Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

rok 18.2.04 - 1. zadatak
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
218 = 249 - 31

PostPostano: 0:46 čet, 19. 2. 2004    Naslov: rok 18.2.04 - 1. zadatak Citirajte i odgovorite

znaci - 22 nogometasa, 11 dinamo, 11 hajduk, moraju sjediti u alternirajucem redosljedu, golmani skupa, kapetani odvojeno

e sad jedno pitanje - što ako su golmani kapetani?
znam da je onda broj mogućnosti 0 - mislim, to se niti netreba uzimati kao slučaj, jer se svejedno traži ukupan broj kombinacija - neznam zapravo što želim pitati, samo mi je malo nejasno formuliran zadatak bio
znaci - 22 nogometasa, 11 dinamo, 11 hajduk, moraju sjediti u alternirajucem redosljedu, golmani skupa, kapetani odvojeno

e sad jedno pitanje - što ako su golmani kapetani?
znam da je onda broj mogućnosti 0 - mislim, to se niti netreba uzimati kao slučaj, jer se svejedno traži ukupan broj kombinacija - neznam zapravo što želim pitati, samo mi je malo nejasno formuliran zadatak bio

krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 2:16 čet, 19. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jel mogu uopce golmani biti kapetani? Ako da, jesu li ikada u povijesti Dinama i Hajduka golmani bili kapetani?

Nisam mislio na tu mogucnost (ne kuzim se pretjerano u nogomet). Davat cu max. broj bodova za slucaj kad golmani nisu kapetani, plus ekstra bodove ako je netko isao raspisivati "singularne slucajeve".
Jel mogu uopce golmani biti kapetani? Ako da, jesu li ikada u povijesti Dinama i Hajduka golmani bili kapetani?

Nisam mislio na tu mogucnost (ne kuzim se pretjerano u nogomet). Davat cu max. broj bodova za slucaj kad golmani nisu kapetani, plus ekstra bodove ako je netko isao raspisivati "singularne slucajeve".

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 2:47 čet, 19. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

mogu. brijem da je ladic cak malo bio kapetan.
a i oliver kahn je kapetan bio/jest... :)
mogu. brijem da je ladic cak malo bio kapetan.
a i oliver kahn je kapetan bio/jest... :)

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 0

PostPostano: 9:36 čet, 19. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako se dobro sjecam, prije par godina je bila kombinacija Ladic/Gabric koji su bili i golmani i kapetani.
Krcko, da si ovaj zadatak zadao tada imao bi puno rjesenja 0 jer bi ljudi mislili da je trik pitanje ;)
Ako se dobro sjecam, prije par godina je bila kombinacija Ladic/Gabric koji su bili i golmani i kapetani.
Krcko, da si ovaj zadatak zadao tada imao bi puno rjesenja 0 jer bi ljudi mislili da je trik pitanje Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 10:40 čet, 19. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

lako se vama zezat, sta je s nama koji se nismo sjetili da su golman i kapetan dio kluba, ja sam na ispitu rjesila zadatak kao da imas 4 vrste bica: dinamo, hajduk, golmani i kapetani :oops:
lako se vama zezat, sta je s nama koji se nismo sjetili da su golman i kapetan dio kluba, ja sam na ispitu rjesila zadatak kao da imas 4 vrste bica: dinamo, hajduk, golmani i kapetani Embarassed

[Vrh]
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 10:44 čet, 19. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

meni je vjerojatno ispalo krivo, ali...
je li slucajno (najslucajnije)
2*89*(8!)*(10!)
meni je vjerojatno ispalo krivo, ali...
2*89*(8!)*(10!)

655 = 759 - 104

PostPostano: 13:16 čet, 19. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ahri"]je li slucajno (najslucajnije)
2*89*(8!)*(10!)[/quote]

Nije, treba 162*(9!)^2. Meni je kod tog zadatka najbolje sto se obicno vec po prezimenu vidi hoce li prvi sjedati igraci Dinama ili Hajduka :lol:
ahri (napisa):
2*89*(8!)*(10!)

Nije, treba 162*(9!)^2. Meni je kod tog zadatka najbolje sto se obicno vec po prezimenu vidi hoce li prvi sjedati igraci Dinama ili Hajduka Laughing

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
seena
Gost

PostPostano: 14:34 čet, 19. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sam zadatak mi je bio nejasan u djelu dali da razlikujem igrace unutar ekipe ili ne. Ja ih nisam razlikovao. Gledo sam samo kapetane i golmane.
Sam zadatak mi je bio nejasan u djelu dali da razlikujem igrace unutar ekipe ili ne. Ja ih nisam razlikovao. Gledo sam samo kapetane i golmane.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:36 čet, 19. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

ma zadatak je super!
nisam se nikad ovako dobro zabavila na pismenom! :)
ma zadatak je super!
nisam se nikad ovako dobro zabavila na pismenom! Smile

[Vrh]
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 17:25 čet, 19. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

hmm... fixiramo golmane zajedno, neka je prvi dinamov, drugi hajdukov.
(i onda idemo u krug, iduci je dinamov igrac, pa hajdukov etc).
ostale cemo mogucnosti dobiti tako da zazrcalimo (pomnozimo s 2).
broj ostalih igraca koje mozemo rasporediti su
dinamovi: 10!
hajdukovi: 10!

e sad nam smrdi kada su 2 kapetana skupa.
prva mogucnost je kada je dinamov kapetan blize pocetku od hajdukovog.
onda ih tretiramo kao jednu varijantu, pa mozemo reci da dinamovce slozimo na 10! mogucnosti, a onda preostale ajdukovce na 9! (jer je ovome mjesto odredjeno)

drugo je kada je hajdukov blize pocetku.
tada je dinamov iza njega. no, tada hajdukov kapetan ne moze biti "na kraju" niza, pa za njegov polozaj imamo 9 mogucnosti, a za ostale 9!. za dinamovce 9! (jer je kapetanovo mjesto odredjeno).

greska bi (po meni) bila reci da je drugi slucaj analogan prvom jer da "odredimo di je dinamov kapetan, pa onda na 2 nacina mozemo odabrati di je hajdukov" nevalja, posto bi se moglo dogoditi da se onda nalaze 'oko golmana'".

dakle...

ukupno=
2* (10!*10! - 9!*9! - 9!*8!) = 2*9!*8!* (9*10*10-9-1) = 2*9!*8!= (900-10) =2*890*9!*8! = 2*89*(10!)*(8!)

e sad mi objasnite gresku. :)
hmm... fixiramo golmane zajedno, neka je prvi dinamov, drugi hajdukov.
(i onda idemo u krug, iduci je dinamov igrac, pa hajdukov etc).
ostale cemo mogucnosti dobiti tako da zazrcalimo (pomnozimo s 2).
broj ostalih igraca koje mozemo rasporediti su
dinamovi: 10!
hajdukovi: 10!

e sad nam smrdi kada su 2 kapetana skupa.
prva mogucnost je kada je dinamov kapetan blize pocetku od hajdukovog.
onda ih tretiramo kao jednu varijantu, pa mozemo reci da dinamovce slozimo na 10! mogucnosti, a onda preostale ajdukovce na 9! (jer je ovome mjesto odredjeno)

drugo je kada je hajdukov blize pocetku.
tada je dinamov iza njega. no, tada hajdukov kapetan ne moze biti "na kraju" niza, pa za njegov polozaj imamo 9 mogucnosti, a za ostale 9!. za dinamovce 9! (jer je kapetanovo mjesto odredjeno).

greska bi (po meni) bila reci da je drugi slucaj analogan prvom jer da "odredimo di je dinamov kapetan, pa onda na 2 nacina mozemo odabrati di je hajdukov" nevalja, posto bi se moglo dogoditi da se onda nalaze 'oko golmana'".

dakle...

ukupno=
2* (10!*10! - 9!*9! - 9!*8!) = 2*9!*8!* (9*10*10-9-1) = 2*9!*8!= (900-10) =2*890*9!*8! = 2*89*(10!)*(8!)

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 0

PostPostano: 18:02 čet, 19. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Fiksiramo golmane, ostane 10 mjesta za d i 10 za h sto daje 2*10!*10!.

Gledamo kad su kapetani zajedno. Za svaki polozaj dinamovog kapetana takav da se kapetan ne nalazi pokraj hadukovog golmana postoje 2 mjesta na koja moze sjesti hajdukov kapetan (njemu s lijeve i njemu s desne strane). Ako se d kapetan nalazi kraj h golmana tada h kapetan moze sjesti na samo jedno mjesto. Ostalih 9 igraca iz svake ekipe se rasporede oko stola neovisno o golmanima i kapetanima. Dakle, broj tih polozaja je: 2*9!*9!*(2*9 + 1)
U zagradi je 2*9 zato sto postoji 9 mjesta na koja d kapetan moze sjesti, a da se ne nalazi kraj hajdukovog golmana, a +1 je zato sto postoji samo jedno mjesto kad se on nalazi kraj golmana i u toj situaciji h kapetan ne moze sjesti s druge strane d kapetana jer tamo vec sjedi h golman.

Konacan rezultat je: 2*10!*10! - 2*9!*9!*(2*9+1) = ... = 162*(9!)^2
Fiksiramo golmane, ostane 10 mjesta za d i 10 za h sto daje 2*10!*10!.

Gledamo kad su kapetani zajedno. Za svaki polozaj dinamovog kapetana takav da se kapetan ne nalazi pokraj hadukovog golmana postoje 2 mjesta na koja moze sjesti hajdukov kapetan (njemu s lijeve i njemu s desne strane). Ako se d kapetan nalazi kraj h golmana tada h kapetan moze sjesti na samo jedno mjesto. Ostalih 9 igraca iz svake ekipe se rasporede oko stola neovisno o golmanima i kapetanima. Dakle, broj tih polozaja je: 2*9!*9!*(2*9 + 1)
U zagradi je 2*9 zato sto postoji 9 mjesta na koja d kapetan moze sjesti, a da se ne nalazi kraj hajdukovog golmana, a +1 je zato sto postoji samo jedno mjesto kad se on nalazi kraj golmana i u toj situaciji h kapetan ne moze sjesti s druge strane d kapetana jer tamo vec sjedi h golman.

Konacan rezultat je: 2*10!*10! - 2*9!*9!*(2*9+1) = ... = 162*(9!)^2

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 21:22 čet, 19. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ahri"]
ukupno=

e sad mi objasnite gresku. :)[/quote]

nasao gresku, zakljucivanje je dobro, samo mi je mnozenje lose :)
dakle,
2*(10!*10! - 10*9!*9! - 9*9!*9!) = 162*9!*9!
ahri (napisa):

ukupno=

nasao gresku, zakljucivanje je dobro, samo mi je mnozenje lose :)
dakle,
2*(10!*10! - 10*9!*9! - 9*9!*9!) = 162*9!*9!

655 = 759 - 104

PostPostano: 23:11 čet, 19. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="seena"]Sam zadatak mi je bio nejasan u djelu dali da razlikujem igrace unutar ekipe ili ne.[/quote]

Taj dio nije bio nejasan. Igraci su ljudi. Svi ljudi su razliciti, cak i Tina i Nela Bosner. :)

[quote="seena"]Ja ih nisam razlikovao. Gledo sam samo kapetane i golmane.[/quote]

Dobio si 10 bodova, dovoljno za prolaz :D
seena (napisa):
Sam zadatak mi je bio nejasan u djelu dali da razlikujem igrace unutar ekipe ili ne.

Taj dio nije bio nejasan. Igraci su ljudi. Svi ljudi su razliciti, cak i Tina i Nela Bosner. Smile

seena (napisa):
Ja ih nisam razlikovao. Gledo sam samo kapetane i golmane.

Dobio si 10 bodova, dovoljno za prolaz Very Happy

[Vrh]
elven
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 20:26 pet, 20. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nekako sam uspio u tom zadatku dobiti 997*(9!)²

Dobio sam svejedno 10 bodova, hvala Krcko, ali tak sam loše napiso da nije pomoglo ;)
Nekako sam uspio u tom zadatku dobiti 997*(9!)²

Dobio sam svejedno 10 bodova, hvala Krcko, ali tak sam loše napiso da nije pomoglo Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum