Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Par problema iz teorijice LA 1 za prof.
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
22 = 30 - 8

PostPostano: 15:58 uto, 4. 7. 2006    Naslov: Par problema iz teorijice LA 1 za prof. Citirajte i odgovorite

Ovak:
Svojstva za zbrajanje i množenje u V^2(o) i V^3(o)...
NEću ih pisat jer ih svi znamo ali npr:

Svojstvo 3: (neutralni elem.) 0+a=a+0 za svaki...
4: (postojanje inverza) a+(-a)=-a+a za svaki...

e a tek u svojstvu 5 definiramo komutativnost, a već smo se njome služili... I onda kažemo da je grupa abelova ako vrijede svojstva 1-5

Ili, imamo aditivne abelove grupe i multiplikativne abelove grupe, ali u svojstvima za množenje skalarom nema definirana komutativnost,odnosno da ja A*a=a*A, za svaki A iz R i svaki a iz V^2(o)...

S obzirom da učim za usmeni, očekujte još bisera :)
Ovak:
Svojstva za zbrajanje i množenje u V^2(o) i V^3(o)...
NEću ih pisat jer ih svi znamo ali npr:

Svojstvo 3: (neutralni elem.) 0+a=a+0 za svaki...
4: (postojanje inverza) a+(-a)=-a+a za svaki...

e a tek u svojstvu 5 definiramo komutativnost, a već smo se njome služili... I onda kažemo da je grupa abelova ako vrijede svojstva 1-5

Ili, imamo aditivne abelove grupe i multiplikativne abelove grupe, ali u svojstvima za množenje skalarom nema definirana komutativnost,odnosno da ja A*a=a*A, za svaki A iz R i svaki a iz V^2(o)...

S obzirom da učim za usmeni, očekujte još bisera Smile

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 16:06 uto, 4. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kod primjera monoida imam napisano ovo:

{f:R-->R}=R^R.... Kaj je to R^R? Funkcije realne varijable?
Kod primjera monoida imam napisano ovo:

{f:R-->R}=R^R.... Kaj je to R^R? Funkcije realne varijable?

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 16:33 uto, 4. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Koja je razlika između komutativnog prstena s jedinicom i polja?
Koja je razlika između komutativnog prstena s jedinicom i polja?

Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 10:39 sri, 5. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa kaj su ovo tak glupa pitanja da nitko nema nikakav komentar?! Pa dajte ljudi ako i jesu glupa, glup sam dok ne pitam..
Pa kaj su ovo tak glupa pitanja da nitko nema nikakav komentar?! Pa dajte ljudi ako i jesu glupa, glup sam dok ne pitam..

andreao
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

35 = 192 - 157

PostPostano: 11:07 sri, 5. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovako:
[b](P,+,×) je prsten[/b] ako je (P,+) komutativna ili Abelova grupa na kojoj je zadana još jedna bin.op. × : P×P->P koja je asocijativna i ako za te dvije operacije vrijede još zakon distributivnosti.

[b]Komutativan prsten[/b] je ako je operacija × komutativna, a [b]prsten s jedinicom[/b] ak za × postoji i neutralan element.
U komutativnom prstenu dovoljno je provjeriti jedan zakon distributivnosti.

A komutativan prsten s jedinicom (P,+,×) u kome je (P*,×) gdje je (P*:=P\{0}) grupa je [b]polje[/b].
Znači razlikuje ti se samo u neutralnom elementu za zbrajanje.
Ali ti još ovo moje škrabanje provjeri, jer ovo govorim nekak po sjećanju. 8)
Ovako:
(P,+,×) je prsten ako je (P,+) komutativna ili Abelova grupa na kojoj je zadana još jedna bin.op. × : P×P→P koja je asocijativna i ako za te dvije operacije vrijede još zakon distributivnosti.

Komutativan prsten je ako je operacija × komutativna, a prsten s jedinicom ak za × postoji i neutralan element.
U komutativnom prstenu dovoljno je provjeriti jedan zakon distributivnosti.

A komutativan prsten s jedinicom (P,+,×) u kome je (P*,×) gdje je (P*:=P\{0}) grupa je polje.
Znači razlikuje ti se samo u neutralnom elementu za zbrajanje.
Ali ti još ovo moje škrabanje provjeri, jer ovo govorim nekak po sjećanju. Cool

PostPostano: 11:19 sri, 5. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

R^R je skup svih funkcija s R u R.

Razlika izmedju komutativnog prstena s jedinicom i polja je velika: u polju svaki element osim 0 ima inverzni element za množenje (npr. cijeli brojevi naspram racionalnih brojeva).

Kod svojstava grupe baš se NIJE pretpostavljala komutativnost kod uvjeta za neutralni element i inverzni element nego se baš zahtijeva da je rezultat isti za a+0 i 0+a i to a, bez obzira na to da li inače vrijedi komutativnost, dakle komutativnost je nezavisan zahtjev (analogno za inverzni element).
R^R je skup svih funkcija s R u R.

Razlika izmedju komutativnog prstena s jedinicom i polja je velika: u polju svaki element osim 0 ima inverzni element za množenje (npr. cijeli brojevi naspram racionalnih brojeva).

Kod svojstava grupe baš se NIJE pretpostavljala komutativnost kod uvjeta za neutralni element i inverzni element nego se baš zahtijeva da je rezultat isti za a+0 i 0+a i to a, bez obzira na to da li inače vrijedi komutativnost, dakle komutativnost je nezavisan zahtjev (analogno za inverzni element).

[Vrh]
Gost

PostPostano: 11:24 sri, 5. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

I još, kod množenja vektora skalarom nema komutativnosti jer to je drukčiji tip operacije - to nije binarna operacija nego "hibridna" u kojoj, po dogovoru, skalar uvijek stoji kao "lijevi faktor" (a može se dogovoriti i za desnu varijantu). Dakle, kod "hibridnog" množenja komutativnost formalno nema smisla.
I još, kod množenja vektora skalarom nema komutativnosti jer to je drukčiji tip operacije - to nije binarna operacija nego "hibridna" u kojoj, po dogovoru, skalar uvijek stoji kao "lijevi faktor" (a može se dogovoriti i za desnu varijantu). Dakle, kod "hibridnog" množenja komutativnost formalno nema smisla.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum