[quote="hexy"]Moze li netko napisat kako izvesti povrsinu trapeza[/quote]
Meni prvo pada na pamet ovo:
Baze su AB=a i CD=c, a visina v. BSOMP a>c.
Spustis okomice iz C i D na stranicu a (recimo u tockama C' i D') i dobijes pravokutnik D'C'CD i dva trokuta AD'D i C'BC. Povrsina trapeza je suma povrsina te tri spodobe. ;)
Pravokutnik ocito ima povrsinu c*v.
Ukupna povrsina trokuta je: d(A,D')*v/2 + d(C',B)*v/2 = (d(A,D') + d(C',B))*v/2 gdje d(X,Y) oznacava udaljenost X i Y, tj duljinu duzine XY.
Sada je jasno da je povrsina trokutova (a-c)*v/2, pa je ukupna povrsina trapeza:
P = c*v + (a-c)*v/2 = (a+c)*v/2 :weee:
Pisah ovo napamet, pa sam mozda negdje promasio oznake, no cini mi se dobro... :verycool:
[quote="hexy"]i neku "pristojnu" definiciju kocke i kvadra koju mogu reci na usmenom ako me to pita???[/quote]
Kocka je kvadar kojem su svi bridovi jednake duljine, zar ne? ;)
A kvadar bi bio uspravna cetverostrana prizma...
Za slucaj da nije...
:krcko:
Sretno! :)
hexy (napisa): | Moze li netko napisat kako izvesti povrsinu trapeza |
Meni prvo pada na pamet ovo:
Baze su AB=a i CD=c, a visina v. BSOMP a>c.
Spustis okomice iz C i D na stranicu a (recimo u tockama C' i D') i dobijes pravokutnik D'C'CD i dva trokuta AD'D i C'BC. Povrsina trapeza je suma povrsina te tri spodobe.
Pravokutnik ocito ima povrsinu c*v.
Ukupna povrsina trokuta je: d(A,D')*v/2 + d(C',B)*v/2 = (d(A,D') + d(C',B))*v/2 gdje d(X,Y) oznacava udaljenost X i Y, tj duljinu duzine XY.
Sada je jasno da je povrsina trokutova (a-c)*v/2, pa je ukupna povrsina trapeza:
P = c*v + (a-c)*v/2 = (a+c)*v/2
Pisah ovo napamet, pa sam mozda negdje promasio oznake, no cini mi se dobro...
hexy (napisa): | i neku "pristojnu" definiciju kocke i kvadra koju mogu reci na usmenom ako me to pita??? |
Kocka je kvadar kojem su svi bridovi jednake duljine, zar ne?
A kvadar bi bio uspravna cetverostrana prizma...
Za slucaj da nije...
Sretno!
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|