Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak- sa dvije zvjezdice :)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
17 = 68 - 51

PostPostano: 18:45 ned, 9. 11. 2008    Naslov: Zadatak- sa dvije zvjezdice :) Citirajte i odgovorite

e, imam zadatak jedan iz skripti profesora Antonića, označen je s dvije zvjezdice, to vald znači da je mal puno teži:) zanima me kak bi ga trebalo riješit. ovak ide zadatak, direktni copy-paste:
4.¤¤ Stranice pravilnog 2n-terokuta su obojene crveno i plavo u nekom poretku. Korak je postupak
bojenja svake stranice kojoj su susjedne stranice iste boje u crveno i bojenja ostalih stranica u
plavo. Dokaˇzite da ´ce nakon 2n−1 koraka sve stranice biti obojene u crveno.

ustvari, da, to treba dokazati. jel to ide indukcijom il šta, neam pojma. hvala unaprijed odazvanim umovima:)
e, imam zadatak jedan iz skripti profesora Antonića, označen je s dvije zvjezdice, to vald znači da je mal puno težiSmile zanima me kak bi ga trebalo riješit. ovak ide zadatak, direktni copy-paste:
4.¤¤ Stranice pravilnog 2n-terokuta su obojene crveno i plavo u nekom poretku. Korak je postupak
bojenja svake stranice kojoj su susjedne stranice iste boje u crveno i bojenja ostalih stranica u
plavo. Dokaˇzite da ´ce nakon 2n−1 koraka sve stranice biti obojene u crveno.

ustvari, da, to treba dokazati. jel to ide indukcijom il šta, neam pojma. hvala unaprijed odazvanim umovima:)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Tvrtko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 65 - 39

PostPostano: 22:27 ned, 9. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kad sam bio demos iz LA radio sam na priredjivanju zadataka za studente, pa sam tako dodao taj zadatak u te zadatke. (Vidio sam ga negdje i svidio mi se pa sam pitao mogu li ga dodat i receno je da mogu.)

Dakle dokaz ide na sljedeci nacin. (Usput rijec je o potencijama ako se nevaram tj. [latex]2^n[/latex]-terokut je u pitanju i slicno.)

S [latex]{\bf a}_k\in {\rm M}_{2^{n}\times 1}(\mathbb{Z})[/latex] oznacavmo vektor stupac, koji nam govori o bojama stranica ovog mnogokuta. U i-tom retku je paran broj ako je i-ta stranica u k-tom trenutku crvena, ako je neparan broj onda je plave boje.

Pocetno stanje zapisemo nulama i jedinicama u vektor [latex]{\bf a}_0[/latex].

Sada trebas naci matricu [latex]{\bf P}\in {\rm M}_{2^n\times 2^n}[/latex] takvu da je [latex]{\bf a}_k={\bf P}^{k}{\bf a}_0[/latex]. Sve što ti moraš dokazati je da je [latex]{\bf P}^{2^{n}-1}{\bf a}_0[/latex] vektor stupac kojem su svi elementi parni brojevi.

Ovo pricam napamet, pa je moguce da nesto nisam tocno napisao, ali ovako dokaz ide.
Kad sam bio demos iz LA radio sam na priredjivanju zadataka za studente, pa sam tako dodao taj zadatak u te zadatke. (Vidio sam ga negdje i svidio mi se pa sam pitao mogu li ga dodat i receno je da mogu.)

Dakle dokaz ide na sljedeci nacin. (Usput rijec je o potencijama ako se nevaram tj. -terokut je u pitanju i slicno.)

S oznacavmo vektor stupac, koji nam govori o bojama stranica ovog mnogokuta. U i-tom retku je paran broj ako je i-ta stranica u k-tom trenutku crvena, ako je neparan broj onda je plave boje.

Pocetno stanje zapisemo nulama i jedinicama u vektor .

Sada trebas naci matricu takvu da je . Sve što ti moraš dokazati je da je vektor stupac kojem su svi elementi parni brojevi.

Ovo pricam napamet, pa je moguce da nesto nisam tocno napisao, ali ovako dokaz ide.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Novi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
60 = 69 - 9

PostPostano: 22:39 ned, 9. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mozda nisam shvatio zadatak ali po meni bi ovo trebao biti kontraprimjer:

Uzmimo sesterokut obojan PCPCCC. Nakon prvog koraka postaje -> CCCPCP.
A iduci korak vraca nas na pocetak PCPCCC. I tako se to vrti.... :?

EDIT: Nije bilo receno da je 2^n terokut.
Mozda nisam shvatio zadatak ali po meni bi ovo trebao biti kontraprimjer:

Uzmimo sesterokut obojan PCPCCC. Nakon prvog koraka postaje -> CCCPCP.
A iduci korak vraca nas na pocetak PCPCCC. I tako se to vrti.... Confused

EDIT: Nije bilo receno da je 2^n terokut.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
17 = 68 - 51

PostPostano: 22:53 ned, 9. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

da, sorry zbog tog, radi se o 2^n-terokut. tek sad vidim da ne valja.

iz Tvrtkova komentara sam zaključio jednu stvar: jako su male šanse da postanem demos iz LA1:) nek netko stariji bi možd to mogo i sračunat umjesto mene:(
da, sorry zbog tog, radi se o 2^n-terokut. tek sad vidim da ne valja.

iz Tvrtkova komentara sam zaključio jednu stvar: jako su male šanse da postanem demos iz LA1:) nek netko stariji bi možd to mogo i sračunat umjesto mene:(

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum