Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Nekoliko teorijskih pitanja (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
70 = 95 - 25

PostPostano: 0:24 pon, 25. 8. 2008    Naslov: Nekoliko teorijskih pitanja Citirajte i odgovorite

[url=http://web.math.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf]Link na skriptu[/url]

1) 143. stranica (ne ona na kojoj piše 143, nego 143. u dokumentu) , dokaz da neprekidna funkcija ima primitivnu, prvi red na stranici koji počinje s "F(x) - F(c)"... Odakle posljednja jednakost u redu?
Također, u tom redu imamo F(x) - F(c) = nešto, a u idućem redu se lijeva strana te jednakosti dijeli sa (x-c) a desna ostane jednaka. Zašto? :?

2) Taylorovi redovi. :shock: Moram li učiti razvoj (i konvergenciju) svake funkcije posebno, postoji li neka šablona, ili se od mene očekuje da ne učim ništa napamet nego iz svih onih teorema sam zaključujem? Recimo, za e na iks sve shvaćam ali već za ln(1+x) mi nije jasno što je tu uopće razvoj, što je dokaz konvergencije i što se dobije odakle i zašto.

Hvala. :D
Link na skriptu

1) 143. stranica (ne ona na kojoj piše 143, nego 143. u dokumentu) , dokaz da neprekidna funkcija ima primitivnu, prvi red na stranici koji počinje s "F(x) - F(c)"... Odakle posljednja jednakost u redu?
Također, u tom redu imamo F(x) - F(c) = nešto, a u idućem redu se lijeva strana te jednakosti dijeli sa (x-c) a desna ostane jednaka. Zašto? Confused

2) Taylorovi redovi. Shocked Moram li učiti razvoj (i konvergenciju) svake funkcije posebno, postoji li neka šablona, ili se od mene očekuje da ne učim ništa napamet nego iz svih onih teorema sam zaključujem? Recimo, za e na iks sve shvaćam ali već za ln(1+x) mi nije jasno što je tu uopće razvoj, što je dokaz konvergencije i što se dobije odakle i zašto.

Hvala. Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
49 = 109 - 60

PostPostano: 0:50 pon, 25. 8. 2008    Naslov: Re: Nekoliko teorijskih pitanja Citirajte i odgovorite

[quote="Atomised"]1) 143. stranica (ne ona na kojoj piše 143, nego 143. u dokumentu) , dokaz da neprekidna funkcija ima primitivnu, prvi red na stranici koji počinje s "F(x) - F(c)"... Odakle posljednja jednakost u redu?
Također, u tom redu imamo F(x) - F(c) = nešto, a u idućem redu se lijeva strana te jednakosti dijeli sa (x-c) a desna ostane jednaka. Zašto? :? [/quote]

fali u posljednoj jednakosti još puta (x-c)... pa se onda može podijelit s tim i dobit ono sljedeće :) a kako se dobije ta posljednja jednakost... dakle, po tm. 5.7. imaš da postoji točka između c i x, recimo t, takva da je taj integral jednak f(t)*(x-c)... i sad tu točku t zapišeš u obliku c + θx(x − c)... gdje je θx između 0 i 1... znači, u rubnim slučajevima ti je t=c ( za θx=0) i t=x ( za θx=1), a u svim ostalima je negdje između c i x, pa je zato ok :)

nadam se da je jasnije :D
Atomised (napisa):
Također, u tom redu imamo F(x) - F(c) = nešto, a u idućem redu se lijeva strana te jednakosti dijeli sa (x-c) a desna ostane jednaka. Zašto? Confused

fali u posljednoj jednakosti još puta (x-c)... pa se onda može podijelit s tim i dobit ono sljedeće Smile a kako se dobije ta posljednja jednakost... dakle, po tm. 5.7. imaš da postoji točka između c i x, recimo t, takva da je taj integral jednak f(t)*(x-c)... i sad tu točku t zapišeš u obliku c + θx(x − c)... gdje je θx između 0 i 1... znači, u rubnim slučajevima ti je t=c ( za θx=0) i t=x ( za θx=1), a u svim ostalima je negdje između c i x, pa je zato ok Smile

nadam se da je jasnije Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 0:56 pon, 25. 8. 2008    Naslov: Re: Nekoliko teorijskih pitanja Citirajte i odgovorite

[quote="arya"]
fali u posljednoj jednakosti još puta (x-c)... pa se onda može podijelit s tim i dobit ono sljedeće :) a kako se dobije ta posljednja jednakost... dakle, po tm. 5.7. imaš da postoji točka između c i x, recimo t, takva da je taj integral jednak f(t)*(x-c)... i sad tu točku t zapišeš u obliku c + θx(x − c)... gdje je θx između 0 i 1... znači, u rubnim slučajevima ti je t=c ( za θx=0) i t=x ( za θx=1), a u svim ostalima je negdje između c i x, pa je zato ok :)

nadam se da je jasnije :D[/quote]

Ne znam bih li sada trebao zaključiti da nisam glup jer nije moja greška, ili da sam glup jer nisam uvidio tu (dosta očitu) grešku. :D

U svakom slučaju, sad mi je sve jasno, hvala. :D
arya (napisa):

fali u posljednoj jednakosti još puta (x-c)... pa se onda može podijelit s tim i dobit ono sljedeće Smile a kako se dobije ta posljednja jednakost... dakle, po tm. 5.7. imaš da postoji točka između c i x, recimo t, takva da je taj integral jednak f(t)*(x-c)... i sad tu točku t zapišeš u obliku c + θx(x − c)... gdje je θx između 0 i 1... znači, u rubnim slučajevima ti je t=c ( za θx=0) i t=x ( za θx=1), a u svim ostalima je negdje između c i x, pa je zato ok Smile

nadam se da je jasnije Very Happy

Ne znam bih li sada trebao zaključiti da nisam glup jer nije moja greška, ili da sam glup jer nisam uvidio tu (dosta očitu) grešku. Very Happy

U svakom slučaju, sad mi je sve jasno, hvala. Very Happy

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 10:46 pon, 25. 8. 2008    Naslov: Re: Nekoliko teorijskih pitanja Citirajte i odgovorite

[quote="Atomised"]
2) Taylorovi redovi. :shock: Moram li učiti razvoj (i konvergenciju) svake funkcije posebno, postoji li neka šablona, ili se od mene očekuje da ne učim ništa napamet nego iz svih onih teorema sam zaključujem? Recimo, za e na iks sve shvaćam ali već za ln(1+x) mi nije jasno što je tu uopće razvoj, što je dokaz konvergencije i što se dobije odakle i zašto.

Hvala. :D[/quote]

Najprije da ispravim aryu, θ je iz [0,1], a ne θx :D

A redovi su super :D :D :D
Imaš iz onih tm da se redovi dobro ponašaju na deriviranje, integriranje, zbrajanje i sl. pa sve dobivaš iz toga. Za ln(1+x) kreneš od geom reda.

Dakle znamo da je
[latex]\sum{x^n} = \frac{1}{1-x}[/latex] za x iz <-1,1>
sad uzmemo za svaki x njegov suprotni, tj -x, i on je između <-1,1>pa vrijedi
[latex]\sum{(-x)^n} = \frac{1}{1-(-x)}[/latex]
[latex]\sum{(-1)^n \cdot x^n} = \frac{1}{1+x}[/latex].
Sad to integriramo pa dobijemo
[latex]\sum{\frac{(-1)^n}{n+1} \cdot x^{n+1}} = ln(1+x)[/latex]
u svim ovim sumama n ide od 0 nadalje, još možeš pomaknut da ide od 1 pa se onda smanje svi n-ovi u sumi za 1...

I sad je razvoj fje f(x)=ln(1+x) onaj gore, radijus konv je <-1,1> (jer je to za geom red od kojeg smo krenuli).

Sve razvoje svih fja se dobiju iz geom reda i reda za e^x, samo se igraš sa derivacijama i integriranjem... to se dosta koristi u diskretnoj mat na 2.god pa se igraj :D
Atomised (napisa):

2) Taylorovi redovi. Shocked Moram li učiti razvoj (i konvergenciju) svake funkcije posebno, postoji li neka šablona, ili se od mene očekuje da ne učim ništa napamet nego iz svih onih teorema sam zaključujem? Recimo, za e na iks sve shvaćam ali već za ln(1+x) mi nije jasno što je tu uopće razvoj, što je dokaz konvergencije i što se dobije odakle i zašto.

Hvala. Very Happy

Najprije da ispravim aryu, θ je iz [0,1], a ne θx Very Happy

A redovi su super Very Happy Very Happy Very Happy
Imaš iz onih tm da se redovi dobro ponašaju na deriviranje, integriranje, zbrajanje i sl. pa sve dobivaš iz toga. Za ln(1+x) kreneš od geom reda.

Dakle znamo da je
za x iz ←1,1>
sad uzmemo za svaki x njegov suprotni, tj -x, i on je između ←1,1>pa vrijedi

.
Sad to integriramo pa dobijemo

u svim ovim sumama n ide od 0 nadalje, još možeš pomaknut da ide od 1 pa se onda smanje svi n-ovi u sumi za 1...

I sad je razvoj fje f(x)=ln(1+x) onaj gore, radijus konv je ←1,1> (jer je to za geom red od kojeg smo krenuli).

Sve razvoje svih fja se dobiju iz geom reda i reda za e^x, samo se igraš sa derivacijama i integriranjem... to se dosta koristi u diskretnoj mat na 2.god pa se igraj Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 13:10 pon, 25. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Najprije da ispravim aryu, θ je iz [0,1], a ne θx :D[/quote]

Ma ovo x je indeks. :)

[quote="Luuka"]
I sad je razvoj fje f(x)=ln(1+x) onaj gore, radijus konv je <-1,1> (jer je to za geom red od kojeg smo krenuli).
[/quote]

Prvo, hvala na trudu i dobrom objašnjenju. :D

Ako sam dobro shvatio, prvo smo funkciju derivirali i zapisali kao red a zatim integrirali taj red član po član (i eventualno malo promijenili indekse), a radijus konvergencije dobro podnosi takve stvari pa je ostao isti. Sad, možda zvuči glupo, ali nije mi još jasno zašto je to što smo dobili Taylorov (a ne neki drugi) red?
Edit: Shvatio sam... :roll: :D
Luuka (napisa):

Ma ovo x je indeks. Smile

Luuka (napisa):

I sad je razvoj fje f(x)=ln(1+x) onaj gore, radijus konv je ←1,1> (jer je to za geom red od kojeg smo krenuli).

Prvo, hvala na trudu i dobrom objašnjenju. Very Happy

Ako sam dobro shvatio, prvo smo funkciju derivirali i zapisali kao red a zatim integrirali taj red član po član (i eventualno malo promijenili indekse), a radijus konvergencije dobro podnosi takve stvari pa je ostao isti. Sad, možda zvuči glupo, ali nije mi još jasno zašto je to što smo dobili Taylorov (a ne neki drugi) red?
Edit: Shvatio sam... Rolling Eyes Very Happy

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 16:42 pon, 25. 8. 2008    Naslov: Re: Nekoliko teorijskih pitanja Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]
...fije [latex]\ln(1+x)[/latex]..., ...radijus konv je [latex]\langle -1,1][/latex] [/quote]

Ne moras uciti razvoj (prikladne) fije u red "napamet", koeficijente dobijes;
[latex]a_n=\frac{f^{(n)}(x_0)}{n!}[/latex], oko neke tocke [latex]x_0[/latex]. Naravno, ovo najcesce funkcionira, tako da si ustanovio da se fija moze razviti u red potencija na nekom skupu (ali ti se ionako u 99% slucajeva susreces sa analitickim funkcijama, pa nije bed ).
Luuka (napisa):

...fije ..., ...radijus konv je

Ne moras uciti razvoj (prikladne) fije u red "napamet", koeficijente dobijes;
, oko neke tocke . Naravno, ovo najcesce funkcionira, tako da si ustanovio da se fija moze razviti u red potencija na nekom skupu (ali ti se ionako u 99% slucajeva susreces sa analitickim funkcijama, pa nije bed ).

[Vrh]
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

49 = 109 - 60

PostPostano: 20:33 pon, 25. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Atomised"][quote="Luuka"]Najprije da ispravim aryu, θ je iz [0,1], a ne θx :D[/quote]
Ma ovo x je indeks. :)[/quote]

da, ne ispravljaj me i kad treba i kad ne treba :P nisam ja kriva što mi se ne da to lijepo pisat :D

a vidim da si ti s redovima došao na svoje ;)
Atomised (napisa):
Luuka (napisa):

Ma ovo x je indeks. Smile

da, ne ispravljaj me i kad treba i kad ne treba Razz nisam ja kriva što mi se ne da to lijepo pisat Very Happy

a vidim da si ti s redovima došao na svoje Wink

ivek imudaš
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 14 - 2

PostPostano: 23:17 uto, 26. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo vidim ljudi počeli učiti za popravne pa da pitam

je li za 2 treba učiti Fourierove redove uniformnu konvergenciju nizova i redova funkcija i sumiranje u smislu Césara
nisam cijeli drugi semestar boi na predavanjima :oops:

jesmo li mi to sve uopće učili :shock:
evo vidim ljudi počeli učiti za popravne pa da pitam

je li za 2 treba učiti Fourierove redove uniformnu konvergenciju nizova i redova funkcija i sumiranje u smislu Césara
nisam cijeli drugi semestar boi na predavanjima Embarassed

jesmo li mi to sve uopće učili Shocked

[Vrh]
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 13:00 sri, 27. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mene bi zanimalo objasnjenje primjera 6.7(str. 159. ili 167.) iz skripte, pita se za konvergenciju reda 1/n*n, te se to objasnjava sa lemom prije primjera... al mi nesto nije jasno, 1/n*n > 1/(n+1)*(n+1), a u primjeru se dokaze konvg. reda 1/(n+1)*(n+1), sto mi onda garantira da i red 1/n*n konvergira? kad je on uvijek veci?
Mene bi zanimalo objasnjenje primjera 6.7(str. 159. ili 167.) iz skripte, pita se za konvergenciju reda 1/n*n, te se to objasnjava sa lemom prije primjera... al mi nesto nije jasno, 1/n*n > 1/(n+1)*(n+1), a u primjeru se dokaze konvg. reda 1/(n+1)*(n+1), sto mi onda garantira da i red 1/n*n konvergira? kad je on uvijek veci?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 13:56 sri, 27. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

@ivek Mislim da ne trebate, mi to prošle god nismo ni učili, a uniformn konv redova i fja je bilo pitanje za 5.

@Cobs A ovo bi ja reko ovak... dokazana je konv reda [latex]\sum{\frac{1}{(n+1)^2}}[/latex] (n nam ide od 1 ofkors)... dakle, to je red
[latex] \frac{1}{4} + \frac{1}{9} + \frac{1}{16} + ...[/latex].
Naš red 1/n^2 je
[latex]1+ \frac{1}{4} + \frac{1}{9} + \frac{1}{16} + ...[/latex]
pa se od onog dokazano konvergentnog razlikuje samo za 1.član, pa onda i on konvergira ( i suma mu je 1 + suma_onog_dokazano_konvergentnog )
@ivek Mislim da ne trebate, mi to prošle god nismo ni učili, a uniformn konv redova i fja je bilo pitanje za 5.

@Cobs A ovo bi ja reko ovak... dokazana je konv reda (n nam ide od 1 ofkors)... dakle, to je red
.
Naš red 1/n^2 je

pa se od onog dokazano konvergentnog razlikuje samo za 1.član, pa onda i on konvergira ( i suma mu je 1 + suma_onog_dokazano_konvergentnog )

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 14:20 sri, 27. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znal sam da je nekaj tak lagano... Hvala
Znal sam da je nekaj tak lagano... Hvala

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 17:24 sub, 30. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo još jedno pitanje... Djeluje mi banalno ali ipak ne znam odgovor. :?

Kod Riemannovog teorema za integrale...

Imamo m <= f(x) <= M za svaki x iz [a,b]
Sad to pomnožimo s (b-a) i dobijemo u sredini integral od a do b f(x)dx.
Zašto?
Evo još jedno pitanje... Djeluje mi banalno ali ipak ne znam odgovor. Confused

Kod Riemannovog teorema za integrale...

Imamo m ⇐ f(x) ⇐ M za svaki x iz [a,b]
Zašto?

[Vrh]
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

49 = 109 - 60

PostPostano: 20:29 sub, 30. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Atomised"]Imamo m <= f(x) <= M za svaki x iz [a,b]
Zašto?[/quote]

ne množiš sa (b-a) nego integriraš sve :) i sad zbog monotonosti integrala dobiješ m*(b-a)<int. od a do b f(x)dx<=M*(b-a)... jasno je, nadam se :)
Atomised (napisa):
Zašto?

ne množiš sa (b-a) nego integriraš sve Smile i sad zbog monotonosti integrala dobiješ m*(b-a)<int. od a do b f(x)dx⇐M*(b-a)... jasno je, nadam se Smile

Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 20:45 sub, 30. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="arya"][quote="Atomised"]Imamo m <= f(x) <= M za svaki x iz [a,b]
Zašto?[/quote]

ne množiš sa (b-a) nego integriraš sve :) i sad zbog monotonosti integrala dobiješ m*(b-a)<int. od a do b f(x)dx<=M*(b-a)... jasno je, nadam se :)[/quote]

Da, jasno je sad, hvala. :D
arya (napisa):
Atomised (napisa):
Zašto?

ne množiš sa (b-a) nego integriraš sve Smile i sad zbog monotonosti integrala dobiješ m*(b-a)<int. od a do b f(x)dx⇐M*(b-a)... jasno je, nadam se Smile

Da, jasno je sad, hvala. Very Happy

[Vrh]
lajka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

16 = 18 - 2

PostPostano: 19:00 ned, 31. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jel postoji koja dobra duša da mi objasni teorem 6.12 (tm o radijusu konvergencije). Počela sam ga čitat i izgubila se totalno pri sredini dokaza, pa molim nekog da me prosvjetli i ukaže mi smisao ovog teorema :D
Jel postoji koja dobra duša da mi objasni teorem 6.12 (tm o radijusu konvergencije). Počela sam ga čitat i izgubila se totalno pri sredini dokaza, pa molim nekog da me prosvjetli i ukaže mi smisao ovog teorema Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum