a minute! Shocked Crying or Very sad

zezam se, zezam Mr. Green

Embarassed uups! Wink ispričavam se i još jednom ti zahvaljujem na pomoći Jos malo romantike na Forumu Cool

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Euklidski prostori Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum