Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
netko Gost
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 3:31 ned, 12. 1. 2003 Naslov: |
|
|
[quote="netko"]a1=2 i a(n+1)=an2+an/2[/quote]
ljudi pa dajte pisite te jednadzbe razumljivo, jer ja tu pojima nemam sta je tu sta.drzite se nekog standardnog zapisa
pod jedan: clan niza se oznacava sa uglatim zagradama znaci a[n] je n-ti clan niza a, a[1] je prvi clan niza a itd itd
pod dva: kad se nesto kvadrira, recimo a+b nakvadrat, bilo bi pozeljno taj izraz staviti u zagradu i sa ^ naglasiti potenciju: (a+b)^2. opcenito, jako je lose pisati a2 jer to moze svasta znaciti. netko to moze shvatiti kao a[2], a netko kao a^2.
recimo ja tu pojima nemam kaj znaci an2...jel to (a[n])^2 ili a[n^2] (po nekom smislu bih rekao da je to (a[n])^2 )
znaci zadatak bi valjda ovako nekako trebao ici
Niz (a[n]) zadan je sa
a[1]=2 i a[n+1]=(a[n])^2 + (a[n])/2
pretpostavis da je niz konvergentan i izracunas mu limes. kako je limes od a[n+1] isti kao limes od a[n] onda a[n+1] i a[n] zamijenis sa recimo L.
sad imas jednadzbu
L=L^2+L/2
iz koje izracunas limes.
sad uvrstavanjem pogledas da li niz raste ili pada. ako raste, dokazes da raste (a[n+1]>a[n]), ako pada, dokazes da pada (a[n+1]<a[n]).
dokazes da je monoton, tj. da li je a[n+1] veci ili manji od L (ovisno o tome da li niz raste ili pada)
drugi zadatak
S={sin ( (4n+3) / (n+1) ) | n e N}
sjeti se da postoje kompozicjije funkcija....malo si tako pojednostavis stvar...recimo f(n)=sin(n), h(n)=(4n+3)/(n+1) i tu rjesis infimum i supremum
netko (napisa): | a1=2 i a(n+1)=an2+an/2 |
ljudi pa dajte pisite te jednadzbe razumljivo, jer ja tu pojima nemam sta je tu sta.drzite se nekog standardnog zapisa
pod jedan: clan niza se oznacava sa uglatim zagradama znaci a[n] je n-ti clan niza a, a[1] je prvi clan niza a itd itd
pod dva: kad se nesto kvadrira, recimo a+b nakvadrat, bilo bi pozeljno taj izraz staviti u zagradu i sa ^ naglasiti potenciju: (a+b)^2. opcenito, jako je lose pisati a2 jer to moze svasta znaciti. netko to moze shvatiti kao a[2], a netko kao a^2.
recimo ja tu pojima nemam kaj znaci an2...jel to (a[n])^2 ili a[n^2] (po nekom smislu bih rekao da je to (a[n])^2 )
znaci zadatak bi valjda ovako nekako trebao ici
Niz (a[n]) zadan je sa
a[1]=2 i a[n+1]=(a[n])^2 + (a[n])/2
pretpostavis da je niz konvergentan i izracunas mu limes. kako je limes od a[n+1] isti kao limes od a[n] onda a[n+1] i a[n] zamijenis sa recimo L.
sad imas jednadzbu
L=L^2+L/2
iz koje izracunas limes.
sad uvrstavanjem pogledas da li niz raste ili pada. ako raste, dokazes da raste (a[n+1]>a[n]), ako pada, dokazes da pada (a[n+1]<a[n]).
dokazes da je monoton, tj. da li je a[n+1] veci ili manji od L (ovisno o tome da li niz raste ili pada)
drugi zadatak
S={sin ( (4n+3) / (n+1) ) | n e N}
sjeti se da postoje kompozicjije funkcija....malo si tako pojednostavis stvar...recimo f(n)=sin(n), h(n)=(4n+3)/(n+1) i tu rjesis infimum i supremum
|
|
[Vrh] |
|
netko Gost
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 14:50 ned, 12. 1. 2003 Naslov: |
|
|
[quote="netko"]za picajzlnu poput tebe cude me losi tvoji kolkviji[/quote]
neda mi se bas previse ucit,ali svejedno sve sam kolokvije dosad polozio, tak da nisu losi
[quote="netko"]nije cilj rijesiti zadatak broj 2.vec ga obrazloziti.ono kaj si ti napiso zna svatko![/quote]
obrazloziti = rijesiti zadatak, jer ne vidim ni jedan drugi nacin da se tvrdnje obrazloze...a ak to zna svatko onda ga valjda svatko zna i obrazloziti
mozda jesam bahat i sve to, ali po meni smisao ovog foruma nije da se na njega napisu zadaci iz zadace i da se od nekog drugog trazi da se rijese...pozivam se na ono sto je Void spomenuo jos puno prije da je puno ljepse kada razmislis, pogledas po biljeznicama, knjigama i sam skuzis zadatak nego da ti netko drugi napise rjesenje. ili barem da se napisu neka svoja razmisljanja oko tog zadatka da se vidi da se je barem 5 min na njemu radilo
netko (napisa): | za picajzlnu poput tebe cude me losi tvoji kolkviji |
neda mi se bas previse ucit,ali svejedno sve sam kolokvije dosad polozio, tak da nisu losi
netko (napisa): | nije cilj rijesiti zadatak broj 2.vec ga obrazloziti.ono kaj si ti napiso zna svatko! |
obrazloziti = rijesiti zadatak, jer ne vidim ni jedan drugi nacin da se tvrdnje obrazloze...a ak to zna svatko onda ga valjda svatko zna i obrazloziti
mozda jesam bahat i sve to, ali po meni smisao ovog foruma nije da se na njega napisu zadaci iz zadace i da se od nekog drugog trazi da se rijese...pozivam se na ono sto je Void spomenuo jos puno prije da je puno ljepse kada razmislis, pogledas po biljeznicama, knjigama i sam skuzis zadatak nego da ti netko drugi napise rjesenje. ili barem da se napisu neka svoja razmisljanja oko tog zadatka da se vidi da se je barem 5 min na njemu radilo
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 17:44 ned, 12. 1. 2003 Naslov: |
|
|
[quote="netko"]za picajzlnu poput tebe cude me losi tvoji kolkviji...[/quote]
Za nesposobnjakovica (koji se ne zna registrirati) poput tebe, cudi me da se flejmas sa Lordom Siriusom koji je ovdje starosjedilac. Ponavljam staru molbu - [b]ljudi, pristojno se ponasajte na Forumu[/b]! Necu trpiti flejmanje...
Ako bude potrebno, gostima cu zabraniti pravo postanja, pa cete si za svaki flejm morati otvarati nove accounte...
netko (napisa): | za picajzlnu poput tebe cude me losi tvoji kolkviji... |
Za nesposobnjakovica (koji se ne zna registrirati) poput tebe, cudi me da se flejmas sa Lordom Siriusom koji je ovdje starosjedilac. Ponavljam staru molbu - ljudi, pristojno se ponasajte na Forumu! Necu trpiti flejmanje...
Ako bude potrebno, gostima cu zabraniti pravo postanja, pa cete si za svaki flejm morati otvarati nove accounte...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 19:18 ned, 12. 1. 2003 Naslov: |
|
|
[quote="Lord Sirius"]nakon onog incidenta sa slikicom :oops: , ocekivao sam da ce vsego biti posljednja osoba koja ce me braniti...[/quote]
Omaska se svakome moze dogoditi, a ti si se korektno ispricao. Za mene je ta prica gotova. Besides, ako ce netko ovdje flejmati ljude, onda cu to biti [size=18][color=darkred][b][u]*JA*[/u][/b][/color][/size]. :twisted:
[quote="Lord Sirius"]ali nas admin je :lilangel: !![/quote]
Opet izazivas? :twisted:
Ima l' netko kakvu slicicu koja bi bila... ehm... inverzna od :lilangel:?
Lord Sirius (napisa): | nakon onog incidenta sa slikicom , ocekivao sam da ce vsego biti posljednja osoba koja ce me braniti... |
Omaska se svakome moze dogoditi, a ti si se korektno ispricao. Za mene je ta prica gotova. Besides, ako ce netko ovdje flejmati ljude, onda cu to biti *JA*.
Lord Sirius (napisa): | ali nas admin je !! |
Opet izazivas?
Ima l' netko kakvu slicicu koja bi bila... ehm... inverzna od ?
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 22:42 ned, 12. 1. 2003 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"][quote="vsego"]Ima l' netko kakvu slicicu koja bi bila... ehm... inverzna od :lilangel:?[/quote]
:legnalil:
I ja mislim da ti ova puno bolje pristaje :mrgreen:[/quote]
Di ste se bas na mene okomili, nevolje jedne? :roll:
Enivejz, dodah ovo u smajlije, pa vi pogadjajte pod kojim nemastovitim kodom... ;)
krcko (napisa): | vsego (napisa): | Ima l' netko kakvu slicicu koja bi bila... ehm... inverzna od ? |
I ja mislim da ti ova puno bolje pristaje |
Di ste se bas na mene okomili, nevolje jedne?
Enivejz, dodah ovo u smajlije, pa vi pogadjajte pod kojim nemastovitim kodom...
|
|
[Vrh] |
|
|