Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Teorem o postojanju i jedinstvenosti rjesenja dif.jedn. (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Adelaide
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 18:49 sri, 21. 2. 2007    Naslov: Teorem o postojanju i jedinstvenosti rjesenja dif.jedn. Citirajte i odgovorite

Dokaz koji imam zapocinje sa nekakvim diferencijalom wronskijana, i matricom koja pretezito ima nule i jedinice (na glavnoj dijagonali nule, na 'dijagonali' odmah iznad glavne same jedinice), s tim sto joj je u zadnjem retku niz koeficijenata a[size=9]i[/size] s minusima (koeficijenti iz samog izraza za diferencijalnu jednadzbu n-tog reda).
Ideja dokaza mi je potpuno nejasna :? . Otkud se stvorila ta matrica? Sto dobijemo kad integriramo wronskijan? Na kraju dolazimo do neke rekurzije sa wronksijanima za koju se uzme da konvergira i time je dokaz gotov jer nam je 'cilj bio pokazati da postoji limes niza funkcija (kojih funkcija? :roll: ) i da je taj limes rjesenje.

Na wikipediji je to pod 'Picard–Lindelöf theorem' ( http://en.wikipedia.org/wiki/Picard-Lindel%C3%B6f_theorem ), ali onaj dokaz mi je potpuno beskoristan (gotov u dva reda i nista ne pise konkretno).

Inace sam s fizickog odsjeka, a dokaz teorema mi treba za usmeni iz matematickih metoda fizike, a na mom forumu nitko nista ne zna :).
(Pa, ako se nadje neka dobra dusa koja ima volje pojasniti mi ovaj dokaz, nek uzme u obzir da nisam s matematike :) )

vjecno zahvalna:)

p.s. nadam se da nisam fulala predmet:) ako jesam, isprike moderatorima
Dokaz koji imam zapocinje sa nekakvim diferencijalom wronskijana, i matricom koja pretezito ima nule i jedinice (na glavnoj dijagonali nule, na 'dijagonali' odmah iznad glavne same jedinice), s tim sto joj je u zadnjem retku niz koeficijenata ai s minusima (koeficijenti iz samog izraza za diferencijalnu jednadzbu n-tog reda).
Ideja dokaza mi je potpuno nejasna Confused . Otkud se stvorila ta matrica? Sto dobijemo kad integriramo wronskijan? Na kraju dolazimo do neke rekurzije sa wronksijanima za koju se uzme da konvergira i time je dokaz gotov jer nam je 'cilj bio pokazati da postoji limes niza funkcija (kojih funkcija? Rolling Eyes ) i da je taj limes rjesenje.

Na wikipediji je to pod 'Picard–Lindelöf theorem' ( http://en.wikipedia.org/wiki/Picard-Lindel%C3%B6f_theorem ), ali onaj dokaz mi je potpuno beskoristan (gotov u dva reda i nista ne pise konkretno).

Inace sam s fizickog odsjeka, a dokaz teorema mi treba za usmeni iz matematickih metoda fizike, a na mom forumu nitko nista ne zna Smile.
(Pa, ako se nadje neka dobra dusa koja ima volje pojasniti mi ovaj dokaz, nek uzme u obzir da nisam s matematike Smile )

vjecno zahvalna:)

p.s. nadam se da nisam fulala predmet:) ako jesam, isprike moderatorima

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Adelaide
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:04 sri, 21. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

napomena: onaj dio gdje treba [i]tehnicki[/i] pokazati konvergenciju mi ne treba (nismo spominjali nikakvu normu na matricama i sl) jer samo 'prihvatimo' da konvergira:)
napomena: onaj dio gdje treba tehnicki pokazati konvergenciju mi ne treba (nismo spominjali nikakvu normu na matricama i sl) jer samo 'prihvatimo' da konvergira:)

[Vrh]
pecina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
62 = 85 - 23

PostPostano: 19:13 sri, 21. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo spada u obične diferencijalne jednadžbe a ta matrica se zove Frobeniusova matrica. Sad mi nije jasno što tebi treba točno dokazati jer smo Frobeniusova matricu spominjali u dokazu da linearna diferencijalna jednadžba n-tog reda ima rješenje. Picardov teorem kaže da postoji rješenje općenitog problema [latex]y'(x)=f(x,y(x))[/latex].

Ta matrica nastaje ako si problem rješavanja dif. jd. n-tog reda zamijeniš ekvivalentnim problem traženja rješenja sustava dif. jd.

Taj dio sa konvergencijama se odnosi na Picardove iteracije tj. da postoji niz funkcija koje konvergiraju ka našem rješenju.

Nisam sad u mogućnosti da ti odgovorim detaljnije (nemam pri ruci internet sljedećih dan-dva), ali ne sumnjam da će se naći dobra duša koja će ti pomoći.
Ovo spada u obične diferencijalne jednadžbe a ta matrica se zove Frobeniusova matrica. Sad mi nije jasno što tebi treba točno dokazati jer smo Frobeniusova matricu spominjali u dokazu da linearna diferencijalna jednadžba n-tog reda ima rješenje. Picardov teorem kaže da postoji rješenje općenitog problema .

Ta matrica nastaje ako si problem rješavanja dif. jd. n-tog reda zamijeniš ekvivalentnim problem traženja rješenja sustava dif. jd.

Taj dio sa konvergencijama se odnosi na Picardove iteracije tj. da postoji niz funkcija koje konvergiraju ka našem rješenju.

Nisam sad u mogućnosti da ti odgovorim detaljnije (nemam pri ruci internet sljedećih dan-dva), ali ne sumnjam da će se naći dobra duša koja će ti pomoći.

Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 20:26 sri, 21. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Picardov teorem (lokalni teorem o egzistenciji rjesenja) glasi :
Neka je [latex]P:=\{ (x,y)\in\mathbb{R}^2 |a_x<x<b_x,a_u<u<b_u \} , (x_0,u_0)\in P[/latex] ,te neka je [latex]f\in C(P) [/latex] , Lipschitova po 2 varijabli .Tada [latex]\exist \delta>0,t.d. ,I_{\delta}:=<x_0-\delta,x_0+\delta>\subset<a_x,b_x>[/latex] i inicijalni problem ima jednistveno rjesenje na [latex]I_{\delta}[/latex] (,te je rjesnje dano [latex]u(x)=u_0+\int_{x_0}^{x}f(s,u(s))ds[/latex] ) .Teorem se moze jednostavno poopciti.

Ako hoces dokaz vici! (no prilicno je dug) :(

U vezi lin. dif. jed n-tog reda,napisi sto te tocno zanima ,pa ti to (do sutra) napisem, ili ukoliko ti je hitno,posudi od prof.Alica Obicne diferencijalne jednadzbe ,prvo izdanje (!!!)
Picardov teorem (lokalni teorem o egzistenciji rjesenja) glasi :
Neka je ,te neka je , Lipschitova po 2 varijabli .Tada i inicijalni problem ima jednistveno rjesenje na (,te je rjesnje dano ) .Teorem se moze jednostavno poopciti.

Ako hoces dokaz vici! (no prilicno je dug) Sad

U vezi lin. dif. jed n-tog reda,napisi sto te tocno zanima ,pa ti to (do sutra) napisem, ili ukoliko ti je hitno,posudi od prof.Alica Obicne diferencijalne jednadzbe ,prvo izdanje (!!!)

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
99 = 124 - 25

PostPostano: 22:16 sri, 21. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Teorem koji daje konvergenciju tih funkcija smo radili na analizi 2 kod prof Sikica, ne mogu se sjetiti kako se sad zove, ali mislim da ima ime :P
Teorem koji daje konvergenciju tih funkcija smo radili na analizi 2 kod prof Sikica, ne mogu se sjetiti kako se sad zove, ali mislim da ima ime Razz

Adelaide
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 22:28 sri, 21. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Mr.Doe"]... te je rjesnje dano [latex]u(x)=u_0+\int_{x_0}^{x}f(s,u(s))ds[/latex][/quote]

Umjesto tvoje funkcije u(x) ja imam W(x) tj. W=vektor stupac sa y [size=9]i[/size] , i=1,n-1 gdje je y1=y, y2=y', y3=y''... y[size=9]n[/size]=y^(n-1) - ali dokaz zavrsava tako nekako, da. Odnosno treba doci do rekurzije:
[latex]Wn(x)=W_o+\int_{t_0}^{t}A(s)W(n-1)(s)ds[/latex]
(n i n-1 su indeksi)

Sto se tice Frobeniusove matrice koju je kolega spomenuo, mislim da je to tocno ono sto mi treba - ovaj Picardov teorem mi se ipak cini malo previse opcenit - meni treba dokaz da diferencijalna (linearna, n-tog reda) jednadzba ima rjesenje (i da je jedinstveno).

Dokaz prvenstveno moram prepricati, tako da nije potrebno previse tehnikalija. I ne pitam ja zapravo previse pametno pitanje:), nego zasto dokaz bas zapocinjemo sa d/dx(W)=AW gdje je A ta Frobeniusova matrica (a kako smo dosli do te matrice :roll: ?), a W gore spomenuti vektor stupac, pa to integriramo - zasto ce to bas dati niz funkcija ciji limes je rjesenje?

U medjuvremenu sam pogledala u biljeske i otkrila zapravo da mi je pod Picardovim teoremom 'da u svakoj neposrednoj okolini bitnog singulariteta funkcija poprima sve vrijednosti osim najvise jedne' - pa ste me sad zbunili malo, jesam li to nesto krivo oznacila?
Mr.Doe (napisa):
... te je rjesnje dano

Umjesto tvoje funkcije u(x) ja imam W(x) tj. W=vektor stupac sa y i , i=1,n-1 gdje je y1=y, y2=y', y3=y''... yn=y^(n-1) - ali dokaz zavrsava tako nekako, da. Odnosno treba doci do rekurzije:

(n i n-1 su indeksi)

Sto se tice Frobeniusove matrice koju je kolega spomenuo, mislim da je to tocno ono sto mi treba - ovaj Picardov teorem mi se ipak cini malo previse opcenit - meni treba dokaz da diferencijalna (linearna, n-tog reda) jednadzba ima rjesenje (i da je jedinstveno).

Dokaz prvenstveno moram prepricati, tako da nije potrebno previse tehnikalija. I ne pitam ja zapravo previse pametno pitanje:), nego zasto dokaz bas zapocinjemo sa d/dx(W)=AW gdje je A ta Frobeniusova matrica (a kako smo dosli do te matrice Rolling Eyes ?), a W gore spomenuti vektor stupac, pa to integriramo - zasto ce to bas dati niz funkcija ciji limes je rjesenje?

U medjuvremenu sam pogledala u biljeske i otkrila zapravo da mi je pod Picardovim teoremom 'da u svakoj neposrednoj okolini bitnog singulariteta funkcija poprima sve vrijednosti osim najvise jedne' - pa ste me sad zbunili malo, jesam li to nesto krivo oznacila?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum