Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadaca
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
teja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
29 = 35 - 6

PostPostano: 11:40 uto, 3. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"][quote="teja"]ono što meni nije jasno je kako ovo funkcionira:

list<NOGOMETAS*>::iterator nadji[b](int j)[/b]
jel to znači da mi moramo implementirat listu i izmislit iterator koji ce tražit po jmbgu ili kako šta ne kužim [/quote]

Trebaš trčat po listi svih nogometaša (moguće da je to ona static) i kad naletiš na onog koji ima jmbg baš jednak j, vratiš taj iterator iz petlje s kojom si trčala... ne treba niš izmišljat ;)[/quote]

a to je u biti fja koja vraća iterator... joj, fala ti puno! ! !
k++
:D
Luuka (napisa):
teja (napisa):
ono što meni nije jasno je kako ovo funkcionira:

list<NOGOMETAS*>::iterator nadji(int j)
jel to znači da mi moramo implementirat listu i izmislit iterator koji ce tražit po jmbgu ili kako šta ne kužim

Trebaš trčat po listi svih nogometaša (moguće da je to ona static) i kad naletiš na onog koji ima jmbg baš jednak j, vratiš taj iterator iz petlje s kojom si trčala... ne treba niš izmišljat Wink

a to je u biti fja koja vraća iterator... joj, fala ti puno! ! !
k++
Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
58 = 89 - 31

PostPostano: 11:47 uto, 3. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

zadaća joj.

kako u funkciji jedne strukture mogu koristiti neku funkciju druge? mogu li?
mislio sam da možda treba tu određenu funkciju staviti kao frendicu u tu drugu strukturu, ali i dalje ne znam sintaktički riješiti problem. :help:
zadaća joj.

kako u funkciji jedne strukture mogu koristiti neku funkciju druge? mogu li?
mislio sam da možda treba tu određenu funkciju staviti kao frendicu u tu drugu strukturu, ali i dalje ne znam sintaktički riješiti problem. Pomagajte!!!

Nori
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 34 - 12

PostPostano: 12:58 uto, 3. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

mozes ih proglasiti frendicama ili ono predefiniranje.
Npr. ako imas strukturu knjiga i autor i jedna i druga imaju liste pointera na knjige( list<KNJIGA*> knjige), kada koristis tu listu u autoru (npr. a) stavis a.knjige i ponasas se prema tome kao da je normalna f-ja. Npr. ako zelis velicinu te liste: a.knjige.size(); itd
Nadam se da je jasnije :D
mozes ih proglasiti frendicama ili ono predefiniranje.
Npr. ako imas strukturu knjiga i autor i jedna i druga imaju liste pointera na knjige( list<KNJIGA*> knjige), kada koristis tu listu u autoru (npr. a) stavis a.knjige i ponasas se prema tome kao da je normalna f-ja. Npr. ako zelis velicinu te liste: a.knjige.size(); itd
Nadam se da je jasnije Very Happy

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 13:25 uto, 3. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="matmih"]Ok, imam problem, kad želim izbrisat pointer iz liste pointera sa funkcijom L.erase sruši mi se program.[/quote]

Uhhh... ne sjecam se toga bash, ali cini mi se da ide ovako nekako:

[code:1]li = L.begin();
while (li != L.end())
if (*(*li) == 3)
li = L.erase(li);
else
++li;[/code:1]

HTH. :)
matmih (napisa):
Ok, imam problem, kad želim izbrisat pointer iz liste pointera sa funkcijom L.erase sruši mi se program.

Uhhh... ne sjecam se toga bash, ali cini mi se da ide ovako nekako:

Kod:
li = L.begin();
while (li != L.end())
  if (*(*li) == 3)
    li = L.erase(li);
  else
    ++li;

HTH. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
matmih
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

36 = 51 - 15

PostPostano: 20:41 uto, 3. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala, ovo je rješilo problem! :D
Hvala, ovo je rješilo problem! Very Happy

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 22:32 uto, 3. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako ste vi skužili fju prosjecno_knjiga ?

Jer nekom mojom logikom, a i još nekih ljudi, ne dobije se rješenje ko u primjeru...

Jer nekom mojom logikom, a i još nekih ljudi, ne dobije se rješenje ko u primjeru...

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
matmih
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

36 = 51 - 15

PostPostano: 22:38 uto, 3. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Kako ste vi skužili fju prosjecno_knjiga ?

Jer nekom mojom logikom, a i još nekih ljudi, ne dobije se rješenje ko u primjeru...[/quote]

Ja sam gledao kao ukupno_knjiga/broj_autora, pošto su oba podatka int
double(1/2)=0, bar mom kompu, sad neznam...

I dali vi kod traženja ako ne pronađete element vracate nes.knige.end() ili?
Luuka (napisa):

Ja sam gledao kao ukupno_knjiga/broj_autora, pošto su oba podatka int
double(1/2)=0, bar mom kompu, sad neznam...

I dali vi kod traženja ako ne pronađete element vracate nes.knige.end() ili?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 8:06 sri, 4. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

KLUB(string n); ovo mi je konstruktor za klub u zadatku,a u njemu nema varijable za adresu kluba(nego samo za ime),mislim da je to neki tipfeler, je li???:)
KLUB(string n); ovo mi je konstruktor za klub u zadatku,a u njemu nema varijable za adresu kluba(nego samo za ime),mislim da je to neki tipfeler, je li???Smile

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 9:16 sri, 4. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]KLUB(string n); ovo mi je konstruktor za klub u zadatku,a u njemu nema varijable za adresu kluba(nego samo za ime),mislim da je to neki tipfeler, je li???:)[/quote]

Nije tipfeler, treba se sjetit this pointera ;)

@matmih
Al tak nikad neće vratit double...uvijek su i broj_knjiga i broj_autora int-ovi... ah, mora bit nešto bar malo zbunjujuće :roll:

[quote="Krunoslav Puljić"]'Dakle, funkcija treba izracunati sljedece: prosjecan broj knjiga koje su napisali autori ove knjige.
Npr. imas knjigu "RP1" koja ima tri autora: Ivo, Pero i Maja. Za svakog od autora nadjes broj knjiga koje je napisao (npr. Pero 3 knjige, Ivo 4 knjige i Maja 5 knjiga), te izracunas prosjecan broj knjiga po autoru. Dakle, 3+4+5= 12 knjiga ukupno, podijeljeno sa 3 autora, jednako 4. Prosjecan broj knjiga koje su napisali autori knjige "RP1" je 4...

Nadam se da sam pomogao...' [/quote]

Ovak bi ispalo da je odgovor 1 u njihovom test primjeru, a ne 0... :grebgreb:

A što se tiče onog end(), ja sam opet stavio return [onaj iterator s kojim sam trčo dok sam tražio]... jer ak dođe do toga, petlja je gotova, tj iterator je došo do end(). Al može i autori / knjige.end() ;)
Anonymous (napisa):
KLUB(string n); ovo mi je konstruktor za klub u zadatku,a u njemu nema varijable za adresu kluba(nego samo za ime),mislim da je to neki tipfeler, je li???Smile

Nije tipfeler, treba se sjetit this pointera Wink

@matmih
Al tak nikad neće vratit double...uvijek su i broj_knjiga i broj_autora int-ovi... ah, mora bit nešto bar malo zbunjujuće Rolling Eyes

Krunoslav Puljić (napisa):
'Dakle, funkcija treba izracunati sljedece: prosjecan broj knjiga koje su napisali autori ove knjige.
Npr. imas knjigu "RP1" koja ima tri autora: Ivo, Pero i Maja. Za svakog od autora nadjes broj knjiga koje je napisao (npr. Pero 3 knjige, Ivo 4 knjige i Maja 5 knjiga), te izracunas prosjecan broj knjiga po autoru. Dakle, 3+4+5= 12 knjiga ukupno, podijeljeno sa 3 autora, jednako 4. Prosjecan broj knjiga koje su napisali autori knjige "RP1" je 4...

Nadam se da sam pomogao...'

Ovak bi ispalo da je odgovor 1 u njihovom test primjeru, a ne 0... Kotacici rade 100 na sat

A što se tiče onog end(), ja sam opet stavio return [onaj iterator s kojim sam trčo dok sam tražio]... jer ak dođe do toga, petlja je gotova, tj iterator je došo do end(). Al može i autori / knjige.end() Wink

matmih
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

36 = 51 - 15

PostPostano: 10:55 sri, 4. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dali to znači da mi knjigu RP1 računamo tri puta kod svakog autora jednom ili?
Mislim glupo mi je računati jednu te istu knjigu kod trojice autora, ispada kao tri knjige, a oni su zapravo svi zajedno napisali tu jednu.

Valjda kužiš šta hoću pitat. :?

EDIT: Pa u tome i je stvar, da vraća pravi double, rješenje u primjeru bi bilo 0.5 jel?
Mislim glupo mi je računati jednu te istu knjigu kod trojice autora, ispada kao tri knjige, a oni su zapravo svi zajedno napisali tu jednu.

Valjda kužiš šta hoću pitat. Confused

EDIT: Pa u tome i je stvar, da vraća pravi double, rješenje u primjeru bi bilo 0.5 jel?

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 11:08 sri, 4. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma kužim kaj hoćeš pitat, to i mene zbunjuje... jer se na različite naćine može dobit različito rješenje... ja zasad imam verziju koja prati Puljićevu priču, i ona kaže da je prosječan broj 1...

:grebgreb:
Ma kužim kaj hoćeš pitat, to i mene zbunjuje... jer se na različite naćine može dobit različito rješenje... ja zasad imam verziju koja prati Puljićevu priču, i ona kaže da je prosječan broj 1...

Kotacici rade 100 na sat

Gost

PostPostano: 11:19 sri, 4. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala na brzom odgovoru luka ali mislim da me nisi shvatio, struktura klub sadrzi 2 varijable, to su naziv i adresa, dok u konstruktoru postoji samo jedna i to za naziv i sad mene zanima sto je sa adresom(jer i da je postavim na prazan string trebam to napraviti u konstruktoru)
hvala na brzom odgovoru luka ali mislim da me nisi shvatio, struktura klub sadrzi 2 varijable, to su naziv i adresa, dok u konstruktoru postoji samo jedna i to za naziv i sad mene zanima sto je sa adresom(jer i da je postavim na prazan string trebam to napraviti u konstruktoru)

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 11:29 sri, 4. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]hvala na brzom odgovoru luka ali mislim da me nisi shvatio, struktura klub sadrzi 2 varijable, to su naziv i adresa, dok u konstruktoru postoji samo jedna i to za naziv i sad mene zanima sto je sa adresom(jer i da je postavim na prazan string trebam to napraviti u konstruktoru)[/quote]

A, ja sam mislio da se radi o adresi varijable ( & ), a ne adresi kao stringu :oops:
A vjerojatno kaže zadatak da se adresa stavi na nešto kad se ne pošalje konstruktoru (tak je meni za godine od autora)... a u tom slučaju konstruktor bi izgledao recimo ovako:
[code:1]KLUB(string naz, string adr="Neka adresa")[/code:1]

I sad za sve klubove za koje ne pošalješ adresu, će adresa bit "Neka adresa".
Anonymous (napisa):

A, ja sam mislio da se radi o adresi varijable ( & ), a ne adresi kao stringu Embarassed
A vjerojatno kaže zadatak da se adresa stavi na nešto kad se ne pošalje konstruktoru (tak je meni za godine od autora)... a u tom slučaju konstruktor bi izgledao recimo ovako:
Kod:
KLUB(string naz, string adr="Neka adresa")

I sad za sve klubove za koje ne pošalješ adresu, će adresa bit "Neka adresa".

Gost

PostPostano: 12:29 sri, 4. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

tako je luka to sam i napravio, jedino kaj me muci dal ce bit problema jer mi je u zadatku konstruktor zadan s jednom varijablom(prototip konstruktora), pa se vracamo na moj prvi post o tipfeleru asistenta:)
tako je luka to sam i napravio, jedino kaj me muci dal ce bit problema jer mi je u zadatku konstruktor zadan s jednom varijablom(prototip konstruktora), pa se vracamo na moj prvi post o tipfeleru asistenta:)

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 13:11 sri, 4. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mailaj asistentu ;)

Ovu zadaću je radio [mmail=nuno]Krunoslav Puljić[/mmail].

[color=blue][b]Moderator:[/b] Ajde nemoj objavljivati od spama nezasticene mail adrese...[/color]
Mailaj asistentu Wink

Ovu zadaću je radio Krunoslav Puljić.

Moderator: Ajde nemoj objavljivati od spama nezasticene mail adrese...

Izgubljen u prijevodu
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 15:49 sri, 4. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Molim kratku pomoc, buduci da mi je ovo prva zadaca koju rjesavam...:roll:
Imam knjige i autore i muci me jedna stvar,

ne razumijem ovu funkciju, buduci da imamo i funkciju bool POSTOJI{...}
bool isEqual(const AUTOR& n); // da li su dva autora jednaka
buduci da kao parametar primamo jednog autora, gdje da uzmem drugog, jer ako bi provjeravali cijeli skup autora tada je funkcija indenticna funkciji POSTOJI
Molim kratku pomoc, buduci da mi je ovo prva zadaca koju rjesavam...Rolling Eyes
Imam knjige i autore i muci me jedna stvar,

ne razumijem ovu funkciju, buduci da imamo i funkciju bool POSTOJI{...}
bool isEqual(const AUTOR& n); // da li su dva autora jednaka
buduci da kao parametar primamo jednog autora, gdje da uzmem drugog, jer ako bi provjeravali cijeli skup autora tada je funkcija indenticna funkciji POSTOJI

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 16:55 sri, 4. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da pogodim: funkcija pripada klasi [tt]AUTOR[/tt]? :D

Ako da, to znaci da [tt]a.isEqual(b)[/tt] odgovara na pitanje jesu li autori [tt]a[/tt] i [tt]b[/tt] jednaki. 8)
Da pogodim: funkcija pripada klasi AUTOR? Very Happy

Ako da, to znaci da a.isEqual(b) odgovara na pitanje jesu li autori a i b jednaki. Cool

[Vrh]
Izgubljen u prijevodu
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 17:09 sri, 4. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

fala care, malo se glupo osjecam sad, ali ipak puno hvala :D
fala care, malo se glupo osjecam sad, ali ipak puno hvala Very Happy

[Vrh]
ß
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

41 = 46 - 5

PostPostano: 17:20 sri, 4. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]tako je luka to sam i napravio, jedino kaj me muci dal ce bit problema jer mi je u zadatku konstruktor zadan s jednom varijablom(prototip konstruktora), pa se vracamo na moj prvi post o tipfeleru asistenta:)[/quote]

Napravi dva konstruktora, s tim da onaj kakav je zadan u zadatku stavlja adresu na prazan string, a ovaj tvoj (koji ćeš samoinicijativno dodati :D ) je ovakav:
[i]NOGOMETAS::NOGOMETAS(string n, string adr);[/i]
i postavlja, naravno, naziv=n i adresa=adr.

Mislim da je takvo ponašanje konstruktora u skladu s očekivanim ispisom koji je zadan u primjerku main funkcije (a i logično je. :) )
Anonymous (napisa):

Napravi dva konstruktora, s tim da onaj kakav je zadan u zadatku stavlja adresu na prazan string, a ovaj tvoj (koji ćeš samoinicijativno dodati Very Happy ) je ovakav:
NOGOMETAS::NOGOMETAS(string n, string adr);
i postavlja, naravno, naziv=n i adresa=adr.

Mislim da je takvo ponašanje konstruktora u skladu s očekivanim ispisom koji je zadan u primjerku main funkcije (a i logično je. Smile )

[Vrh]
5ra
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 31 - 21

PostPostano: 17:24 sri, 4. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="matmih"]Dali to znači da mi knjigu RP1 računamo tri puta kod svakog autora jednom ili?
Mislim glupo mi je računati jednu te istu knjigu kod trojice autora, ispada kao tri knjige, a oni su zapravo svi zajedno napisali tu jednu.[/quote]

nema ti to veze. moraš tu knjigu brojati onoliko puta koliko ima autora jer ona ulazi u opus ( :kipar: ) svakoga od njih.
u toj funkciji te se ne tiče tko je napisao koju knjigu, nego samo prosječni broj knjiga svakog autora dane knjige. dakle, zbrojiš brojeve SVIH napisanih knjiga autora dane knjige.
ovo mi se čini logično, ali ne tvrdim sa sigurnošću da su oni zamislili da je to tako. nemoj zbog mene izgubiti bodove. :wink:
matmih (napisa):

nema ti to veze. moraš tu knjigu brojati onoliko puta koliko ima autora jer ona ulazi u opus ( Kipar ) svakoga od njih.
u toj funkciji te se ne tiče tko je napisao koju knjigu, nego samo prosječni broj knjiga svakog autora dane knjige. dakle, zbrojiš brojeve SVIH napisanih knjiga autora dane knjige.
ovo mi se čini logično, ali ne tvrdim sa sigurnošću da su oni zamislili da je to tako. nemoj zbog mene izgubiti bodove. Wink
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Stranica 2 / 6.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum